ACTUALITATEȘTIRI
Companiile care lucrează la Catedrala Națională demontează cu date afirmațiile vehiculate de Recorder: Suntem consternați de modul în care ați ales să propagați acuzații și evaluări asupra unor categorii de lucrări fără a le susține cu expertiză tehnică de specialitate
Redacția
17/10/2021
sursă foto: Vlad Barza/ www.HotNews.ro
Companiile care lucrează la Catedrala Națională sau Catedrala Mântuirii Neamului au răspuns, prin intermediul unor comunicate, acuzațiilor aduse de publicația „Recorder” în articolul „Catedrala prăduirii neamului”.
Astfel, firma care se ocupă de acoperiș, SC Valcon Roofs SRL a comparat, într-un comunicat trimis Basilica, afirmațiile din articol, cu cele reale.
„În articol se dau câteva date care vizează lucrările pe care la execută SC VALCON ROOFS SRL la Catedrala Națională și pe care le considerăm eronate sau cel puțin insuficient de bine documentate și de aceea venim in întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele precizări și date:
Recorder: Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș s-au livrat 30.000 mp de tablă din Cupru aurit (text preluat din reportaj, articol)
Realitatea: Cantitatea brută de tablă contractată = 19.912,92 mp
Recorder: Se montează ca material „Cupru aurit “ (text preluat din reportaj , articol )
Realitatea: Aliajul din Cupru folosit la această lucrare nu conține aur și nu are nici acoperire din aur, iar denumirea de TECU-GOLD este una generică și folosită datorită aspectului auriu. Mai jos prezentăm compoziția chimică a aliajului conform fișei tehnice a producătorului:
Recorder: „Cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva” (text preluat din reportaj , articol )
Realitatea: În general, cele mai scumpe sisteme de învelitori sunt cele pe bază de Cupru, dar sunt și cele mai rezistente ca durată de viață dintre toate sistemele de învelitori din lume. La fel de rezistente ca TECU-GOLD și deosebite, dar mai scumpe sunt: TECU BRASS BROWNISCHED și TECU-PATINA, care au aspect de galben rumenit verzui.
Recorder: „A costat 84 Euro metrul pătrat, în timp ce o tabla de calitate pentru acoperirea caselor ajunge la 15-20 Euro metrul pătrat” (text preluat din reportaj, articol )
Precizări:
Preț achiziție, SC VALCON ROOFS SRL de la KME Germania = 82.57 Euro / mp
Preț vânzare, SC VALCON ROOFS SRL către Patriarhia Română = 84.22 Euro / mp
Adaos comercial = 1.9% , adică 1.65 Euro / mp, în care sunt incluse cheltuieli de transport, depozitare, manipulare și diferența de curs valutar.
La 15-20 Euro / mp se pot cumpăra anumite materiale sau tablă pentru învelitori din oțel moale zincat, oțel zincat vopsit, aluminiu vopsit, dar care nu îndeplinesc exigențele din punct de vedere arhitectural, tehnologic și mai cu seamă durată de viață.
Materialul folosit (TECU-GOLD ) îndeplinește condițiile de versatilitate, de aplicare a unor tehnologii care să asigure învelitorii o durată de viață de peste 2.000 ani fără a fi nevoie de intervenții decât în situații foarte rare, ținând cont de înălțimea acoperișului.
Conform unui studiu și unor calcule făcute de cei de la KME Germania, pe baza unor formule de calcul și a unor exemple de învelitori vechi care sunt din Cupru de peste 300 de ani vechime, această tablă cu grosimea de 0.7 mm va avea peste 2.000 ani o grosime de aproximativ 0.4 – 0.5 mm în urma fenomenului de „elutrație”.
Acest proiect este singurul din lume care a primit o garanție a sistemului de învelitoare montat pentru o perioadă de 50 ani, ceea ce nu a putut să garanteze nici o altă firmă dintre celelalte pentru material și montaj.
Un comunicat asemănător a trimis și compania Theda Mar – Marmosim, firmă care lucrează la interiorul Catedralei. Un document se arată că Recorder a alăturat numele lui Adrian Videanu de lucrările Catedralei pentru a denigra.
„Menționăm totodată că societatea noastră a început colaborarea cu Patriarhia Română în anul 2018, la trei ani după ce domnul Adriean Videanu și-a încheiat activitatea politică, iar modul în care s-au derulat discuțiile de negociere și stabilire a termenilor contractuali a fost rolul activității unei echipe de profesioniști, începând cu arhitecții și proiectanții noștri, managerii de proiect și montaj.
Alăturarea pe care doriți să o insinuați are singurul scop de a discredita în mod eronat și intenționat o colaborare, având singurul obiectiv de a face „rating”. ”, se arată în comunicatul trimis agenției Basilica.
Firma acuză „Recorder” că propagă acuzații nesusținute. „Suntem mândri și onorați că avem ocazia să participăm la construirea acestui monument arhitectonic care în opinia noastră și a specialiștilor în domeniu, este o lucrare de operă similară și de aceeași importanță cu alte asemenea monumente care sunt considerate puncte de reper mondial și obiective de interes turistic, cum ar fi Catedrala San Pietro – Vatican, Catredala Notre Dame – Paris, Domul din Milano, Catedrala Sagrada Familia – Barcelona, Catedrala Sfântul Ștefan – Viena, etc.
Suntem consternați de modul în care ați ales să propagați acuzații și evaluări asupra unor categorii de lucrări fără a le susține cu expertiză tehnică de specialitate. Ne exprimăm dezamăgirea asupra lipsei de claritate și de dorință de a înțelege nivelul de complexitate pe care o astfel de construcție îl implică, prin contactarea unor specialiști avizați în domeniu”, afirmă constructorii.
Recorder: „Am cerut de la ei oferte de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală și am găsit valori umflate chiar și de zece ori.”
Răspuns:Toate elementele metalice și auxiliarele folosite la prinderea elementelor de piatră sunt realizate din metale de înaltă calitate (de exemplu inox clasa A4). Observăm că în articolul Recorder nu este făcută distincția între calitatea metalelor. Bănuim că a fost o altă „scăpare” a jurnalistului, de la care ne-am fi așteptat, în spiritul eticii profesionale, să facă o minimă verificare imparțială. Astfel, vom clarifica noi și acest aspect, luând ca exemplu poziția din articolul Recorder descrisă drept:
„Șuruburi FAZ ÎI 12/30 având descriere comercială – FAZ ÎI 12/30 (12X130) ANCORA METAL” – fiind și cea mai ridicată din punct de vedere al valorii.
De fapt, acest „șurub” – așa cum a fost prezentat el de Recorder, este o ancoră metalică din INOX de înaltă rezistență, folosită la prinderea în beton a substructurii metalice pe care au fost agrafate ulterior elementele masive de piatră. Denumirea corectă este „FAZ II 12/30 (12X130) A4 ANCORĂ METAL INOX”. Cei care sunt cu adevărat ingineri constructori înțeleg diferența între „metal” (care este în general o denumire folosită pentru a desemna generic un oțel) și Inox grad A4 – atât din punct de vedere al calității și caracteristicilor tehnice ale materialului, cât și a diferențelor de cost. La o solicitare de ofertă adresată către furnizorul de astfel de elemente, am primit cotația de preț actuală (pe care de altfel ar fi primit-o și Recorder dacă ar fi solicitat piesa corectă). Valoarea actuală este cu peste 19.000 de euro MAI MARE decât valoarea cu care a contractat Patriarhia acest reper.
Un alt exemplu este reperul „Piuliță M12”, a cărei denumire comercială CORECTĂ este de fapt „Piuliță M12 INOX”. Așadar, este vorba despre același material – INOX al cărui preț îl putem afla la o simplă interogare în piață și vom ajunge la concluzia că este de peste două ori MAI MARE decât prețul contractat de Patriarhie, și NU de 10 ori mai mic, cum menționează Recorder. Dar sigur că, pentru a prezenta o realitate din piață, ar fi fost de așteptat ca jurnalistul de investigații să colecteze informații reale prin mijloace directe și documentate, care să ofere un termen de comparație corect. Din păcate, este o lamentabilă eroare pentru jurnalismul de investigație din România.
cest obiectiv este și va fi parte din patrimoniul național, cultural și spiritual al acestei țări. Așadar, reprezintă un proiect de importantă națională și este încadrat ca atare în clasa de construcție corespunzătoare. Din acest motiv s-a decis utilizarea materialelor auxiliare cu cele mai bune specificații tehnice pentru a asigura prinderea la înălțime a masivelor de piatră și rezistența de-a lungul timpului. Facem precizarea că materialele folosite trebuie să fie adecvate clasei de construcții și să răspundă exigențelor solicitate prin caietul de sarcini, care prevede că obiectivul trebuie să reziste la solicitările unui cutremur de 9 grade pe Scara Richter.
În concluzie, enunțul Recorder nu este doar nefondat, dar aduce prejudicii de imagine unei companii care acționează independent pe o piață liberă conform unor principii sănătoase de business și folosind expertiza tehnică necesară într-un proiect de o înaltă complexitate tehnică.
Recorder: „Am văzut că o bucată de Onyx care are grosime de 48 de centimetri costă 16 mii și ceva de euro.”
Răspuns: Acea piesă de onix pentru Poarta Împărătească are de fapt dimensiunea de încadrare de 50cm x 125cm x 48cm = 0,3 metri cubi, piesa având o greutate de aproximativ 630 kg. Prețul include materialul, proiectare de specialitate, procesarea materialului (rectificare, profilare, cioplitorie, șlefuire), montajul acestuia, auxiliarele de montaj (subansabluri metalice, elemente de prindere, ancore chimice și mecanice, rășini, etc), transportul, manipularea, retușurile după montaj, recristalizare, ceruire, relustruire. Pentru procesarea acestui singur reper au fost necesare aproximativ 96 de ore de execuție – procesare mecanizată de înaltă fidelitate pentru profilări speciale, cioplitorie de specialitate cu maeștri pietrari, șlefuitorie și peste 16 ore de montaj specializat (echipă de montaj formată din patru pietrari).
Menționăm că, pentru a putea procesa elementele respective și pentru a răspunde exigențelor tehnice aferente importanței unui astfel de obiectiv, sunt necesare blocuri compacte, nefisurate și omogene din punct de vedere al culorii, tonalității și al dispunerii de venatură. În acest sens, au fost făcute deplasări pentru recepția la furnizor a materialelor și selecția atentă a fiecărui bloc de piatră.
Recorder: „Doar pardoseala din altar, cea mai mică parte a încăperii principale, valorează aproape 388.000 de euro.”
Răspuns: Valoarea menționată nu este aferentă doar pardoselii Sfântului Altar, ci este pentru INTREAGA pardoseală pusă în operă în Catedrală, aferentă Altarului, Soleii 1 și Soleii 2.
Recorder: „Dom’le, n-are cum să coste atâta cheile de boltă. Orice-ar fi! Lucrez de 30 de ani cu piatră. Urc acum în mașină și îți aduc o cheie de boltă fix ca aia de la Videanu. O facem la firmă într-o oră și ți-o vând cu 30 de euro. Cum să fie 530 de euro bucata? E ireal”, ne-a spus inginerul, care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea.”
Răspuns: Prețul real al piesei este de 210 euro și nu de 530 de euro, cum în mod eronat este indicat în articol. Cheia de boltă este o piesă masivă realizată din calcar, ce are dimensiunea de încadrare 36 x 23 x 22 centimetri și cântărește aproximativ 60 de kilograme. Piesa este un element complex, cu prelucrări speciale, profilări, cioplitorie în piatră pentru realizarea Crucii, șlefuire, prelucrări speciale de cant, chertări laterale pentru montaj la înălțime etc.
La realizarea lucrărilor de finisaje piatră naturală pentru obiectivul Catedrala Națională sunt implicați peste 800 de oameni ce activează pe lanțul de execuție, atât pe partea de extracție, transport, procesare și montaj.
În concluzie, considerăm ca fiind nejustificate și profund tendențioase toate afirmațiile și aprecierile făcute la adresa noastră, neavând nicio acoperire și fără a fi făcută o verificare reală, așa cum ar implica deontologia profesională, având singurul scop de a denigra”, se încheie comunicatul.
Eu nu intru in categoria neomarxistilor ce urlă ” vrem spitale, nu catedrale”. Numai ca a i se da numele Catedrala Mantuirii Neamului mi se pare ca suna la fel de fariseic ca si discursul celor ce cred ca spitalele pot vindeca toate bolile. Iar mai bine decat preotii, cred ca nimeni nu stie ca ne Mantuim prin faptele noastre si nu ne luam casele cu noi in Cer.
Cand crimele si faradelegile s-au inmultit, nerușinarea fiind pusa pe post de sfânta la TV sau in piața eliberării de frustrari a neamului, inseamna ca poporul a ajuns la fundul sacului si este pe ducă.
Fara o redresare morala a poporului roman, nu va fi nici sanatate, nici redresare economica, pentru ca toate sunt in stransa legatura. Degeaba carpesti o camasa ruptă in prea multe locuri!
Credeți că aveți căderea să contestați numele catedralei? Cei care au decis acest nume au fost niște neica nimeni ca mine sau ca dumneata?!