Cat efort inutil sa trimitem in derizoriu niste oameni cu bun simt a caror singura vina a fost sa scrie istoria asa cum a fost ea, adunand cu migala scrieri mai vechi care s-au pierdut. Daca nu v-ati dat seama despre cine vorbesc atunci aflati ca este vorba de cronicari. Din pacate, cronicarii romani nu sunt invatati la ora de istorie, sunt doar amintiti la ora de romana, chiar si istoricii ii frunzaresc, cand le convine ii citeaza, cand istoria cronicarului nu e pe interesul istoricului se gasesc fel de fel de scuze ridicole.
Deschidem Letopisetul Cantacuzinesc care cuprinde istoria Tarii Romanesti de la 1290/91 pana la 1690. Am sa scot primul paragraf ca sa nu va zapacesc de tot si incepem cu urmatorul: ” Atunce s-au ales dintr-înşii boiarii carii au fost de neam mare. Şi puseră banoveţi un neam ce le zicea Basarabi, să le fie lor cap (adecă mari bani) şi-i aşăzară întâi să le fie scaunul la Turnul Severinului, al doilea scaun s-au pogorât la Strehaia, al treilea scaun s-au pogorât la Craiova. Şi aşa fiind, multă vréme au trecut tot ei oblăduind acea parte de loc.”Vedem in acest paragraf ca Basarab a fost initial ban. Trecem la urmatorul paragraf:”Iar când au fost la cursul anilor de la Adam 6798, fiind în Ţara Ungurească un voievod ce l-au chiemat Radul
Negrulvoievod, mare herţeg pre Almaş şi pre Făgăraş, rădicatu-s-au de acolo cu toată casa lui şi cu mulţime de noroade: rumâni, papistaşi, saşi, de tot féliul de oameni, pogorându-se pre apa Dâmboviţii, început-au a face ţară noao.”
Ce ne spune cronicarul ? Ca Radu Negru era duce (herteg de aici si denumirea de Hertegovina -tara ducelui) care descaleca din Transilvania cu romani ortodocsi si catolici, dar si cu sasi ca sa intemeieze o tara noua. Descalecatul lui este pus pe tensiunile si framantarile din Regatul Ungariei.
„Întâi au făcut oraşul ce-i zic Câmpul Lung. Acolo au făcut şi o bisérică mare şi frumoasă şi înaltă. De acolo au dăscălecat la Argeş, şi iar au făcut oraş mare şi ş-au pus scaunul de domnie, făcând curţi de piiatră, şi case domneşti şi o bisérică mare şi frumoasă. Iar noroadele ce pogorâse cu dânsul, unii s-au dat pre supt podgorie, ajungând până în apa Siretului şi până la
Brăilă; iar alţii s-au tins în jos, preste tot locul, de au făcut oraşă şi sate până în marginea Dunării şi până în Olt. Atunce şi Băsărăbeştii cu toată boierimea ce era mai nainte preste Olt s-au sculat cu toţii de au venit la Radulvodă, închinându-se să fie supt porunca lui şi numai el să fie preste toţi. De atunce s-au numit de-i zic Ţara Rumânească, iar tituluşul domnului s-au făcut precum
arată mai jos: “V Hrista boga blagoveanomu blagocestivomu i Hristo liubivomu samoderjavnomu, Io Radul Negru voevod bojiiu milosti gospodariu vseia zemli Ungrovlahiskiia za planinski i ot Almaş i Fagăraş herţegu” . Acestea să tâlcuiesc pre limba rumânească: “Întru Hristos
Dumnezeul cel bun credincios şi cel bun de cinste şi cel iubitor de Hristos şi singur biruitor, Io Radul-voievod, cu mila lui Dumnezeu domn a toată Ţara Rumânească dentru Ungurie dăscălecat şi de la Almaş şi Făgăraş herţeg”.
Cronicarul nostru, om simplu, cu bun simt, cu credinta si frica de D-zeu ne spune neaos ca in momentul in care stapanirea lui Radu Negru Duce (Hedrteg) de Almas si Fagaras se intinde spre est si spre vest spre Olt vin si i se inchina Basarab „cu toata boierimea ce era mai nainte preste Olt” si „sa fie preste tori”.
Cronicarul anonim face clar distinctia intre Radu Negru Ducele si Basarab banul care i se supune. Toti domnitorii Basarabi il vor mentiona pe Primul Domn al Tarii Romanesti-Radu Negru Voievod care NU ERA DIN NEAMUL BASARABILOR si care a domnit 24 de ani, adica pana in 1314/15. Din acel an incepe domnia lui Basarab I si a dinastiei basarabenilor.
Revenim la Radu Negru Voda pe care istoricicii nostri il considera un personaj de legenda si facem legatura cu „mormantul templierului” din Biserica veche de la Curtea de Arges, mormant care a fost profanat in 1920. Mormantul adaposteste un adevarat domn (Constantin C. Giurescu) „care putea sta putea sta alături de cei mai străluciți monarhi ai Europei contemporane” si care are un inel asemanator cu al Printului Negru al Angliterei, piatra de pe mormant cu arborele vietii si alte elemente simbolistice similara cu a unui renumit cavaler persan ori crucea templirierilor dovedesc apartenenta decedatului la ordinile cavaleresti ale vremii (fotografia mormantului o gasiti aici http://turistintaramea.blog…
Daca credeti ca descrierea domnitorului din Biserica Veche seamana cu Basarab va inselati. Avem imaginea lui Basarab intr-o prima prezentare a Bataliei de la Posada, respectiv personajul cu palarie (asa cum a fost identificat de istorici) si-l vedeti aici: https://ro.wikipedia.org/wi…
si apoi pictat la Curtea de Arges https://ro.wikipedia.org/wi…
Revenim la Cronica pictata de la Viena si avem o imagine cu urmarirea lui Carol robert de Anjou https://ovidiupecican.files…
chiar daca istoricul Ovidiu Pecican (Mongolul) ii considera mongoli sunt cumani toata ziua si ii putem compara cu imaginile cumanilor din timpul lui Ladislau Cumanul http://aranyliliom.lapunk.h…
In concluzie intemeietorul Tarii Romanesti este un roman duce peste Almas si Fagaras care descaleca ( a se vedea veche semnificatie a cuvantului inclusiv la englezi) in ce va deveni mai tarziu Tara Romaneasca. Basarab de neam cuman sau peceneg ( Iorga-Djuvara sau Madgearu) era Banul Olteniei care a venit si i-a recunoscut suzeranitatea, la moartea domnitorului Basarab preia puterea si intemeiaza dinastia Basaraba.
Mormantul „cavalerului” este cel al lui Radu Negru Voda acesta fiind si motivul pentru care a fost dosit, mormantul este complet diferit de mormintele domnitorilor din dinastia lui Basarab si cuprinde elemente de simbolistica pe care le intalnim in numai in Transilvania, ceea ce demonstreaza originea acestuia.
In sprijinul existentei lui Radu Negru Voda sunt cronica rimata a Regelui Otokar al Ungariei luat prizonier de Ladislau Kan si trimis in 1307 la Radu Negru Voda si cronica bizantina privind pe Stefan Milutin al Serbiei care aminteste ca prima sotie a lui Stefan a fost fiica princepelui Valahiei, principe fiind echivalentul bizantin pentru herteg/hertog/duce si mentiunea calatorului italian Luccari care aminteste ca Radu Negru Voda era din Tara Ungureasca exact ce spune si cronicarul roman al Letopisetului Cantacuzinesc.