Calul, camaradul de nădejde al oșteanului

2021-08-19T23:57:10+03:0019 august 2021|Doctrină naţionalistă|

Calul – ajutorul soldatului – în războiului 1941-1945

Calul-aliatul soldatuluiu

În condițiile insuficienței mijloacelor de transport auto, caii (158 621 în 1941, în Basarabia și nordul Bucovinei) au reprezentat un ajutor prețios pentru militarii români, inclusiv în zonele muntoase. De multe ori, flămânzi, însetați, înghețați și obosiți au urcat, sub greutatea samarelor, povârnișuri abrupte pentru a transporta hrană, armament sau muniție pentru ostași.

– Relevându-le contribuţia în bătălia de pe Dealu Sângeorgiu (septembrie 1944), generalul Costin Ionașcu, comandantul Diviziei 9 infanterie, rememora: ,,Pentru evacuarea răniților, caii de la cărucioarele brancarde făceau drumul din spatele liniei de luptă și înapoi singuri, fără să mai fie conduși de cineva. Își conduceau conștiincioși transportul și se înapoiau pentru altul, fără nicio supraveghere, fără niciun îndemn. Și ei erau niște eroi. Și din ei au murit mulți pe câmpul de luptă”.

Asemenea militarilor, și caii s-au confruntat cu numeroase probleme în timpul războiului:

– 3 martie 1942. ,,Starea cailor – menționa jurnalul Brigăzii 8 cavalerie – devine din ce în ce mai îngrijorătoare datorită rațiilor micșorate, din lipsă de furaje și grăunțe care sunt pe sfârșit în zonă. Despărțirea călărețului de calul său din 30 decembrie 1941, în iarna aspră prin care am trecut, fără adăposturi, cu hrană redusă și fără îngrijire, va face în curând ca să nu mai putem conta pe acest animal care se reface foarte greu”;

– Martie 1942. La nord de Marea Azov, caii Corpului de cavalerie primeau doar 5 kg uruială de orz și 2 kg tărâțe zilnic. La diviziile 5 și 6 cavalerie mortalilatea s-a ridicat la 4-5% lunar, iar la Divizia 8 cavalerie la 20% (indigestii, congestii pulmonare etc.).

– August 1942. În urma marșurilor prelungite, 15% din caii Diviziei 5 cavalerie au fost scoși din serviciu.

– Octombrie-noiembrie 1942. La Armata 3, în Cotul Donului, hrana cailor a fost redusă la 1-1,5 kg grăunțe pe zi deși Convenția cu germanii prevedea 4 kg. Fân nu s-a dat deloc, ci numai paie. Ca urmare, caii au fost subalimentați. Pentru a se evita pierderea lor, o parte au fost expediați în țară, iar altă parte au fost retrași în zonele de iernare (consemna un document al armatei). „Hrana cailor este redusă la păioase ce se găsesc în zonă și 1 kg grăunțe la zi. Caii sunt istoviți de marșurile lungi de 600-700 km și vor intra în iarnă foarte slabi ca să poată rezista. Este necesar a li se spori hrana, mai ales că la începerea ploilor va trebui să folosim mai mult coloane hipo”. „Nu aveam nici grăunţe, nici apă, mâncau zăpadă şi stăteau afară în frig numai cu păturile pe ei. Slăbiseră de tot” (locotenent Gheorghe Tănăsescu din Regimentul 7 artilerie).

– Noiembrie-decembrie 1942. În Stepa Kalmucă, erau „slabi și neîngrijiţi”, harnașamentul fiind în proporţie de 80% reformat. În aceeași perioadă și în aceeași zonă, Corpul 6 armată avea nevoie de 75 vagoane zilnic pentru cei 45.000 de cai însă primea «cantități neînsemnate» (colonelul Horia Munteanu, șeful Secţiei 4 a Marelui Stat Major).

– Decembrie 1942. „Caii noștri mor de foame. Când cade câte un cal, soldații se reped și taie bucăți de carne din el pe care le mănâncă. Și subsemnaul, după ce timp de 8 zile, nu avusesem nicio hrană, am mâncat dintr-un cal căzut. Când m-am dus să cer alimente de la subzisteța germană mi s-a răspuns: « Locul vostru al românilor este în mormânt »” (Locotenentul Constantin Avram din Regimentul 12 dorobanți – Divizia 13 infanterie).

– 1943. În Kuban nu s-a putut asigura decât 300-500 grame de grăunțe de cal pe zi. De multe ori, furajele au fost substituite cu paie de pe acoperișul caselor, cu stufăriș, rămurele tocate etc.;

– 21 februarie 1945.  „Zeci de cai cad sub greutatea materialelor din căruțe, slăbiți la maximum din cauza lipsei de furaje” (jurnalul de operații al Regimentului 26 dorobanți, referindu-se la deplasarea dintre Mačkov spre Hrabča).

– Februarie 1945. Ofițerul observator al Marelui Stat Major pe lângă Armata 1 atrăgea atenția: „Unul din faptele actuale, alarmante la Armata 1 îl constituie mortalitatea cailor. Pe toate drumurile din sectorul Armatei 1, atât în imediata apropiere a frontului, cât și mai înapoi, se întâlnește un număr exagerat de cai morți. Acest fapt dă un aspect mai degrabă al unei armate în plină retragere, decât angajată în acțiuni ofensive. Mortalitatea cailor se datorează foametei, gerului și muncii istovitoare pe pantele repezi ale unor drumuri excepțional de grele de munte. Populația din zonă (Slovacia) nu dă absolut nimic, nici chiar contracost, pe motiv că ea este o populație eliberată și puținul ce-l are (regiunea este săracă) îi este necesar pentru nevoile proprii. Astfel, caii hrăniți exclusiv cu paie, de luni de zile (la unele unități, iar la altele de 3 săptămâni) se găsesc astăzi într-o stare de debilitate, iar cazarea lor sub cerul liber, din cauza satelor rare și sărace, le mărește mortalitatea. Mijloacele reduse de transport ale unităților, angajate pentru rezolvarea multiplelor nevoi, nu pot aduce fân sau grăunțe de la distanțe mari (150-200 km), unde încep de asemenea să nu se mai găsească, în urma exploatărilor făcute până în prezent. Pentru îmbunătățirea situației, Armata 1 a luat hotărârea de a trimite înapoi 3.000 de cai (în zona Szolnok, Iasbereny, Cegléd) pentru întremat (hrănit și odihnit)”. La rându-i, generalul Gheorghe Zamfirescu din Marele Stat Major consemna: „Caii de la formațiunile dinapoi sunt buni. Caii de la unitățile din primele linii duc mare lipsă de fân și grăunțe pe care nu le văd cu săptămânile. Furajele se aduc cu căruțele de la depărtări de 120-150 km, astfel că ce se transportă se consumă de însăși caii de la căruțe. Pantele mari fac ca încărcătura să fie redusă, iar bună parte se scutură pe drum. Din această cauză pe toate drumurile sunt înșirate cadavre de cai, iar în primele linii caii cad și mor chiar la conovăț”.

– Aprilie 1945. În urma vizitei efectuate pe front, în Cehoslovacia, generalul Constantin Vasiliu-Rășcanu aprecia că o parte dintre cai erau într-o stare „ce nu ne face cinste”, pierzîndu-se „o avuție națională”. Ministrul de Război aprecia că adevăratul motiv al acestei situații consta în „lipsa de conștiinciozitate a celor ce trebuiau să se îngrijească de cai, de la soldat la ofițer”.

Într-un asemenea context, un rol deosebit au căpătat infirmeriile veterinare din structura marilor unități, încadrate însă cu personal insuficient (armatele 1 și 4 dispuneau și de câte un spital veterinar). Numai până la 16 noiembrie 1941, Spitalul veterinar nr. 4, condus de locotenent-colonelul dr. Ștefan Cliza, a îngrijit peste 4.000 de cai răniți de arme de foc și harnașament, recuperând circa 3.000, în condițiile în care capacitatea de primire a fost depășită de zece ori. „Spitalul a fost o adevărată școală de chirurgie veterinară de război, atrăgând admirația Misiunii militare germane din România” – menționa generalul Constantin Constantinescu-Claps. Cu toate acestea, de la începutul războiului și până la 15 noiembrie 1943 au fost au fost pierduți 94.224 cai.

Din cei 422.406 cai rulați de armatele 1 și 4 în Campania din Vest, 56.967 s-au îmbolnăvit sau au fost răniți, 12.851 au murit, 52.053 au fost vindecați, 3.032 au fost evacuați și 175.201 au rămas în tratament. Procentul cel mai mare al mortalității s-a datorat armelor de foc, dar și frigului și surmenajului.

3 Comments

 1. CD 21 august 2021 la 1:40 am - Raspunde

  REVISIONISMUL ISTORIC SI CEL OPORTUNIST
  Jimmie Moglia

  Se pare că Napoleon a avut dreptate: „istoria este un set de minciuni asupra carora s-convenit de către învingători.”

  La ascultarea cuvântul „revizionism”, suspiciunea pândește în mintea unora, și da alarme cu rasunet în mintea altora. Suspiciunea este sora mai mare a gemenilor, credulitate și neîncredere. Și din tot felul de credulități, cel mai încăpățânat și mai minunat este cel al fanaticilor; al oamenilor care demisionează utilizarea ochilor și urechilor lor, și o rezolva prin a nu crede nimic din ce nu favorizează pe cei pe care ei pretind să-i urmeze.
  De aici și legea adevărului, pe care majoritatea ar accepta-o în principiu, este încălcată fără penalizări, fără cenzură și în conformitate cu prejudecățile inveterate și pasiunile predominante. Oamenii sunt dispuși să de credit la ceea ce doresc și să încurajeze mai degrabă pe cei care le satisfac crezurile, decât pe cei care le oferă cu fidelitate, (sau cel puțin încercearca) adevarul.

  Totuși, revizionismul nu implică altceva decât un efort de a căuta adevărul istoric și de a discredita miturile care sunt o barieră în calea păcii și bunăvoinței generale între națiuni. Nu există nimic asupra căruia mai mulți scriitori, în toate vârstele, și-au stabilit abilitățile, decât revizionismul. Și nu oferă nici o reflecție plăcută pentru a descoperi că un subiect atât de controversat este nimic, dar epuizat.

  S-ar putea să-i surprindă pe unii că primul revizionist de necontestat a fost un savant renascentist relativ puțin cunoscut pe nume Lorenzo Valla (1407-1457). El și-a folosit cunoștințele de latină clasică pentru a dovedi că un text important scris de împăratul Constantin, cu o mie de ani înainte, a fost de fapt un fals. Scepticului care întreabă cu subînțeles, „Și ce?” răspunsul l-ar putea surprinde.
  Această descoperire a distrus justificarea istorică a Bisericii Catolice de a avea un drept judiciar la posesia (în esență după bunul plac), a terenurilor pământești și a domeniilor geografice.

  Documentul falsificat intitulat „Donația lui Constantin”, scria: „Eu, Constantin, am donat întregul Imperiu Roman de Vest Bisericii Romano-Catolice, ca un act de recunoștință pentru că am fost vindecat miraculos de lepră de către Papa Sylvester I.”

  Lorenzo Valla a dovedit că latina vernaculară a „donației” falsificate era folosită doar în secolul al VIII-lea d.Hr., mai degrabă decât în secolul al IV-lea, când se presupune că documentul fusese scris.

  Stimulentul pentru cercetarea lui Valla a fost o dispută funciară între patronul său Alfonso al V-lea de Aragon și Papa Callixtus al III-lea. De înțeles, Biserica a respins concluzia, dar în loc să fie jefuit, insultat, ridiculizat, ostracizat, interzis sau ars pe rug, Valla s-a bucurat chiar și de patronajul Papei Callixtus al III-lea. Poate că spiritul Renașterii a inspirat indulgență și toleranță, în loc de ură și răzbunare. Ceea ce este mai mult decât se poate spune despre ceea ce sa întâmplat cu revizioniști recentelor de evenimente.

  Pentru a face un pas înapoi un pic, să luăm Revoluția Americană, de exemplu. Istoricii patriotici au salutat dumpingul de ceai englezesc importat în portul Boston ca o dovadă a unei dragoste nepătat de libertate și de curaj, de patrioism idealist împotriva unui inamic tiranic și extorcist cu taxe de import.

  Dar revizioniștii au arătat că primul finanțator al Revoluției a fost John Hancock, un negustor bogat dintr-o familie care și-a făcut averea din contrabandă. Ceaiul s-a întâmplat să fie un obiect important, băut generos de coloniști și localnici.
  S-a întâmplat că Anglia avea un stoc mare de ceai depozitat și nevândut de la East Indian Company. Pentru a dispune de ea au vândut-o în America la un preț care, chiar și cu taxa de import, a fost mai mică decât costul de ceai de contraband adus în America din Olanda. Acest lucru a redus substanțial în profitul de afaceri a lui Hancock. Hancock, doar prins ocazia potrivita, fluxul în torent.

  În 1812 America a vrut să cucerească Canada PENTRU A ADUCE LIBERTATEA SI ACOLO, așa a declarat pompos de generalul William Hull în proclamația sa de anexare, înainte de a fi învins la Detroit. Doi ani mai târziu, în timpul negocierilor de pace cu britanicii, americanii au negat că ar fi intenționat vreodată să anexeze Canada. Dar cum rămâne cu declarația gen. Hull din Detroit? au întrebat englezii. Aceasta nu a fost cu adevărat o politică aprobată de guvern, a fost răspunsul, așa este documentat în înregistrări.

  Aceasta tactica juvenila o aplica si in present, SUA de la al doile razboi mondial incoace nu au mai declarat razboi, cu aprobarea Congresului, in schimb au avut zeci de interventii militare unde au castigat sau au pierdut dar nu s-a incheiat nici o Pace pentru ca nu s-a decalarat in Congres nici un razboi. – [NT]

  Și când britanicii au cerut niște schimburi teritoriale și concesii care și-ar fi păstrat independența pentru unii indieni americani, americanii au refuzat categoric. Într-un raport către șeful său din Londra, Lordul Bathurst, negociatorul britanic Henry Goulburn a scris „… până când am venit aici nu am avut nici o idee de determinare fixă care există, în inima fiecărui american, pentru a extirpa (sic) indienii și corespunzătoare teritoriul lor.”

  Cu toate acestea, în analele non-revizioniste ale istoriei, războiul din 1812 a fost „Războiul care a făurit o națiune.”

  La Războiul Civil (1861-1865), termenul de „revizionism” nu a fost aplicat în general – deși, pentru a fi pedant despre el, în Sud același război a fost numit „Război pentru Independența Sudului.” Cu toate acestea, revizioniștii neoficiali s-au concentrat asupra cauzelor Războiului Civil mult mai mult decât asupra cauzelor fie chiar a războiului mondial. Cu toate acestea, nu mai este impolitic să spunem că războiul a avut prea puțin și doar tangențial de-a face cu emanciparea sclaviei.
  Revizioniștii au arătat, de asemenea, că, în timpul războiului spaniol american din 1898, președintele McKinley, cu toate concesiile spaniole la cererile sale, a ascuns capitularea spaniolă de Congres și a cerut război. Care, la rândul său, a necesitat o scuză („casus belli” este termenul tehnic). Scufundarea navei Maine a fost buna, cu 268 de marinari americani morți. Aruncarea în aer a vasului Maine a fost 9/11 al războiului spaniolo-american.
  Astăzi este acceptabil să spunem adevărul despre Maine, parțial sau mai ales pentru că la 120 de ani s-a uzat amprenta amintirii, și orori mult mai mari au arătat puterea imensă a Marelui Rău.
  În plus, lucrările publicate relativ recent „Operațiunea Northwood” arată un plan detaliat pentru o operațiune de “steag fals” care a inclus uciderea unui număr nespecificat de americani, pentru a justifica invazia Cubei în timpul lui Kennedy. Și, după cum s-a recunoscut universal, falsul atac nord-vietnamez asupra unei fregate americane în Golful Tonkin a fost scuza notorie – casus belli, pentru războiul din Vietnam.

  Este oarecum deprimant ca trebuie să fim de acord cu Oscar Wilde că „adevărul este o chestiune de stil.” Și dacă utilizarea repetata a minciunii poate schimba ștampila naturii, mass-media folosind aceeași poveste neincetat poate face povestea să pară adevărata și potoli puterea de gândire independentă.
  Mai mult decât atât, insensibila și degradata, mass-media controlata de un stat-în-stat, a asediatat inteligenta publicului hipnotizat să creadă și să accepte că abilitarea răscumpără orice rău.
  Cazurile reale au arătat literalmente că, cu o mulțime de bani, chiar și un criminal moderat neinteligent poate scăpa cu crimă.
  În ceea ce privește 9 / 11, nu voi repeta ceea ce a fost spus, scris, dezbătut sau demonstrat de mii de alții. În mintea mea rămâne tipărită expresia lui Larry Silverstein, fie proprietar, fie chiriaș, sau locatar al turnurilor, în funcție de argumentele și definițiile juridice complicate. Când a susținut la televizor că nu s-a dus la biroul său pe 09/11, pentru că avea o programare la un dermatolog, iar soția lui a insistat să o păstreze.

  A fost WW1 care a adus de fapt termenul de „revizionism” în uz general, și pentru motive întemeiate. Pentru revizioniștii care au contat pe o evaluare exactă a cauzelor războiului pentru revizuirea și re-scrierea Tratatului de la Versailles. Tratatul a atribuit Germaniei și Austriei responsabilitatea exclusivă pentru conflict.
  Germanii erau „huni” (sic), sugerând hoarde sălbatice de barbari călare pe cai care au adus haos Imperiului Roman. Faptul că „hunii” germani, în 1914, au avut cele mai avansate măsuri din punct de vedere social și plasa de siguranță pentru lucrătorii din Europa, inclusiv echivalentul securității sociale, a fost considerat irelevant.

  Dar la începutul războiului noi metode de comunicare, jurnalismul de masă și propaganda au instigat opinia populară și ura în masă ca niciodată mai înainte în istoria războiului. Până atunci propaganda, în special de tipul lui Edward Bernay, a fost arbitrul de bine și rău, așa sa discutat în articolul Frauda lui Freud.

  Propaganda, atunci și acum, este mereu gata să surprindă necunoașterea celor nechibzuiti, predispusi sa fie indusi in eroare de meteori confundati cu stelele.
  Isteria mediatică a făcut Germania pe deplin responsabilă nu numai pentru izbucnirea războiului în 1914, ci și pentru intrarea americană în aprilie 1917.
  Președintele Wilson, care a decis să se alăture războiului pentru A FACE LUMEA SIGURĂ PENTRU DEMOCRAȚIE, dar chiar și liderul de sindicat Eugene Debs a fost închis pentru că a spus că profitul si nu democrația a fost singurul motiv pentru această decizie.
  Alți revizioniști au legat intrarea Americii în primul război mondial cu quid-pro-quo-ul elaborat în Anglia de anumiți bancheri, în schimbul declarației Balfour și a eventualei curățări etnice a palestinienilor.

  La Versailles, învingătorii au susținut că, la 5 iulie 1914, Kaiserul a convocat un Consiliu de Coroană al unor oficiali, ambasadori și finanțatori germani de rang mare. Unde le-a spus să se pregătească pentru războiul, ce el il va declara în scurt timp. După care finanțatorii au cerut o întârziere de două săptămâni, pentru a sorta împrumuturile și titlurile de valoare. Kaiserul a fost de acord și apoi a plecat pentru vacanța obișnuită de vară la Marea Nordului pe iahtul său. Toate acestea au fost, se presupune, inventate pentru a da inamicului un fals sentiment de securitate.

  Un revizionist american a dovedit din documentele disponibile că legenda Consiliului Coroanei era un mit complet. Unii dintre presupușii participanți nu se aflau la Berlin la acea vreme. Iar atitudinea reală a Kaiserului, pe 5 iulie, a fost la 180 de grade față de narațiunea oficială, în timp ce timpul de două săptămâni cerut de bancheri a fost o invenție imaginativă.
  Ceea ce s-a întâmplat de fapt are o asemanare cu scandalul în stil clintonian. Secretarul ambasadorului german la Constantinopol, baronul Hans von Wangenheim, a dezvăluit faptele.

  Von Wangenheim avea o amantă la Berlin și, în primele zile ale crizei din 1914, ea i-a cerut să se întoarcă imediat la Berlin pentru a rezolva unele probleme critice cu ea. S-a conformat și, pentru a ascunde soției sale adevăratul motiv al călătoriei, i-a spus că Kaiserul l-a chemat brusc la Berlin.
  La întoarcere, el i-a spus soției sale despre fantezistul Consiliu de Coroană pe care l-a inventat. La scurt timp, mai târziu, cu soția sa alături, von Wangenheim l-au întâlnit pe Morgenthau, pe atunci ambasadorul american la Constantinopol, la o recepție diplomatică.
  Morgenthau auzise de călătoria lui von Wangenheim la Berlin și l-a presat să spună ceva despre asta. În aceste condiții, von Wangenheim nu putea decât să repete mitul pe care i l-a spus soției sale. În ce măsură băutura i-a diminuat reținerea și cât de mult a elaborat Morgenthau despre ceea ce von Wangenheim a spus va fi îngropat pentru totdeauna în marea fără fund a lucrurilor necunoscute.

  Totuși, această poveste absurdă demonstrează valoarea revizionismului și cât de importante și tragice sunt evenimentele care atârnă de cele mai palpabile invenții. Pentru că, pe baza sa, prim-ministrul britanic de atunci, Lloyd George, a pledat pentru spânzurarea Kaiserului german (ceea ce olandezii au refuzat să facă, pentru că Kaiserul era în exil în Olanda).

  Mai recent, fiola lui Colin Powell plină cu lapte, defilat ca antrax la Națiunile Unite, a fost scuza pentru a duce un război în numele Israelului care a costat distrugerea unei țări, moartea a peste mii de soldați americani și un milion plus de irakieni.
  Ceea ce a cauzat WW2 ar cere un volum egal sau mai mare de revizionism, în cazul în care libertatea de exprimare nu ar fi echivalate cu erezia.
  Pentru a numi doar o întrebare, de ce Anglia a declarat război, – raspuns deoarece Germania a invadat o parte din Polonia, pentru a recupera terenurile pierdute în primul război mondial. De ce nu a declarat Anglia război si URSS-ului, care a invadat Polonia din Est pentru a recupera terenurile pierdute în conformitate cu termenii tratatului de pace de la Brest-Litovsk din primul război mondial?
  Aici revizioniștii au lovit un zid lexical. Anglia și Franța nu au declarat război URSS pentru că URSS era „într-o stare de neutralitate”.(???!!!)

  Un subiect fierbinte, curent pentru revizionism este așa-numita „Rusia-Gate”/Afacerea Rusia. În SUA – în conformitate cu statisticile – mai puțin de 10% din populatie poate localiza chiar Ucraina pe o hartă, si ca fascinația pentru sport depășește dramatic orice interes potențial în afacerile străine, să nu mai vorbim de istoria străină sau politicile guvernelor străine.
  Prin urmare, a sugera că Rusia Gate a influențat electoratul american să voteze pentru Trump, aduce afirmatia la ridicol. Cu toate acestea, chiar și „The New York Times”, care prezintă, de obicei, cu un ochi viclean la limitele în care necinstea cea e mai bună politică, a cedat tentației de a promova o fabricatie fără sanse.
  În timp ce lacheii de nesuportat din industria informației continuă să mintă fără a fi demascați, pedepsiti și purtați in public cu medaliile propriilor crime.

  Voi încheia această antologie limitată și complet incompletă a revizionismului referindu-mă la Inchiziția spaniolă, care, mai mult decât din cărțile de istorie, este amintită datorită schițelor satirice legate de Monty Python.

  Comprimat telegrafic, istoria merge după cum urmează.
  În 1391 diverși conducători ai Spaniei au interzis evreili in regatele lor. Sau, mai degrabă, evreilor li s-a spus să se convertească (la creștinism) sau să plece. Cei care puteau plecau, cei care nu s-au convertit și nu au plecat au suferit persecuții. Dintre cei care s-au convertit, de acum înainte numiți „conversos”, mulți și-au menținut pozițiile importante și profitabile în interiorul a ceea ce astăzi numim the establishment/guvernul subteran/paralel.

  În contextul general, este interesant să se ia în considerare si punctele de vedere ale lui Benzion Netanyahu, tatăl lui Benjamin Netanyahu – prim ministrul Israelului.
  Benzion a murit în 2012 la vârsta de 102 ani, iar în 1995 și-a publicat cartea intitulată „Originile Inchiziției”.
  Potrivit unui comentariu al unui critic, intenția lui Benzion Netanyahu a fost,
  „pentru a diseca consecințele naivității evreiești. Fascinația sa pentru Spania medievală nu s-a bazat doar pe comportamentul victimiștilor, ci și pe al victimelor.
  El nu numai că a tras o linie care leagă ceea ce el a definit ca antisemitismul rasial al Inchiziției cu nazismul, dar a tras implicit o linie între evreii care au văzut Spania medievală ca țara lor de aur și evreii care au văzut Germania modernă ca noul lor Sion.
  Tocmai acea spaimă a auto-înșelăciunii evreiești a definit politica fiului lui Benzion.”

  Alți critici revizionisti au contestat faptul că Benzion Netanyahu dorea să-i portretizeze pe evrei ca fiind naivi, citând următorul pasaj din cartea sa,
  „În primul rând datorită funcțiilor evreilor ca culegători de venituri ai regelui în zonele urbane, orașele îi vedeau pe evrei ca pe niște agenți ai monarhului, care îi tratau ca pe niște obiecte de exploatare masivă.
  Slujind așa au făcut-o și în interesele regilor, evreii păreau să lucreze împotriva intereselor orașelor; și astfel ne atingem din nou de fenomenul la care ne-am referit: conflictul fundamental dintre regi și poporul lor – un conflict care nu se limitează la chestiuni financiare, ci unul care a îmbrățișat toate sferele de guvernare care au avut o influență asupra vieții oamenilor.

  În parte, datorită acestui conflict de interese, evreii puteau supraviețui climatului dur din Evul Mediu și este greu de crezut că nu l-au discernut când au venit să se restabilească în Europa creștină.
  Într-adevăr, cererile lor, încă din zilele carolingienilor, pentru asigurări de protecție înainte de a se stabili într-un loc arată (a) că și-au dat seama că pozițiile regilor cu privire la multe probleme diferă de cele ale oamenilor de rând și (b) că regii au fost pregătiți, de dragul intereselor lor, pentru a face o cauză comună cu evreii „străini” împotriva dorințelor clare ale supușilor lor creștini.
  Prin urmare, într-un fel, acordurile evreilor cu regii din Evul Mediu semănau cu înțelegerile la care au ajuns cu cuceritorii străini din lumea antică.”

  Concluzie
  Resentimentele împotriva evreilor au fost din vina regilor. Sau, mai degrabă, evreii nu au fost naivi, după cum a sugerat unul dintre recenzenții cărții. În schimb, și-au dat seama că, alinându-se cu exploatarea elitelor conducătoare, vor suporta mânia poporului și, astfel, vor cere asigurări princiare de protecție.
  Alianța evreiască cu elitele locale de exploatare este o constantă cat si presupusele cauze ale resentimentelor antievreiești, în Europa și în alte părți. Dacă acest set de afaceri pot fi observate în crepuscupul curent al istoriei americane, nu mă simt calificat pentru a determina. Având în vedere că scopul aici este de a discuta revizionismul, nu pentru a trage, declara sau respinge adevărul.
  Mai mult, din lucrurile care gravitează în jurul vieții umane, lumea este judecătorul potrivit. Să-i disprețuiești sentința nu este posibil.
  Pentru că în cele din urmă, așa cum s-a spus: “Nimic nu este bun sau rău, doar gândirea apreciaza acest lucru.”

  https://www.yourdailyshakespeare.com/about-the-author
  https://www.youtube.com/channel/UC4qq3EHnDD2_HOXZy6xX8Og

  Traducerea CD

 2. anonim 20 august 2021 la 10:33 pm - Raspunde

  Eram atat de inapoiati incat la abdicarea regelui Mihai s-a constat ca nu existau decat 200 de autovehicole functionale in armata romana. Mai incolo in 1950 directiile militare ale Securitatii erau atat de dezarmate incat prima ,,masina” pentru tatal meu ca ofiter si ajutor sef birou informatii a fost un cal confiscat din curtea unui liberal: a intrat, s-a urcat pe cal si a plecat. Un intreg serviciu de informatii in 1950 nu avea nici macar o singura masina si nici macar o motocicleta si pentru asa ceva din banii lui si-a cumparat o motocicleta Harlei Davyson ! Si asa cu un singur secret cad toate campaniile lui Carmen Avram, a lui Lucia Hossu Longin si a lui Marius Oprea!
  Motorizarea era inexistenta, nu aveau tancuri , nu aveau camioane si nici macar masini pentru ofiteri . Mai rau, soldatii in termen mureau de foame si pentru asa ceva a trebuit sa faca toate artificiile inclusiv falsificari de acte pentru GAZ ca mureau de foame in 1950! In razboi, mai rau, cunosc cazuri in care militari pe frontul de est au murit de scorbut si nu de gloante si asta nu se mai spune! Au inceput razboiul in lipsa de organizare cu inaintarea trupelor care nu era in legatura directa cu informatiile militare incat la trecerea Prutului a fost macel- unitati intregi au intrat sub focul inamic sovietic si au fost macelarite din prostie!
  Ideea de razboi modern in armata romana si in directiile militare au aparut de abia din 1950 si ce a fost mai inainte a fost un dezastru la toate nivelurile. Au fost anchete si interogatorii si razbunarile pe spionii straini au venit sub masca stalinismului din partea national comunistilor in care toti care au tradat au primit automat cate 10 ani la Poarta Alba si ma refer la spioni britanici si spioni sovietici care au actionat impotriva Romaniei in al doilea razboi mondial aranjati dupa 1950 cu Stalin la Moscova!
  Pana in 1950 nu exista psiohologie militara in armata romana si nu aveau nici macar planuri de razboi si daca cauti pe net ai sa vezi granicerii de pe Nistru inarmati cu pusti din 1908 si cu o uniforma dezastru in care le era imposibil sa faca o desfasurare si cu bocanci de 10 kg bucata! De abia dupa 1950 apar diversiunile militare cu planuri falsificate, dosare de informatori falsificate, dosare lista pe regiuni falsificate si cu tot felul de planuri de atac, de contraatac falsificate care in caz de razboi trebuiau sa fie lasate sa ajunga la ocupanti -armata iugoslava sau armata ungara. Fiecare serie de dosare era o operatiune specifica diferita de cealalta care trebuia sa intre in actiune in caz de razboi!
  De abia dupa 1952 apar in directiile militare ideea de spionaj modern cu procedee de evitarea capturarilor pentru ca inainte nu exista asa ceva! Pentru capturarile de spioni romani militari in Iugoslavia au reusit sa racoleze instructori sovietici pentru care s-a ajuns la experimentul Deva …. pentru ca nu stiau procedurile prin care sa evite capturarile …. Directiile militare de abia dupa 1950 intreprind primele operatiuni pentru a afla modul de operare al adversarilor – cum au fost iugosloavii- in care un securist mergea si vorbea limba romana si de la departare le monitorizau modul de operare cand faceau arestarile de romani…. pe baza carora a venit reorganizarea structurilor in 1952….
  Pai, regele la diktatul de la Viena a lasat un dezastru in urma lui si asa ceva s-a vazut in lipsa motorizarii si intr-o armata care se baza pe cai ca in ww1….

 3. anonim 20 august 2021 la 9:07 am - Raspunde

  Dupa 1950 au fost mai multe anchete in secret din care a reiesit dezastrul si pe baza carora s-a reorganizat armata romana. Dincolo de faptul ca armata romana era prost echipata si instruita la nivel de primul razboi mondial s-a descoperit ca numarul mare de morti se datora organizarii in care inaintarea trupelor nu era coordonata cu informatiile militare si pentru asa ceva armata romana a fost reorganizata in anii 50 pentru ca se lua in calcul un razboi in acelasi timp atat cu Iugoslavia pentru Banat cat si cu Ungaria pentru Transilvania. Planurilke de razboi au fost urmate de blocarea capturarii legionarilor pentru ca procesele staliniste blocau mobilizarea armatei romane si procesul legionarilor parasutati , cei executati, vine dupa oferta lui Tito catre Stalin care a fost valabila pe toata perioada anilor 50 si pentru care generalul Alexandru Roman unchiul lui Petre Roman a dat si un ordin de retragere trupelor de graniceri in care pierdeam Banaul… Pentru acest ordin de retragere generalul Alexandru Roman se baricada intr-o unitate militara ,,de frica securistilor si a legionarilor ca sa nu-l execute pentru tradare” si pentru care tatal meu a trecut prin trei filtre si prin trei controale corporale ca sa nu aibe o arma la el : la intrarea in unitatea militara , la intrarea in cladire si la intrarea in biroul lui Alexxandru Roman – Alexander Romanov…..
  In momentul de fata oficial nu exista planuri de razboi pentru armata romana pe anii 50, MApN-ul neaga concentrarea armatei romane pe granita, nu exista oficial psihologie militara si nu exista oficial diversiuni psihologice militare in caz de razboi si nici militari romani omorati pe granita cum e cazul granicerilor cu gaturile taiate de securistii iugoslavi. Neoficial operatiunile armatei roamne de pe frontul de est au fost anchetate si utilizate la alcatuirea planurilor de razboi pentru armata romana in zeci de interogatorii in secret pe fostii ofiteri ai maresalului Antonescu cu integrarea celor mai buni militari in comandourile directiilor militare si utilizati in confruntari hibride astazi secretizate…..
  Asa zisele interogatorii staliniste pe fostii ofiteri nu erau decat interogatorii care au stat la baza reorganizarii armatei romane care au fost urmate de prima incercare de destalinizare cu o incercare de arestare si de executie a sefilor PCR din Banat dupa arestarea unei a doua Vida Nedici mult mai periculoasa in urma careia s-a constat ca toti sefii PCR din Banat erau spioni iugoslavi. Daca schema ar fi reusit se bloca comunizarea si colectivizarea Banatului si pentru asa ceva sefii Securitatii au trimis o echipa de lichidatori urmarita pas cu pas de tatal meu cu o intreaga echipa de ofiteri si de informatori pregatit sa fuga in munti cu valiza pregatita… Spionaca a fost executat si ingropata in Padurea Verde unde era cimitirul Securitatii si astazi Marius Oprea isi bate joc de o tara in nerusinarea lui si dezgroapa securisti unguri si iugoslavi pe care ii declara ,,luptatori anticomunisti” – am recunoscut in articolele lui in acesti ani expresiile folosite de tatal meu din dosarele pe executiile de romani din Iugoslavia…..executii in gropi comune cu etnici romani….
  CNSAS a cenzurat totul si tot ce inseamna dosare de Securitate pe anchetele armatei roamne de pe frontul de est a fost furat din arhivele Securitatii la fel si tot ce inseamna confruntare pentru teritorii, iredentism sarbesc si toate dosarele cu cartite in guvernul lui Tito pentru ca in 1990 Belgradul era reorientat catre Moscova si asa s-a reinventat toata istoria anilor 50.
  Exista o continuitate intre armata romana de dinainte de 1947 si cea de dupa abdicarea regelui MIhai care e cenzurata si acoperita din invidie pe latura nationala a Securitatii si in special pentru invidia pe latura nationala a directiilor militare . Falsificarea istoriei de catre CNSAS, de catre fanatica catolica pana la antiromanism Lucia Hossu Longin si de catre Marius Oprea s-a facut la nivel de agentura sarbeasca in interesul Serbiei prin care au fost cenzurate toate incercarile de dezintegrare pe anii 50 si un genocid pe romanii din Iugoslavia. Toti acesti formatori de opinie au inventat in intersul Serbiei campaniile pe frontieristi care se prabusea cu un singur dosar de Securitate: dosarele autopsiilor pe fugarii impuscati de granicerii iugoslavi care trebuiau facute public de presedintele Dej la ONU in cazul pierderii Banatului. In arhivele Securitatii a intrat in 1990 GRU-ul la ordinul presedintelui Ion Iliescu si condamnarea comunismului de catre Basescu si Vladimir Tismaneanu s-a facut la nivel de agentura sarbeasca…..in vederea sarbizarii romanilor din Timoc.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Go to Top