CUCUTENI ȘI YANGSHAO – CULTURI DE PRIM ORDIN ALE OMENIRII
România și China sunt două țări cu o civilizație străveche, de circa 10 000 de ani. Săpăturile arheologice la Carcea, Hamangia, Cucuteni, Tărtăria, Gumelnița și în multe alte locuri, atestă o viață civilizată neîntreruptă pe teritoriul de azi al României.
Vasele de lut Cucuteni dovedesc un stadiu înalt al artei ceramicii.
Surprinzător este că două culturi, Cucuteni din România și Yangshao din China, prezintă asemănări până la identitate: stil de viață, organizarea locuințelor, obiecte de cult, manufactura și mai ales ceramica cu forme identice ale vaselor, culori, simboluri.
Simbolurile yin – yang și shou viață lungă există pe vasele Cucuteni!
Yangshao este o cultură strălucită. Ea ne vorbește astăzi nu numai de civilizația chinezilor de acum 5 000 de ani, dar deopotrivă de existența unor contacte cu geto-dacii, strămoșii românilor!
Eu de când eram student am crezut în existența unor legături din cele mai vevhi timpuri, de aceea, împreună cu Muzeul de istorie din Iași și cu Institutul de Arheologie al Chinei am oranizat, în anul 2017, în saloanele ICRBeijing, o expoziție, așezând față-n față aceste vase de ceramică. Singura concluzie este că schimburile culturale între români și chinezi sunt vechi de 6 sau 7 ooo de ani.
Începând cu anul 2019, echipe de arheologi chinezi fac săpături în perimetrul culturii Cucuteni. Iată un fapt remarcabil, la care eu am visat din studenție. Felicit ambele echipe, ale României și ale Chinei și le urez să descopere noi comori de civilizație.
În același timp, am o rugăminte la autorități. Cooperarea nu trebuie să se oprească aici! Invit echipe arheologice din China să cerceteze și alte locuri, din zona Sarmisegetuzei, din Oltenia, din Muntenia, încât împreună să facem lumină asupra istoriei reale a strămoșilor noștri.
Totodată, fac apel la Academiile României și Chinei să inițieze studii comune, pentru demonstrarea acestor adevăruri. De ce până astăzi nici un specialist istoric și arheolog nu a oferit o explicație științifică? Sau au existat contacte sau oamenii din Cucuteni și din Yang Shao au o origine comună, la începuturi au fost unul și același trib!
Universitățile din România au obligația trimiterii în China a unor serii de studenți români care să studieze istoria, să obțină acces la cronicile vechi în limba chineză și să scrie adevărata istorie a legăturilor dintre România și China.
În felul acesta, vor fi promovate schimburile interumane culturale bilaterale, va fi cunoscută civilizația globală, cu relații deopotrivă în domeniile economic, politic și de altă natură.
Eu am scris o piesă de teatru, „Iubire fără frontiere”, prefigurând prietenia româno-chineză de o vechime fără precedent. Piesa a fost publicată în limbile română și chineză. Totodată, a fost pusă în scenă la Xiamen, iar în prezent regizorul român Gabriel Martin pregătește o nouă montare a acesteia. Sperăm ca autoritățile, asociațiile de prietenie, să sprijine realizarea unor schimburi între cele două echipe de teatru, cu efect bilateral benefic.
Mai 2024 Constantin Lupeanu 鲁博安
Email luplup8@yahoo.com
Telefon: 0040765 66 9219
„civilizatia chineza” e DISPARUTA,
hai siktir cu lupeanu ma-tii!!!!