Poveste scurta din casa Poporului……..
Faptele sunt vazute si traite de mine….
In santierul Casa Poporului (CP) se muncea in 2 skimburi, program de santier, inclusiv duminica pana la 14.00,
In fiecare sambata era vizita de gradul 1+2, adica veneau si Nicu si Elena! Duminica, mai rar era vizita, dar daca era venea doar nr.2!
Sambata dimineata, CP, aproximativ ora 11. 00, zona centrala, pe fata, undeva prin 87:
-pe o masa santiereasca, cat sa ia pranzul 20 de muncitori, planuri in ozalit frumos asezate, asistenta multa, agitatie neconforma. Anca Petrescu sta dreapta si priveste pe toti cu demnitate! La un moment dat, cu voce ridicata, Nicu smulge planul si da cu el de pamant (ud, caci se stropea antipraf) si il calca efectiv in picioare. Aud clar: asa prostie, prostia voastra….!
Tatucul se urca in masina, rosu la fata, soferul îi curata pantofii de praf, inclusiv pe talpa si coloana pleaca in tromba!
Anca Patrescu se uita lung si isi aduna ozalitul de pe jos fara un cuvant, fara o grimasa; femeia asta, foarte tanara tinea totul in ea. Niciunul din barbatii ramasi, cred ca era conducerea Trustului Carpati, nu s-au aplecat sa o ajute. Sa fi asteptat ca A.P. sa-si franga gatul? Nu stiu, nu m-a interesat documentarea.
*Misterul nervilor acum, asa cum l-am aflat eu, ca spectator cu bilet platit: pe plan era o sala de sedinte cu H=4m, Nicu o vazuse in casa si ceruse lamuriri. Cand i s-au arat cotele pe plan (nu stiu daca si cat intelegea el din acel plan-probabil ca cineva il initiase….cat de cat) a facut o criza de nervi intrucat se stabilise sa nu fie sala de sedinte sub 7 m. Reproiectarea o fi durat ea cat a durat, insa taiatul tavanului….ce sa mai zic, o aventura de rasu-plansu!
Cam 30 de ostasi vanjosi cu niste picamere uriase, japoneze, au incercat sa perforeze tavanul de sus in jos: nu au reusit decat gauri de 2-3 cm, cel ce a avut o gaura de 5 cm a primit si permisie…cred ca glumeau!
Categoric ca s-a rezolvat, insa s-au importat/imprumutat niste dispozitive din FRA
*
Nota redacției. Un mare arhitect, prieten din liceu, comentând Casa Poporului a avut cuvinte de laudă pentru inginerul șef care a avut întreaga răspundere, o muncă teribilă ca intensitate și complexitate. Îmi pare rău că nu i-am reținut numele. Merită să intre în conștiința publică, alături de Anca Petrescu. Poate vreun cititor de pe site ne ajută cu numele celor mai importanți ingineri de pe șantier.
Au trecut anii și am mai uitat, însă știu sigur ca lucrau 10 brigăzi de construcții. Cred ca efortul principal era Brigada 1, condusă cu mâna forte si profesionistă de inginerul Iliescu.