Vocea Rusiei susține că autonomia este un “troc Orban – Băsescu” și că pe site-ul radio-ului apăruse această direcție încă de pe 31 iulie 2012. Rușii amintesc de articolul “Ce a promis Băsescu lui Orban?”, material ce a provocat reacţii vehemente în presa românească.

Intr-un articol semnat de Valentin Mândrășescu se afirmă că scenariul autonomiei este deja făcut și se derulează conform planului.
Vocea Rusiei scrie că atitudinea analiștilor de a nu recunoaște câteva “aspecte evidente, dar foarte incomode” referitor la subiectul autonomiei este interesantă pentru cei care au fost niște “propagandiști fideli” ai “idealurilor euroatlantice”.
În articolul intitulat “Dezintegrarea teritorială în contextul Statelor Unite ale Americii“, se notează că ideea unei probleme româno-maghiare ca fundal al conflictul din Harghita și Covasna este aberantă.
“Contextul actual al procesului de creare a structurii supranaționale și federative a Statelor Unite ale Europei presupune atomizarea statelor europene existente. Independența Cataloniei, care în curând se va separa de Spania și referendumul pentru independența Scoției nu sunt altceva decât proiecte-pilot de dezintegrare a statelor europene în vederea creării unei organizări administrative uniforme”, scrie Valentin Mândrășescu.
Autorul articolului spune că Uniunea Europeană în forma federalizată va avea o structură de 150 de landuri și un singur centru de comandă la Bruxelles. “În aceste condiții, crearea unor structuri teritorial autonome în cadrul României este un proces care se înscrie perfect în trendul european”, explică Mândrășescu, adâugând că alte operațiuni de acest gen vor fi vizibile și în Țara Bascilor, Bohemia sau Moravia.
Potrivit Vocii Rusiei, “principalii susținători ai spargerii statelor sunt baronii locali, adică elitele regionale în care centrul de la Bruxelles găsește aliați fideli în lupta cu elitele naționale”. În acest context, autonomia teritorială nu are legătură cu relațiile dintre București și Budapesta, ci se referă la “legătura ombilicală de (…) obediență” pe care România o are față de Bruxelles.
“România și-a pierdut suveranitatea politică și economică. Suveranitatea politică a fost transferată la Washington și Bruxelles. Suveranitatea economică este în mâinile FMI care ia decizii în privința programelor de privatizare și a parametrilor bugetari”, adaugă autorul. Mândrășescu precizează că dezintegrarea teritorială este pasul următor și aproape inevitabil, deoarece la București nu există politicieni capabili să aplice “soluția Cameron”.
Mândrășescu își încheie articolul întrebându-se dacă România va recunoaște vreodată “că problema principală a țării pe care spuneți că o iubiți se află la Vest de București și nu la Est”.