carolina gunderode
29 aprobate

gmail.comx
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

DATI AVOCATILOR :
Este CPPAP legal?
Cum ar putea aceasta administratie – CPPAP( Commission Paritaire des Publications et Agences de Presse) – de pe langa Ministerul Culturii , si deci de guvern, sa apere pluralismul mediatic ?
FS / CPPAP
Doctor în drept, avocat la baroul din Paris și Montpellier, Me Arnaud Dimeglio reprezintă FranceSoir în contextul procedurilor judiciare ale ziarului împotriva cenzurii Comisiei mixte pentru publicații și agenții de presă (CPPAP) și Google.

Este CPPAP legal?
Autor(i)
Arnaud Dimeglio, pentru FranceSoir
Publicat pe 14 ianuarie 2023 – 12:30
Imagine
DR
„Cum ar putea această administrație, de pe lângă Ministerul Culturii, și deci de guvern, să apere pluralismul mediatic?”
FS / CPPAP

TRIBUNE – Aceasta este întrebarea adresată de site-ul FranceSoir Tribunalului Administrativ cu privire la decizia CPPAP de a nu reînnoi calitatea serviciului de presă online.

Cu fiecare criză, Franța se cristalizează, se polarizează.

Criza Covid și gestionarea acesteia de către guvern a fracturat și divizat mințile.

Decizia din 5 decembrie trecută a Comisiei mixte pentru publicații și agenții de presă (CPPAP) arată în ce măsură guvernul nu a reușit încă să treacă dincolo de etapa dezbinătoare.

Convins că deține adevărul, se ține de certitudinile sale și persistă să apere doar o latură a gândirii, a lui, aceea a gândirii unice, a politicii unice, a tratamentului unic.

Site -ul FranceSoir criticând politica de vaccinare a guvernului, ar fi periculos pentru sănătate.

Dar, așa cum a exclamat Jean Jaurès în Adunare, în timpul discuției despre legea din 1905 privind separarea Bisericii și Statului: Franța nu este schismatică, este revoluționară!

La acea vreme, Franța era împărțită între două tabere: clericalii și anticlericalii, dreyfusardii și anti-dreyfusardii.

Astăzi, ca și ieri, nu putem ieși din aceste dezbinări decât de sus, revenind la principiile fundamentale cu care toată lumea este de acord.

Franta nu este bipolara, bolnava, si nu este necesar sa o tratezi cu acelasi tratament, de parca ar fi o persoana singura si unica, fara a tine cont de diversitatea ei.

Principiile frumoase și revoluționare sunt ancorate în ADN-ul său:

Libertatea de exprimare și pluralismul mass-media,
Egalitate și nediscriminare,
Garanția drepturilor și separarea puterilor,
Dreptul la un proces echitabil.

Cu toate acestea, tocmai aceste principii nu au fost respectate de CPPAP.

Cum ar putea această administrație, de pe lângă Ministerul Culturii, și deci de guvern, să apere pluralismul mediatic?

Compus jumătate din reprezentanți ai guvernului, iar cealaltă jumătate din reprezentanți ai companiilor de presă, cum ar putea, cu toată obiectivitatea, să spună că un astfel de site merită sau nu calitatea serviciului de presă online, și deci beneficiază de ajutoare?

În însăși structura sa, CPPAP nu este liber, independent, imparțial și, prin urmare, nu își poate îndeplini misiunea care este de a asigura, prin acest ajutor, pluralismul presei.

Litigiul cu FranceSoir ridică, așadar, problema legalității, a însăși existenței CPPAP.

Dar, la rândul nostru, trebuie să avem grijă să nu ne înțepenim.

Deși puterea executivă a creat CPPAP, legiuitorul a fost cel care a adoptat legea din 1 august  1986 de reformare a sistemului de presă.

Acesta din urmă a încredințat însă puterii de reglementare sarcina de a preciza condițiile în care un serviciu de presă online poate fi recunoscut, calitate necesară și prealabilă pentru a beneficia de ajutor (art. 1 alin. 3 din legea din 1986).

Evident, legiuitorul nu a oferit suficiente garanții, condiții, garanții pentru a încadra/delimita libertatea guvernului.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că acesta din urmă a creat o autoritate în cadrul său responsabilă cu livrarea celebrului ‘susan'(avantajii).

Pentru a evita acest lucru, legiuitorul nu ar fi trebuit să prevadă, ca și pentru presa scrisă ,pe hârtie, că autoritatea competentă, care să recunoască caracterul informației politice și generale, trebuie să fie independentă și imparțială?

Nu ar fi trebuit să prevadă, ca și pentru radio și televiziune , o autoritate administrativă independentă, responsabilă cu respectarea pluralismului?

Dincolo de certurile parohiale, războaiele de ediție, se pune astfel problema fundamentală nu numai a legalității hotărârii, ci și a organului care a restituit-o.

Odată găsit diagnosticul, este încă necesar să se găsească tratamentul potrivit.

Din câte știm, cu excepția cazului în care puterea executivă sau legislativă pune stăpânire pe ea, singurul tratament posibil pare a fi judiciar.

Are de ales:

Fie abordează problema prin intermediul întrebării prioritare de constituționalitate (QPC), care i-a fost pusă în timpul disputei cu FranceSoir . Va reveni apoi Consiliului Constituţional să examineze constituţionalitatea articolului 1 din legea din 1986 în raport cu blocul de constituţionalitate .
Fie examinați legalitatea deciziei CPPAP și a prevederilor legislative și de reglementare din spatele acesteia, în raport cu blocul de convenționalitate .

În ambele cazuri, este vorba de studierea legalității CPPAP în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale.

Dintre acestea din urmă, cea a libertății de exprimare este una dintre cele mai valoroase (articolul 11 ​​din DDHC, și articolul 10 din CEDO).

Potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului, „ nu contează că opinia în cauză este  minoritară și  că poate părea neîntemeiată  :  într-un domeniu în care certitudinea este improbabilă , ar fi deosebit de excesivă  limitarea libertății de exprimare la prezentarea numai a ideilor  general acceptate  . ( CEDO, 25 august 1998, Hertel/Elveția, §50 )

Cu toate acestea, în cazul FranceSoir , ne confruntăm cu o nouă boală, cu tratamente noi, condiționate: nimic nu este mai incert.

În contextul epidemiei de Covid-19, în ciuda afirmațiilor guvernului, există multe incertitudini, iar autoritățile sanitare au fost nevoite să-și revizuiască aproape toate autorizațiile de introducere pe piață:

Noiembrie 2020: OMS recomandă să nu se utilizeze remdesivir, care este autorizat în Franța și Europa.
Martie 2021: suspendarea autorizarii vaccinului AstraZeneca
Noiembrie 2021: vaccinul Moderna nu este recomandat persoanelor sub 30 de ani
Februarie 2022: suspendarea vaccinului Janssen

Astăzi, ANSM recunoaște efecte secundare grave ale vaccinurilor.

Actualité – Point de situation sur la surveillance des vaccins contre la…

Point de situation sur la surveillance des vaccins contre la Covid-19 – Période du 21/10/2022 au 24/11/2022 sur …

În ceea ce privește tratamentele timpurii precum hidroxiclorochina și ivermectina, Consiliul Ordinului Medicilor din Île-de-France a considerat că profesorul Perronne, care vorbise despre utilitatea acesteia din urmă, avea obligația . El chiar a recunoscut că pozițiile sale nu constituie un pericol pentru sănătate.

Prin urmare, este greu de înțeles cum un site precum FranceSoir , care a fost site-ul principal pe care a vorbit profesorul Perronne, a putut fi cenzurat de Google , iar acum de CPPAP.

În apărarea sa, guvernul invocă dosarul „Adevărul Practic de Sănătate” referitor la o revistă care contestase în fața instanțelor refuzul CPPAP de a-și reînnoi certificatul de înregistrare.

În contextul acestei cauze, CEDO a considerat că acest refuz este justificat deoarece acest jurnal a criticat, fără nuanță, terapiile tradiționale pentru cancer și hipertensiune arterială, care ar putea prezenta un pericol pentru sănătatea publică.

Dar, în acest caz, contextul și scopul conținutului referitor la FranceSoir este foarte diferit de recenzia Santé Pratique :

FranceSoir nu este o revistă obișnuită de sănătate SPECIALIZATĂ, ci un site de informare POLITICĂ ȘI GENERALĂ.
Conținutul FranceSoir nu are legătură cu contestarea terapiilor TRADIȚIONALE, ci CONDIȚIONALE.
Acest conținut este legat și de o boală NOUĂ și nu VECHE: Covid 19.

În cele din urmă, FranceSoir se bazează pe studii științifice.

Pentru a contesta aceste studii, guvernul folosește o notă a Direcției Generale de Sănătate (DGS): criticând politica de vaccinare a guvernului, conținutul FranceSoir ar fi periculos pentru sănătate. Dar nu este nimic.

Este suficient să citiți analiza DGS asupra tratamentelor timpurii pentru a vă convinge . Acesta din urmă invocă, de fapt, studii efectuate pe persoane internate sau care nu au Covid-19. Cu alte cuvinte, asupra persoanelor care nu sunt infectate cu virusul, în stadiul incipient al bolii.

Pentru a folosi tonul ascuțit și radical al mass-media „Fact Checker”, folosit pe tot parcursul acestei crize: NU, FranceSoir nu este un blog vulgar cu un jurnalist, „  conspirator  ”, care ar difuza „  informații false  ”.

Qu’est ce qu’une fausse information ?

Play

Aceasta este cu siguranță o informație controversată, dar legitimă și legală.

Decizia CPPAP{care fusese negativa pana a fost invinsa in proces} pare astfel contrară libertății de exprimare și corolarului acesteia, pluralismului curentelor de gândire, opiniilor și mass-media.

Aceste principii se află în centrul democrației noastre. Ne transcend și le împărtășim cu toții. Este urgent să ne amintim. Altfel, democrația noastră este cea care riscă să fie afectată, infectată.

Doctor în drept, avocat la baroul din Paris și Montpellier, Me Arnaud Dimeglio reprezintă FranceSoir în contextul procedurilor judiciare ale ziarului împotriva cenzurii Comisiei mixte pentru publicații și agenții de presă (CPPAP) și Google.
https://www.francesoir.fr/opinions-tribunes/la-cppap-est-elle-licite
La CPPAP est-elle licite ?
Auteur(s)
Arnaud Dimeglio, pour FranceSoir
Publié le 14 janvier 2023 – 12:30