Comentariu de pe site semnat BUREBISTA

 

„Eu le demonstrez acelor isteţi care nu au nimic în cap, că dacă n-ar fi capitala, în situaţia de azi, cînd avem datorii externa atît de mari, fiecare judeţ ar trebui să cedeze din depunerile la bugetul statului, pentru acoperirea cheltuielilor generale ale statului (diplomaţie, datorie externă, armată, sănătate, învăţămînt, infrastructură etc) 75% din sumele depuse prin taxw şi impozite şi să primească înapoi doar 25%. Ori, nici un judeţ ardelean nu depune la buget mai mult de 60-65% din venitul său, aşa cum depun şi alte judeţe din restulţării (Argeş, Ilfov, Galaţi, Iaşi, Bacău), judeţe cu un potenţial industrial mare.
Şi atunci îi întreb eu pe aceşti teribilişti ardeleni sau bănăţeni, care se laudă aiurea cu contribuţia lor majoră (?!?)la cheltuielile ţării, judeţe care într-adevăr ca judeţe industriale întrec cu mult pe cele agricole, cum ar fi Călăraşi, Vaslui, Mehedinţi, Ialomiţa sau Botoşani, CINE COMPLETEAZĂ DIFERENŢA pînă la procentul de 75%?
Dacă nu ştiu acei isteţi, le spun eu: CAPITALA şi PORTUL CONSTANŢA!
Capitala cedează la buget 89%!!! din depunerile sale prin taxe şi impozite şi i se repartizează de la buget de abia 11%!!! Şi Portul Constanţa, cam la fel, (primeşte 14% din ce depune).”

 

Domnule profesor, nu v-am auzit niciodată comentând „prestația” lui Sabin Gherman. Credeți că o face din proprie inițiativă sau este manevrat?

Din câte știu eu, repet: din câte știu eu, din auzite, acest individ a făcut un singur lucru din proprie inițiativă: atunci când la terminarea liceului nu s-a înscris la concursul de admitere la facultatea de filologie din Cluj-Napoca, ci la cea din Craiova! Calcul meschin și lipsit de bărbăție: facultatea din Craiova abia se înființase și primea studenți și mai de mâna a doua sau a treia – cazul Ghermanului. N-a avut atâta drag de Ardealul său încât să facă facultatea acolo unde i-ar fi convenit, din rațiuni practice, dar nu-l ținea cureaua!… La facultatea din Cluj se intra numai dacă știai carte, nu glumă! Alde George Pituț, Ioan Alexandru, Ioan Papuc, Aurel Dragoș Munteanu, după ce au făcut literele la Cluj, au aterizat la București și imediat bucureștenii i-au mirosit ce le poate pielea și i-au prețuit ca atare, inclusiv la nivelul autorităților culturale (mai puțin pe Ioan Papuc, care nici nu-și dorea vreo recunoaștere publică). Cine știe, amârîtul ăsta de Gherman, cu ce frustrări s-a ales de pe urma anilor petrecuți printre olteni. L-or fi mirosit colegii câtu-i de jigodie!

Mă duce gândul la un oltean care a lăsat Jiul pentru Someș, adică a mers în sens invers cu Sabin Gherman. Mă gândesc la Dumitru Radu Popescu, a cărui carieră strălucită din toate punctele de vedere mulți o interpretează ca rezultatul simbiozei fericite dintre cele două „forma mentis” ale spiritului românesc: oltean și ardelean!

Frații mei, Aurel și Marilena, au mers de la Constanța la Cluj, să facă medicina, căci știa maică-mea, țărancă din Rășinari la origine, că acolo este cea mai bună facultate din țară! Iar eu însumi, dacă n-aș fi fost legat prin bursa de Sfat de București, m-aș fi dus după frații mei la Cluj, încă nu era Cluj-Napoca. Era la mijloc și sentimentul că făcând facultatea la Cluj, ne „întoarcem” în Ardeal, în Ardealul din care plecaseră toți patru bunicii noștri spre a se stabili în Dobrogea, cea românească după 1880. E plină Dobrogea de ardeleni! De mocani, de țuțuieni!

Iar când în primăvara lui 1990, la prima Conferință Națională a Uniunii Vatra Românească, în satul Monor s-a ridicat o troiță din partea participanților la Conferință, eu am insistat ca toate cheltuielile ocazionate de ridicarea troiței să fie achitate de „ARDELENII DIN DOBROGEA”, ca semn al solidarității românești cu românii agresați de bozgori în propria lor Vatră. Adică acele cheltuieli au fost acoperite de mine și frații mei, inclusiv un oltean, doctorul Efrim Ion, din Brezoi, cumnatul meu… O spun acum prima oară!

Pe neprieteni îi doare tare mult solidaritatea românească, pe care n-o înțeleg, li se pare imposibilă, adică ușor de destrămat! Se înșeală, ca toți ticăloșii, care sunt mai înainte de orice proști, ca și acest Gherman,iar abia apoi sunt și altceva. Anti-români, de exemplu! Adică reduși la „glagore”!

(Nu cumva caraghiosul o fi rudă cu Oliviu Gherman, alt ardelean care a ales exilul la Craiova?!…)