Don Pasquale
68 aprobate
pascumoale@gmail.com
149.102.242.180
.
Ce spunea Halep în martie 2016?
„Este un moment dificil pentru sport în general şi în special pentru tenis, puţin dezamăgitor. Întotdeauna când iau ceva, mă îndrept către specialişti să văd dacă totul e în regulă. Dacă iei ceva trebuie să verifici cu atenţie înainte”.
Aici este si poza macedoancai fara muschii bine construiti:
M-a surprins si m-a iritat comentariul de mai jos al domnului Duru Rizra mi s-a parut prea dur si neavenit.
Si acum sa lamurim lucrurile:
Domnul professor scrie: “Există o listă de abuzuri, de crime cu iz genocidar săvârșite de greci de-a lungul ultimelor două-trei secole, continuate și în zilele noastre, care nu pot fi ignorate, chiar dacă mass media le ocolește!”
Simona Halep nu a ținut seama de acest trecut odios al comportamentului elen față de aromâni! …
…Contenciosul politicii de genocid față de aromâni dusă de guvernanții de la Atena în ultimele două secole, precum și în zilele noastre, ne dă dreptul să formulăm această suspiciune, această acuzație rezonabilă!”
Premiza ca si concluzia par verosimile si mai ales logice, o logica directa si la obiect.
Dar ca de obicei diavolul sta in detalii, mai ales in premize. Premiza ca Simona HALEP este aromanca nu sta in picioare.
Da este machidoana dar nu Aromanca! Halep – Halipa?
OK,sa nu exprapolam numele Halipa pare slav si l-a purtat si Anton Hallippa un basarabean roman un erou al Basarabiei ce a luptat pentru unirea Basarabiei cu Romania.
Si aici domnul professor, desi din Constanta si frecat cu machidonii face fatala greseala sa o considere pe Halep aromanca. Simona Halep poate sa pretinda asta, dar mai mult ca sigur ca aromanii nu o vor considera de-a lor. Nu are firea si personalitatea tipic Aromana.
Particularitate pe care un constantean din Coiciu ca domnul professor ar fi trebuit sa o stie.
Multi machedoni s-au dat, de la repopularea Dobrogei cand au venit sa li se dea pamant romanesc, ca sunt Aromani, dar ei erau machedoni din provincia Macedonia si aveau originea slava[slavii de sud, poate cei mai incomozi dintre slavii de vest] cu trasaturile caracteristice machedonilor pe care constantenii le stiu, trasaturi care nu sunt comune Aromanilor. Familia Adam din Constanta era un clan binecunoscut in intreaga Constanta inca de prin anii ’60. Faima lor era una clara si nu era straina de caracteristicile personale ale oricarui machedon.
Confuzia intre o machidoanca si o Aromanca l-a scos din tatani pe domnul Duru.
Si acum ca am lamurit lucrurile il inteleg pe domnul Duru, desi limbajul putea fi mai retinut si putea sa vina si el cu explicatiile de rigoare.
Poate gresesc si astept opinii deschise, caci nu practicam political correctness.
”In Romania meglenii sunt numiti popular tot ,,machedoni” iar aromanii le spun tucani.
*Într-un interviu la Tv, cu o reportera de teren, bunica Simonei a spus ca ea trebuie sa se marite, conform obiceiului cu un ^tucan.
Ca si aromana, meglenita nu a fost o limba scrisa, existand doar cateva culegeri folclorice (printre care ale lui Pericle Papahagi, Theodor Capidan si Dumitru Ciotti) si o singura lucrare culta, o brosura despre cresterea viermilor de matase scrisa cu grafie romaneasca.
Cultura populara si folclorul meglen sunt similare in anumite privinte cu cele aromane.
Melodiile si jocurile populare sunt apropiate de cele ale gramostenilor si ale bulgarilor macedoneni, folosind ca instrumente gaida, fluierul sau tampana. La fel si costumele lor traditionale de sarbatoare. Credintele populare au fost foarte raspandite si la ei, mai ales superstitiile despre vampiri, foarte specifice regiunii macedonene. Se spunea in satele meglene ca ,,atunci cand auzi zgomot prin casa si afara si nu vezi pe nimeni…acela este vampiru…”
**Acum, eu consider ca numai dl. prof. Coja ne poate lamuri cu aceste aspecte: care au influente slave, care grecesti, sunt sau nu din acelasi trunki, de ce unii sunt numiti aromâni si ceilalti machedoni/machidoni?
Don Pasqule să mai pună mâna pe carte! HALEP n-are nici o treabă cu HALIPA. HALEP este o poreclă aromânească. Vine de la „cotul de Halep”, care este o unitate de măsură a lungimii folosită de negustorii de stofe. Halep este numele orașului sirian ALEPO( HALAB în arabă).