Codrin S csarbu@gmail.com 66.71.243.136 |
DINTR-O PRIVIRE Organizația de Cooperare din Shanghai (SCO) din orașul uzbec Samarkand în perioada 16-17 septembrie 2022, o „alternativă” pentru lumea occidentală. Președintele Putin urmează să se întâlnească cu liderii Chinei și Indiei, în timp ce cele trei state puternice se deplasează decis pentru a construi un bloc economic independent de hegemonia occidentală. Iranul urmează să participe la Organizația de Cooperare de la Shanghai din 2023 ca al 9-lea membru al grupului de state independente în creștere. De asemenea, raportorul ONU a cerut eliminarea sancțiunilor unilaterale împotriva puterii persane. UE se împarte pe chestiunea Ucrainei, deoarece problemele energetice subliniază relația dintre liderii politici și circumscripția lor. Casa Albă se pregătește pentru o posibilă grevă feroviară. Josep Borrell compară sancțiunile rusești cu o dietă pentru UE, în timp ce cetățenii se opun stilului de viață auster care le-a fost impus. Congresul SUA are în vedere aplicarea de sancțiuni suplimentare Chinei, argumentând că acestea sunt necesare pentru a o descuraja să atace Taiwan. Sondajele de la Okinawa arată că japonezii din zonă nu doresc o prezență sporită a trupelor americane. Armata SUA încurajează soldații să se înscrie pentru bonuri de mâncare, pe măsură ce inflația este în plină expansiune. |
RUSIA NU VA FELICITA CIA PENTRU JUBILEUL DE DIAMANT
De M. K. Bhadrakumar
În jurnalul rus Natsionalnaya Oborona (Apărarea Națională), șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Naryshkin, a scris un eseu captivant cu privire la aniversarea a 75 de ani a Agenției Centrale de Informații, care cade duminică. Este un gest neobișnuit, mai ales în mijlocul războiului hibrid din Ucraina.
Probabil, servește unui scop? Cu siguranță, servește pentru a reaminti poporului rus și străinilor deopotrivă că nimic nu a fost uitat, nimic iertat.
Titlul eseului – “75 de lumânări pe tortul CIA” – este oarecum înșelător, deoarece observația finală a lui Naryshkin este că „Felicitări de aniversare și urări nu vor exista. Deoarece nu poate exista niciun compromis în evaluarea rolului său (CIA) în istorie și „meritele” pentru umanitate.”
Eseul lui Naryshkin va fi studiat îndeaproape de serviciile secrete occidentale pentru orice „indicii”. Într-adevăr, unde ne trimite el? Naryshkin și președintele Vladimir Putin se întorc cu aproximativ 40 de ani. Naryshkin tocmai absolvise una dintre cele mai prestigioase instituții din Moscova, Școala Superioară Felix Dzerzhinsky a KGB, iar Putin lucra deja în departamentul de informații externe al KGB-ului din Leningrad când s-au ciocnit unul de celălalt pe coridoarele Casei Mari (ca KGB). se cunoştea sediul regional din Leningrad).
Deloc surprinzător, Naryshkin scrie despre CIA cu o familiaritate ușoară. După cum a spus el, „CIA a fost creată la începutul erei Războiului Rece cu scopul de a desfășura activități de informații în întreaga lume, ca un instrument de contracarare a existenței și întăririi rolului URSS în lume, formarea unui bloc de state socialiste și ascensiunea mișcării de eliberare națională în Africa, Asia și America de Sud.”
În mod ciudat, totuși, CIA a început cu un colosal eșec de informații când a prezis, pe 20 septembrie 1949, că prima bombă atomică sovietică va apărea la mijlocul anului 1953, când, de fapt, cu 22 de zile înainte de publicarea acelei prognoze, Uniunea Sovietică avea a efectuat deja primul test al unui dispozitiv nuclear.
CIA a fost din nou lipsită de idee când Putin a anunțat, în martie 2018, într-o adresă adresată Parlamentului rus, că Rusia a dezvoltat un nou sistem de rachete hipersonice, care „va fi practic invulnerabil”.
Oficialii americani și analiștii au fost surprinși. CIA are o istorie în care a greșit asupra Rusiei, inclusiv în legătură cu prăbușirea Uniunii Sovietice.
Dar și CIA a avut succesele sale – de exemplu, răsturnarea prim-ministrului iranian ales democratic, Mohammed Mossadegh, în 1951, după trecerea sa de a naționaliza câmpurile petroliere iraniene.
În anii 1950, CIA s-a transformat deja într-un „monstru multidisciplinar” când, pe lângă activitățile tradiționale de informații, i-a fost, de asemenea, „sarcinată cu urmărirea și suprimarea oricăror procese politice, economice, militare din toate părțile planetei care ar putea amenința hegemonia mondială a Statele Unite și aliații săi”.
Naryshkin îi dă credit lui Allen Dulles pentru această metamorfoză. Dulles a introdus „agresivitatea criminala și lipsa de moralitate în activitățile” CIA. El a fost tocmai omul potrivit care să facă acest lucru, fiind șef de stație al OSS (predecesorul CIA) la Berna în 1942-1945, care a avut relații clandestine cu naziștii pe spatele aliatului sovietic al SUA.
Naryshkin ne poartă prin cronica „lovituri de stat, intervenții militare directe, provocări de tot felul, asasinate de politicieni inacceptabili, teroare, sabotaj, mită” ale CIA și toate acele lucruri care au determinat faimoasa condamnare a președintelui Lyndon Johnson. agenția ca „afurisita de corporație de crimă”.
La fel ca în scena de fantome a lui Banquo de la masa de banchet a lui Macbeth din piesa lui Shakespeare, victimele apar – Patrice Lumumba, Salvador Allende…
Există referiri înfricoșătoare la practica CIA de a folosi tehnologia de răspândire a cancerului pentru a elimina liderii „obișnuiți” din America Latină – Kirchner din Argentina (cancer tiroidian), Lugo din Paraguay (limfom), Lula da Silva din Brazilia (cancer laringian) și D. Dilma Rousseff (limfom). ) — și, bineînțeles, Hugo Chavez din Venezuela (cancer de trahee).
Potrivit lui Naryshkin, „În 1955, CIA a încercat să-l elimine pe premierul chinez Zhou Enlai, care a fost perceput de americani ca „un fanatic maniac care încearcă să cucerească lumea”, dar a eșuat lamentabil. Agenții au aruncat în aer avionul în care Zhou ar fi trebuit să zboare la o conferință a liderilor asiatici și africani în Indonezia. După aceea, Dulles a dezvoltat un plan de a-l otrăvi pe Zhou, dar a renunțat să se teamă că implicarea CIA ar putea fi expusă!
O comisie a Senatului american din 1975 a descoperit și a confirmat implicarea CIA în crimele contractuale și loviturile de stat. Numai în perioada 1960-1965, a numărat 8 cazuri de tentative de asasinat ale agenților și mercenarii CIA asupra lui Fidel Castro. Havana a dezvăluit mai târziu numărul complet – din 1959 până în 1990, CIA a planificat 634 de tentative de asasinat asupra lui Fidel. Ca să-l citez pe Naryshkin, „Cu perseverență maniacală, ofițerii CIA au dezvoltat metode pur și simplu exotice de a-l elimina pe Comandant. Au încercat să-l omoare cu ajutorul piloților sinucigași, agenți parașutisti, agenți recrutați din cercul interior, bombardând mașini și iahturi de pe nave, bărci și sabotori subversivi, cu ajutorul echipamentului de scuba cu un bacil tuberculat adus acolo, trabucuri otrăvite, pastile otrăvitoare pentru mâncare și multe altele.”
„CIA a folosit orice ocazie pentru a provoca daune maxime Uniunii Sovietice, inclusiv daune economice. Directorul CIA, W. Casey, s-a adresat personal regelui Arabiei Saudite și l-a convins să crească drastic producția de petrol, ceea ce a făcut ca prețurile mondiale pentru cele mai importante resurse de export pentru URSS să scadă de aproape trei ori. Pentru bugetul Uniunii Sovietice, aceasta a fost o pierdere uriașă, care a influențat serios evenimentele politice viitoare din URSS.”
Naryshkin oferă câteva perspective captivante despre saga Ucrainei în perioada 1948-1949, când CIA „a folosit în mod activ experiența serviciilor speciale ale lui Hitler pentru a lansa lucrări subversive împotriva URSS cu recruți în lagărele de est-europeni strămuți, care includeau un sfert de milion. ucrainenii. „Aproape toți liderii și funcționarii de vârf ai naționaliștilor ucraineni erau într-un fel sau altul legați de cooperarea cu naziștii și, prin urmare, erau complet controlați” de CIA și informațiile britanice. În noiembrie 1950, șeful Biroului de Coordonare a Politicii CIA, Frank Wisner, s-a lăudat că CIA este capabilă să trimită până la 100.000 de naționaliști ucraineni în cazul unui război cu Uniunea Sovietică.
Incidentul U2 – doborârea avionului spion al CIA – din Urali la 1 mai 1960 a fost un incident dramatic când Washingtonul a acuzat URSS că a distrus o aeronavă științifică și un pilot-om de știință, dar a fost profund stânjenit când Moscova a prezentat nu numai epava. a aeronavei și echipamentelor de spionaj către mass-media, „dar și pilotul în viață Francis Gary Powers, care a spus sincer ce făcea pe cerul deasupra URSS și după instrucțiunile cui”.
Pe de altă parte, lovitura unui Boeing sud-coreean care a intrat în spațiul aerian sovietic și a fost doborât în 1983 a oferit doar „baza propagandei” președintelui Reagan „pentru a anunța o altă „cruciada împotriva comunismului”. a început o nouă rundă a cursei înarmărilor.”
Reflecția finală a lui Naryshkin este calmă și adunată fără urmă de hiperbolă: „Evaluarea eficienței oricărui serviciu special este întotdeauna relativă. Agenția Centrală de Informații din SUA, care intră în cel de-al 76-lea an de existență, a fost și rămâne un executor zelos al voinței cercurilor conducătoare ale țării sale.
În ciuda schimbărilor semnificative care au loc, ei continuă să se imagineze ca fiind singurul hegemon din lumea unipolară. Organizația este de “inteligență”, bazată pe numele său, dar cu un accent sensibil pe desfășurarea de acțiuni subversive împotriva statelor suverane.”
Pentru indieni, CIA a devenit o creatură benignă, de care nu se mai teme. A avea legături cu CIA nu aduce niciun stigmat în rândul elitelor indiene. Ei consideră „fobia CIA” ca pe o moștenire a erei Indira Gandhi. Și pot fi înfloritoare ca editorialiști și think-tankeri de masă – și formatori de opinie.
Eseul lui Naryshkin este un reamintire serioasă că istoria nu s-a încheiat – și nu se va termina niciodată asa cum vor unii.
Sursa: https://www.indianpunchline.com/russia-wont-congratulate-cia-on-its-diamond-jubilee
Traducerea; CD
Trebuie sa pornim de la 0 cu toata convingerea
https://gandeste.org/analize-si-opinii/bogdan-alexandru-duca-e-inevitabil-ca-sa-se-prabuseasca-sandramaua-numita-statul-roman/125674