Iulian MARES
609 aprobate
iuliuss_m@yahoo.ca
86.34.175.10

Cele 10 tipuri principale de democrație
1) Democrația directă
2) Democrația reprezentativă
3) Democrația participativă
4) Democrație parțială
5) Democrația prezidențială
6) Democrația constituțională
7) Democrația parlamentară
8) Democrația socială
9) Democrație autoritară
10) Democrația religioasă

*Unele dintre tipuri de democrație Cele mai frecvente sunt directe, reprezentative, participative, parțiale, prezidențiale și parlamentare. Motivul pentru care există atât de multe diviziuni și subdiviziuni se datorează faptului că modul în care este condusă o democrație depinde foarte mult de tipul de guvern care este în vigoare, indiferent dacă este președinte sau monarh.

1) Democrația directă
Acest tip de democrație este cel mai apropiat de cea mai veche sau „pură” democrație. În acest tip, toate micile decizii sunt în mâinile locuitorilor, fără niciun intermediar.
De fapt, de cele mai multe ori deciziile sunt supuse audierilor publice, așa cum este cazul în Elveția.
Nu numai că deciziile guvernamentale sunt supuse la vot; oamenii pot propune legi. Dacă oamenii primesc suficiente semnături, aceste legi vor fi supuse la vot și pot fi puse în aplicare.
2) Democrația reprezentativă
Acest tip de democrație îi lasă pe oameni să aibă dreptul la vot pentru a alege persoane care să le reprezinte în parlament. Ei vor decide ce consideră că este benefic pentru țară în numele oamenilor din acea țară.
Ar trebui să fie oameni instruiți pentru a reprezenta oamenii care i-au ales. Acest tip de democrație simplifică și accelerează lucrurile, deoarece nu trebuie să consultați totul cu oamenii.
Cu toate acestea, uneori reprezentanții nu reușesc să reprezinte corect interesele oamenilor, ceea ce poate cauza probleme.
3) Democrația participativă
Este foarte asemănător democrației directe, dar cu mai multe limitări. În acest tip de guvernare, oamenii au participare, dar la voturile importante.
De exemplu, o reformă a legii trebuie supusă unui vot. Cu toate acestea, o creștere a impozitului nu.
O caracteristică reprezentativă este că nu contează cât de mare sau mică este decizia; fiecare locuitor își votează singur. Adică nu au o figură mai mare care să voteze în numele diverselor persoane sau comunități.
4) Democrație parțială
Numită și democrație non-liberală, este una în care sunt date principiile democratice de bază, dar cunoașterea și puterea oamenilor sunt limitate în ceea ce privește multe decizii luate de executiv.
Activitățile guvernamentale sunt oarecum izolate de cunoștințele oamenilor. Prin urmare, conducătorii pot acționa pentru ei înșiși, fără a răspunde în fața oamenilor.
5) Democrația prezidențială
În acest tip de democrație, există o diferențiere între sistemul legislativ și cel executiv. Președintele nu depinde de un parlament și nici de membrii adunării.
Deși deciziile majorității parlamentului ar trebui respectate, președintele poate decide să veteze sau să accepte legea sau reforma.
În democrația prezidențială, șeful statului și al guvernului este doar președintele. În acest tip de caz, cetățenii votează direct pentru președinte și, pe de altă parte, votează direct și pentru reprezentanții legislativi.
6) Democrația constituțională
Este majoritatea cazurilor republicilor de astăzi. Practic este o democrație care își bazează puterea pe legile scrise în constituție.
Nu poate fi influențat de factori externi, imparțialități sau partide politice. Absolut toate deciziile trebuie să fie atașate la constituție și, în caz contrar, un proces de reformă trebuie aprobat de cetățeni sau de membri ai parlamentului.
7) Democrația parlamentară
Acest tip de democrație face parte, de obicei, dintr-o democrație reprezentativă. Sufragiul este folosit pentru alegerea parlamentarilor.
Aceștia se vor ocupa de deciziile guvernamentale și pot alege chiar președintele / cancelarul / șeful guvernului, așa cum este cazul în Germania.
Acesta diferă de democrația reprezentativă, deoarece cetățenii lasă parlamentarii alegerea puterii executive.
De obicei, se caracterizează prin faptul că are un șef de stat și un șef de guvern. În majoritatea cazurilor, primul este monarh, iar cel de-al doilea este prim-ministru.
8) Democrația socială
Acest tip de democrație, numită și social-democrație, amestecă politica cu sistemul economic. Poate face parte dintr-o democrație participativă, reprezentativă sau parlamentară.
Canada este o democrație parlamentară considerată un social democrat. Social-democrația urmărește ca statul să fie egal sau mai puternic decât elitele economice.
Astfel, oamenii pot depinde de el fără a fi nevoie să meargă la instituții private. Caracteristicile acestui tip de democrații pot fi serviciile medicale gratuite, educația gratuită și obligatorie etc.
9) Democrație autoritară
Este una în care autoritatea guvernamentală poate fi extinsă dincolo de ceea ce este necesar și are dreptul de a reglementa multe aspecte economice, sociale și culturale. Se poate întâmpla de multe ori în sistemul democrației parțiale.
De obicei, acest tip de autoritarism este observat atunci când un partid dominant sau o coaliție economică reglementează deciziile în favoarea lor; în timp ce încă respectă principiile de bază ale democrației, cum ar fi votul, libertatea de exprimare etc.
10) Democrația religioasă
Acest tip de democrație este una care amestecă sistemul politic cu religia. Cu alte cuvinte, deciziile guvernamentale sunt influențate de religia țării sau a conducătorului.

Autor: Roger Morrison, documentar revizuit la data de 8 Aprilie 2023

https://ro.warbletoncouncil.org/tipos-de-democracia-12012#menu-10

Eu as numi documentarul video: Scurtul drum de la Dezastru la Hilar!