caroline gunderode
22 aprobate

gmail.comx
caroline.gunderode@gmail.com
109.133.42.42

 

Criza financiară globală: sancțiunile occidentale sunt o oportunitate pentru Rusia
Publicat la 29.04.2022 la 15:15

Vladimir Poutine.
AFP
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL:
Autor(i): Catherine Roman, pentru FranceSoir
-A _+ A
CRONICĂ — În urma sancțiunilor impuse de Occident, Statele Unite nu izolează Rusia, ci izolează Occidentul (10% din umanitate) de restul lumii. Având în vedere apropierea rapidă a crizei financiare internaționale, o consecință a politicilor iresponsabile ale Fed și ale Băncii Centrale Europene desfășurate începând cu 2008, excluderea Rusiei față de Occident ar putea face posibilă ajustarea politicii și a economiei sale. cu câteva luni înainte de furtună. În plus, aceste sancțiuni au dat naștere la conștientizarea faptului că sistemul economic mondial care a apărut din acordurile de la Bretton Woods în 1944 se apropia de final.

I – Datoria globală și consecințele inflaționiste actuale

Confruntată cu bule speculative globale și recorduri de îndatorare rar atinse, Rusia, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri de îndatorare la nivel internațional, nu va finanța economiile occidentale la marginea prăpastiei. Memento privind proiecțiile FMI în ceea ce privește datoria publică:

imagine1.jpg

Îndatorarea privată în Occident, și în special în Statele Unite, este cu greu mai liniștitoare pentru viitorul acestei zone. Consecințele inflaționiste rezultate din situația internațională și speculațiile vor forța FED și BCE să-și majoreze ratele dobânzilor, precum și să-și limiteze politica de „de relaxare cantitativă” (oferta masivă de lichiditate pe piață). Această creștere inexorabilă a ratelor dobânzilor va crește costul datoriei. Bulele financiare globale, care urmau să izbucnească într-o zi sau alta, ar putea, cu această ocazie, să facă acest lucru și să ducă la o gravă criză financiară internațională. Prin urmare, limitarea investițiilor și investițiilor rusești în Occident s-ar dovedi a fi un sfat bun.

Citește și: Rémi Tell: un pas înapoi pentru o luptă care trebuie structurată

II – Sancțiuni: un preț mare de plătit de către Occident, care poate să nu mai aibă mijloace pe termen scurt sau lung

1. Gaz

Desigur, țările europene, de departe principalii clienți ai Rusiei, își pot reduce achizițiile de gaze din Rusia, dar prețul hidrocarburilor este probabil să crească permanent. Ca urmare, găsirea de înlocuitori pe termen scurt pe piața mondială promite a fi dificilă, mai ales în vederea respectării mediului. Uniunea Europeană, care a importat puțin sub 40% din gazul său din Rusia în 2021, ar fi prima sancționată. Rusia ar putea compensa scăderea volumului livrărilor către Occident prin îmbunătățirea valorii hidrocarburilor sale exportate în alte țări. Ca atare, Germania nu intenționează să se descurce fără gazul rusesc înainte de jumătatea anului 2024. Un embargo european imediat asupra gazului rusesc ar putea costa Germania până la 5% din PIB în acest an, potrivit unei estimări a băncii centrale germane, ceea ce ar însemna un deficit de 180 de miliarde de euro pentru producţia naţională. Într-un astfel de scenariu, inflația deja galopantă ar putea câștiga 1,5 puncte în 2022 și 2 puncte în 2023.

2. Ulei

La prima vedere, să nu renunți la petrol din Rusia pare mai ușor decât să renunți la gaz. Petrolul este transportat în principal pe navă. Nimic nu împiedică un cisternă să-și schimbe destinația în funcție de comenzile pe care le primește. Exporturile rusești către Europa s-au prăbușit deja, dar Asia și-a revenit.

3. Diesel

O privire atentă asupra stării aprovizionării globale cu motorină este alarmantă. În timp ce majoritatea oamenilor văd rareori motorina ca ceva mai mult decât un poluant, este esențial pentru întreaga economie globală, așa cum sunt puține alte surse de energie. Directorul general al Fuels Europe a declarat recent: „Există o legătură clară între motorină și PIB, deoarece aproape tot ceea ce intră și iese dintr-o fabrică folosește motorină. Înainte de operațiunea specială din Ucraina, Rusia a furnizat între 60 și 70% din motorina Uniunii Europene. În 2020, Rusia a fost al doilea cel mai mare exportator de motorină din lume, după Statele Unite. La începutul crizei din Ucraina, stocurile globale erau deja la cel mai scăzut nivel din 2008. Astăzi, scena este pregătită pentru o criză fără precedent a motorinei,

Motorina este, de asemenea, folosită în unele centrale electrice și în echipamentele de construcții. Între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, prețurile la motorină în Uniunea Europeană aproape s-au dublat, chiar înainte de sancțiunile legate de Ucraina. Pe 27 martie, CEO-ul Vitol, cea mai mare companie independentă de comercializare a energiei din lume, cu sediul la Rotterdam, a avertizat că raționalizarea motorinei în lunile următoare este din ce în ce mai probabilă. El a menționat că „Europa importă aproximativ jumătate din motorina din Rusia și aproximativ jumătate din motorina din Orientul Mijlociu. Acest deficit sistemic de motorină există. »

Citește și: Statele Unite: Colonelul Macgregor avertizează cu privire la implicarea periculoasă a americanilor în Ucraina

4. Îngrășăminte

Directorul OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, spune că dacă exportul de îngrășăminte din Rusia și Belarus nu își revine rapid, lumea se va confrunta cu o criză alimentară, Rusia fiind cel mai mare furnizor de îngrășăminte din lume.

5. Grâu

Chiar dacă volumul recoltei din 2022 este de așteptat să fie mai mic decât în ​​anii precedenți, Rusia este principalul exportator mondial de grâu. Sancțiunile aplicate Rusiei reprezintă, așadar, un risc major pentru aprovizionarea mondială cu grâu, în special pentru continentul african, care ar putea crea un val mare de emigrare a populațiilor africane în Europa.

6. Pământuri rare și alte resurse strategice

Rusia este unul dintre principalii furnizori de pământuri rare și deține oficial 20% din rezervele cunoscute ale lumii. Dar această estimare ar putea fi revizuită destul de brusc în sus datorită descoperirilor din regiunea Murmansk sau din Peninsula Kola. Vânătoarea de substanțe strategice nu se limitează doar la pământurile rare. Insulele Kurile nu conțin doar un zăcământ de reniu, un metal extrem de rar folosit în diverse domenii ale chimiei, ci și alte elemente rare precum germaniu, indiu, hafniu… Aceste zăcăminte sunt clasificate ca fiind strategice, prospectarea lor este limitată. încadrat. Prin urmare, rolul Rusiei ca furnizor de pământuri rare și metale rare pentru țările industrializate nu este de neglijat.

III – Înlocuirea produselor occidentale cu produse rusești și noul sistem financiar global: un pariu câștigător

1. Înlocuirea produselor occidentale cu produse rusești

În fața sancțiunilor, Rusia a reacționat rapid prin înlocuirea produselor sancționate cu produse locale. Printre exemple se numără Coca-Cola, care va fi înlocuită cu RuCola (o băutură de la Cernogolovka), YouTube care a blocat canalele rusești de media RT și Sputnik devine Rutube în Rusia, „Unchiul Vanya” îl va înlocui pe McDo. În ceea ce privește motorul de căutare/curierii rusești Yandex, acesta poate înlocui Google, iar suspendarea activităților IKEA este completată de compania de mobilă Hoff, care cooperează cu 400 de companii, dintre care 85% sunt rusești. Pentru alte produse, va dura ceva mai mult pentru a găsi înlocuitori, dar mărcile care au părăsit piața rusă vor avea puține probleme să-și găsească locul acolo, mai ales dacă sancțiunile ar dura.

2. Un nou sistem financiar global

Înghețarea activelor rusești în Occident și amenințările cu o posibilă confiscare a proprietăților aparținând Rusiei, sau concetățenilor săi, arată lipsa de fiabilitate a băncilor și a altor instituții în principal americane și europene. Consecințele pentru aceste entități financiare ar putea fi enorme, cu o pierdere a credibilității internaționale și o retragere, sau cel puțin o scădere pe termen lung a depozitelor și investițiilor comunității internaționale în aceste instituții și țări respective.

În acest context, comunitatea economică eurasiatică (Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan precum și Armenia pentru anumite prevederi) și China sunt în proces de creare a unui nou sistem financiar global, care să aibă o monedă de referință al cărei curs ar fi stabilit, printre altele, dintr-un coș de valute ale statelor membre fondatoare. Acest nou sistem își propune să înlocuiască sistemul Bretton Woods după, în special, sancțiunile ilegale din dreptul internațional impuse Rusiei în urma operațiunii speciale din Ucraina, așa cum s-a menționat mai sus.

De asemenea, există sisteme de plată care vizează ocolirea rețelei SWIFT:

– Rusia știe de șapte ani că guvernele occidentale amenință că vor deconecta băncile rusești de la rețeaua SWIFT (care este o companie conform legislației belgiene și care se prezintă printre altele ca neutră și de încredere). Iată de ce, între timp, rușii și-au dezvoltat propria rețea, SPFS, care ar putea fuziona cu rețeaua chineză CIPS.

– Banca rusă Vnesheconombank (VEB) și Banca Centrală a Indiei au înființat, de asemenea, o platformă de internet în acest an pentru a înlocui sistemul SWIFT între băncile lor naționale.

În concluzie, structurile rusești au câteva luni în față pentru a se adapta înaintea crizei financiare globale majore care se profilează și ar trebui să profite de sancțiunile impuse lor pentru a transforma și dezvolta producția locală. Odată implementată, experiența rusă ar putea ajuta alte țări să facă față efectelor negative ale situației globale.

Surse principale: Rețeaua Voltaire (Thierry Meyssan), New Eastern Outlook (F.William Engdahl), Les Echos, Christian de Perthuis, La Tribune, AFP, Alexandra Latsa.

Autor(i): Catherine Roman, pentru FranceSoir
https://www.francesoir.fr/societe-economie/crise-financiere-mondiale-sanctions-chance-russie
DISTRIBUIE ACEST ARTICOL: