Deși China a fost principalul adversar al SUA pentru secolul 21, venirea lui Joe Biden la Casa Albă a devenit o prioritate ca Washingtonul să se angajeze într-o confruntare nebună cu Federația Rusă, considerând că nu are resursele financiare pentru a egala ascensiunea masivă a Chinei și pentru a contesta hegemonia americană. Chiar dacă Rusia, în viitorul apropiat, nu va deține supremația globală, totuși are suficientă putere și influență pentru a decide dacă acest secol va fi dominat de chinezi sau de americani. Cu toate acestea, se pare că America a decis s-o provoace în loc s-o convingă să se opună avansării Beijingului.
Sancțiunile occidentale includ înghețarea rezervelor valutare rusești și interzicerea băncilor lor de-a folosi dolari americani, proces care conduce la întărirea yuanului chinezesc și la accelerarea renunțării la dolar în tranzacțiile comerciale ale economiei mondiale. Datorită acestor sancțiuni, Moscova trebuie să găsească modalități de a-și păstra lichiditățile nu în dolari, ci în altă monedă. Deși multe țări vor dori să tranzacționeze în monede locale, fie că este vorba de lira turcească, rupia indiană sau chiar dong-ul vietnamez, fără îndoială, yuanul chinezesc va fi cel mai mare câștigător.
Președintele Vladimir Putin a propus ca plățile cu partenerii comerciali să se facă în monedele naționale ale fiecărei părți contractante. De fapt, cu cât s-ar fi putut încheia mai rapid acordurile în vederea realizării comerțului în monedele naționale, cu atât economia rusă ar fi rezistat mai bine sancțiunilor actuale.
Și alte țări se gândesc să plătească în yuani. Potrivit Wall Street Journal, autoritățile saudite sunt în discuții cu China pentru a vinde petrol în yuani. Aceasta reprezintă, cu siguranță, o dezvoltare interesantă, având în vedere că fenomenul „petrodolar” depinde de cooperarea Riadului cu Washingtonul. Evenimentul este evidențiat inclusiv prin refuzul lor de a vorbi cu Biden la începutul acestei luni, ceea ce sugerează că saudiții nu mai vor să depindă de mofturile Washingtonului în ceea ce privește dolarul.
Cu ajutorul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) tranzacțiile comerciale cu yuani avansează rapid. Aceste țări, precum și altele din Asia, s-au angajat în tranzacții bilaterale pentru a plăti sume consistente în monede naționale, reducând cererea de dolari SUA în Asia de Sud-Est. Deocamdată, China este cea mai activă în încurajarea tranziției către yuan, ca metodă de a ocoli dominația globală a dolarului american. Din acest motiv, s-ar putea confrunta cu riscul migrației capitalului de îndată ce Rezerva Federală a SUA își va înăspri politica, deoarece americanii ar putea interzice oricărei țări să folosească dolarul, mai ales că a confiscat rezervele valutare ale Rusiei. În acest context, directorul general al FMI, Kristalina Gheorgieva, a susținut că o întârziere a plății datoriei suverane al Rusiei are șanse să se producă atâta vreme cât Rusia dispune de bani pentru a-și achita datoria, dar nu-i poate accesa.
Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a afirmat că atâta timp cât sancțiunile vor rămâne în vigoare, Moscova va folosi ruble pentru a-și rambursa datoria – chiar dacă creditul a fost obținut în valută. Rata datoriei reprezintă 25% din PIB (adică 478,2 miliarde de dolari la un PIB de 1,65 trilioane de dolari) ceea ce indică stabilitatea financiară a Federației Ruse în ciuda turbulențelor actuale.
În plus, există instrumente speciale pentru îndeplinirea obligațiilor de rambursare a datoriilor, cum ar fi utilizarea dreptului special de retragere în cadrul FMI, care a rămas nesancționat. La fel de important, cea mai mare parte a datoriei Rusiei este plătibilă în ruble, doar o parte din ea trebuie rambursată în valută.
Cu siguranță, rușii se luptă din punct de vedere financiar în acest moment, dar căderea lor economică nu va fi atât de devastatoare pe cât prevede că va fi Occidentul. Mai degrabă, este o perioadă de reajustare care, odată încheiată, va schimba radical economia globală.
În această nouă realitate, China va fi cea mai mare câștigătoare a sancțiunilor impuse împotriva Rusiei, în niciun caz Occidentul.
PIF
*
NR – Confruntarea planetară este între rasa albă și rasa galbenă. Din păcate, America nu este în stare să gândească în acești termeni.
Bineinteles ca ii convine Chinei situatia respectiva, dar e de vina al de a creat-o. China stie ca emisfera vestica sunt primii si ai doilea si ai n-lea partener economic si comercial, ca economiile sunt interconectate, dar poate juca si o carte a simularii neutralitatii. Nu aproba pe rusi, nu-i condamna (totusi nu au vrut sa acorde nici ea, nici India sprijin Rusiei in incercarea de a introduce rezolutia referitoare la Ucraina). Au o limita pina unde se abtin, se rata si de partea ucrainienilor, dar nu rup podul nici cu rusii. Le dau sperante (palide, dar le dau) rusilor ca au o tara superputere, care conteaza pe plan international, care daca nu-i aproba, barem nu-i dezaproba. Mentinerea conflictului ii convine, pe scurt. Ceilalti consuma resurse si atentia e abatuta de la ea.