Ieri am pus pe prima pagină un text intitulat „Nicolae Ceaușescu despre legionari”. Era un text preluat de pe un site ce-mi fusese indicat într-un comentariu pe care l-am pus pe site-ul nostru. Dar nu mai țin minte despre ce comentariu este vorba.
Din păcate, textul pus de mine pe site a dispărut, cred că din cauza mea – o manevră greșită sau din cauza calculatorului meu, care se apropie vertiginos de vârsta mea!…
Textul era preluat dintr-o carte a lui Alex Stoenescu și reproducea o amintire de-a lui Adrian Păunescu despre Nicolae Ceaușescu, cu care discutase la un moment dat și despre legionari.
Făceam și eu o completare, referindu-mă la o rudă apropiată a lui Ceaușescu, legionar de ispravă…
Deci fac acest apel: cine mă poate ajuta cu textul respectiv, să-l mai pun o dată pe site?
Mulțumesc!
i.c.
http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Ce-credea-Ceausescu-despre-Miscarea-Legionara-La-inceput-au-fost-multe-energii-curate-oameni-care-au-vrut-binele-129369
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ERgayPVov0wJ:ioncoja.ro/doctrina-nationalista/nicolae-ceausescu-despre-legionari/+&cd=4&hl=ro&ct=clnk&gl=ro
Pagina dvs. in cache google. Copy-paste la text si save as la imagine. :)
http://www.evz.ro/dezvaluire-istorica-la-emisiunea-lumini-si-umbreistoricul-alex-mihai-stoenescu-nicolae-ceausescu-mergea-la-intrunirile-miscarii-legionare.html
Articolul îl puteți recupera din cache-ul Google, la adresa:
https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjkwq_Fw87KAhVBVxQKHRioDuAQIAgdMAA&url=http%3A%2F%2Fwebcache.googleusercontent.com%2Fsearch%3Fq%3Dcache%3AERgayPVov0wJ%3Aioncoja.ro%2Fdoctrina-nationalista%2Fnicolae-ceausescu-despre-legionari%2F%2B%26cd%3D1%26hl%3Den%26ct%3Dclnk%26gl%3Dro%26client%3Dopera&usg=AFQjCNFQdYl5VRIc1zW3YCoIYjRO8hU9nA&bvm=bv.113034660,d.d24
Domnule Profesor,
Îmi pare rău că v-a dispărut acel articol, însă eu v-aş putea ajuta numai cu reproducerea unui text din „Istoria loviturilor de stat în România” de Alex Mihai Stoenescu, vol 4, partea a II-a, pg.60-62, unde autorul povesteşte despre un moment al apariţiei curentului „naţionalist” în Securitate şi a primelor manifestări naţionaliste pe suport istoric cînd se lansase un proiect profesionist de informare, analiză şi reevaluare a fenomenului legionar.
A fost subliniată astfel la nivelul Securităţii distincţia despre Mişcarea legionară sub Zelea Codreanu şi cea ajunsă sub conducerea lui Horia Sima.
Dan Zamfirescu care se consideră iniţiatorul curentului „socialist naţionalist”, a reuşit să convingă mai mulţi generali ai Securităţii asupra lipsei de nocivitate a Mişcării legionare conduse de Codreanu şi să pună la dispoziţie o serie de informaţii asupra doctrinei, scopurilor politice şi istoriei acestui fenomen.
Nicolae Ceauşescu avusese un scurt episod legionar în tinereţe, fără consecinţă, la îndemnul uniuia dintre fraţii lui.
Reluînd în ziua de 12 aprilie 2004 o discuţie mai veche, Dan Zamfirescu a solicitat poetului Adrian Păunescu să-i relateze o întîmplare semnificativă petrecută în sept. 1978: „Era înaintea deschiderii anului universitar şi Ceauşescu mă invitase la Reşiţa şi apoi la Cluj, atît pentru ceremoniile de deschidere a anului universitar, cît şi pentru cîteva vizite prin întreprinderi.
În avion am avut ocazia să discut cu el o problemă care mă deranja, care mi se părea nepotrivită şi chiar periculoasă. Aflasem că îl numise ca ministru al sănătăţii pe doctorul Fica, directorul de la Spitalul Municipal despre care Ceauşescu spunea că s-a descurcat foarte bine în timpul cutremurului din 1977…” (personaj pe care Adrian Păunescu îl bănuia de furt intelectual şi sugerase ca să se renunţe la el, recomandîndu-l pe doctorul Grigore Osipov-Sineşti mult mai nimerit, o somitate în domeniul paradontozei, dar Ceauşescu îi replică faptul că „a fost legionar”). Discuţia continuă şi se aduce argumente pro şi contra în ce priveşte calităţile oamenilor ce se cer pentru a fi corespunzători de a fi promovaţi în funcţii de conducere, în această discuţie referindu-se şi la trecutul legionar a doctorului Grigore Osipov-Sineşti. Mai departe Păunescu povesteşte: „În acel moment, Ceauşescu a avut un scurt interval de reflecţie şi mi-a spus: „Cu Mişcarea legionară lucrurile sunt mai complicate. Momentul Codreanu a fost altceva decît Horia Sima. La început au fost multe energii curate, oameni care au vrut binele şi, după Codreanu, lucrurile n-au mai stat aşa, dar despre asta să nu te apuci să scrii, pentru că lucrurile sunt timpurii, încă nu e momentul.” Aşa s-a încheiat discuţia. Apoi, nu mai ţin minte precis, într-o fabrică, dar sigur la Cluj, mi-a spus că a renunţat la numirea lui Fica, deşi decretul era deja scris.” Aceasta este relatarea lui Adrian Păunescu.
Stoenescu continuă cu relatarea Generalul Pleşiţă care aprecia că „El (Ceauşescu) era Codreanu în picioare. Eu am citit şi Cărticica şefului de cuib. Am găsit o similitudine teribilă. El avea un comportament natural, cum era Corneliu Codreanu. Unul – comunist, celălalt – naţionalist, dar amîndoi români adevăraţi. Comuniştii au învăţat din conştiinţa legionară în puşcărie. Pe comuniştii ilegalişti i-a impresionat atitudinea legionarilor care cîntau cînd îi duceau la locul de execuţie. (…)”. Şi se mai poate continua. Din cele relatate se poate observa evoluţia lui Ceauşescu către un stil de conducere autoritară în stilul în care conduceau ţara domnitorii.
Domnule Profesor, dacă mai doriţi să reproduc în continuare pasaje semnificative din această carte, ce ilustrează evoluţia lui Ceauşescu spre acest stil autoritar de conducere pe care îl descrie Dan Zamfirescu, fac un efort şi vă mai trimit o pagină sau două. Dar, poate găsiţi cartea.
Dacă am fost de folos, sunt mulţumit. Sănătate şi numai bine!
Nicolae Ceaușescu despre legionari
Publicat de Ion Coja in Doctrină naţionalistă, Legionarii în eternitate pe 27.01.2016 | 1 comentariu de Ion Pribeagu
Ceaușescu : „Cu Mișcarea legionară lucrurile sunt mai complicate. La început au fost multe energii curate, oameni care au vrut binele. Apoi lucrurile n-au mai stat așa. Dar despre asta să nu te apuci să scrii, pentru că lucrurile sunt timpurii”
…. Poza Ceasca la vinatoare ….
Pe 26 ianuarie s-au împlinit 98 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Considerat dictator, criminal de unii, dar și patriot de alții, este clar că personajul istoric Nicolae Ceaușescu rămâne un personaj extrem de important al istoriei României.
Odată cu trecerea anilor, ies la iveală tot mai multe aspecte mai puțin cunoscute ale fostului lider al României. Unul dintre acestea a fost dezvăluit de către istoricul Alex Mihai Stoenescu, în lucrarea sa „Istoria loviturilor de stat din România, volumul 4: Revoluția din Decembrie 1989, o tragedie românească, paginile 60-62, editura Rao)”.
„Reluând în ziua de 12 aprilie 2004 o discuție mai veche, autorul a solicitat poetului și publicistului Adrian Păunescu să-i relateze o întâmplare semnificativă petrecută în septembrie 1978:
„Era înaintea deschiderii anului universitar și Ceaușescu mă invitase la Reșița și apoi la Cluj, atât pentru ceremoniile de deschidere a anului universitar, cât și pentru câteva vizite prin întreprinderi.
În avion am avut ocazia să discut cu el o problemă care mă deranja, care mi se părea nepotrivită și chiar periculoasă.
Aflasem că-l numise ca ministru al Sănătății pe doctorul Fica, directorul de la Spitalul Municipal, despre care Ceaușescu spunea că s-a descurcat foarte bine în timpul cutremurului din 1977.
Eu purtam mai de mult timp o campanie în Flacăra împotriva acestui medic, care pur și simplu, ca doctorand, furase o lucrare franceză, a unui autor francez.
I-am spus atunci lui Ceaușescu că eu nu pot să fiu de acord ca, după o campanie îndelungată dusă în Flacăra, individul să fie promovat.
Dacă era atacat prin Munca de partid sau prin Scânteia nu se mai întâmpla asta.
Atunci Ceaușescu mi-a spus că a constatat că doctorul Fica este foarte dinamic, iar eu i-am replicat: «Să știți că nici un hoț nu e melancolic».
El a râs, dar imediat mi-a reproșat că fac propagandă în Flacăra lui Grigore Osipov-Sinești, care a fost legionar.
I-am explicat că Grigore Osipov-Sinești este o somitate în domeniul paradontozei și este promovat în Flacăra în calitate de somitate a medicinei românești.
«Osipov-Sinești era unul dintre intelectualii basarabeni – am continuat – și să știți că legionarismul nu a fost la fel în Muntenia, Ardeal sau Basarabia, pentru că una erau legionarii de bulevard și alta era legionarismul de la periferia țării, unde ideile naționaliste se percepeau altfel, mult mai acut, dar și mai serios.
Acești intelectuali aderenți la legionarism erau pe granițele României Mari. E cu totul altceva decât Muntenia».
Ceaușescu a fost de acord cu această remarcă.
Apoi i-am spus: «Și să mai știți că există intelectuali și în Partidul Comunist, care au și carnet de membru în regulă, dar nu sunt militanți activi în activitatea curentă, în munca de partid».
În acel moment, Ceaușescu a avut un scurt interval de reflecție și mi-a spus:
«Cu Mișcarea legionară lucrurile sunt mai complicate. Momentul Codreanu a fost altceva decât Horia Sima. La început au fost multe energii curate, oameni care au vrut binele, și după Codreanu lucrurile n-au mai stat așa. Dar despre asta să nu te apuci să scrii, pentru că lucrurile sunt timpurii, încă nu e momentul». Așa s-a încheiat discuția”.
Preluare: ActiveNews.ro
http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Ce-credea-Ceausescu-despre-Miscarea-Legionara-La-inceput-au-fost-multe-energii-curate-oameni-care-au-vrut-binele-129369
Nota redacției: Din surse credibile – dl Tudor Voicu – Savu, un văr primar de-al lui Nicolae Ceaușescu, aviator militar, căzut la datorie la Sevastopol și înmormântat la Cernica, era legionar. Și au mai fost și alții în familie, după relatarea ce mi s-a făcut de către o persoană originară din Scornicești…
i.c.
comentariu Ion Pribeagu:
chestie personala… si doi frati pot avea perceptii diferite despre o anumita activitate, filozofie, religie sau aprtenenta la un partid sau altul
În articol se face o trimitere spre un alt artcol unde se pot citi următoarele:
„Istoricul Alex Mihai Stoenescu susţine că dictatorul Nicolae Ceauşescu a participat, în tinereţe, la mai multe întruniri ale Mişcării Legionare.
Potrivit istoricului, Ceauşescu a participat la aceste întruniri la îndemnul unui frate de-al său, membru al Mişcării. Chiar dictatorul ar fi recunoscut acest episod faţă de Adrian Păunescu, acesta transmiţându-i apoi informaţia lui Stoenescu.
Istoricul mai spune că fostul dictator era un cunoscător al istoriei si doctrinei legionare.
Nicolae Ceauşescu a scris în prima sa fişă de cadre că fratele său, Florea, a avut simpatii legionare.”
Sursa este: http://www.activenews.ro/prima-pagina/Istoricul-Alex-Mihai-Stoenescu-Ceausescu-a-PARTICIPAT-la-intruniri-ale-Miscarii-Legionare-105105
Aşa arăta în 27 Ian 2016 10:48:52 GMT pagina dispărută:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ERgayPVov0wJ:ioncoja.ro/doctrina-nationalista/nicolae-ceausescu-despre-legionari/+&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro
Încercaţi aici:
http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Ce-credea-Ceausescu-despre-Miscarea-Legionara-La-inceput-au-fost-multe-energii-curate-oameni-care-au-vrut-binele-129369
http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Ce-credea-Ceausescu-despre-Miscarea-Legionara-La-inceput-au-fost-multe-energii-curate-oameni-care-au-vrut-binele-129369
Pe 26 ianuarie s-au împlinit 98 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu. Considerat dictator, criminal de unii, dar și patriot de alții, este clar că personajul istoric Nicolae Ceaușescu rămâne un personaj extrem de important al istoriei României.
Odată cu trecerea anilor, ies la iveală tot mai multe aspecte mai puțin cunoscute ale fostului lider al României. Unul dintre acestea a fost dezvăluit de către istoricul Alex Mihai Stoenescu, în lucrarea sa „Istoria loviturilor de stat din România, volumul 4: Revoluția din Decembrie 1989, o tragedie românească, paginile 60-62, editura Rao)”.
„Reluând în ziua de 12 aprilie 2004 o discuție mai veche, autorul a solicitat poetului și publicistului Adrian Păunescu să-i relateze o întâmplare semnificativă petrecută în septembrie 1978: „Era înaintea deschiderii anului universitar și Ceaușescu mă invitase la Reșița și apoi la Cluj, atât pentru ceremoniile de deschidere a anului universitar, cât și pentru câteva vizite prin întreprinderi. În avion am avut ocazia să discut cu el o problemă care mă deranja, care mi se părea nepotrivită și chiar periculoasă.
Aflasem că-l numise ca ministru al Sănătății pe doctorul Fica, directorul de la Spitalul Municipal, despre care Ceaușescu spunea că s-a descurcat foarte bine în timpul cutremurului din 1977. Eu purtam mai de mult timp o campanie în Flacăra împotriva acestui medic, care pur și simplu, ca doctorand, furase o lucrare franceză, a unui autor francez. I-am spus atunci lui Ceaușescu că eu nu pot să fiu de acord ca, după o campanie îndelungată dusă în Flacăra, individul să fie promovat. Dacă era atacat prin Munca de partid sau prin Scânteia nu se mai întâmpla asta. Atunci Ceaușescu mi-a spus că a constatat că doctorul Fica este foarte dinamic, iar eu i-am replicat: «Să știți că nici un hoț nu e melancolic».
El a râs, dar imediat mi-a reproșat că fac propagandă în Flacăra lui Grigore Osipov-Sinești, care a fost legionar. I-am explicat că Grigore Osipov-Sinești este o somitate în domeniul paradontozei și este promovat în Flacăra în calitate de somitate a medicinei românești. «Osipov-Sinești era unul dintre intelectualii basarabeni – am continuat – și să știți că legionarismul nu a fost la fel în Muntenia, Ardeal sau Basarabia, pentru că una erau legionarii de bulevard și alta era legionarismul de la periferia țării, unde ideile naționaliste se percepeau altfel, mult mai acut, dar și mai serios. Acești intelectuali aderenți la legionarism erau pe granițele României Mari. E cu totul altceva decât Muntenia».
Ceaușescu a fost de acord cu această remarcă. Apoi i-am spus: «Și să mai știți că există intelectuali și în Partidul Comunist, care au și carnet de membru în regulă, dar nu sunt militanți activi în activitatea curentă, în munca de partid». În acel moment, Ceaușescu a avut un scurt interval de reflecție și mi-a spus: «Cu Mișcarea legionară lucrurile sunt mai complicate. Momentul Codreanu a fost altceva decât Horia Sima. La început au fost multe energii curate, oameni care au vrut binele, și după Codreanu lucrurile n-au mai stat așa. Dar despre asta să nu te apuci să scrii, pentru că lucrurile sunt timpurii, încă nu e momentul». Așa s-a încheiat discuția”.
În tinerețe, Nicolae Ceaușescu a participat la câteva întruniri ale unui cuib legionar. Detalii, aici.
Hehe! Frumos ar fi fost ca Ceaușescu să fi avut o asemenea gândire limpede, s-ar fi cunoscut în deciziile pe care le-a luat pentru țară.
Dar, nu s-a cunoscut! Cizmarul primitiv era, ca toți șefii comuniști, obsedat de putere, tot ce a reușit a fost ca în final să-și aducă țara la sapă de lemn. Cine a trăit în anii 80 știe despre ce vorbesc.