Ce hram poartă domnul Călin Georgescu?

După cum s-a putut vedea, re-publicarea de curând a interviurilor date de dl Călin Georgescu de-a lungul anilor a stârnit comentarii dintre cele mai felurite. Nici pe departe încântarea cu care eu le citisem sau chiar le re-citisem. Persoane pe care „contam”, a căror reacție credeam că o pot prevedea, au comentat spusele domnului Călin Georgescu cu o înverșunare de neînțeles, respingând de plano, fără niciun argument serios, declarația de intenții a unuia dintre puținii români care „au intenții”, au articulat o viziune, serios gândită, asupra viitorului nostru.

Am zis viziune, adică o privire care să aspire la cuprinderea întregului organism național, în toate componentele sale! Organism privit din perspectiva cuiva care este preocupat, preocupat intens, de identificarea șanselor și căilor de a ieși înfundătura în care ne-au adus …cine? Cine sunt vinovații?

Nu cred că mai este azi o problemă pentru cineva să-i numească pe vinovați! Pe incompetenții, trădătorii, mafioții, delapidatorii ori sperjurii care au adus România pe fundul prăpastiei în care au îmbrâncit-o să cadă!
Drept care e fără sens să-i reproșezi dlui Georgescu că nu-i arată cu degetul pe vinovații de situația în care am ajuns! Domnul Georgescu nu le poate face pe toate! Probabil că nici nu se pricepe! Priceperea sa, vocația sa nu pare a fi aceea de a instaura justiția și dreptatea cu orice preț, pereat mundus chiar! Se pricepe la altele, se pare, iar mie chiar așa mi s-a părut, că se pricepe!

De exemplu, pe site-ul nostru, unde apar zeci de texte și sute de comentarii săptămânal, majoritatea cu asta ne-am îndeletnicit: am privit înapoi, să înțelegem ce s-a întâmplat cu Țara noastră, mai ales după 1990, dar și mai dinainte, începând chiar cu cea mai îndepărtată antichitate! Cu ajutorul acestor texte și comentarii sunt foarte mulțumit să constat că au fost salvate de la uitare o mulțime de isprăvi ale românilor! Măcar – de exemplu, faptul că am reușit exclusiv cu contribuția comentatorilor să salvăm pentru conștiința Neamului numele și fapta creștinească fără egal a celor pe care i-am numit deunăzi „Sfinții Studenți”, ni se pare îndestulător ca să ne încerce sentimentul utilității, aflării noastre în beneficiul comunității!

Se pare deci, că ne pricepem să vedem bine ce a fost până acum și unde am ajuns, în consecință! Dar despre ce va fi, și mai ales despre ce ar trebui să facem ca să fim „din nou ce am fost și chiar mai mult”, s-a vorbit puțin! Se pare că nu ne pricepem!

„Nici viitorul nostru nu mai este ce a fost cândva!”, l-am auzit zicând aceste vorbe pe un amic, imediat după primele semne că autorii decembriadei ne planificaseră deja un alt viitor! Veniseră cu el în plic sau le fusese adus și pus pe masă. Un viitor, incert și tot mai sumbru, mai îngrijorător, aproape terifiant, cum se arată tot mai clar a fi atunci când ne întrebăm ce se va alege din noi, din Țară. Nu ne mai putem încuraja cu vorba atât de des auzită înainte de 22 decembirie 1989: Mai rău nu se poate!

Și s-a putut!… Se poate și mai rău! Se va putea, dacă… dacă dintre noi nu se vor ivi oameni ca domnul Călin Georgescu! Și iată că s-a ivit unul, numitul domn! Iar unii dintre noi, după modelul biblic, cum că nimeni nu este profet în / pentru țara sa, în loc să-l asculte cu atenție, l-au țintuit cu diagnosticul NU ESTE SINCER! Călin Georgescu nu crede în ce spune! A fost pus să spună lucruri care să ne facă plăcere, ne manipulează etc. Da, este un profesionist, un profesionist al manipulării, al diversiunii anti-românești! Etc.,etc. Singura dovadă, unică și suficientă, apartenența suspectului la Clubul de la Roma!… Ce este Clubul d la Roma? Nu prea știu, dar dacă eu nu sunt membru al Clubului, nu poate fi ceva bun pentru Țară!…

M-au cam mâhnit, nu chiar „peste măsură”, aceste comentarii. Unele erau vădit „telecomandate”, altele părerau sincere, adică stupide. Dar nici eu nefiind în măsură să le judec, dată fiind nepriceperea mea în materia invocată de contestatari, m-am gândit că pot și eu să cad în greșeală, oricât de pozitivă considerasem că este prestația domnului Călin Georgescu. Oricât de agreabilă îmi păruse fața omului…

Pe scurt, am considerat că este de datoria mea să mă informez cât mai bine pentru ca eu însumi, prin intermediul site-ului nostru, să-i informez pe cititori, pe colegii mei internauți! Și cred că am judecat corect când m-am decis să-l consult pe un specialist, pe un ins competent, mult mai în temă decât mine. Din fericire cunoșteam o asemenea persoană și mi-a fost ușor să-i adresez rugămintea de a ne ajuta, de a ne lumina pe noi, cei ce am scris despre dl Călin Georgesc, care de bine, care de rău, cum ne-a tăiat capul pe fiecare. Subiectul – România Viitoare, este mult prea important ca să-l discutăm ca-n tren, cum și cu cine s-o nimeri!

Iată dar răspunsul primit de la un connaisseur:

distributivism
Today at 9:25 AM
Buna ziua,
Va transmit pe scurt cateva date pe care sa le folositi in apararea domnului Calin Georgescu de acuzatii conform carora ar face parte din oculta internationala a corporatiilor:
1) Calin Gerogescu ataca corporatiile si corporato-cratia. Prin corporato-cratie se intelege un sistem politic in care o corporatie sau un grup de corporatii controleaza o tara sau mai multe tari. Multi il acuza ca face parte din oculta internationala a corporatiilor, insa el tocmai pe acestia ii ataca deschis. Calin Georgescu are un plan pentru Romania care vizeaza scoaterea tarii de sub influenta negativa a marilor corporatii.
2) Planul lui Calin Georgescu pentru Romania este foarte bun. El se bazeaza pe conceptul de distributivism, care promoveaza business-ul necorporatist. Utilizarea resurselor naturale de care Romania dispune poate aduce beneficii rapide si vizibile pentru romani
3) Corporato-cratia reprezinta proiectul politic care a dominat lumea dupa al doilea razboi mondial si reprezinta un esec pe care il traim astazi. Conceptul nu este nou. In istorie au existat numeroase situatii in care corporatiile au controlat tari. Am putea mentiona aici: British East India Company, British South Africa Company, Compagnie du Sénégal si numeroase altele. Aceste proiecte politice ale corporato-cratiei au esuat intotdeauna.
4) In conformitate cu raportul „The Rise of Corporate Global Power” al Institute for Policy Studies, la nivelul anului 2000 din primele 100 de enititati economice ale planetei, 51 erau corporatii. Primele 2000 de coporatii de pe glob produceau la nivelul anului 2000 nu mai putin de 27.5% din PIB-ul mondial, cu toate ca utilizau doar 0.78% din forta de munca a planetei.
5) Corporato-cratia a produs profunde dezechilibre economice la nivel mondial. In conformintate cu un raport al ONU descris de ziarul The Guardian pe 6 decembrie 2006, 40% din bogatia mondiala era concentarta in mainile a 1(unu!)% din populatia adulta a planetei si 85% din bogatia mondiala era concentrata in mainile a 10% din populatia planetei. America este azi o coporato-cratie. Cei ce vor mai multe detalii pot citi lucrarea „CAPITALISM, CORPORATO CRACY, AND FINANCIALIZATION: IMBALANCES IN THE AMERICAN POLITICAL ECONOMY” a lui Dennis Shen de la London School of Economics.
6) Calin Georgescu este asociat in mod gresit cu organizatii gen Bilderberg care sunt forumuri ale corporato-cratiei. Programul lui este de fapt unul distributivist. Prin natura lui distributivismul pune accent pe proprietatea privata si neaga atat comunismul cat si capitalismul corporatiilor. Distributivistii promoveaza intreprinderile mici si mijlocii si fermele de familie. Ei vad lumea ca pe o enorma multime de entitati economice mici si mijlocii centrate in jurul familiei extinse(mama, tata, copii, bunici, amante, amanti, unchi, matusi si nepoti). Pentru a functiona, distributivismul are nevoie de guverne nationale puternice care sa protejeze micile afaceri. Corporatiile doresc sa slabeasca guvernele nationale deoarece vor o mare parte din functiile guvernelor nationale pentru a putea genera usor profit.
7) La ora actuala Calin Georgescu este singurul actor de pe scena politica romanesca care are un plan de dezvoltare a tarii serios si aliniat la tendintele mondiale de inlocurile a corporatocratiei falimentare. Clubul de la Roma este un promotor al distributivismului. Aceasta doctrina economica preindustriala a fost popularizata de altfel de un papa de la Vatican (Leon al XIII-lea). Ea s-a practicat si in Romania in anii de la inceputul secolului XX, cu destul de mult succes. Chiar si taranii au beneficiat de ea (politica „omul si pogonul”). Mica tendinta distributivista a societatii romanesti din anii 20 ai secolului trecut a fost partial distrusa de catre implementarea modelului coporatist cu putin timp inainte a doilea razboi mondial si definitiv eliminata de comunisti. Disparitia distributivismului din sociatatea taraneasca din Romania a fost descrisa de catre Marin Preda in romanul MOROMETII.
8) Planul lui Calin Georgescu este elaborat in conformitate cu dorintele centrelor de putere mondiale care doresc eliminarea coporatocratiei. Da, exista astfel de centre de putere si sunt castigatoare. Corporatocratia desi e muribunda si falimentara este inca larg raspandita si multe scoli economice continua sa o propovaduiasca. Din pozitia sa de membru de rang inalt in Clubul de la Roma, Calin Gerogescu a avut posibilitatea sa negocieze acest plan benefic pentru Romania cu noile centre de putere post-corporatiste.

9) Politicienii locali nu reactioneza prea bine la aparitia pe scena a domnului Calin Georgescu. Ei gandesc in logica micilor ambitii locale si aparitia unui personaj nou cu un plan bine gandit mai mult ii enerveaza decat ii bucura. Ei gasesc de cuvinta sa ii obtureze aparitiile publice si chiar sa il atace. Cei ce il ataca nu inteleg insa diferenta dintre coporatocratie si distributivism si nici tendintele actuale de pe plan mondial. Ba chiar unii dintre ei continua sa discute cu corporatiile muribunde si se mira de ce nu le ies pasentele. Coruptia a fost de altfel principulul instrument prin care corporatiile au controlat guvernele.

*
*
I-am cerut domnului P.A. permisiunea de a-i publica răaspunsul, mi-a spus că textul pe care mi l-a trimis nu este un text de autor, l-ar fi scris altfel pentru tipar, dar dacă nu-i menționez numele, îl pot pune la dispoziția oricui. Nu conține idei personale, ci lucruri bine cunoscute de specialiști, de colegii săi!…

Fac și eu următoarele comentarii:

1. Consemnez mai înainte de orice că nu au fost puțini comentatorii care au înțeles textele (ideile) domnului Georgescu și le-au comentat ca lumea: cu înțelegere. Le mulțumesc și sper să-i bucure că le ofer confirmarea din partea unui mare specialist. Ba chiar au fost cei mai mulți cei care sunt alături de dl Călin Georgescu. Vezi și comentariile de pe Internet, pe marginea intervențiilor din „Formula AS”!

2. Am subliniat pe text afirmațiile care mi-au atras cel mai mult atenția.

3. Cred că e necesară o precizare terminologică: sistemul corporatist imaginat de Manoilescu și alți economiști în perioada interbelică, aplicat cu mult succes pe alocuri, nu are nimic comun cu „corporato-crația” de după război, despre care vorbim acum.

4. În mod deosebit mi se par importante cele spuse de dl A.P. și aflate de noi la punctul 8: „Planul lui Calin Georgescu este elaborat in conformitate cu dorintele centrelor de putere mondiale care doresc eliminarea coporato-cratiei. Da, exista astfel de centre de putere si sunt castigatoare. Corporato-cratia desi e muribunda si falimentara este inca larg raspandita si multe scoli economice continua sa o propovaduiasca. Din pozitia sa de membru de rang inalt in Clubul de la Roma, Calin Gerogescu a avut posibilitatea sa negocieze acest plan benefic pentru Romania cu noile centre de putere post-corporatiste.”

Există așadar mai multe centre de putere în lume, iar între acestea există deosebiri însemnate de viziune asupra viitorului planetei. România, cel puțin din 1990 încoace, este subordonată și pusă la jug de sistemul economic al corporato-crației, aflat în dispută cu „noile centre de putere post-corporatiste”…
O veste bună, excelentă! Cei ce ne-au încălecat după 1990 mai ceva decât Kominternul anilor 1950 sunt în pierdere de teren, sunt în declin, au luat-o la vale, pe drumul care te scoate afară din istorie! Doamne, ajută!… Era și „dialectic”(sic!) să se întâmple așa!

Altă veste bună: Dl Călin Georgescu colaborează cu aceste „centre noi de putere”, post- corporatiste și anti-corporatiste! Este „omul lor”, aș zice! Le putem identifica cu forțele Binelui?

Oricum, corporato-crația s-a dovedit de partea cui este! Firește, există posibilitatea să te ferești de lac și să te trezești în puț!… În privința asta, dl Călin Georgescu sperăm să ne dea mai multe deslușiri! Nota bene însă: despre aceste „centre” ne vorbește dl A.P. Vom cere de la domnia sa explicații. Să sperăm că nu ne înșelăm în speranța noastră că ar fi vorba de entități voitoare de bine pentru lumea noastră. Voitoare și făptuitoare de bine!

5. Despre Clubul de la Roma aveam și eu o părere bună, fără să cunosc prea bine ce învârte acesta. Mi-aduc aminte că s-a scris de bine în presa noastră la vremea înființării Clubului.

6. Nu aflăm din textul de mai sus nimic despre relația dintre domnii Călin Georgescu și Mugur Isărescu, deseori pomenită ca una compromițătoare pentru „omul nostru”. În principiu, a fi coleg cu cineva este departe de a însemna a fi capabil de aceleași fapte, bune sau rele.

Ca mentori ai dlui Călin Georgescu ar fi să le atribuim acest merit domnilor profesori Mircea Malița și Alexandru Bădulescu.

*
Firește, vom mai reveni asupra subiectului…

ION COJA