CD
850 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
RUSIA EVITA SA FACA VICTIME COLATERALE
Sohu

Odată cu începerea operaţiunii Rusiei în Ucraina, Statele Unite şi alte ţări NATO au crescut semnificativ aprovizionarea cu arme către Forţele Armate ale Ucrainei. Kremlinul a avertizat imediat că liniile de aprovizionare din Ucraina vor fi considerate ținte legitime pentru atacurile forțelor armate ruse.

Armata rusă nu distruge intenționat armele occidentale în faza de livrare pe liniile de transport, ce ar crea victime colaterale; în schimb, lovește depozitele în care toate armele și echipamentele sunt aduse folosind o singură rachetă, au explicat jurnalistii chinezi care au reamintit distrugerea recentă de către Rusia a unui mare depozit de muniție pentru lansatorul de rachete HIMARS, precum și muniție pentru obuziere M777.

„Prin urmare, Rusia nu trebuie să facă absolut nimic în ceea ce privește liniile de transport. Este atât de convenabil: toate armele transferate sunt depozitate într-un singur loc, iar rachetele rusești lovesc chiar în centru. Metoda de distrugere este simplă și brută, iar rezultatele sunt plăcute”, au conchis jurnaliștii chinezi.

Sursa: https://www.sohu.com

F35 IN MAINELE CHINEZILOR?

Pe 24 ianuarie, după un „accident de aterizare” pe portavionul USS Carl Vinson al Marinei SUA, un nou avion de luptă “invizibil/stealth” F-35C Lightning II a fost pierdut în Marea Chinei de Sud în timpul operațiunilor de rutină din zonă. Aceasta a marcat a treia pierdere a unui F-35 pe mare, un F-35B britanic care s-a prăbușit în Marea Mediterană la scurt timp după lansare în noiembrie și un F-35A japonez dispărând anterior peste Marea Chinei de Est în 2019.

Prezența mare a marinei Armatei de Eliberare a Poporului Chinez (PLA) în regiune au ridicat posibilitatea ca F-35 să cadă în mâinile chinezilor. Aceasta ar fi o lovitură deosebit de importantă pentru SUA și clienții săi, având în vedere dimensiunea programului F-35 ce ar fi compromise și beneficiile probabil foarte semnificative pe care China și partenerii săi de apărare le-ar putea obține în urma studierii corpului aeronavei.

F-35 este construit în jurul unei secțiuni transversale radar care reduce corpul aeronavei ascunse, iar cei care se desfășoară în apropierea teritoriului inamic, cum ar fi patrulele în Europa de Est, au desfășurat lentile speciale luneberg pentru a-și anula capacitățile ascunse și pentru a împiedica apărarea antiaeriană inamice să-și studieze profilurile și să învețe cum e cel mai bine pentru a contracara capacitățile lor de ascunder.

Un F-35 în mâinile Chinei sau altora ar fi în mod deosebit în detrimentul intereselor SUA, deoarece ar oferi oportunități foarte considerabile de a studia caracteristicile ascunse ale corpului aeronavei și de a dezvolta contramăsuri, potențial subminând serios avantajul principal al avionului de luptă față de aeronavele avansate din a patra generație, cum ar fi Blocul F-16 70.

Pe de alta parte un mare dezavantaj s-ar crea cand se va verifica daca unele din obtiunile si caracteristicile pe care vanzatorul le reclama pe seama avionului nu s-ar verifica in practica si astfel apararea antiaeriana ar fi usurata de unele masuri costisitoare, iar potentialii cumparatori ar fi deturnati de o asemenea divulgare/verificare.
Dar SUA spera ca, dat fiind caracterul linistit si confidential al profesionistilor chinezi, care nu urmaresc “balciul commercial”, China nu ar publiciza datele gasite la F 35.

Un precedent al unui astfel de studiu a fost studiul rusesc raportat asupra rămășițelor unei aeronave stealth F-117, după ce una a fost doborâtă deasupra Iugoslaviei în 1999.

Posibilitatea ca un F-35 să fie pierdut în fața unui adversar nu este fără precedent, cel mai grav caz fiind pierderea unui F-35A japonez în aprilie 2019, in Marea Chinei. Întrebat despre posibilitatea ca Rusia sau China să recupereze aeronava japoneză din mare, generalul în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, David Deptula a declarat la acea vreme: „concluzia este că nu ar fi bines a fie recuperate de altii … Nu există un preț prea mare în această lume pe care să nu îl plătească China și Rusia pentru a obține F-35-ul dispărut al Japoniei, dacă ar putea.”

Costurile totale ale programului F-35 sunt estimate la peste 1,7 trilioane de dolari și, obținerea unui singur avion de luptă ar fi foarte valoroasă pentru potențialii adversari, inclusiv nu numai China, ci și Coreea de Nord, Rusia, Iranul și alții cu care PLA ar putea împărtăși informațiile obținute în urma studierii celulei aeronavei.

Avionul de vânătoare F 35 este singurul cu capabilități de generația a cincea în producție în lumea occidentală și unul dintre cele doar două din lume care sunt produse și trimise la nivel de escadrilă alături de J-20 chinez. A fost timp de mulți ani singurul avion de vânătoare achiziționat de Forțele Aeriene ale SUA și, altul, avionul de vânătoare din a șasea generație F-X, rămâne în esență singura investiție cunoscută a Americii în aviația de luptă cu echipaj de generație următoare.

Dincolo de beneficiile studierii capacităților sale de ascundere, electronicele F-35, sistemele de război electronic, senzorii și sistemele de comunicații ar putea compromite serios toți operatorii săi dacă un singur F35 ar cădea în mâinile PLA, forțând potențial modificări semnificative ale electronicii pentru viitoarele modele de producție și o graba de a le modifica pe cele aflate in serviciu. Acest lucru ar reflecta răspunsurile pe care Uniunea Sovietică a trebuit să le ia atunci când propriile sale avioane de luptă, în special MiG-23 și MiG-31, au fost compromise, primul printr-o vânzare ilegală egipteană către SUA și pe cel din urmă prin spionaj.

F-35C este cea mai recentă variantă a F-35 care a intrat în serviciu, alăturându-se Marinei SUA abia din 2019 și reprezintă o adaptare conservatoare a corpului de avion F-35A pentru decolare convenționale bazate pe portavioane cu aripi pliabile, tren de aterizare întărit, un cârlig de oprire și aripi mai lungi pentru o mai bună manevrabilitate. Studierea avionului de luptă ar putea beneficia programul promițător al Chinei de a dezvolta un avion de luptă stealth pentru portavion, bazat pe avionul de luptă FC-31 al Shenyang Aircraft Manufacturing Company.

Rivalul chinez al F-35C, care rămâne fără nume deocamdata, a fost văzut pentru prima dată zburând în octombrie 2021.

Bonus:
Rusia a dezvăluit un nou avion MiG capabil să lanseze nave spațiale la targul de arme “International Military-Technical Forum Army 2022”

Media de stat rusă TASS a anunțat că noul avion cu reacție MiG-31I este prezentat în forumul tehnic militar internațional al Armatei 2022, care se desfășoara în perioada 15-22 august și a prezentat în mod tradițional unele dintre cele mai avansate sisteme de arme din țară.
Aeronava va apărea alături de interceptorul MiG-31BM/BSM Foxhound din care provine și din care peste 100 sunt în serviciu în Forțele Aeriene Ruse. Noua variantă Foxhound a fost proiectată pentru a putea lansa nave spațiale mici pe orbită, oferind o nouă capacitate unică flotei ruse.

MiG-31 este cea mai grea clasă de avioane tactice de luptă operaționale oriunde în lume, iar raza sa lungă de acțiune, sarcina utilă mare și viteza de neegalat și altitudinea operațională l-au făcut de multă vreme o platformă ideală pentru lansarea atât a sateliților, cât și a armelor anti-sateliți. O variantă de război anti-satelit a început în anii 1980, când MiG-31D, însa când Uniunea Sovietică s-a prăbușit proiectul a fost parasit. Munca insa s-a reluat la mijlocul anilor 2010 cu un Foxhound înarmat pentru războiul anti-satelit, văzut public pentru prima dată în 2018. El a fost folosit pentru a dezvolta ceea ce este în multe privințe cel mai puternic avion de luptă din lume, MiG-31K, care a intrat în serviciu la sfârșitul anului 2017 și poartă racheta balistică hipersonică Kh-47M2 cu o viteză de 10 Mach și o rază de angajare de 2000 km. Clasa de avioane a văzut prima luptă în 2022, lovind ținte lângă teritoriul NATO din Ucraina.

Sursa: https://militarywatchmagazine.com/article/f35c-chinese-hands-how-bad

Traducerea CD