Le gouvernement équatorien a décidé de traduire la multinationale pétrolière Chevron devant la Cour pénale internationale de La Haye pour les dommages causés à l’environnement durant les vingt-six années d’exploitation en forêt amazonienne. Cette nouvelle a fait l’effet d’une bombe en Équateur. Quito présentera un rapport détaillé sur les dégâts causés d’ici la fin de l’année.
« Les négligences de la multinationale ont causé des graves maladies et des malformations aux 30.000 indigènes qui vivent dans la région où la multinationale a sévi », selon le journal La Hora Nacional. Le site Confirmado.net parle quant à lui de 680.000 barils de pétrole brut qui auraient été déversés dans les provinces d’Orellana et de Sucumbios. La faune et la flore y sont fortement touchées et les rivières polluées.
Le taux de mortalité est, comme on pouvait s’y attendre, très fortement élevé dans les deux provinces. Un recensement effectué par le gouvernement a montré que le nombre de cancers y était trois fois plus élevé que dans le reste du pays.
Selon l’agence de presse Andes, pas moins de 80.000 analyses mettent en évidence l’existence de produits toxiques dans les sols et dans l’eau résultant de l’extraction du pétrole. Un rapport de 2008 de l’institut de recherche de l’université catholique de Guayaquil affirme que les femmes qui boivent de l’eau à moins de 200 mètres des installations pétrolières ont 147 % de risques supplémentaires d’avortement par rapport à celles qui vivent là où il n’y a pas de pollution. Dans les zones touchées, 30 % des enfants souffrent d’anémie ; ce pourcentage monte à 50 % chez les adultes. 70 % de la population qui nettoyait le pétrole ont des problèmes de peau, des problèmes neurologiques, des intoxications respiratoires, des problèmes digestifs et articulaires, ou des malaises.
Le combat mené par le gouvernement équatorien contre Chevron a été accueilli avec enthousiasme par les Équatoriens vivant aux États-Unis. Ils ont organisé des rassemblements devant le siège des Nations Unies.
De nombreux manifestants ont montré leurs mains tâchées de noir en signe de solidarité avec le Président Rafael Correa. La semaine dernière, ce dernier avait trempé les siennes dans la boue et le pétrole comme une preuve de pollution causée par Texaco (rachetée en 2001 par Chevron). Correa a en outre lancé un appel au boycott mondial des produits pétroliers du géant étasunien tout en étant à l’origine de la campagne « la mano negra de Chevron » (la main noire de Chevron).
Le ministre des affaires étrangères de l’Équateur, Ricardo Patiño, s’est fait dans le même temps le porte-parole de la souffrance des communautés indigènes. Il a exhorté la multinationale Chevron à remplir ses obligations. Le colosse pétrolier s’est refusé jusque-là à payer les indemnités (environ 20 milliards de dollars) fixées par la Cour de justice de la province de Sucumbios.
Capitaine Martin
Regret…dar si revin..ca PREDICTIA mea postata de cateva saptamani, este TRISTA: Romania prin tradarea DECIDENTILOR GUVERN,Parlament…VOR APROBA CU false argumente…Contractul cu Gold…de omucidere a unei bune parti a romaniei Mari..
Speranta mea si poate a noastra nu se mai poate agata decat de Presedintele Traian Basescu care are DECIZIA in mainile sale si a putinilor sai urmasi, care spera sa castige alegerile din 2014..In acest fel noi.. istoria si propria sa familie..poate ii vom ierta abuzurile-tradarea celor aproape 10 ani de guvernare..
Aristide Buzuloiu
Niciodata cu Basescu!!! Ponta e Basescu2! Dar PDL e la fel ca PSD si PNL!!! Coruptiii si condusi de securisti! Trebuie renuntat la aceste partide si vazut atent ce partide se infinteaza! Astia fac rotatie la putere! Voi credeti ca se cearta??? „Prietenii” lui Basescu si „Familia” lui Ponta fac afaceri impreuna si voi ii mai vedeti separat??? TREZIREA ROMANIE!!!!! Cautati altii integrii si patrioti si afara cu TRADATORII si PENALII mariilor partide!!!!
20 de miliarde daune… pai alea 145 de milioane de dolari pregatite ca despagubiri pentru Rosia Montana n-ar acoperi nici costul analizelor de mediu…
si fara astea, n-ar putea fi nici despagubiri.
iar la asa zisa notorietate a RMGC, cea mai simpla solutie pentru ei ar fi falimentul, mai ales dupa legea romanesca… din care iesi curat ca de la Nufarul.
Chevron – dezastru écologiqueLe guvernul ecuadorian a decis să introducăpetroliera multinationala, Chevron în fața Curții Penale Internaționale de la Haga pentru prejudiciul cauzat mediului în timpul douăzeci și șase ani de funcționare în jungla amazoniană . Aceasta veste a fost o bombă în Ecuador . Quito prezinte un raport detaliat cu privire la daunele de la sfârșitul raportului de an .
„Neglijență Multinaționale de boli cauzate grave si deformari la 30.000 de oameni indigene care locuiesc în zona în care multinațională a prevalat „, potrivit ziarului La Hora Nacional . Confirmado.net site-ul vorbește pentru ei 680.000 de barili de țiței s-au scurs în provinciile de Orellana și Sucumbios . Fauna și flora sunt puternic afectate și râuri poluate .
Rata de mortalitate este , așa cum era de așteptat , foarte mult mai mare în cele două provincii . Un recensământ efectuat de către guvern a arătat că numărul de cancer, a fost de trei ori mai mare decât în restul țării .
Potrivit agenției de știri Anzi , nu mai puțin de 80.000 analizează demonstra existența de substanțe chimice toxice în sol și în apă rezultate din extracția uleiului . Un raport din 2008 al Institutului de Cercetare de la Universitatea Catolică din Guayaquil spune ca femeile care beau apa la 200 de metri de instalațiile petroliere au 147 % riscul de avort a crescut , comparativ cu cei care trăiesc în cazul în care nu există nici o poluare . În zonele afectate , 30 % din copii suferă de anemie acest procent se ridică la 50 % in randul adultilor . 70 % din populația care curățat probleme ulei de piele , probleme neurologice , intoxicatii respiratorii , probleme digestive și articulare , sau disconfort .
Lupta de guvernul de Ecuador împotriva Chevron a fost întâmpinată cu entuziasm de ecuadorieni care locuiesc în Statele Unite . Ei s-au adunat în fața sediului ONU .
Mulți demonstranți au arătat mâinile pătate negru, în semn de solidaritate cu președintele Rafael Correa . Săptămâna trecută , el a înmuiat său în noroi și ulei ca dovadă a poluării cauzate de Texaco ( achiziționată de Chevron în 2001 ) . Correa a făcut apel de asemenea la boicotarea la nivel mondial de produse petroliere gigant cetățean american în timp ce se află în spatele campaniei „Chevron Mano Negra ” (mâna neagră de Chevron ) .
CHEVORM CHEMATA IN FATA TRIBUNALULUI INTERNATIONAL
Ministrul Afacerilor Externe al Ecuadorului , Ricardo Patiño , a devenit purtătorul de cuvânt al suferința comunităților indigene , în același timp . El a cerut multinațională Chevron să își îndeplinească obligațiile . Gigantul petrolier a refuzat până acum să plătească compensații ( aproximativ 20 de miliarde de dolari ), stabilit de către Curtea de Justiție a provinciei de Sucumbios .
Cu siguranta Chevron a incheiat contractul cu Ecuador asigurindu-i pe locuitorii din peajma sondelor ca vor avea locuri de munca si ca vor trai ca-n rai.
Macar acolo exista niste oameni politici care cer socoteala banditilor .
Ai nostri politicieni apara interesele Chevron si RMGC de parca ar fi platiti de ei nu de poporul roman.
A ajuns parlamentul Romaniei sa legifereze in favoarea companiilor straine :OMV,RMGC,Chevron si cite alte contracte si concesiuni au fost date pe sub mina ,fara tam-tam in presa, ca sa nu se prinda prostimea ca cineva le trage tara de sub picioare.
Trebuie sa punem piciorul in prag ACUM ,altfel va fi prea tirziu!
Doamne ajuta!
Politicienii corupţi din România care au înstrăinat, contrar prevderilor Constituţiei României; articolul 135 alinaitul (2) ŞI articolul 136 aliniatele; (2), (3) şi (4), bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continntal, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică ca bunuri ce fac obiectul exclusiv al proprităţii publice, bunuri care sunt inalienabile, să fie anchetaţi pentru trădarea intrereselor naţionale şi subminarea economiei naţionale.
Organismele Statului Român, se pare că s-au aliat cu jefuitorii, în spolierea propriilor cetăţeni.
Sunt suficiente exemple în lume de dezastre naturale-ecologice şi economice cauzate de exploatarea gazelor de şist de către Chevron. Afară din România cu jefuitorii internaţionali, companii de tipul Chevron.
Tare mă tem că ce se întâmplă la Galaţi este rezultatul unor forări şi explozii pentru gaze de şist.Asta ne aşteaptă şi în cazul acceptării acestei afaceri, dacă nu s-a semnat deja!