Comentariu apărut pe site. Un subiect de care se feresc ca dracul de tămâie beneficiarii „evenimentelor” din decembrie 1989: SABOTAJELE DE DINAINTE DE 1990, săvârșite chiar de oamenii regimului…

Vă rog să arbitrați!

„În acelaşi timp, distribuţia de produse alimentare şi de larg consum era oprită de la nivelul cel mai înalt din CSP pentru a dezvolta şi agrava nemulţumirile populaţiei.”Subscriu la cele scrise mai sus de dl Adrian. In perioada sarbatorilor de iarna in Constanta veneau vapoare intregi cu portocale, banane, cafea etc. In timp ce lumea se imbulzea la cele cateva centre de desfacere unde se vindeau cateva sute de kg de produse aceste vapoare erau tinute in port pana prin martie cand marfa era declarata deteriorata si apoi distrusa.

In agricultura – acordul global asigura prin contract 10-20% din productie pentru familiile care se angajau sa lucreze pamantul sub acest acord comercial.
Partea de produs cuvenita taranilor era tinuta in habare pana la sfarsitul anului iar in decebrie taranii obtineau cateva sute de kg din tonele de produs care li se cuveneau prin “accord global” (porub, grau, sfecla, floarea soarelui etc)
Restul cotei de acord global era folosita de politruci pentru a se evidentia si a-si pastra scaunul declarandu-se ca fiind „depasiri de plan” si „productii record” – astfel 10 pana la 20% din productie, ce era deja inregistrata ca data taranilor, ajungea sa fie inregistrata inca o data in contabilitatea counista ca „depasire de plan”…

La „Procesul lui Ceausescu” acesta a murit convins ca taranii au primit tonele de produs care li se cuveaneau si ca in Romania oamenii traiau indestulat.
Mult timp m-am intrebat “cine” si “de ce” face aceste magarii, aceste dezinformari. Dupa 89 a inteles ca tot acest proces de falsificare a realitatii a avut ca scop ridicarea tensiunilor pana la explozia sociala.

“De ce” si “unde” s-au oprit aceste rapoarte despre dezastrul indus in societate – ramane o taina a istoriei.Efecte s-au vazut – sibienii traiau altfel decat restul romanilor. Timisorenii la fel – COMTIMul primise aprobarea sa aprovizioneze judetul Timis inca din 80, restul mergand exclusive la export.

Singurul caz iesit „in public” a fost cel de la Ciocanesti/Calarasi, ancheta condusa de temutul Dinca.
Numai ca atunci politrucii au reusit sa se eschiveze si sa-l scoata vinovat pe inginerul stagiar care a incercat sa se puna cu sistemul facandu-si impecabil meseria. Acesta a fost arestat pentru o decizie tehnica agricola absolut legala – interpretata de politruci ca sabotaj, dar pentru asta ar trebui scrisa o carte, nu un articol.

Un capat de informatie pentru descifrarea acelor ani e Academia Stefan Gheorghiu – care avea o sectie de „activisti” ce erau alesi exact dintre cei cu „bube in cap” (delapidari, furturi, dezinformari etc). Odata ajunsi „activisti” nu te mai puteai atinge de ei – indiferent ce facusera inainte – si ajungeau „mari conducatori” si “factori de decdizie” zonali desi legal nu aveau dreptul sa aiba in gestiune nici macar o magazie cu cizme.
Aveau insa o calitate – erau servili si dedicati celor (celei…ha) care le-a sters dosarul, facandu-l imaculat.

Sunt multe de spus despre acea perioada – de la copiii care mergeau in spatele combinei „pentru a aduna bob cu bob” in timp ce in horticulture, unde era nevoie de munca manuala si nu mecanizata, putrezeau pe camp sute de tone de produse (ardei, rosii, gogosari, castraveti,mere, struguri etc etc), de la „economia” facuta prin „stingerea unui bec” – cand de fapt rebuturile si pierderile rezultate din orpirea neanuntata a curentului depasea de 10 ori „economia”, de la opirea curentului in spitale si sali de operatie pana la „rationalizarea” hranei.

Un singur lucru se contureaza clar – „revolutia din 89” a inceput cu aproape 10 ani inainte prin nemultumiri induse voit in societate pentrua pregati „explozia sociala”.

Ce a fost dupa 89? Nu a fost decat o continuare a procesului de distrugere a societatii si economiei romanesti – de data aceasta „la vedere” si nu in „ilegalitate” ca in perioada „socialismului”.