Puiu Rujan adică, bunul meu coleg de facultate și de alte cele ale tinereții, unul dintre cei mai iubiți și mai simpatici colegi, iubit de toți cei care l-au cunoscut în anii de facultate și următori. Nu l-am mai văzut pe Puiu Rujan cam de multișor. Sper să-l găsesc sănătos și voios cu aceste rânduri amicale. Poate că ar fi trebuit să i le adresez mai demult, dar luat cu atâtea altele câte ne stau pe cap am tot amânat. Febra discuțiilor din ultimele zile pe tema celor petrecute în urmă cu 20 de ani m-a determinat să nu mai amân încă o dată, mai ales că aspectul pe care țin să-l evidențiez este cu totul absent din discuțiile specialiștilor.
Este vorba de ceea ce s-ar putea numi diabolizarea lui Nicolae Ceaușescu, ca diversiune mediatică, pentru manipularea opiniei publice, a noastră, a românilor în primul rând. Cu alte cuvinte, după 1990 s-au strâns în mintea mea tot mai multe dovezi privind desfășurarea, mai ales înainte de 1990, a unei intense și inventive activități prin care s-a urmărit calomnierea lui Nicolae Ceaușescu, inducerea în mentalul românesc colectiv a imaginii unui Ceaușescu criminal, incompetent, nebun, mitocan, neam prost, incult, prost, plin de răutate față de tot ce este frumos și bun, ahtiat după laude și osanale, lacom, nemilos și așa mai departe. Cred că nu există păcat și defect uman care să nu i se fi atribuit și lui Ceaușescu. Prin bancuri, prin zvonuri, prin informații difuzate de Europa Liberă sau presa din „lumea liberă”, prin mărturii „sigure” rostite la ureche și colportate mai departe de fiecare dintre noi. Cel puțin eu unul am participat la telefonul fără fir al folclorului anti-ceaușist de nenumărate ori și în diverse chipuri. Astfel că nu am negat, în 1971(?), când un tînăr anchetator mi-a reproșat că spun bancuri despre tovarășul secretar general. Am replicat însă că fac asta numai dacă este vorba de un banc bun, la care am primit o replică într-adevăr memorabilă: „Tovarășe profesor, un banc oricât de bun ar fi, dacă este despre tovarășul secretar general, este un banc prost!” (Ancheta despre care amintesc a fost pricinuită de încercarea mea de a scoate în Occident textul piesei Requiem pentru Jan Pallak…)
Tot pe post de colportor am fost și după discuția pe care am avut-o cu Puiu Rujan în decembrie 1987, la Brașov. Adică am povestit în stânga și în dreapta, tuturor prietenilor, cele aflate de la Puiu Rujan, ferindu-mă, firește, să-i dau numele. Despre ce am vorbit cu Puiu, în hol la Aro, de față mai fiind și alt bun prieten, Sandi Ismăileanu? Firește, la câteva săptămâni de la evenimentele din 15 noiembrie 1987, nu putea fi vorba decât despre ce s-a întâmplat atunci și în zilele următoare la Brașov. Puiu Rujan, ca ziarist (redactor-șef adjunct la cotidianul local) și membru în comitetul județean Brașov al PCR, avea cele mai bune și mai sigure informații. Așa am aflat, înfiorat de cele auzite, cum au fost tratați de securitate brașovenii protestatari: unii au dispărut fără urme, alții au fost iradiați și au ajuns niște legume, mai toți au fost bătuți cu sălbăticie, mulți au fost arestați și mai sunt arestați în continuare, alții au fost goniți din Brașov etc. Detaliile oferite de Puiu Rujan erau înfricoșătoare și m-au revoltat cumplit! Pe scurt, nu am pregetat să povestesc și altora cele aflate. Mi s-a părut că este o datorie a mea civică să nu tăinuiesc asemenea lucruri. Am fost un vajnic „agitator al maselor” pe această temă vreme de aproape un an, până în ziua când m-am revăzut, întâmplător, cu alt coleg (de armată), cu procurorul Doru Jipa. Dintr-una în alta, aflu de la el că a fost în echipa care a anchetat la fața locului manifestația de la Brașov. I-am sărit imediat „la gât”: cum a fost posibil ca Doru Jipa să participe la o anchetă literalmente criminală, cu oameni iradiați, dispăruți, bătuți cu sălbăticie etc. etc., tot ce auzisem de la Puiu Rujan?!
Părând aproape amuzat de ceea ce auzea, Doru Jipa mi-a prezentat versiunea sa: în timpul anchetei nimeni nu a primit nici măcar un ghiont sau o palmă. Nimeni nu a fost iradiat, nimeni nu a dispărut, ci numai participanții care erau originari din alte localități au fost trimiși acasă, în localitatea de baștină, unde li s-a asigurat locuință și servici!…
Cum era să-l cred?! Ba chiar m-am supărat pe Doru Jipa spunându-i cam așa: „Măi, Doru Jipa, tu îmi torni brașoavele astea cu gândul că eu am să le spun cuiva mai departe?! Ești nebun să-ți închipui că am să te cred?!”
Pe scurt, nu am crezut nimic din ce mi-a spus și aproape că ne-am despărțit certați.
După câteva luni veni și decembrie 1989, iar la scurt timp a început să se vorbească și despre ce a fost la Brașov pe 15 noiembrie 1987. Din presă am aflat că un singur participant a reclamat o palmă luată de la …Iulian Vlad. Restul, nimic. Nici tu iradiați, nici tu dispăruți etc. Pentru mine a devenit clar că Puiu Rujan m-a luat de fraier atunci, în decembrie 1987, și că mi-a spus lucruri despre care știa bine că nu sunt adevărate. De ce ai făcut asta, Puiule?…
De curând, ajungând să cunosc un general SRI fost ofițer de securitate, l-am întrebat ce a fost la Brașov. Mi-a spus că într-adevăr în timpul anchetei nimeni nu a fost brutalizat în vreun fel. Atât numai, în duminica respectivă, când trupele anti-tero au intervenit pentru a evacua clădirea Comitetului Județean pe care manifestanții o vandalizaseră, s-a făcut uz de bastoanele de cauciuc aplicate celor care nu au răspuns la somația de a părăsi de bună voie clădirea. În rest, toate erau (au fost) cum mi le povestise Doru Jipa…
Cum rămâne cu relatarea făcută de Puiu Rujan? A făcut parte această relatare din acțiunea de diabolizare a lui „Ceașcă”? (Așa îi plăcea lui Puiu Rujan să-i zică lui „nea Puiu” – alt apelativ codificat al lui Ceaușescu…) Nu m-ar mira ca Puiu Rujan, om de atitudine și de curaj, să fi fost implicat în strategia de răsturnare a lui Ceaușescu. Maniera însă în care s-a angajat să contribuie la producerea acestui moment istoric mie nu-mi mai este pe plac. Cum nici lui Puiu Rujan nu-i este pe plac ce a urmat după căderea lui Ceaușescu. Știu bine asta de la el. Dar, pentru istorie, este important de stabilit purul adevăr, drept care îi pun deci această întrebare Puiului Rujan: care este adevărul în privința celor petrecute la Brașov în noiembrie 1987? Și care este adevărul despre motivul pentru care în relatarea făcută mie a băgat atâta neadevăr? Cui și la ce trebuia să folosească neadevărul din acea relatare?
Acelui domn general SRI i-am prezentat și alte dovezi, culese de mine, cum că a existat un grup, o structură alcătuită din oameni foarte credibili care, cu protecție asigurată, repet: cu protecție asigurată, au răspândit zvonuri false și calomnii despre Ceaușescu pentru a-l face cât mai urît de noi toți. A făcut parte Puiu Rujan din aceste structuri?
Ba chiar i-am prezentat generalului bănuiala mea că acele laude și osanale nesfârșite aduse lui Nicolae Ceaușescu zi de zi, ceas de ceas, prin presă, radio, TV și fel și fel de lozinci desfășurate în spații publice, au fost special ticluite ca să producă asupra noastră un efect invers, de saturație până la vomă și dezgust. Căci propriu zis Ceaușescu a ajuns odios publicului românesc nu pentru foamea sau frigul îndurat de noi, ci pentru batjocura pe care o resimțeam cu toții când deschideam televizorul sau paginile vreunui ziar și ni se făcea lehamite de ce vedeam și auzeam ori citeam despre „cel mai iubit fiu al poporului”. Simțeam că suntem luați drept niște imbecili, în stare să înghițim umilința acelui cult deșănțat „al personalității” unui ins care se dovedea tot mai lipsit de personalitate pe măsură ce nu se mai sătura de osanalele cele mai penibile, mai deșucheate. L-am întrebat pe dl general deunăzi: nu cumva cei care se întreceau în a-i ridica aceste osanale nerușinate, măcar unii dintre ei, o făceau în cadrul unui program de compromitere a lui Ceaușescu, un program subtil, gândit să ne facă pe noi să ne scârbim, să ne îngrețoșăm, să nu-l mai putem suferi nicicum pe „cizmar”? Cine a gândit acel program și cine l-a executat? Cumva aripa „trădătoare” din Securitate?
Răspunsul domnului general: a existat acest program de diabolizare a lui Ceaușescu, program care continuă și azi. În acest program s-au înscris și formele paranoice pe care le căpătase cultul personalității celor doi Ceaușești. Programul a fost conceput de ruşi și la acest program au lucrat oameni din DIA, din Direcția de Informații a Armatei…
Firește, am cerut și nume. Domnul general s-a abținut să le pronunțe. Dar mi-a sugerat o sursă de informații: arhiva PCR, a Comitetului Central. Arhiva secției de propagandă poate oferi numele celor care, prin texte nesemnate – căci le era rușine să-i știe lumea, ne invadau casele prin emisiunile radio și TV. Acele texte care însoțeau parada de 23 august sau marile spectacole de pe stadioane, de la TV, texte anonime care ne îngrețoșau și ne făceau să-l urîm pe Ceaușescu în primul rând pentru aceste rațiuni …stilistice, pentru excesiva adulare, vecină cu divinizarea tântă, paranoică, nerușinată. Cine a scris acele texte abjecte, lașe? Anonime, dar tare bine plătite!
Există în arhiva CC al PCR statul de plată care i-a răsplătit pe acei nemernici! Răul făcut de aceștia este mult mai mare decât orice turnătorie din arhivele Securității. Ce se întâmplă însă cu aceste arhive ale PCR? De ce nu vorbește nimeni despre ele? Cine ne asigură că aceste arhive nu sunt supuse unei operațiuni de spălare a urmelor? Urmele vinovaților de ceea ce s-a întâmplat cu noi înainte și după 1990… Printre ei mi-ar fi greu să-l număr și pe Puiu, Puiu Rujan, prietenul meu, care m-a mințit o singură dată. Trebuie să aflu de ce a făcut-o. Sunt convins că adevărul nu va strica prietenia noastră, ci dimpotrivă. Cel mai probabil este să aflu în ce fel, încă neștiut de mine sau neînțeles, Puiu a fost și el o victimă. Căci profitor nu a fost! Asta o știu prea bine. Ce zici, Puiule? Care-i adevărul?
@george!
Na,belea, flacara-ti trebuia!
Iar ne intoarcem la un om „ales”? Daca un PRESEDINTE se face de cacao cu un Aleodor,chiar m-a apucat frica!!!
Ce spuneti Dvs. mai sus, ca roman cred ca este minunat,M-as simti foarte bine sa am convingerea ca macar jumatate sa fi fost „ca in viata”!
Dar aveti mare dreptate,mai ales in privinta defetismului.
Cand a ajuns presedinte al Americii ,Ronald Regan ,un actor oarecare,dar un mare american a invins mai ales defetismul indus de o formidabila propaganda antiamericana,cred eu ,dirijata abil de la Moscova!!Cred ca de un astfel de presedinte aveam acum nevoie,sau macar de un ministru al Culturii Romane!
Ne trebuie iar o flacara,un Mesaj National care sa ne adune.Caci prea ne-am risipit!
Intr-adevar.folclorul(cel autentic!) este o Carte de suflet a fiecarui popor,statornic si asezat.Si ca sa o citesti , iti trebuie cultura.Dar se mai studiaza macar prin facultati?
P.S.Eu n-am scris de „fantani otravite”,insa nu refuz niciun „mijloc” de aparare,cand e vorba de patrie,asa cum e ea!
Urasc manualele de istorie romaneasca, mai precis pagina in care se vorbeste despre “eroismul românilor care fugeau din calea dusmanului parjolind totul in urma si otravind fantanile”…
As fi preferat si eu, de mii de ori, sa avem forta celor care au invatat sa construiasca in piatra forturi, catedrale si cetati fortificate ca sa-si apere pamantul si bunurile…
Cat despre trecut… cred ca in comunism lipsa de libertate ne facea cel putin solidari, uniti. Azi avem libertatea si nu stim ce sa facem cu ea. Plus societatea de consum, o inventie debila si dezumanizanta…
Domnule George, pagina cu fantanile otravite nu am intalnit-o in niciun manual de istorie romaneasca, iar daca as intalni-o, nu mi-ar fi rusine cu ea. Cu fantani otravite l-au intampinat spaniolii si rusii chiar si pe Napoleon, marele cuceritor, despre care eu cred ca a facut mult rau Frantei!… Au murit pentru gloria lui sute de mii dintre tinerii cei mai faini ai Frantei… Decaderea Frantei atunci a inceput! Prin degradarea biologica, consecinta a sacrificiului imens de vieti tinere, de exemplare umane dintre cele mai reusite!…
Manualele noastre de istorie nu stiu sa scoata in evidenta excelenta romanească. Merg inconstient pe ideea ca a face istorie inseamna a face razboaie, a construi megalitic… A face razboaie de cucerire inseamna a ucide si a jefui! Cand am ajuns si noi, ca cuceritori, la Budapesta, in loc de a ne purta cum s-ar fi purtat altiii in locul nostru (vezi bulgarii la Bucuresti in 1917), noi ne-am multumit cu o gluma(opinca ridicata deasupra Parlamentului ungar), o gluma excelenta altminteri, si am inceput sa dam populatiei de mancare, ca flamanzeau de luni de zile… Nici tu violuri, nici tu omoruri, jafuri sau distrugeri de monumente…
In realitate, manualele noastre ar trebui sa contina si o pagina despre cum ne-am purtat noi, ca cuceritori, la Budapesta. Este o pagină de mare vitejie, dar nu razboinică, ci crestineasca, sufleteasca. Iar pagini din astea au mai fost. Cunosti povestea lui Dromichete? Cunosti cum s-au purtat romanii cu prizonierii turci, la 1877?… Sau in 1941-44? Pagini de istorie sunt si paginile de omenie! Aici am excelat noi!… Cunosti povestea Brancovenilor? Este de un eroism fara egal in toata istoria lumii! A lumii am spus!…
Intr-o lume crestina, conceptia despre istorie ar trebui schimbata, trebuie pus accentul pe edificarea noastra sufleteasca, pe desavarsirea crestinismului nostru.
Eu, daca m-ar intreba cineva care este meritul principal al romanilor in istorie, as spune ca romanii au creat o civilizatie populara de un nivel spiritual net superior altor popoare. Si ma refer la folclor in primul rand! Or fi muzeele din Franta pline de arta franceza, occidentala, dar sunt cu totul pustii, goale, daca ar fi sa faca si muzee de arta populara occidentala! Caci nu au asa ceva!
Muzica populara romaneasca este cea mai bogata din lume in teme melodice, peste 30. Din pacate in zilele noastre nu ne ingrijim de pastrarea acestei mosteniri. La Budapesta se vinde muzica populara romaneasca sub titlul muzica ungureasca din Transilvania! Evreii, saracii, nu au apeoape deloc arta populara, muzica populara. Cand si-au facut un imn national, in 1848, melodia au luat-o din folclorul romanesc. Iar noua, azi, ni se impuie capul cu manele tiganesti!…
Situatia este complexa si a veni cu o perspectiva defetista, demobilizatoare, pesimista, inseamna sa faci jocul celor care se preocupa sistematic sa descurajeze spiritul romanesc. Deranjam multa lume, domnule draga. Si deranjam pentru ca avem si noi calitatilenoastre. Dusmanii ni le cunosc bine, noi insine nu prea ne cunoastem calitatile…
Sunt tot mai derutat,Don’ Profesor.
Le-am fost alaturi liberalilor(cu sufletul si cu votul,cu ce altceva!)de cand am vazut cat de grosolan a vrut Presed.Basescu(pe care-l adusesera la putere in 2004) sa-i lase,prin alegeri anticipate,si fara premier si fara partid !
Iar Tariceanu a rezistat eroic ,la toate atacurile.In 2008 a refuzat cu ostentatie sa intre la guvernare…decat tot premier!!!Si cu PDL si cu pesedeii.Poate a facut bine,mai sti?
Zilele trecute am citit insa pe blogul lui de fost premier,dupa ce l-a sunat Basescu(!?), urmatoarea enormitate politica:
„(…) Nu vreau să spun cuvinte tari, dar PSD-PDL au avut o guvernare programată pentru distrugerea clasei de mijloc din România. Adică a votanţilor noştri, a oamenilor care votează PNL şi care reprezintă motorul relansării economice a României. De aceea, am şi spus acum câteva săptămâni că trebuie să luăm în calcul intrarea la guvernare. Pentru că pentru clasa de mijloc şi pentru toţi românii te lupţi cel mai bine de la putere, unde ai un cuvânt de spus în politicile economice care sunt puse în aplicare.
Unii cred că doar din opoziţie poţi cuceri voturile nemulţumiţilor.
Poţi câştiga voturile românilor mult mai bine arătându-le că te baţi pentru ei şi că impui politici care le schimbă în bine viaţa. Electoratul liberal este alcătuit în general din oameni cu un nivel peste mediu al educaţiei şi pregătirii profesionale care nu doreşte să lase altora decizia politică privind soarta lor.
Pentru a face acest lucru noi trebuie să fim la guvernare !”
Eu insa, ca simplu cetatean,ce sa mai cred?
Ca a inebunit Tariceanu? Ca acum este in stare sa se lase inghitit de PDL,la fel ca si gruparea Stolojan,care jucase acceasi carte a pierzaniei PNL,doar din razbunare?
Ca de fapt,Basescu incearca renasterea FSN,injurandu-l pe Iliescu pentru o alta fatada,la deruta?
Eu cred ca in curand urmeaza sa-l tarasca pe „batranul edec” prin instante,dupa un Program Tismaneanu f.f.bine ” conturat”.
Altfel de ce au fost crescute,in 2010,cu 15% cheltuielie institutiei invrajbirii, care e cnsas?
Unde-i adevarul Don’Profesor?
Domnule Profesor,marturisesc ,si eu am banuiala ca Nicu Covaci n-a citit Trilogia Culturii…El,ca si alti cativa – sa zicem,Visotski – era genial doar cu chitara in mana!
Sau ca John Lenon,nici el tobosar,pentru care un scriitor prieten,serios altfel,s-a aratat oripilat cat de profan eram in istoria fenomenului Beatles.Imaginati-va ,nici n-am tresarit de emotie cand m-a dus sa-mi arate exact „Locul”acela blestemat din fata casei din New-York unde un descreierat l-a impuscat pe Marele John!
Dar marturisesc cu acceasi jena a necunoasterii,vizitand apoi Muzeul Holocaustului de-acolo .
Cum sa zic,m-am tot uitat ,ore in sir la exponate,inclusiv de pe la noi,uluit ca si taranul lui Marin Preda cand a vazut prima oara o Girafa la Zoo Baneasa.Si tot imi repetam ca prostu: asa ceva nu se ezixta!
Apros de defetism.
Dupa retragerea din Vietnam,o uriasa campanie media, dar mai ales cinematografia americana pornise o tulburatoare campanie de „dezvaluire” a atrocitatilor armatei USA in Indochina ,a consecintelor de-acasa, cu soldati debusolati ,in carucioare cu rotile,
cu nesfarsite proteste internationale (va mai amintiti versurile acelea jebeleniste:
imperialist american/cadea-ti-ar bomba in ocean…/
Ce vremuri revolutionare,nu?
Si cat era ea de puternicaAmerica,totusi ,la nivel de individ ,defetismul astfel multiplicat „stiintific”, devenise la ei o dureroasa realitate!
Acum din doua,una:ori lupta pentru pace ajunsese prea subtila pentru americani,ori societatea lor…in pragul putrefactiei , nu isi crease inca anticorpii de autoaparare.
Deci, daca la ei s-a putut patrunde asa,ce sa mai zicem la noi,un Neam tulburat,destul de bine „radiografiat ” de Draghicescu.Se zice ca ,pana la urma, fostul diplomat valcean,de-aia si-a si pus capat zilelor;din deznadejde!
Care-i adevarul, Domnule Profesor?
Intr-un interviu din “Gîndul” de ieri, Nicu Covaci,legendarul lider al Formatiei rock din Timisoara îmi parea disperat,scarbit, deznădăjduit de ce se intampla in aceasta tara, in care el s-a intors ca la „izvoarele sufletului”.Si la ce asista,oare?
Iar Mata,dom’Profesor,intelectual luminat si patriot ,te lupti cu himere…
Citeste ce simte azi acest Om,care ,probabil, nu a citit decat poeziile lui Lucian Blaga
“…Aici mă consum îngrozitor. Am amintiri mai frumoase din vremurile urâte ale comunismului.
(…) Locurile sunt la fel ca întotdeauna, oamenii, însă, s-au schimbat mult. Nu mai regăsesc omenia de altădată. Valorile de-atunci. Şi-atunci prefer să mă ţin departe de-aici.
Stau să mă gândesc dacă aş fi preferat să nu se întâmple ce s-a întâmplat… O schimbare trebuia să se petreacă, dar nu asta. Sau nu aşa…”, spune Covaci, după ce mai sus cu cîteva rînduri afirmase: “Îmi pare rău pentru tânăra generaţie, educată în filosofia firului de iarbă: să te apleci după cum bate vântul. Acestă naţie are un mare minus – îi lipseşte şira spinării. Învăţaţi să spuneţi nu. Luaţi-vă porţia, nu fărâmiturile.
Eu Mioriţa aş mânca-o friptă. Lucrez de ceva vreme la AntiMioriţa, în care ciobanul, auzind de la oaia năzdrăvană ce i se pregăteşte, spune către câine, prietenul lui: “Deseară ne-om bate!” Ştiu că-i o minciună, dar am nevoie de ea”.
Care-i adevarul,Profesore?
Domnul Covaci a bătut prea tare în tobe si judeca lautareste. N-a inteles nimic din Miorita si nici din istoria noastra pe care o stie după ureche, adica din ce a auzit pe la altii. Am citit si eu interviul… Mata să-ți pui următoarea intrebare: de ce presa noastra publica numai discursuri defetiste, numai lamentatii pe tema cat suntem noi romanii de ultimii… De ce sunt ignorate momentele din istoria recenta cand nu am fost deloc ultimii, ci primii… Nu exista popor alcatuit numai din eroi si din martiri… Dar sunt unii foarte interesati sa ascunda eroii si martirii neamului nostru. Feriti-va sa colaborati, involuntar, la acest program de descurajare a propriei noastre disponibilitati pentru lucruri frumoase, inaltatoare. Acestea nu sunt himere!
Domnule Profesor,sunt multi ziaristi,ori bloggeri care stau si mai stiu „cum merge tzara.Va mai dau un exemplu:chiar merita citit si de userii care va simpatizeaza.Daca puteti,sa-i pastrati semnatura,ar fi un lucru corect.Multzumesc!
O tara trista, plina de Hunor!
Dupa o vara de petreceri desantate in precampanie electorala, sfarsitul de an este de-o sfasietoare tristete bugetara. Edilii de localitati maruntele au spart bani maricei la toate maialurile, balurile si prilejurile de baut si mancat de peste an. Politicienii, in frunte cu presedintele de-atunci si de-acum, n-au ratat nicio ocazie de a bate pe burtile pline de mici si beri ale alegatorilor. A fost o vara de ragaieli politice, terminata intr-o eructatie electorala la urne, ca un icnet de izbavire. La final de an, pusculitele sunt goale, brazii instalati in centrul urbelor stau stingheri si necolindati, Vanghelie si-a anulat vanghelionul care l-a consacrat iar primarii nu mai ademenesc populatia cu petreceri si antren de Revelion.
Austeritatea pare nelalocul ei doar pentru ca vine dupa dezmatul estival si autumnal. Altminteri, ar trebui sa fie o stare naturala intr-o tara saracuta si pradata de resurse cum este patria noastra. Chiar n-avem niciun motiv sa petrecem pana la pierderea cunostintei, asa cum te indeamna miile de programe cretine de televizor si entertainerii de duzina de pe micile ecrane.
Exista cu siguranta si alte ocupatii decat dispozitia permanenta pentru desfraul simturilor, pe care il predica comicii expirati din industria divertismentului.
Cu nimic mai prejos decat ei au fost politicienii, ale caror periple prin tara au lasat impresia ca Romanica este un maidan folcloric excesiv de vesel si ca taman ei ar fi prilejurile astea de bucurie generala.
Voia buna s-a dus cum s-a topit si bruma de zapada sub adierea unor vanturi nepotrivite in perioada asta a anului. Pare ca s-a refugiat toata in programele de Revelion cu care ne ameninta cu gura pana la urechi comicii strepeziti ai momentului. La cum arata prognozele de publicitate pe anul viitor, veselia idioata pregatita pentru telespectatori are sansa sa fie toata rezerva de umor pe 2010, indesata anticipat in grila de programe.
Profesorii sunt primii bugetari carora le va ingheta surasul pe fata indata ce vor pasi in noul an. Cei cinspe mii de dascali amenintati cu pierderea catedrelor dovedesc ca guvernantii, de la Emil Constantinescu incoace, sunt macar consecventi cu cifrele, chiar daca membrii lotulului de 15 mii ai Geologului pareau mai specialisti decat profii viitori someri.
Dar pana sa-si faca sange rau profesorii, vom simti cu totii in buzunar scumpirile care ne forteaza usa. E chiar de mirare cum in lipsa zapezii vine avalansa preturilor sarite de pe fix. Se vor scumpi al dracului alimentele, tigarile si bautura. Taman ingredientele petrecerilor reusite promise pentru 2010.
Asa ca propun schimbarea culturii rasului intr-una a surasului precaut si doar cand e cazul. Nu ca mi-ar placea indivizii ciufuti si lipsiti de simtul umorului. Nici pe departe. Dar imi displac insii dispusi sa rada in orice moment, cu atat mai putin gestionarii industriei ilaritatii, care pretind sa ne organizeze ei partidele de ras.
E clar ca schimbarea de mentalitate nu poate fi decat culturala. Nu stiu daca Ministerul Culturii, condus de Kelemen Hunor, are vreo strategie sau resurse in sensul asta, dar va trebui sa lucreze la stereotipiile mioritice, chiar si la cele literare. In asa fel incat, la ceva vreme de la inceperea mandatului, sa putem eticheta Romanica drept „o tara trista, dar plina de Hunor”.
Vifor Rotar
UN AN…
Un an de molii şi de dolii
Mai multe dolii decît molii
Şi-un an cumplit de pete-n soare
Şi-un an cînd trage sarea apa
Cum ar veni, de pete-n sare,
Un an de cine poate, scapă.
Am citit un blog de tanar(la revolutie…)azi barbat cu familie si copil,a carui marturisire m-a tulburat.Merita,in aceasta discutie,un punc de vedere foarte fair…
„Cred că fiecare dintre noi avem azi această dilemă: “Revoluţia, eroii de atunci au avut vreun rost? După 20 de ani putem privi în urmă împăcaţi sau resemnaţi? Ne-am împlinit aşteptările?” Care este răspunsul nostru, al fiecăruia dintre noi? Cîţi ne mai amintim ce făceam, ce gîndeam, unde eram în zilele alea din decembrie 1989? Eu unul aş zice că parcă era ieri şi constat: “Băi frate, sunt 20 de ani, 20! Unde şi cum s-au dus? Ce am făcut? Ce am trăit? Sunt 20 de ani, totuşi, mulţi sau puţini?!” Fiecare dintre noi avem un răspuns al nostru, intim, subiectiv,pe care vrem sau nu să îl facem cunoscut.
Stau strîmb şi încerc să judec drept: nu, nu am cum să fiu dintre cei care să şteargă cu buretele, aşa, 20 de ani de viaţă, jumătate din viaţa de pînă acum. Nu am cum să spun că anii ăştia au fost degeaba şi nici cum să zic că anii mei au fost şi sunt alţii decît ai ţării în care trăiesc.Nu aş avea cum să zic că nu am pus cîteva cărămizi acolo sau dincolo, că nu am realizat cîte ceva. Că nu am trăit. Mi-e limpede acum, nu pot fi, totuşi, dintre cei care să spună azi că au fost 20 de an degeaba. Mi-e imposibil asta. Normal, nu pot fi mulţumit, aş fi vrut mai mult, mi-e şi mie ruşine de starea în care se află ţara asta azi, mă dor bolile ei chiar dacă încerc să le ignor uneori ştiind că eu nu am cum să le vindec. Însă exstă şi o jumătate plină a paharului şi mai există şi ceva speranţă…
Acum 20 de ani aţipeam cu o mitralieră la capul patului şi cu o cartuşieră sub pernă şi în difuzoarele unităţii militare în care mă aflam auzeam pentru prima oară “Lambada”. Şi încă mă întreb pentru ce a fost nevoie să fie aşa cînd, e limpede, putea fi altfel, din moment ce, din acel tablou suprarealist a rămas pînă la urmă doar… senzaţia – atît de proaspătă! – de Lambada?!
P.S. Am citit un interviu cu Dan Puric, în “Adevărul”, acum cîteva zile. Interesant, aproape remarcabil privindu-ne pe noi… 20 de ani mai tîrziu. Aici tind să-i dau dreptate, parte din realitatea noastră de azi aşa este, chiar dacă altfel îl consider pe actor cam prea defetist. Iar rezolvarea stării noastre de acum poate pleca de la revoluţia noastră interioară şi de la definitiva tăiere a dependenţei noastre faţă de politic şi de mediocrităţile care îl reprezintă. Iată:
“Dacă putem vorbi, până în ‘89, de o imagine care a creat un comportament schizoid dublu, cealaltă, de după ‘89, a creat un cancer de tip leucemic. Ce ne-au distrus? Modelele culturale, tradiţiile, familia, biserica, credinţa. Prin ce? Prin desacralizare, prin demitizare. Ei trăiesc din CNP, din buletin. Deci n-au poveste. Oamenii aceştia sunt numărul „2456″. Ia-i povestea omului şi l-ai distrus, l-ai făcut o cărămidă. Desacralizare, demitizare, băşcălizare, minimalizare, spirit dilematic, ca să nu spun mai mult – şi nu al certitudinii. Eu nu am dileme asupra mamei sau asupra bunicului.”
Despre discutia de mai sus, daca doriti, mai bine cititi o chintesenta a adevaratelor adevaruri nespuse in cei XX de ani trecuti de la Marea Brambureala, si nu va mai trebuie nimic.Cinste lor,cinste autorilor, pentru ca o fac gratis si din convingeri profund democratice!
http://www.curentul.ro/2009/index.php/2009122338325/Actualitate/Iliescu-l-a-ucis-pe-Ceausescu-la-ordinul-Moscovei-Executia-a-fost-trucata.html
La bani ajungeau şi dacă nu îl executau pe Ceauşescu.Odată dat jos de la putere Ceauşescu nu le mai putea face nimic.
A venit ordin telefonic de la Moscova să îl execute.A vorbit Ilici cu Gorby şi aşa au avut curaj să-i facă proces lui Ceauşescu. La acea dată nu îndrăznea nimeni în România să aibă asemenea iniţiative. Socialismul a fost adus de la Moscova şi a fost distrus tot de acolo. Gorbaciov şi gaşca lui au făcut asta.
În privinţa cultului personalităţii Ceauşescu ar fi putut uşor să-i astîmpere pe prea zeloşii lăudători , aşa cum a făcut cu Păunescu atunci cînt i-a oprit cenaclul Flacăra.Nu a vrut însă.
Vadim a publicat cîteva poezii prin recviste pe care mai nimeni nu le citea . Mai tare a lucrat Păunescu, dar era sincer ; nu a făcut asta ca să-l diabolizeze pe Ceauşescu cum cred unii acum.
Am auzit şi eu zvonurile despre Braşov atunci dar nu le-am dat crezare. Cum îi cunoştem eu bine pe ai noştri ştiam că după cîteva pulane se fac cuminţi; ce dispariţii ? Ce iradieri ? 6 la partea inteligentă şi se fac miei !
UN RASPUNS PRIETENULUI ION COJA
Draga Ioane,te salut cu aceeasi veche si statornica prietenie!
Ca si alta data ,mereu ma uimesti. Imi aduc aminte,bunaoara, de prima ta “ Cerere” catre Decanat, pentru eliberarea unei adeverinte de student.Pur si simplu, asa se cerea atunci pentru obtinerea unui abonament de tramvai…cu reducere! Doar “Legitimatia de student”, nu era suficienta…Ca asa era in tenis!
Ei bine, n-am uitat nici azi cum pe aproape doua pagini, ti-ai motivat Cerea cu numeroase “argumente”la moda despre :importanta folosirii tramvaiului in… dezvoltarea noii societati socialiste, depre facilitatile de deplasare puse la dispozitia oamenilor muncii si…studentilor,etc. Dar pledai la fel de “convingator” si… pentru necesitatea mersului pe jos, cand n-apucai sa mai prinzi un loc decat pe tampoane! Iti mai amintesti ce fatza a facut secretara facultatii,citind cat de fericiti erau studentii ca datorita “grijii neprecupetite…” , beneficiau de abonamente cu reducere? Stiu ca in garsoniera aia cu 18 paturi din caminul studentesc, am ras cu lacrimi si te-am rugat sa- i trimiti textul si lui Toma Caragiu! Inca nu murise umorul…
Au trecut peste 45 de ani de-atunci si , vorba cantecului,”parc-a fost ieri”…Dar cate nu-mi vin acum in minte dupa o prietenie atat de prodigioasa! In anul 1978,cand ai publicat formidabilul tau roman “Carnaval la Constanta”,s-a nascut si primul meu baiat. Din nou m-ai facut praf: i-ai scris atunci , Lui personal , o “Scrisoare de Bun Venit “ pe Lumea asta,de care putea fi mandru orice tata!
Dar sa ma tai si sa pui sare ,de scena pe care o evoci ca s-ar fi petrecut la Brasov,in hol la Aro,chiar nu-mi amintesc.Si nici Sandi, prietenul nostru! Chiar l-am intrebat…Cine vehicula insa, cu mare haz pe-atunci ,“amanunte” de genul celor pe care le spui ca parte a unei formidabile cabale anti-Ceasca( sa fim seriosi!), era simpaticul si imprevizibilul amic comun , avocatul Titus,personaj eminamente spectaculos in acele vremi!Cred ca mi-ai transferat astfel merite pe care nu le am… Drept e, n-as zice ca eu eram mai putin slobod la gura,( de la care,de altfel, mi s-a si tras…) insa bazaconii cu oameni “iradiati ori disparuti”intr-o luna de zile,sa fim seriosi, chiar nu le puteam spune nici la mishto ,oricat de mult ma putea oripila “Ceausescu si sinistra sa sotie”…
Dimpotriva, eu cred ca de frica reala a ecourilor catastrofale din Occident,porunca Dictaturii era tocmai sa se puna batista pe tzambal ! Caci pentru cine avea “ochi”sa vada,era limpede ca Miracolul singular,dar cu atat mai symbolic, intamplat la Brasov in 1987 a fost cu adevarat inceputul sfarsitului .
Da, erau in tzara destui gazetari lucizi ce mizau pe faptul ca un balon umfat mereu…tot va face Poc! Apropos, primul meu articol in noul ziar,” Gazeta de Transilvania”, aparut in noaptea de 22 .12.1989 (cand la Brasov n-aveam habar despre “Opereta de la Targoviste”) avea un titlu, azi f.f. banal: ”A explodat mamaliga!”Atunci insa eram fericit… Se spune azi frcvent ca daca ar mai fi rezistat un an, probabil ca Regimul Ceausescu,putin “occidentalizat” ,ar fi supravietuit in Europa precum ciudatenia cubaneza la emergentza cu SUA , ori cea nord-coreana,fata-n fata cu soldatii americani ,aflati in Coreea de Sud! Brrrr!!
Este insa o realitate amara :profitand de tarele personalitatii sale cel putin controversate ,in jurul lui Ceausescu (ca si mai recent , in alte palate cu dictatori ) se formase o camarilla profitoare de laudatori ,convinsa ca impingand toate “realizarilii” exclusiv spre Marele Conducator,doar el va trage ponoasele. Si se pare ,conform scenariului ,cam asa a fost…
Din nefericire, autodefaimarea tarii prin diabolizarea lui Ceausescu este continuata prosteste dupa 1989 ,inclusiv in acel spectacol grotesc al …” lepadarii de communism”! Ca si mine ,cunosti bine cate parale face alde Tismaneanu ,un mizerabil ce a fost in stare sa se “lepede” pana si de propriul tata.Adevarat, un communist radical,dar care si-a pierdut un brat, luptand in Spania impotriva fascismului ! . Ma rog,asa au fost optiunile lui politice,dar pe fiu-sau il impinsese lector de marxism la Cabinetul de partidal municipiului Bucuresti!
Impotriva totalitarismului franchist a luptat insa in Spania si Hemingway ! A scris apoi o carte minunata,pe care noi doi am citit-o pe nerasuflate inca in 1961.Dupa cumplitul razboi civil,”povestit” de acest scriitor urias , Franco a avut atunci intelepciunea sa inghete ura si patimile,intr-un fel de armistitiu national sui -generis.Care abia acum a inceput sa “scartaie”,gratie generoaselor …deschideri democratice ale noului spirit european , cu “ excesurile”autonomiste,inclusiv teritoriale , ce ar putea faramitza treptat prospera monarhie spaniola.La noi a fost tocmai pe dos…si continua intr-o veselie!
Aprorpos de “excesuri”: presedintele nostru si fostul tau concitadin din Constanta , dorind sa “rada” udemereul ,l-a bagat in Parlamentul EU pe cel mai mare dusman actual al neamului romanesc – ca sa-l evoc eu pe Marele Iorga. Placerea de al “evoca” pe teokes si ce face el acolo,ti-o las tie…Lui Baselu nu i-a spus nimeni ce prostie a facut,sperand el ca astfel divizeaza maghiarimea politica! Doar cu romanimea a reusit…
In incheiere,doar cateva “inadvertente” de care trebuia sa ti-i seama inainte sa ma “citezi”:
1)N-am fost membru in C.J.de partid Brasov. Nu e nici de bine,nici de rau ,pur si simplu asa a fost!Acolo trebuia sa ai dosar beton;cum probabil iti amintesti,eu nu-l aveam. 2) Refacandu-mi de curand Cartea de Munca,cu ocazia pensionarii,iti pot spune précis si cand am fost scos din presa,in 1978! Cum? Frecventam un prieten deosebit,om de cultura si mare avocat ,care avea ,fara sa banuie,microfoane in casa.Pentru Secu adevarata“pleasca” s-a nimerit sa fi fost eu…. El , ca fost detinut politic , cunoscut liberal,avand si o profesiune liberala,nu mai era o surpriza pentru “ascultatori”,despre ce palavrageam noi la un pahar de vin.Doar eu ,ziarist comunist,nu-i asa ,mi-am gasit greu ,abia dupa 5 luni ,un loc de muzeograf la un muzeu local. Si am revenit in presa, o pasiune veritabila pentru mine ,abia dupa vreo 7-8 ani .Nu insa cu vre-un compromis ,dimpotriva ! 3) Era greu, in context, sa am macar tangentze cu posibilii constructori ai “scenariilor” de care spui ,ratand astfel sansa de a deveni un… dizident respectabil pe la posturile tv.! De aceea ma mir uneori cand aud despre cei care difuzau patriotic acele “ intamplari infricosatoare” de care povestesti azi, … 4) Sa-ti spun o “cugetare “care , atunci cand am citit-o prima oara ,m-a tulburat:”Cand tzantzarii se abat prin preajma microfoanelor,zborul lor s-aude in megafoane ca niste cetati zburatoare”. N-o sa crezi,citatul este din Lucian Blaga! Ce dracu Ioane,eu te stiam vultur; pe vremuri,dimineatza , la traditionala ciorba de burta din Piatza Chiliei, noi “tzantzari” le spuneam altora…D-aia ma si mir : cine vrea sa demonstreze prea multe,risca sa nu dovedeasca nimic!
Cu aceeasi vecheprietenie,Puiu Rujan
Poate am mai scris si aici…cu siguranta pe alte pagini.
La inceput de ani ’90 aveam un coleg ce-a participat la „revolta” de la Brasov. Era ucenic intr-o grupare interlopa si impreuna cu acestia au „ocupat” cantina PCR sau a Consiliului Judetean…nu sint sigur. Au distrus tot ce-au putut iar venirea citorva militieni i-a surprins jucind popice cu roti de cascaval.
Desigur si acestia au fost grav iradiati cu bastoanele aplicate pe spinare in timp ce fugeau ca potirnichile prin culoarul facut la iesire de militieni. Ce nu stiu este daca au cerut certificate de revolutionar.
Odata cu trecerea in noul an va doresc sanatate,fericire si reusita domnule profesor!
Va respect si admir totodata pentru activitatea dumneavoastra de constientizare a opiniei publice asupra pericolelor si minciunilor care o pandesc la tot pasul…
Cu stima,
Un liceean
Lui Ceausescu i se poate imputa orice (asa cum s-a facut )dar nu i se poate imputa faptul ca a fost un bun roman ! Din aceasta cauza s-a pornit toata nebunia indreptata impotriva lui.Faptul ca a fost sabotat sistematic de catre cei care au preluat puterea in 1989,lucru care a dus la restrictii majore ale nivelului de trai,a facut ca sa fie urit de catre populatie.In 1990 la o vizita a unor parlamentari turci in Romania,Victor Stanculescu a fost intrebat de catre unul dintre vizitatori : -„De ce l-ati omorit,domnule,pe Ceausescu ?” Raspunsul a fost naucitor :”Aveam bani si nu puteam sa-i folosim !” Daca a fost sau nu un bun conducator al acestei tari,numai istoria o va demonstra ! Dar cum „istoria sate o poveste convenabil ticluita „(l-am citat pe Napoleon Bonaparte )poate ca niciodata nu vom afla intreg adevarul.
Imi pare rau Dle Profesor Ion Z. Coja ca i-ati crezut pe colportisti si pe alte specimene de la posturile straine. De altfel aproape toata tara a fost manipulata in acest sens. Si-au batut joc de onestitatea noastra. Din fericire pe mine, si o spun cu mandrie, n-au putut sa ma manipuleze nici Europa Libera, nici Vocea Americii nici cei din tara care-l preamareau la lumina zilei pe Ceausescu si altii din umbra il subminau. Vedeam si intelegeam ca statul este subminat dar ce puteam sa fac ? Si azi „vad” multe dar ce folos ? Sa amintesc numai laudele desantate ale unora dintre romani precum Adrian Paunescu sau Vadim. Vadim si Paunescu n-au fost niste „pupincuristi” cum se zice ci au „lucrat” intens prin „laude exagerate” pentru diabolizarea lui Nicu si a sotilor Ceausescu. Ei stiu acest lucru, au contribuit decisiv la doborarea lui Ceausescu. De aceea s-a si suparat Vadim in parlament cand cu stigmatizarea comunismului (Raportul Tismaneanu), el stiind ca a lucrat cel mai intens la subminarea comunismului ceausist prin laudele adresate conducatorului iubit.
Este posibil ca si Puiu Rujan sa fi fost manipulatorul gen Vadim sau Paunescu sau ca „dizidentii fabricati” gen Dinescu. Ce mai conteaza acum. Adevarul tot nu-l vom afla. Daca vom scormoni in rahat duhoarea ne va umple pe toti. Important este ce este de facut in continuare. Cum sa-i facem pe romanii nostri majoritari sa nu mai fie asa naivi si sa nu se mai lase manipulati indiferent de vicisitudinile vremurilor noastre ? Se va putea ? Cred ca nu, pentru romani partida este pierduta, vor disparea din istorie ! Pentru ca daca pentru evrei s-a facut Israel in Palestina, pentru tzigani se va face Romia(daca nu s-a si facut deja) in Rom(an)ia.