Cum a fost vanduta Transilvania, guvernului de la Budapesta !

   Imparateasa Sissi, manipulata de serviciile secrete maghiare !!
In anul 1854 imparatul Franz Iosif I se casatoreste cu verisoara sa primara Elisabetha, fata ducelui Maximilian de Bavaria si este incoronat ca succesor. Noul imparat a incalcat promisiunea reformelor democratice facuta inainte de suprimarea in forta a revoltelor din 1848, iar prin centralismul sau rigid guvernul austriac i-a frustrat atat pe nationalisti cat si pe radicali. Neutralitatea Austriei din timpul Razboiului Crimeii 1853-1856 a indepartat Rusia, fara a castiga sprijinul Frantei sau Marii Britanii, lasand astfel Austria in izolare.De aunci ,mai ales de atunci ungurii au fost intotdeauna unghimpe in coasta statului multinational austriac,

Imparateasa Sisi a iubit Ungaria, in parte ca un protest impotriva lui Sophie (soacra-sa,  care a condus de fapt Austria in  primii ani de domnie ai lui Franz Iosef ), care…stia de ce detesta  maghiarii, In replica,tanara Sissi  s-a simtittreptat,mai aproape de sufletul, limba si poporul acestei tari…mereu „nelinistite”. In anul 1866 , cand a vazut ca Austriase afla intr-o criza ce risca ruperea ei in mai multe parti,imparateasa Sisi si-a luat angajamentul unei solutionari”convenabile”mentinand contacte apropiate cu aristocratia rebela din Ungaria.Numai asa s-a putut stabili in 1867 dubla monarhie a Austro-Ungariei, Ungaria impunandu-si astfel constitutia dorita,respinsa de Imparat in 1848.

poza din ziua incoronarii ca Regina a Ungariei
 

Dupa doua decenii Sissi a obtinut o uniune pragmatica intre Austria si Ungaria printr-un monarh comun, armata mixta,ca si ministerele de razboi, externe si finante, o constitutie ramasa valabila pana in 1918 si o reprezentare in Parlament a celor doua state.Atunci in 1876 s-a pus la cale si s-a infaptuit „vinderea” la propriu aTransilvanieisi incorporarea acestui Principat – pana atunci sub suzeranitatea Wienei – direct de catre Ungaria !! Aceasta este „perioada” Imparateasei Sissi , asupra careia a avut o influenta directa, iar monarhia dualaeste cel mai mare triumf politic al sau.  

   Pentru a-i multumi ca Transilvania – indelung revendicata a fost „cedata” Ungariei,premierul Andrassy – pe care-l iubea in taina ,in numele supusilor ei maghiari ,i-a oferit in 1867 palatul Gödöllő (se afla la 30 km de Budapesta ,(cel mai mare palat baroc din Ungaria,cu peste 100 de incaperi si al doilea din Europa dupa Versailles)
La 8 iunie 1867, la Buda, Franz Joseph a acceptat sa fie încoronat,dupa multe targuieli si „tratative” inclusiv rege apostolic al Ungariei  și în această calitate a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei în Ungaria, la 27 mai 1867 ,
.DARUL oferit a fost Palatul  Gödöllő  ,care, spre fericirea lui Sissi , a pus capăt disensiunilor cu nobilimea maghiară prin crearea unui stat dualist: Austro-ungaria!

  Dupa moartea Imparatesei,in semn de recunostinta, ungurii au fost primii care au comemorat-o prin a da numele Eliszabetha unuia dintre podurile cele mai  importante de peste Dunare.Iar  cel actual reconstruit  in 1964,chiar este deosebit, deoarece cel vechi – construit intre anii1897 și 1903 , a fost aruncat in aer  de catre genistii Wehrmachtului . Tot acolo au amplasat langa faimosul pod ,intr-un  parc cu acelasi nume, o statuie in marime naturala a  imparatesei mult iubite.

     Dragostea lui Sissi pentru Ungaria a fost prefigurata prin botezarea celei de a doua fiice cu numele Gisele, in onoarea celei care fusese Gisele – Elisabeth de Bavaria, casatorita…ehei, in anul 955 cu primul rege al Ungariei,Sfantul Stefan. Se pare ca ii promisese profesorului sau de limba ungara, Jan Majlath ( un nationalist inflacarat exilat de buna voie in Austria ale carui pledoarii pasionate pentru „legendarul popor maghiar” vor trezi in sufletul naiv al Eliszabethei ecouri ce nu se vor stinge niciodata) motiv pentru care isi va boteza astfel una dintre fete. Acestui individ abil,banuit a fi si spion maghiar, i se datoreaza entuziasmul imparatesei fatza de povestile care descriu suferinta, bucuriile si orgoliul national al poporului maghiar… salbatic si misterios. 
    Cea de a treia fiica,Marie Valerie s-a nascut la Ofen in Ungaria si a fost numita copilul ungar, deoarece a fost nascuta la …noua luni dupa incoronarea de la Budapesta. A fost copilul favorit deoarece a fost nascuta la zece ani de la nasterea celui de al treilea copil al cuplului imperial  si singurul copil care l-a putut creste langa ea, ceilalti trei fiindu-i luati de mici de catre dominatoarea mama a imparatului .
A fost aleasa deliberat Budapesta ca loc pentru nastere pentru ca un baiat nascut acolo ar fi purtat numele de Stefansi ar fi existat posibilitatea ca el sa fie intr-o zi regele Ungariei. Datorita zvonurilor  cum ca Valerie ar fi fata lui Andrassy,mama imparatului a dezvoltat o antipatie pe tot parcursul vietii pentru Ungaria si nu a vrut sa aiba nimic de a face cu aceasta tzara,mereu…cartitoare !
De pe podul Erszebet o plimbare a amintirilor continua pe  pe Andrassy Utca, numita dupa cel care avea sa fie 14 ani prim ministru al Ungariei intre 1867-1871 si in  urmatorii 8 ani – la insistentele aceleiasi Sissi, chiar ministru de externe al Austro-Ungariei – personaj care va fi unul din prietenii cei mai apropiati ai imparatesei. Conform unei legende cu multe „povesti adevarate„, contele Andrássy a avut o tainica  poveste de dragoste cu  Eliszabeta, iar in urma ei s-ar fi nascut arhiducele Rudolf.  poveste, sustinuta nu doar de iubirea si atasamentul… bolnavicios ale lui Sissi si Rudolf fata de cultura, istoria si obiceiurile ungare.

Paralel cu  Andrassy Utca, la 50 metri intre Kiraly Utca si Racoczi Utca se afla unul din cele doua cartiere din Budapesta ce ii poarta numele imparatesei care iubea mai mult ungaria decat Austria : Erzsébetváros, celalaltPesterzsébet.  Orice plimbare prin Budapesta pe urmele imperiului Austro-Ungar duce in Piata Eroilor. Astazi lipsesc din a doua colonada semicirculara statuile regilor habsburgici datorita unei bombe cazute in cel de al doilea razboi mondial care a distrus partial  statuile ,inclusiv  ale imparatesei Mariei Tereza, si Franz Joseph al Austriei. Dupa 1989 acestea sunt inlocuite aiurea cu… statuile unor principi de Transilvania: Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Francisc Rákóczi al II-lea, plus bomboana pe coliva:”eroul” Lajos Kossuth in locul lui…Franz Iosif !! Adica chiar imparatul care a fost de acord cu cedarea (de fapt vinzarea !) Transilvaniei catre Ungaria ,printr-o Lege cu „cantec”, din 27 mai 1867,de-a dreptul de neacceptat pentru transilvanenii romani, sasi si tzigani , ce constituiau marea majoritate a populatiei !
La cativa kilometri se afla obiectul targului: palatul Gödöllő socotit un adevarat Versailles maghiar! – pe care statul ungar l-a cumparat anume, chiar in 1867.si dupa o renovare rapida, a fost oferit cadou de  incoronare… la Budapesta a cuplului princiar de la Wiena. Acesta a fost in fatza istoriei,  „pretzul „vanzarii Transilvaniei!!

.Elita Ungariei,la initiativa abilului conte Andrassy , motiva fatzarnic ca se…  impunea o resedinta imperiala si la Budapesta , pentru sejur-urile monarhilor. Godollo  devenind curand una din cele mai frecvente destinatii ale lui Sissideoarece aici nu o deranja nimeni, putandu-se dedica lecturii, invatarii limbii maghiare, scrisului, calaritului, mersului pe jos.Dar si dragostei,pentru ca era o femeie inca tanara… Imparateasa Sissi a petrecut, dintr-un total de 2663 zile in Ungaria,circa 2000 numai la Gödöllő, autenticul Versailles unguresc unde se intalnea,uneori zilnic , cuimpozantulconte Andrassy.
Aici, in 1901 i-a fost ridicata prima statuie in marime reala , iar ziua numelui s-a comemorat mereu, inclusiv in anii celui de al doilea razboi mondial.Dar si in alte parti….
Ba chiar  si in Romania,langa Oravita ,la Marila, acolo unde tebecista Sissi era des adusă spre supraveghere şi tratament la doctorul Moritz Hoffenreich,al dracului sa fie , a cărui nepoată de soră,evreica unguroaica Irma Sztaray a fost plasata de „serviciile”maghiare in anturajul intim al imparatesei, ajungand cea mai apropiata damă de onoare din anturajul împărătesei.
Cum pentru un cap încoronat ca al Majestăţii sale era destul de nepotrivit să ştie publicul ca e tuberculoasa mai întâi Elisabetha îşi anunţa oficial prezenţa la Băile Herculane de unde, era pregătită să urce la sanatoriu , însoţită doar de agenta de influenta  Irma Sztaray şi un grup de agenţi/bodyguarzi care aveau misiuni de protecţie,Acolo , în Munţii Aninei, geografia unic a locului definea perimetrul Anina-Oraviţa şi bijuteria climatericsanatoriul de la Marila.
Deak Andrei (Continuare in zilele urmatoare)