ANCA Petrescu
Domnule profesor, ați urmărit filmul făcut de Lucia Hossu Longin despre Casa Poporului. Cum vi se pare?
Jalnic! M-a întristat mai ales comentariul unor arhitecți, al unor colegi ai Ancăi Petrescu… Răi și semidocți. Sper că autoarea filmului i-a căutat cu lumînarea până i-a găsit și că majoritatea arhitecților văd altfel Casa Poporului și contribuția Ancăi Petrescu. În schimb, prestația din film a Ancăi Petrescu m-a umplut de mândrie, dar și de jale, că s-a prăpădit așa de repede. Nedrept de repede! Mă întreb, în galeria femeilor care au făcut istorie pentru neamul românesc, pe cine am mai putea-o pune alături de Anca Petrescu? Nu văd multe femei de calibrul ei.
Ați cunoscut-o pe Anca Petrescu?
Da. Am avut acest noroc. Eram senator și când luam cuvîntul o spuneam pe a dreaptă, mai ales dacă era vorba de guvernanți. Așa că Anca Petrescu m-a căutat și mi-a prezentat o serie de anomalii care se produceau la Casa Poporului, unde încă nu se mutase parlamentul, dar Adrian Năstase luase în primire clădirea și-și făcea de cap, ca și când ar fi fost tot un fel de ctitor, un al doilea Ceaușescu. Deh, era beneficiarul clădirii… Mai erau multe lucrări de terminat și prima lui grijă era să se debaraseze de Anca Petrescu, să-i ia orice responsabilitate și s-o trimită la plimbare!… Adusese o colaboratoare, o doamnă cu studii de arte plastice, chipurile mai pricepută decât Anca Petrescu pentru ultimele finisări, pentru decorațiunile interioare..
Era sigur mai pricepută la furat. Aici priceperea Ancăi Petrescu era egală cu zero și a devenit imediat incomodă pentru Adrian Năstase…
Anca Petrescu era, biata femeie, neagră de supărare! Mi-a prezentat o serie de date, unele cu dovezi verificabile, privind jaful pe care l-a instaurat Adrian Năstase la Casa Poporului… Se vede că mereu i-a plăcut ce nu-i al lui… Și n-a prea stat pe gânduri să dea iama și în Casa Poporului… Cred că am făcut o interpelare parlamentară pe acest subiect!… În orice caz, după mutarea Parlamentului Adrian Năstase a avut câteva inițiative lamentabile… A găurit frumusețe de marmură, chiar la intrarea în clădire, ca să planteze niște bețe de metal menite, ca la metro, să permită intrarea în clădire numai pe bază de legitimație… Acum bețele alea stau ca proastele în mijlocul holului și toată lumea le ocolește, nici vorbă să le folosească… Asta ca exemplu!… Anca Petrescu avea o listă întreagă de nereguli și prostii, dar și de ilegalități ale președintelui Camerei Deputaților! Subiect puțin cunoscut! Poate fi dezvoltat!
V-aș întoarce la film.
Să mai zic două vorbe despre Anca Petrescu: impresiona de la primele cuvinte, prin priviri, o femeie inteligentă, plină de tenacitatea unei Vitoria Lipan, foarte sigură pe ea, dârză, incomodă pentru orice impostor. Nu mi-o pot imagina lingușind pe cineva. Poate că și asta i-a plăcut lui Ceaușescu, i s-o fi acrit și lui de slugărnicia celor din jur!
Filmul?
Din film se înțelege mai bine decât pricepusem eu de la Anca Petrescu că Nicolae Ceaușescu a avut plăcerea să încurajeze proiectul unor tineri, al unor mucoși care avuseseră obrăznicia să se ia la trântă cu cei care le fuseseră profesori până cu câteva luni mai înainte… Păi ce poate fi mai frumos decât să afli că închistatul de Ceaușescu a fost în stare să gândească atât de liber! Și să se lase pe mâna unor „iluștri necunoscuți” plini de entuziasm și de idei, care au priceput esențialul: să proiecteze o clădire potrivită cu ce este România la care visăm noi, voitorii de bine ai Țării! Aici s-a potrivit Anca Petrescu cu Ceaușescu: au visat la o clădire monumentală, după chipul și asemănarea căreia să reconstruim mai departe întreg Bucureștiul și Țara! Un București și o Țară care să se potrivească cu prezența celei mai mari clădiri din lume… Asta este perspectiva pe care trebuie s-o avem asupra monumentalității clădirii! Trebuie fiecare român, după ce o vede, să gândească la altă scară, în gamă majoră, cum zicea Noica. Este o clădire menită să modeleze caractere, să ne dea elanul că se poate! Că avem motive, ca români ce suntem, să îndrăznim să privim oricât de sus! Să privim de sus în jurul nostru…
Pe amărîta de Lucia Login se vedea bine că i se strepezeau dinții în gură când pomenea ceva de bine despre magnificul palat! Fac o precizare apăsată, pe care Anca Petrescu nu avea voie s-o facă: Nicolae Ceaușescu a ținut ca această clădire să fie cea mai mare din lume! A trimis oameni în Coreea ca să măsoare bine clădirea care se ridicase acolo cu acest scop, iar la întoarcere, în urma raportului primit, a mai comandat un etaj! Ca să fie sigur!… Iar acum se strofoacă toți nevolnicii, în frunte cu cei de la Guiness Book și cu Lucia Longin, să găsească clădiri mai mari, de dimensiuni mai mari! Nu cumva cea românească să fie cea mai!
Ca români, este elementară reacția de a apăra acest statut al Casei Poporului: cea mai mare clădire din lume, care cuprinde cel mai mare volum între pereții săi exteriori! Pentagonul, s-a spus o vreme, ar fi pe locul întâi, pentru că are cea mai mare suprafață utilă. Așa o fi, dar asta deoarece înălțimea etajelor la Pentagon este la o treime din înălțimea unui etaj din Casa Noastră! Ca volum propriu zis însă, Pentagonul nici pe departe nu concurează cu „noi”! Cică ar fi, ca volum, mai mare un hangar NASA și o piramidă din Mexic, decid cei cărora le stă în gât Casa Poporului! Păi un hangar, un fel de cort din tablă, se poate numi clădire? Îl ridici într-o lună de zile!
Sau un morman imens de pietroaie?!…
Așadar, fraților, bucurați-vă, CASA POPORULUI este cea mai mare clădire din lume! Și mai este și foarte frumoasă, arhitectonic o capodoperă!… A devenit în scurt timp obiectivul turistic cel mai căutat din București! Zic unii, mai șugubăți, că se vede de pe Lună!
Eu am auzit mulți arhitecți…
Eu am auzit mult mai mulți arhitecți comentând în derizoriu clădirea nouă a Teatrului Național… La cursuri li se vorbea studenților arhitecți de eșecul acestei clădiri! Ziceau că autorul plantase astfel în mijlocul orașului un baraj de hidrocentrală… Și aveau dreptate!
Acum se lucrează pe bani grei la reconstituirea formei inițale…
Da, de parcă ar fi fost o capodoperă! Un moft! Vrei dovada? Păi, iată, nu se revine de fapt la forma inițială! Ci s-a făcut un alt proiect, cu modificări importante față de forma inițială! Păi cum vine asta, domnule arhitect? S-a mai pomenit așa ceva?
Înțeleg să susții că Ceaușescu, un analfabet, n-a priceput câtă avangardă, câtă subtilitate fusese băgată în clădirea inițială și a modificat-o, banalizând-o cu acele arcade stupide! Evident, n-a rezultat o capodoperă!…
Dar acum, dacă vii și susții că ți-a batjocorit capodopera, de ce nu te mulțumești să o aduci la forma inițială, aia inspirată, a cărei valoare Ceaușescu nu a priceput-o?! Poate că în noua formă pe care o va avea, clădirea i-ar fi plăcut și lui Ceaușescu! Dar eu deduc din toată tevatura asta că nici autorului nu-i mai place clădirea Teatrului Național, așa cum a proiectat-o și a executat-o inițial, în prima variantă… Deci a avut dreptate Ceaușescu când nu i-a plăcut, era o formă, o clădire urîtă, nedemnă de centrul Bucureștiului, de poziția cea mai expusă a orașului. A stricat-o!
Să vedem ce-o să iasă în noua înfățișare.
Fiind la a treia încercare, ar trebui să iasă ceva. Aș fi primul, ca om normal ce sunt, care m-aș bucura să iasă o capodoperă!
Lui Ceaușescu i s-a spus că este primul minier al Țării, dacă nu mă înșel. I s-a spus că este și primul arhitect, cumva?
Nu m-aș mira!… Ce știu este că atunci când se discuta critic despre noile blocuri, arhitecții care erau de față, fără excepție, dădeau vina pe Ceaușescu că le dă peste mână… Așa o fi fost… De multe ori! Dar nu totdeauna. Iată, eu am dovada faptului că dacă Ceaușesu nu le dădea peste mână arhitecților, putea să iasă și „nasol” de tot… Eu locuiesc pe Titulescu, în blocul 8, construit după cutremur! La scara C. La parter se află Mega Image-ul de lângă primăria Banu Manta… Blocul trebuia să aibă 11 etaje, eu contractasem un apartament la etajul 10, cât mai sus, dar să nu fie totuși la ultimul etaj. Vine Ceaușescu în vizită de lucru, blocul era deja pe la etajul doi-trei, și decide că sunt prea multe unsprezece etaje, să fim mai precauți, după experiența cutremurului… Și scoate un etaj. Așa că etajul 10 ajunge să fie și ultimul! Cu chiu cu vai am reușit să schimb contractul și să prind etajul 8, nu chiar 9, cum mi-ar fi plăcut… Eh, cred că-ți imaginezi cu câtă ardoare l-am înjurat pentru asta pe Ceaușescu!… Ulterior, la celelalte scări, terminate mai târziu, s-a revenit, și au rămas cu 11 etaje… Cred că l-am înjurat pe Ceaușescu și de …tată, săracul!
Povestea nu se termină aici. Ceaușescu a mai cerut o modificare a proiectului: Și anume să se demoleze tot ce se construise la celelalte două scări, a căror structură de beton fusese deja ridicată vreo 2-3 etaje…
Eh? Cum așa!
Prin proiect, cele trei scări ale blocului 8 nu erau aliniate: scara A și B erau mai spre stradă cu vreo 6 metri, adică cu jumătate din grosimea clădirii… Acum, dacă te duci pe Titulescu și te uiți la blocul 8, vezi că cu cei șase metri cu care se avansa față de tronsonul scării C, blocul ajungea să calce chiar pe partea carosabilă a bulevardului! Trecea de trotuar!… Ce-o fi fost în mintea proiectanților?! Poate că n-ar strica să se prezinte acest caz la facultatea de arhitectură, ca un drept la replică acordat mult prea hulitului nostru prim arhitect… În momentul de față cele două scări sunt tot ne-aliniate cu prima, dar sunt cu 6 metri mai retrase față de scara C… Deh, unde-i multă minte și și multă prostie câteodată…
Am să trec să mă uit și eu!…
Dacă e nevoie, mă suni și cobor să-ți dau explicații… Fă te rog un exercițiu de imaginație și închipuie-ți Bucureștiul fără noul centru civic…
Eu sunt venit în București după 1990, din Chișinău… Când am văzut Casa Poporului și noul centru civic am rămas mut de admirație.
Când l-am dus pe Țuțea să vadă și el noile edificii mi-a zis că nici la Berlin și nici la Moscova nu poți vedea așa ceva… Erau singurele mari capitale pe care le vizitase…
Eu nu știu ce s-a demolat pentru a se construi Casa Poporului!
Cunosc foarte bine acest subiect. Am locuit studențește, cu cameră mobilată, până în 1980, prin toate cartierele. Am locuit pe Antim, Vînători, 11 iunie, Șerban Vodă, Artei, Sabinelor, Piața Puișor… Meritau salvate, după mine, Spitalul Brâncovenesc și Arhivele Naționale… E de neînțeles că a salvat Biserica Mihai Vodă și a ascuns-o după niște blocuri, în loc s-o lase unde se găsea, iar acum s-o putem admira în Parcul Izvor… Mă întreb dacă demolările nu s-au făcut și pe mâna unor sabotori! Care l-au împins să dărâme prostește… La demolarea bisericii Sfînta Vineri sau a Văcăreștilor nu m-aș mira să aflăm că a fost și de așa ceva vorba… Ceaușescu a fost sabotat în toate felurile, iar acest sabotaj a avut de regulă un impuls și conținut anti-românesc… Așa a fost demolată Biserica Enei! La vremea aceea am cunoscut și proba!…
Când au demolat clădirea Arhivelor, proiectată, ziceau unii, de Hasdeu, nu m-am putut stăpâni, și când am ajuns la curs le-am vorbit studenților de sacrilegiul care se produce!
Am aflat de la colegii dumneavoastră că ați protestat în ședință de partid și împotriva demolării satelor!
Voi, ăștia veniți din Basarabia, toate le aflați! Intru la idei!…
Cum a fost?
Altădată! Lăsăm pe altădată! Deocamdată să ne bucurăm că cea mai mare clădire din lume nu se află în URSS… Și nici în State…
A consemnat Petre BURLACU
Ce ne mai poartă străinii ăștia de grijă…
Domnule Coja,
Am apucat sa vad comentariul acela (s-a inregistrat in emailul meu), nu era mai rau decat altele la adresa mea personal, insa domnu’ „architect” continua sa se laude si sa se deranjeze ca nu-i impartasim superioritatea auto-declarata. In plus, intr-un mesaj anterior ne scria din Montreal, acum din Manhattan…ce mai circula omul asta…banuiesc ca o fi avand vreo rulota buna!
Va multumesc!
Domnule Coja,
Dumneavoastra aveti „megafonul” in mina, eu nu, dumneavoastra aveti probail timpul necesar sa stirniti o asemanea discutie, eu nu, dumneavoastra v-at injectat in acest subiect cu implicatii masive, asa cum v-ati fi implicat intr-o discutie despre fotbal pe Giulesti, dumneavoastra aveti steagul in fata careia sa va puneti poza, eu nu. (Si nu mi-o luati in nume de rau, sint putin mirat de modalitatea bombastica de a va afisa patriotismul, eu nu as fi facut asa ceva, dar asta este o chestie total personala, apropape anecdotica, legata indirect de subiect).
Ar fi foarte laudabil daca Dv cu pozitia pe care o aveti, a-ti incerca sa stirniti aceasta discutie, sa atrageti in ea oameni de specialitate, sa verificati cu ei din punct de vedere tehnic, afirmatiile mele….si ve-ti descoperi inca o data pozitia strutului practica mereu si mereu de inteligentia noastra.
De ce nu ma implic si eu in asa ceva…foarte simplu: In primul rind, cumva m-am implicat raspunzind la aceasta discutie ( si asta deoarce nici nu puteti sa va imaginati cit de apropape am cunscut personaje angajate direct in aceasta tragedie culturala…), in al doile rind am incercat acum citva ani ceva si nu vreau sa mentionez nume, doarece foarte probabil ii cunoasteti, in al treilea rind, am ajuns, de mult, de foarte mult, la concluzia ca implicatia mea in acest gen de dialog ma transfera imediat intr-o divagatie absurda, de care cu ajutorul lui Dumnezeu si poate al norocului, am reusit sa ma separ, multa vreme in urma cu citeva mii de mile de ocean.
Daci, aveti subiectul ( Dv. l-ati stirnit), luati steagul care va sta deasupra capului si numele a cea ce simbolizaza el pentru Dv. stirniti o conversatie intelectuala cu profesionisti sau esteticieni cu oameni de cosecventa morala si cu statura verticala, cred ca ar fi foarte intersanta nu numai din punct de vedre tehnic sa estetic, dar poate chiar civic…
Mult noroc…va ureaza cu indoiala pesimistul din mine.
P.S. Cit despre ortografie, na va mai pierdeti vremea, sint incorigibil si asta probabi este unul dintre motivele, pentru care nu am ajuns ” la scoala de cetire” de pe Edgar Quinet
Care-i „modalitatea bombastică” la care vă referiți?
Mi-am adus aminte de Anca Petrescu, stârnit de comentatori de pe blog, am comentat filmul care s-a făcut depre Casa Poporului, cine vizitează blogul a putut să comenteze… Nu mi se pare că acest blog ar putea fi locul potrivit pentru o dezbatere între specialiști! dar dacă se nimerește vreunul să intre pe blog, ne bucurăm. Așa cum mă bucur de intervenția dvs. De ce n-o continuați? Probabil că am înțeles greșit mesajul dvs (chestia cu limita de 30 de ani). Dacă se încinge o discuție mai aprinsă. între cunoscători, cu atât mai bine! Noi, profanii, vom sta deoparte ți vom mai învăța câte ceva. Vă rog să continuați! Când ați terminat institul? Ne-om fi cunoscut pe la Carnavalul anului 5!
Poate ca ne-am intilnit la Carnavalul anului VI, poate…eu personal nu imi amintesc, dar asta nu inseamana ca a fost imposibil..fosta mea sotie probabil ca v-a avut ca profesor…eu am scris am frecventat cenaclul de pa Calea Victoriei (numemle l-am pierdut in timp, probabil Cenaclul Uniunii Scriitorilor)) si am cunoscut multi oameni de acolo, scriu si acum dar nu prea ma interesaza sa fac ceva public, pentru mine o conversatie publica este aproape o jignire a intelectului individual, deoarece, „masa” a fost, este si va fi intodeauna, mediocra vulgara si politica…(Imi amintesc interventiile de circ la acel cenaclu ale lui Paunescu, care a fost semnalul degradarii morale a culturii romanesti care a urmatt)
Cit despre informatiile, despre comportamentul in timp al structurilor de beton, am crezut intodeauna ca sint o treapta foarte joasa in cultura generala a oricarei natii, m-am inselat probabil. Am incercat sa vorbesc despre asta mult timp in urma dupa ce am vazut la Montreal o constructie celebra ridicata pe la mijlocul anilo 60 si care arata atit de jalnic, incit am fost cam retinut sa ma apropii de peretii ei de beton… Pentru orice om cu un dram de educatie, intrbarea de ce 99.99999% din casele americane si canadiene sint facute din lemn,ar trebuii sa dea de gindit. Am incercat sa deschid discutia asta in Romania (tara saraca, cu mari probleme sa puna un acoperis peste capetele iobagilor), dar aroganta imperiala a gintei balcanice m-a stranutat de pe lista semnificantelor intelectuale…
Dacă țin eu minte, Carnavalul îl făceau cei din anul al V-lea, prin luna mai. Dar nu contez prea mult pe memori mea… La cenaclul acela am fost o singură dată…
Unii oameni au o memorie foarte buna, intradevar carnavalul l-am facut in anul V, aproape ca nu imi vine sa cred dar se pare ca asa este, anul VI a fost numai pentru diploma…
http://www.galilei.hu/sajto/roman.html
Asta ca sa vedeti ce se desfasoara prin Casa Boborului ………..
Măi dragă, n-avem încotro, o să ne mutăm în odioasa clădire…
Asta-i tare!…Haz de necaz!
Este primul articol pozitiv despre Casa Poporului pe care l-am citit de cand ma stiu. In rest numai critici. Am totusi o nelamurire. Daca constructia este asa de abjecta, de ce este inca folosita si de ce Parlamentul s-a mutat acolo?
Nea Petrica ,eu sint cunoscut un fel de Gica Contra datorita faptului ca am uneori opinii contrare anumitor afirmatii .Da si eu uneori ma falesc in fata strainilor cu Casa lui Ceausescu ,pentru ca asa o numesc strainii ,nu casa poporului ,toti rid la afirmatia asta.Pentru mine care am avut cita sansa sa aud ceva care mi-a dat posibilitatea sa imi imaginez ce se planifica in spatele zidurilor groase ,am inteles ca constructia acelei cladiri a fost ordonata de masoneria sionista cu scopul de se infiltra si stapinii Romania de acolo. ……S-ar putea deja sa mi se sara in cap ….Ceausescu a fost manipulat in a prelua acel proiect .Cladirea a fost construita din „Cuburi” atentie …. semnatura clasica a Kabalei -Kaba-Kub.Evreii poarta Kubul pe frunte …A tit templul din Ierusalim cit si cel de la Kaba ,Mecca ambele temple Saturniene -Masonice au fost construite pe baza acelor proportii .Cladirea este un Templu Masonic Saturnian Luciferian , adica vai de noi cind s-o muta acolo locatarii care au ordonat cladirea ,sau poate deja sint acolo .Poporul se poate fali ca asa e romanul credul si entuziast ! Curaj gaina……..
Frumos,foarte frumos.Ma mandresc cu Casa Poporului pentru ca o farama din viata mea si din sudoarea mea am lasat-o acolo,la Casa Poporului.Pentru cei care au muncit si lucrat acolo zi si noapte a fost foarte greu.Ce sa priceapa un pierde vara ce inseamna „bijuterie in constructii”?!
Nu trebuie sa fi un architect sau un estetician sofisticat, ci mai degraba sa ai ceva cunostinte de etnografie sau de istorie a culturilor, sau poate numai nitel bun simt si spirit de observatie ca sa remarci ca ca easta cladire uriasa, disproportionata cu structura urbana a civilizatiei romanesti si cu sufletul moderat al acestei natii, nu este altceva decit, PRIMUL PALAT TIGANESC CONSTRUIT IN ROMANIA !!!!
Aceasata constructie este o premonitie a evolutiei istorice a civilizatiei romanesti.
Nu este nimic voaloric sau esential pentru romani in acest monstru, care este visul unui taran psihopat, crescut intr-un bordei fara nci o aderenta la o cultura sau o civilizatie urbana. Este socant pentru mine cind oricare individ, cu o educatie estetica minima (nivel de liceu), poate vorbi de architectura acestei structuri, aceasata constructie este echivalentul estetic al unei picturi naive, aceasta structura nu a avut un architect, iar daca cineva pretinde aceasta pozitie, aceasta persoana are un tupeu neobisnuit si o lipsa de respect pentru aceasta profesie pe care nu a inteles-o.
Aceasta constructie este o creatie colectiva, este um mesaj socio-politic, care nu are nicio o legatura cu profesiunea de architect;
Aceasta cladire este,UN PALAT TIGANESC,primul din Romania !!!!
In incheiere salut cu oroare infantilismul grotesc al celor care nu se pot abtine sa mentioneze mindria de a avea cea mai mare cladire din lume, nu in URSS sau in USA, ci in Romania, domnii mei, este aproape ingrijorator…asta este tot ce poate produce in 2014 intelectul romanesc ….
@JMT
Si matale te dai arhitect? In spiritul intelectual care ne caracterizeaza pe aici intelect romanesc de 2014), am sa citez din clasicii in viata: „lasa-neeeee!”.
De teorii din astea ca noi suntem cei mai prosti, suntem satui de la nea’ Papionevici citire…Ti-ai gresit site-ul.
Si cum recunosti palatele tiganesti? Ti-ai facut unul dupa modelul?! Ca pe ala din Dallas il aveam deja de mult pe la Slobozia.
Nu crezi ca esti prea dur? Nu cumva esti asa de vehement si impotriva Catedralei Mantuirii Neamului?
Domnule Coja,
Ma bucur ca ati vazut documentarul pana la urma. Cea care l-a postat pe trilulilu este arhitecta si sustine ca este cea mai mare cladire din lume si nu Pentagonul, pentru ca ala e format din 5 cladiri (cititi comentariile de pe trilu).
Am remarcat si eu invidia arhitectilor, unii iau si cuvantul in documentar. Lamentabil! Despre invidia arhitectilor (care se pare ca este mai diabolica decat a altor profesii) am mai constatat si cu alta ocazie: un architect si profesor din Iasi facuse p expozitie in Bucuresti despre intreaga sa activitate. O simpla expozitie. Se scrisese intr-un ziar despre asta si am citit niste comentarii abjecte la adresa acelui om: ca ar fi facut expozitia cu pile, ca n-are nici o valoare ca architect, ca „ce opera mai este si aia?”, ca de ce trebuia sa faca o expozitie etc….etc… Mi-au lasat un gust f amar…In fond era doar o expozitie. De ce le imbolnavea ficatii unora, chiar nu am inteles….O simpla expozitie.
Dupa aceea am vazut si acest documentar si mi s-a confirmat inca o data invidia crunta din bransa…Urat!
Romanii ar trebui sa nu uite niciodata sacrificiile cu care s-a facut aceasta cladire, in anii in care era destula austeritate in tzara. S-a facut, a iesit grozav si va dainui sute de ani in conditii de pace si normalitate. Romanii ar trebui sa fie mandri de asta si sa nu se mai uite in gura celor care, din lipsa de valoare personala sau alte motive meschine, dau cu pietre!
Gabriela !!!!
Nu va dainuii sute de ani, va costa o suma imensa sa fie demolata… betonul armat nu este o piatra naturala este um material composit cu o armatura metalica a carei integritate este estimata a nu depasii o suta de ani, cind efectul de coroziune va distruge armatura, betonul armat isi pierde valoarea structurala, deci constructia trebuie demolata.
Daca ar fi o structura metalica asa cum sint majoritatea zgirie norilor nord americani, ar fi o alta poveste… In USA si Canada, constructiile inalte de beton armat peste 50-60 de ani sint considerate nesigure si in loc sa fie reparate sint demolate.
Daniele daca locuiesti la bloc, (una din marile relizari ale defunctului dictator pe care nimeni nu o poate contesta), trebuie sa te gindesti ca acel bloc, facut tot din beton armat va trebuii intr-o zi sa il parasesti…
@JMT,
Nici turnurile gemene n-au durat sute de ani, fiind ele din otzel si sticla, nu? Si nici asa-numita cladire nr, 7…care a cazut singura din picioare. Singura?!?!
Nu ma pricep la constructii si nu stiu daca informatia dvs. este reala, dar inclin sa cred ca nu. Ar insemna ca tot Bucurestiul si atatea si atatea orase vor fi demolate de nevoie in cativa ani…In orice caz nu stiu ce s-a pus in constructia Casei Poporului…n-am lucrat pe acolo, n-am fost nici in vizita, doar la Curtea Constitutionala de cateva ori…
Oricum, eu zic sa lasam timpul sa vorbeasca, chiar „cand noi nu vom mai fi”…vorba cantecului.
O sa aflii adevarul cind o sa inceapa sa cada blocurile pe voi si o sa tipati de ce nimeni nu va spus-o.
Cit despre demolarea Casei Poporului, probabil ca o sa coste mai mult decit constructia initiala si ce o sa puneti in gaura ramasa in mijlocul capitelei…panselute ???
Cit despre WTC, nu iti mai face gije citi ani a dainuit ca propietarii lor au bani sa il reconstruiasca, mai bine gindeste-te la podurile de beton care se construiesc pentru autostrazile voastre, o sa aveti bani sa le reconstruiti in vre-o 30 de ani???, caci atita este estimata lungimea vieti pentru o suprastructura rutiera…probabil cu cunostintele tale de cultura generala acum o sa-ti explici de ce nu a construit Stefan cel Mare auostrazi…
Cit despre Biseica uriasa care se construieste in mijlocul Bucurestiului, tot din beton armat (asa cred) nu iti face grije, Sfintul Duh Romanesc probabil ii va prelungii viata cu citeva zile…
Va spus Lenin ( inclusiv domnului Profesor) Ivatati, Invatati, Invatati !!!! dar nu la-ti ascultat…
N-ar strica să învețe și dl arhitect puțină ortografie!
Domnule arhitect, dacă sunteți om serios și chiar arhitect, de ce nu faceți aceste dezvăluiri atât de utile, imperios utile, în mediul profesional, al arhitecților?! Ce căutați pe un blog amărît să vă dați cunoscător în fața unor ignoranți! Dacă un pod din beton armat ține numai 30 d ani, ce naiba facem cu podul Grant sau cu cele de la Hârșova ori Fetești?! Noroc că profitați de anonimat și nimeni nu vă poate arăta obrazul!
Da, domnule „architect”…eu as fi mai putin „demagoaga” (are si asta un feminin, nu?) cu dictonul atribuit lui Lenin (dicton cu care sunt 100% de acord), daca n-as fi invatat macar sa scriu in limba materna…
Cat despre partea tehnica a discutiei, am recunoscut ca ma depaseste, dar simt ca te depaseste si pe d-ta…cu mult…
Gabriela !!!!
Eu pot sa imi permit sa ma depaseaca, fiindca nu ma mai intresaza, mi-e mila doar de voi cit sinteti de rataciti…Tot de ce va laudati pe internet est cultura si iar cultura si cit de cultivati sinteti voi acolo, de fapt nu intelegeti ca de fapt nu sinteti nic macar educati, cel putin la un nivel decent…tine minte ce iti spun e educatie nu cultura…blocul in care stai s-ar ptea sa cada din senin cind va avea peste 60- 70 de ani vechime, sigur ca s-ar ptea sa se intimple nitel mai tirziu, dar asat se numest ” Russian Roulette” si va garantez ca voi cei aiti de educati si superiori in toate cele veti juca jocul asta foarte intens in vre-o 30 de ani, deoarece nu veti avea bani sa construiti alte blocuri noi…
Domnule Coja,
Ma bucur ca „v-ati prins” pana la urma.
Nu era vorba numai de chestii tehnice aici, ci de superioritatea cu care se retrasese strategic „domnu’ arhitect” din Romania aia plina de inculti, in Canada, unde cultura-i la ea acasa….cultura organismelor modificate genetic, desigur….
Poate ca sunt prea dura, dar traiesc aici si cred ca d.p.d.v. cultural, Canada tinde catre 0.
In alta ordine de idei: un arhitect este prin definitie un intelectual. Nu poate face cate o greseala de ortografie majora la 2-3 randuri, ba chiar la 2-3 cuvinte! Doar daca…este de origine alogena…eventual. Dar nu cred ca ar fi trecut examenele scrise cu nivelul ala de limba romana. Doar sunteti profesor, cred ca sunteti de acord.
Chiar si despre partea tehnica, auzindu-l cum lauda constructiile astora care nu-s nici macar din lemn, ci din placaj izolat si fatzetat, iarasi mi s-a aprins un beculet…Cei care nu traiesc pe aici nu stiu cat de usor ard, ca niste cutii de carton. Iar daca vine vreo furtuna (ca alea de prin USA, care se intampla tot mai des la ei), ramane din ele un morman de placaj, plastic si carton asfaltat.
Iar teoria asta a betonului care „se dizolva” dupa un timp…incredibil cum n-a mai auzit nimeni de ea, acuma o fi descoperit-o domnu „architect”, scormonind prin cultura din Canada…
Am si eu o prietena arhitecta (pe bune arhitecta) si am s-o intreb cum e cu betonul ala…
Constat ca pe internet s-a depasit nivelul de inteligentza maxima admisibila…unii au inceput sa dea pe dinafara!
Domnule JMT,
Daca ati vorbi despre educatie si cultura din alt loc de pe pamant decat N. Amerik, ati fi mult mai credibil.
Ce se intampla cu blocurile din Ro nu ma preocupa prea mult. Nu posed nici o proprietate in bloc de beton, mama mea sta intr-un bloc din caramida, iar eu intentionez sa-mi construiesc o casa clasica din paianta. Daca tot veni vorba de superioritatea unor sisteme de constructie…De asemenea nu ma pasioneaza viata in marile aglomerari urbane, fie ca-s din Canada, Romania sau aiurea. Aia nu e viatza, e un fel de puscarie benevola.
Doamna Gabriela, am sters un comentariu semnat de așa zisul arhitect JMT, prin care vă răspundea într-un chip nedemn pentru un bărbat. Cu această ocazie îl invit pe individ „să ne slăbească”…
“Blânda îndurare este adevărata emblemă a nobleţii.” William Shakespeare