Site logo image SACCSIV – blog ortodox

Trei jurnaliști americani de top fac o dezvăluire care ar putea declanșa un război între Rusia și NATO: ‘Comandouri din NATO au efectuat operațiuni în Ucraina’

Vali

iun. 28

Sursa: https://www.stiripesurse.ro/comandouri-nato-ucraina-rusia-razboi_2444770.html

O operațiune secretă în care sunt implicate forțele de operațiuni speciale ale SUA lasă să se întrevadă amploarea efortului de a ajuta armata ucraineană, care este încă în inferioritate de arme, informează publicația New York Times într-o anchetă semnată de trei jurnaliști americani cu experiență în mediile serviciilor de informații americane și diplomatice.

În timp ce trupele rusești avansează cu o campanie de forță pentru a cuceri estul Ucrainei, capacitatea națiunii de a rezista asaltului depinde mai mult ca niciodată de ajutorul Statelor Unite și al aliaților săi – inclusiv de o rețea invizibilă de comandouri și spioni care se grăbesc să furnizeze arme, informații și pregătire, potrivit oficialilor americani și europeni.

O mare parte din această muncă se desfășoară în afara Ucrainei, în bazele din Germania, Franța și Marea Britanie, de exemplu. Dar, chiar dacă administrația Biden a declarat că nu va desfășura trupe americane în Ucraina, unii membri ai C.I.A. au continuat să opereze în secret în țară, mai ales în capitala Kiev, dirijând o mare parte din cantitatea uriașă de informații pe care Statele Unite o împărtășesc cu forțele ucrainene, potrivit unor actuali și foști oficiali.

În același timp, câteva zeci de comandouri din alte țări NATO, inclusiv Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania, au lucrat, de asemenea, în interiorul Ucrainei. Statele Unite și-au retras propriii 150 de instructori militari înainte de începerea războiului în februarie, dar comandourile acestor aliați fie au rămas, fie au intrat și au ieșit din țară de atunci, antrenând și consilierea trupelor ucrainene și oferind un canal pe teren pentru arme și alte ajutoare, au declarat trei oficiali americani.

Puține alte detalii au apărut despre ceea ce face personalul C.I.A. sau comandourile, dar prezența lor în țară – pe lângă membrii personalului diplomatic care s-au întors după ce Rusia a renunțat la asediul asupra Kievului – sugerează amploarea efortului secret de asistență pentru Ucraina care este în curs de desfășurare și riscurile pe care Washingtonul și aliații săi și le asumă.

Ucraina rămâne în inferioritate de forțe, iar sâmbătă, forțele rusești au declanșat un atac cu rachete asupra unor ținte din întreaga țară, inclusiv în zonele din nord și vest, care au fost în mare parte cruțate în ultimele săptămâni. Se așteaptă ca președintele Biden și liderii aliați să discute despre un sprijin suplimentar pentru Ucraina la o reuniune a Grupului celor 7 națiuni industrializate care începe duminică în Germania și la un summit NATO în Spania, la sfârșitul săptămânii.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Grupul 10 al forțelor speciale ale armatei, care înainte de război a antrenat comandouri ucrainene la o bază din vestul țării, a înființat în mod discret o celulă de planificare a coaliției în Germania pentru a coordona asistența militară pentru comandourile ucrainene și alte trupe ucrainene. Celula s-a extins acum la 20 de națiuni.

Secretarul armatei, Christine E. Wormuth, a oferit luna trecută o privire asupra operațiunii, spunând că celula de operațiuni speciale a ajutat la gestionarea fluxului de arme și echipamente în Ucraina. „Pe măsură ce ucrainenii încearcă să mute asta și să se ferească de rușii care ar putea încerca să țintească convoaiele, știți, încercăm să fim capabili să ajutăm la coordonarea deplasării tuturor acestor diferite tipuri de transporturi”, a declarat ea la un eveniment de securitate națională organizat de Consiliul Atlantic. „Un alt lucru cu care cred că putem ajuta”, a spus ea, „este furnizarea de informații despre unde ar putea fi amenințările la adresa acestor convoaie”.

Celula, care a fost modelată după o structură folosită în Afganistan, face parte dintr-un set mai larg de celule de coordonare operațională și de informații gestionate de Comandamentul European al Pentagonului pentru a accelera asistența aliată pentru trupele ucrainene. La baza aeriană Ramstein din Germania, de exemplu, o echipă a Forțelor Aeriene și a Gărzii Naționale Aeriene americane, denumită Grey Wolf, oferă sprijin, inclusiv în ceea ce privește tacticile și tehnicile, forțelor aeriene ucrainene, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Comandourile nu se află pe linia frontului alături de trupele ucrainene și, în schimb, oferă consultanță de la cartierele generale din alte părți ale țării sau de la distanță, prin comunicații criptate, potrivit oficialilor americani și altor oficiali occidentali, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta chestiuni operaționale. Dar semnele sprijinului lor invizibil în materie de logistică, instruire și informații sunt tangibile pe câmpul de luptă.

Mai mulți comandanți ucraineni de nivel inferior și-au exprimat recent aprecierea față de Statele Unite pentru informațiile culese din imaginile obținute prin satelit, pe care le pot consulta pe tablete electronice furnizate de aliați. Tabletele rulează o aplicație de cartografiere a câmpului de luptă pe care ucrainenii o folosesc pentru a ținti și ataca trupele rusești.

Pe o stradă din Bakhmut, un oraș din regiunea Donbas din estul Ucrainei, care face obiectul unor dispute aprinse, un grup de forțe ucrainene pentru operațiuni speciale avea pete cu steagul american pe echipament și erau echipate cu noi rachete portabile sol-aer, precum și cu puști de asalt belgiene și americane.

„Ceea ce este o poveste nespusă este parteneriatul internațional cu forțele pentru operațiuni speciale ale unei multitudini de țări diferite”, a declarat în aprilie, în fața senatorilor, locotenentul general Jonathan P. Braga, comandantul Comandamentului pentru operațiuni speciale al armatei americane, descriind celula de planificare. „Ei s-au unit în mod absolut într-un impact mult mai mare” pentru a sprijini armata și forțele speciale ale Ucrainei.

Reprezentantul Jason Crow, un democrat din Colorado care face parte din comisiile pentru servicii armate și de informații din Camera Reprezentanților, a declarat într-un interviu că relațiile pe care comandourile ucrainene le-au dezvoltat cu omologii americani și cu alți omologi în ultimii ani s-au dovedit a fi de neprețuit în lupta împotriva Rusiei.

„A fost esențial să știm cu cine să tratăm în situații haotice pe câmpul de luptă și cui să facem rost de arme”, a declarat Crow, fost militar Ranger. „Fără aceste relații, acest lucru ar fi durat mult mai mult”.

Ofițerii C.I.A. care operează în Ucraina s-au concentrat pe direcționarea informațiilor pe care guvernul SUA le-a furnizat guvernului ucrainean. Cea mai mare parte a activității lor s-a desfășurat la Kiev, potrivit unor actuali și foști oficiali.

În timp ce guvernul SUA nu recunoaște că C.I.A. operează în Ucraina sau în orice altă țară, prezența ofițerilor este bine înțeleasă de Rusia și de alte servicii de informații din întreaga lume.

Dar expertiza agenției în materie de pregătire este în operațiuni de contrainsurgență și de combatere a terorismului, spun foștii oficiali din serviciile de informații. Ceea ce au nevoie ucrainenii în acest moment este o pregătire militară clasică în ceea ce privește modul de utilizare a artileriei cu rachete, cum ar fi High Mobility Artillery Rocket Systems, sau HIMARS, și a altor arme sofisticate, a declarat Douglas H. Wise, fost director adjunct al Agenției de Informații a Apărării și ofițer superior al C.I.A. în retragere.

„Vorbim aici de lupte pe scară largă”, a spus Wise. „Vorbim despre bătălii moderne tanc contra tanc cu forțe militare masive. Nu-mi pot imagina că C.I.A. îi antrenează pe ucraineni cum să tragă cu HIMARS”.

Administrația Biden a trimis până în prezent patru dintre sistemele mobile de rachete cu lansare multiplă în Ucraina și a anunțat joi că alte patru sunt pe drum. Acestea sunt cele mai avansate arme pe care Statele Unite le-au furnizat până acum Ucrainei, cu rachete care au o rază de acțiune de până la 40 de mile, mai mare decât tot ce are Ucraina în prezent.

Oficiali ai Pentagonului spun că un prim grup de 60 de soldați ucraineni a fost instruit cu privire la modul de utilizare a sistemelor, iar un al doilea grup este acum în curs de instruire în Germania.

Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit, a declarat că antrenamentul a început într-o manieră „rațională și deliberată”, pe măsură ce ucrainenii care au folosit în mod istoric sisteme din epoca sovietică învață mecanica armelor americane, mai high-tech.

„Nu este bine să aruncăm pur și simplu aceste sisteme pe câmpul de luptă”, a declarat generalul Milley reporterilor care călătoreau cu el într-un zbor recent de întoarcere în Statele Unite, după întâlniri cu șefii militari europeni în Franța.

După o întâlnire la Bruxelles în această lună, generalul Milley și liderii militari din aproape 50 de țări s-au angajat să crească fluxul de artilerie avansată și alte arme către Ucraina.

„Toate acestea necesită un pic de timp și un efort semnificativ”, a declarat generalul Milley. Trupele americane au nevoie de șase până la opt săptămâni pentru a învăța cum să folosească sistemele, dar ucrainenii au un program de pregătire accelerată de două săptămâni, a spus el.

Cu toate acestea, foști oficiali militari care au lucrat cu armata ucraineană și-au exprimat frustrarea cu privire la unele dintre eforturile de instruire.

De exemplu, ucrainenii au întâmpinat dificultăți în evacuarea soldaților răniți pe linia frontului. Statele Unite ar putea intensifica instruirea în domeniul primului ajutor în prima linie și să-i consilieze pe ucraineni cu privire la modul în care să înființeze o rețea de spitale mobile intermediare pentru a stabiliza răniții și a-i transporta, au declarat foștii oficiali.

„Ei pierd 100 de soldați pe zi. Este aproape ca la apogeul Războiului din Vietnam pentru noi; este teribil”, a declarat un fost oficial al administrației Trump. „Și pierd o mulțime de oameni cu experiență”.

Beretele verzi ale armatei din Germania au început recent instruirea medicală pentru trupele ucrainene, care au fost scoase din țară pentru instruire, a declarat un oficial militar american.

Din 2015 și până la începutul acestui an, instructori ai Forțelor Speciale americane și ai Gărzii Naționale au instruit peste 27.000 de soldați ucraineni la Centrul de pregătire pentru luptă Yavoriv din vestul Ucrainei, în apropiere de orașul Lviv, au declarat oficiali ai Pentagonului.

Consilieri militari din aproximativ o duzină de țări aliate au antrenat, de asemenea, mii de militari ucraineni în Ucraina în ultimii ani.

Din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată părți ale țării, Ucraina și-a extins micile forțe speciale de la o singură unitate la trei brigăzi și un regiment de antrenament. În ultimele 18 luni, a adăugat o companie de gardă internă – antrenată în tactici de rezistență – la fiecare dintre aceste brigăzi, a declarat în aprilie în Senat generalul Richard D. Clarke, șeful Comandamentului pentru operațiuni speciale al Pentagonului, în fața Senatului.

Cea mai acută problemă de pregătire a armatei ucrainene în acest moment este că își pierde forțele cele mai experimentate și bine antrenate, potrivit unor foști oficiali americani care au lucrat cu ucrainenii.

Fostul oficial al administrației Trump a declarat că Comandamentul pentru Operațiuni Speciale avea grupuri mici de operatori americani care lucrau pe teren cu oficialii ucraineni înainte de război. Echipele americane erau uneori numite Jedburgh, o referire la un efort din al Doilea Război Mondial de a antrena partizani în spatele liniilor inamice, a spus oficialul.

Echipele moderne de operațiuni speciale se concentrau în principal pe instruirea în tacticile unităților mici, dar lucrau, de asemenea, în domeniul comunicațiilor, al medicinei de pe câmpul de luptă, al recunoașterii și al altor abilități solicitate de forțele ucrainene. Aceste eforturi, a spus oficialul, s-au încheiat înainte de invazia rusă, dar ar fi fost utile dacă ar fi continuat în timpul războiului.

A avea instructori americani pe teren acum ar putea să nu merite riscurile, au declarat alți foști oficiali, mai ales dacă ar determina o escaladare din partea președintelui rus Vladimir Putin.

„Ar merita oare îmbunătățirea pregătirii să merite posibilul preț care va trebui să fie plătit?” a spus Wise. „Un răspuns este probabil că nu”.

Cine sunt cei trei jurnaliști care semnează ancheta?

  • Eric Schmitt este un publicist experimentat care a călătorit în lume acoperind teme precum terorismul și securitatea națională. El a fost, de asemenea, corespondent la Pentagon. Membru al echipei Times din 1983, el câștigat patru premii Pulitzer.
  • Julian E. Barnes este un reporter de securitate națională cu sediul la Washington, care acoperă agențiile de informații. Înainte de a se alătura The Times în 2018, a scris despre chestiuni de securitate pentru The Wall Street Journal.
  • Helene Cooper este corespondent la Pentagon. Anterior, a fost redactor, corespondent diplomatic și corespondent la Casa Albă și a făcut parte din echipa care a primit Premiul Pulitzer pentru reportaj internațional în 2015, pentru acoperirea epidemiei de Ebola.

 

Autor:

Mihai Cistelican