CD
1.518 aprobate
denitsoc@gmail.com
23.227.148.99
CHINA IGNORĂ NOILE INCERCARI DE MEDIERE ALE SUA
De M. K. Bhadrakumar

Motto: „Lavrov: Ei cred că timp de 500 de ani au condus lumea așa cum doresc, trăind în detrimentul altora și cred că acest lucru ar trebui să continue…”

Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și director al Oficiului Central pentru Afaceri Externe s-a întâlnit cu Jake Sullivan, asistentul președintelui SUA pentru Securitate Națională la Bangkok, 26-27 ianuarie 2024

Există un vechi proverb că atunci când vin nenorocirile, vin în batalioane. Pe lângă rapoartele despre soldații americani care se prăbușesc sub lovituri de dronă împotriva stației supersecrete CIA pentru informații și operațiuni ascunse la granița dintre Siria și Iordania, „nyet” este cuvântul de la Beijing către cererile administrației Biden care caută intervenție cu Teheranul pentru a-i frâna pe houthii din Yemen, pe fundalul prevestitor al Axei Rezistenței și-a extins operațiunile împotriva intereselor americane și israeliene.

Președintele Biden l-a deputat pe consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan, să se ocupe de această misiune extrem de delicată cu Beijing, în locul principalului diplomat al SUA Antony Blinken. Sullivan se află într-o poziție unică pentru a schimba rolurile între politica internă și cea externă a SUA. Este un om de încredere al președintelui și este implicat activ în campania de realegere a lui Biden.
Sullivan a rămas peste noapte în Thailanda vineri/sâmbătă pentru a-și lansa ofensiva farmecului său față de ministrul de externe Wang Yi. Dar el a ieșit fără niciun semn că China este dispusă să-și folosească influența cu Teheranul.
Mai târziu, Casa Albă a organizat în grabă o conferință de presă neimputabilă a unui oficial înalt NSC prin teleconferință pentru a acoperi partea din spate a lui Sullivan.

A adus acasă că citirea frunzelor de ceai chinezesc este o artă în sine. Așa cum a spus oficialul NSC, „Beijing spune că discută acest lucru cu iranienii… dar cu siguranță vom aștepta înainte de a comenta în continuare cât de eficient credem că o ridică de fapt”.
Sullivan pare să fi lovit un zid de cărămidă.

Acest lucru este curios, deoarece Administrația Biden ar fi trebuit să învețe din experiența anterioară cu Beijing în încercarea de a îndemna China să-l convingă pe aliatul apropiat Coreea de Nord să-și reducă programul de arme nucleare sau să-și anuleze prietenia „fără limite” cu Rusia față de Ucraina.
De fapt, armata sud-coreeană a declarat duminică că Coreea de Nord a tras mai multe rachete de croazieră, prelungind o serie de teste de arme care agravează tensiunile cu SUA și reflectă eforturile Phenianului de a-și extinde arsenalul de arme concepute pentru a copleși ținte îndepărtate ale SUA din Pacific, inclusiv Guam!

Evident, administrația Biden nu a reușit să înțeleagă că Beijingul nu avea nicio obligație de a-și folosi influența asupra Phenianului pentru a servi interesele americane. Este o naivitate să te aștepți ca Beijingul să cadă în angajamentul selectiv în problemele care urmăresc să câștige timp pentru ca președintele să dea cea mai bună șansă la viitoarele alegeri din noiembrie.

Ce primește China în schimb? Întrebarea nu se pune în mintea Administrației Biden. Presupunerea în DC este că China se află într-o călătorie a ego-ului și imploră un angajament selectiv cu puterea militară și economică numărul 1 de pe planetă. Dimpotrivă, China are și ea niște cerințe legitime de făcut – cum ar fi, de exemplu, SUA să nu incite Taiwanul pe ascuns să călătorească pe calea independenței sau să permită Chinei condiții echitabile pentru stabilirea de noi standarde tehnologice la nivel global, ca o țară inovatoare ce este.

În mod interesant, în comparație cu citirea taciturnă a Casei Albe cu privire la întâlnirea Sullivan-Wang Yi din Thailanda, Ministerul chinez de Externe a emis sâmbătă o declarație sinceră și plină de elemente pentru a clarifica situația și pentru a-i anticipa pe spin doctorii(mincinosii) ai lui Biden din White. House pentru scenariul unei narațiuni false.

Fragmentele relevante din declarația chineză intitulată Wang Yi a avut o întâlnire cu Sullivan, asistentul președintelui Statelor Unite pentru afaceri de securitate națională sunt reproduse mai jos:
„Cele două părți au condus comunicări strategice sincere, substanțiale și fructuoase cu privire la implementarea consensului reuniunii de la San Francisco dintre șefii de stat ai celor două țări și la tratarea corectă a problemelor importante și sensibile din relațiile chino-americane.

Wang Yi a spus că anul acesta marchează cea de-a 45-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Statele Unite. Cele două părți ar trebui să profite de aceasta ca pe o oportunitate de a-și rezuma experiențele și de a învăța lecții, de a se trata reciproc în mod egal, mai degrabă decât în mod condescendent, de a căuta un teren comun, păstrând în același timp diferențele, mai degrabă decât evidențiind diferențele, respectă în mod eficient, mai degrabă decât dăunează intereselor de bază ale celuilalt, și lucrează împreună pentru respectul reciproc, coexistența pașnică și cooperarea câștig-câștig pentru a construi o modalitate corectă pentru ca China și Statele Unite să se înțeleagă.

Wang Yi a subliniat că problema Taiwanului este afacerea internă ale Chinei, iar alegerile regionale din Taiwan nu pot schimba faptul de bază că Taiwanul este o parte a Chinei. Cel mai mare risc pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan este „independența Taiwanului”, și cea mai mare. provocare a relațiilor chino-americane este, de asemenea, „independența Taiwanului”.

Statele Unite trebuie să respecte principiul unei singure Chine și cele trei comunicate comune dintre China și Statele Unite, să pună în aplicare angajamentul de a nu sprijini „independența Taiwanului” în acțiuni și să sprijine reunificarea pașnică a Chinei.

„Wang Yi a subliniat că toate țările au preocupări de securitate națională, dar acestea trebuie să fie justificate și rezonabile. Ei nu se pot angaja în pan-politizare și pan-securitate, cu atât mai puțin să limiteze și să suprime dezvoltarea altor țări. Cele două părți au convenit să discute în continuare granița dintre securitatea națională și activitățile economice…
Cele două părți au discutat, de asemenea, probleme internaționale și regionale, cum ar fi Orientul Mijlociu, Ucraina, Peninsula Coreeană și Marea Chinei de Sud”.

Citirea chineză nu a făcut nici măcar o mențiune specifică despre Houthi sau Teheran! În schimb, a subliniat amenințarea percepută a independenței Taiwanului drept „cea mai mare provocare pentru relațiile China-SUA”.
Și, în plus, a reiterat îngrijorarea Beijingului că SUA utilizează restricții la export „pentru a limita și a suprima dezvoltarea altor țări” și a spus că cele două țări vor discuta „granița dintre securitatea națională și activitățile economice” în viitoarele reuniuni.

Ce concluzii tragem din asta? Mai simplu spus, reticența Chinei de a-și folosi volumul diplomatic și economic pentru a sprijini mișcările SUA de a aborda perturbările Mării Roșii prin controlul Axei Rezistenței (sau restrângerea comportamentului Coreei de Nord) subliniază limitările eforturilor de comunicare diplomatică ale administrației Biden sau ale ofensivei de farmec către Beijing și angajarea într-un angajament selectiv asupra priorităților Washingtonului în privința punctelor de foc care altfel ar putea deveni controverse aprinse în politica electorală până în noiembrie.

Apropo, citirea chineză a recunoscut, de asemenea, că există domenii în care Beijingul este într-adevăr interesat de un angajament cu SUA în acest moment de transformare – și anume, implementarea în comun a așa-numitei „Viziune San Francisco”, care se traduce lcam asa:
• contacte periodice între cei doi preşedinţi pentru a „a oferi îndrumări strategice relaţiilor bilaterale”;
• promovarea schimburilor bilaterale;
• valorificarea canalelor strategice actuale de comunicare și a unei serii de mecanisme de dialog și consultare” în diverse domenii, de la diplomație, relații in economie, finanțe, comerț, schimbări climatice etc.;
• continuarea discuţiei asupra „principiilor directoare” ale relaţiilor chino-americane;
• cooperarea în controlul drogurilor;
• Mecanismul de dialog interguvernamental în domeniul inteligenței artificiale; și,
• schimburi culturale.

Cum se face că SUA și aliații săi occidentali înțeleg totul îngrozitor de greșit? Pentru un răspuns, ultimul cuvânt trebuie să îi revină ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a spus la New York în timpul unei scurte vizite la sediul ONU weekendul trecut:
„Ei cred că timp de 500 de ani au condus lumea așa cum doresc, trăind în detrimentul altora și cred că acest lucru ar trebui să continue. Această logică ignoră complet realitatea obiectivă, în special faptul că marea majoritate a fostelor colonii și-au câștigat independența, au devenit conștienți de interesele lor naționale, doresc să-și consolideze identitatea națională, culturală și religioasă și cresc atât de repede încât au părăsit Vestul prin în spate – devenind membrii BRICS.”

Concluzia este că Beijingul nu va fi îndrăgostit de încercările SUA de a crea percepții greșite în relațiile Chinei cu Iranul sau Coreea de Nord. China nu intenționează să ajute SUA să-și scoată castanele din focul din Asia de Vest sau Orientul Îndepărtat. Mediul internațional este destul de încordat, iar Beijingul și-a stabilit busola să fie pe partea dreaptă a istoriei.

Sursa: https://www.indianpunchline.com/china-ignores-us-entreaties-of-mediation

Traducerea: CD