CD
1.039 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

 

BRICS SPARGE HEGEMONIA OCCIDENTULUI. SUMMIT-UL G20, SEMNALUL RUPTURII EST-VEST
Autor: Nicholas Cezar 12/01/2022

În timp ce România se mândrește cu organizarea unui summit al miniștrilor de Externe din statele membre NATO, de pe urma căruia s-a ales doar cu promisiuni fără acoperire și o droaie de cheltuieli (curente și viitoare), adevărata reuniune care a contat s-a ținut pe insula Bali, din Indonezia. G20 a fost, așa cum remarcă mulți analiști, semnalul rupturii definitive Est-Vest. BRICS sparge hegemonia Occidentului și arată lumii întregi că are forța să dea „delete” ordinii internaționale stabilite pe planetă după sfârșitul Războiului Rece, cu SUA pe post de „jandarm mondial”.
Revista The Economist, deținută de familia Rothschild (principalii bancheri ai lumii), a publicat, de curând, faimoasa copertă ce reprezintă prognoza pentru anul următor. Portretele politicienilor aleși nu au aceeași dimensiune, reflectând cota lor diferită pe scena internațională – Xi Jinping și Vladimir Putin au cele mai mari portrete, cu liderul Rusiei plasat la mijloc, înconjurat de Biden, Zelenski & co.
Nu putem decât intui ce au vrut să transmită editorii The Economist, dar e clar că în 2023 vom avea evenimente majore care ne așteaptă.
Regulile și normele impuse de SUA, tot mai ignorate
Regulile și normele stabilite de Washington după cel de-Al Doilea Război Mondial nu mai guvernează planeta așa cum o făceau odinioară, arată și Scot Ritter, fost ofițer de informații CIA. Instituțiile care guvernează economia globală se clatină și se prăbușesc sub greutatea crizelor succesive. Chiar și organizațiile prezentate de Occident ca modele de stabilitate, cum ar fi NATO și Uniunea Europeană, sunt sfâșiate de forțe centrifuge cum n-au mai existat vreodată, vezi pozițiile adoptate de Ungaria și Turcia, de exemplu.
În context, un nou sistem de relații internaționale își face loc, iar la ultimul summit G20, ținut în spatele ușilor închise, a pus cărțile pe masă. „All in”, după cum remarcă analiștii din State, care scriu că India, China și Rusia au reușit să convingă și alte state să urmeze politici independente de America. Cea mai bună dovadă o reprezintă chiar declarația ministrului brazilian de Externe, Carlos Alberto França, făcută în marja reuniunii din Bali, potrivit căreia țările în curs de dezvoltare au dreptul să ia propria lor poziție cu privire la toate problemele politicii mondiale.
Cotidianul Cumhuriyet, din Turcia, controlat de puterea de la Ankara, scrie că formatul G20 este învechit! Mai mult, Erdogan spune deschis că BRICS umple cu încredere scena internațională. De-dolarizarea a devenit principala tendință observată azi, punctează turcii, care (încă) sunt membrii NATO și parteneri de încredere (oare?) ai SUA.
BRICS devine BRICS+. Turcia, marea lovitură!
Din ce în ce mai multe țări manifestă interes pentru BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), o asociație care reprezintă 41% din populația lumii, 24% din PIB-ul mondial și 16% din comerțul lumii! Foarte curând, BRICS se va transforma în BRICS+ și asta o semnalează inclusiv analiștii din presa mainstream, îngrijorați de cifrele din jurul acestei organizații.
Turcia, Arabia Saudită, Argentina, Mexic, Venezuela, Nicaragua, Iran, Indonezia, Kazahstan, Nigeria, Algeria, Egipt și Senegal au vorbit public despre dorința de a se alătura BRICS.
De câțiva ani, în mediile politice de la Ankara se discută despre necesitatea ca Turcia să dobândească calitatea de membru cu drepturi depline în BRICS. Iar faptul că UE încă mai are „în curs de examinare” cererea de aderare depusă de Turcia în 1987 nu face decât să stârnească furie pe malurile Bosforului. Iar pe partea militară, nu mai este niciun secret pentru nimeni că Turcia este oarecum „plictisită” de NATO. Asta, mai ales după ce „otomanii” au participat activ la dezvoltarea avionului de luptă F-35, prin producerea unor componente de bază, dar americanii în continuare refuză să le vândă astfel de aeronave.
În timp ce SUA și Bruxellesul nu au ochi decât pentru regimul de la Kiev, iată că alte țări încep să pledeze din ce în ce mai mult pentru o revizuire radicală a ordinii internaționale, o abatere de la lumea unipolară impusă de Casa Albă.
Sursa: https://www.national.ro/politica/brics-sparge-hegemonia-occidentului-summit-ul-g20-semnalul-rupturii-est-vest-782034.html
BRICS RUPE HEGEMONIA VESTULUI
Editorial – https://journal-neo.org/2022/11/25/brics-breaks-the-hegemony-of-the-west
Ridicat pe website 11/25/2022

Potrivit unui număr tot mai mare de analiști din diverse țări ale lumii, ordinea mondială liberală care a fost instituită pe planetă după încheierea Războiului Rece în interesul Statelor Unite se prăbușește în fața ochilor noștri și este definitiv condamnată.

Revista Economist, care este deținută de familia Rothschild și-a publicat faimoasa copertă de prognoză pentru anul viitor, intitulată “The World ahead 2023”, arătând cei mai importanți oameni care vor determina lumea în 2023.
Portretele politicienilor nu au aceeași dimensiune în acest caz, reflectând ponderea lor diferită în politica mondială. Și în acest sens, este de remarcat faptul că portretele lui Xi și Putin sunt cele mai mari.

Mai mult, Putin se află la mijloc, iar ceilalți șefi de stat sunt într-un cerc în jurul lui, simbolizând clar că Rusia rămâne în centrul politicii mondiale și va continua să joace un rol crucial în procesele globale.
După cum a spus fostul ofițer de informații american Scott Ritter într-un interviu pentru Judging Freedom, Statele Unite sunt afectate de boala „aroganței naționale”, dorința Washingtonului de a-și dicta termenii a oboist/scarbit celelalte țări.

Regulile și normele stabilite de Washington după al Doilea Război Mondial nu mai guvernează planeta așa cum o făceau cândva, notează The Hill. Au fost încălcate instrumentele care interzic agresiunea împotriva altor țări. Instituțiile care guvernează economia globală se clătină și se prăbușesc sub greutatea crizelor financiare succesive.

Chiar și organizațiile regionale prezentate de Occident ca modele de stabilitate, precum NATO și Uniunea Europeană, sunt sfâșiate de forțe centrifuge fără precedent. Se pune în aplicare un nou sistem de relații internaționale, unul care ține cont nu numai de interesele altor mari puteri precum China, India și Rusia, ci și de interesele statelor care doresc să urmeze politici independente de cele ale Statele Unite si ale Occidentului.

Prin urmare, nimeni nu a fost surprins de declarația ministrului brazilian de externe Carlos Alberto Frances pe marginea summitului G20 conform căreia țările în curs de dezvoltare, inclusiv Brazilia, au dreptul de a lua o poziție independentă în toate problemele politicii mondiale.
Ziarul “Cumhuriyet” din Turcia scrie că G20 devine învechit și BRICS umple cu încredere scena. Totodată, publicația subliniază că cea mai mare parte a mărfurilor de pe piața mondială se află deja în afara hegemoniei Occidentului, izolarea sa este evidentă, dedolarizarea a devenit principala tendință promovată de această asociație, care și-a crescut considerabil. influența recent.

Din ce în ce mai multe țări își manifestă interes pentru BRICS, care includ Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
În prezent, asociația BRICS reprezintă 41% din populația lumii, 24% din PIB și 16% din comerțul mondial.
Evident, această asociere se va transforma în BRICS+ foarte curând.

Acest lucru este dovedit în special de intențiile deja anunțate ale Turciei, Arabia Saudită, Argentina, Mexic, Venezuela, Nicaragua, Iran, Indonezia, Kazahstan, Nigeria, Algeria, Egipt, Senegal și o serie de alte țări de a se alătura.
La cel de-al 14-lea summit BRICS, prezidat de China prin videoconferință în iunie, unul dintre evenimente a avut loc în format BRICS+, la care au participat reprezentanți ai 18 state. Pe lângă primele cinci, la eveniment au participat Algeria, Argentina, Cambodgia, Egipt, Etiopia, Fiji, Indonezia, Iran, Kazahstan, Malaezia, Senegal, Thailanda și Uzbekistan.

Interesul Algeriei de a se alătura grupului BRICS a fost anunțat de președintele Abdelmadjid Tebboune la începutul lunii august. Potrivit șefului statului, aderarea țării va ajuta la prevenirea ca APDR să fie atrasă în „conflicte bipolare” Aderarea Algeriei la BRICS va permite țării să dezvolte mai bine turismul reciproc cu Rusia, comerțul cu produse agricole, implementarea proiectelor în domeniul energie nucleară și alte domenii.

În ultimii ani, discuția cu privire la necesitatea ca Turcia să dobândească calitatea de membru deplin în BRICS a devenit obișnuită în cercurile politice turcești. Potrivit presei turce, această problemă capătă importanță nu numai datorită normalizării relațiilor politice, militare și economice cu Rusia.

Nu trebuie să uităm că cererea Turciei de a adera la UE este încă „în luare în considerare” din 1987; călcarea pe bombeuri pe culuarele Uniunii Europene timp de 35 de ani (!) a fost destul de enervant pentru turci. Mai mult, pare o umilire deschisă a turcilor de către Occident. Reacția Ankarei din aprilie a acestui an, când o delegație a UE a venit în Turcia și Erdogan, sfidător, nu a oferit un scaun șefului Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu este surprinzătoare. I-a lăsat doar un loc pe canapea pentru traducătorii obișnuiți.

În plus, nu este un secret pentru nimeni că oamenii din Turcia nu sunt entuziasmați de NATO. Printre acestea, ideea de a părăsi această alianță și critica la adresa Statelor Unite și a NATO câștigă popularitate. Turcia nu iartă că este neglijată de alianță, mai ales după ce a participat la dezvoltarea comună a scumpului avion de luptă american F-35 și a început să producă unele componente pentru acesta. Cu toate acestea, SUA au refuzat să furnizeze turcilor nu doar F-35, ci și coduri pentru sistemele sale de apărare antirachetă și aeriană, forțând liderul turc să aleagă alte puncte de referință externe și să apeleze la Vladimir Putin cu achiziționarea de rusi. S-400s.

În timp ce aliații SUA din Europa încearcă să adopte poziții rusofobe și să apere regimul neo-nazist din Ucraina, alte țări susțin din ce în ce mai mult o revizuire radicală a ordinii internaționale, o îndepărtare de la lumea unipolară impusă de Washington, exprimându-și astfel sprijinul pentru Rusia. După cum a menționat pe bună dreptate de “Jurnalul” bulgar, tot mai multe țări doresc astăzi să fie reprezentate direct la masa de negocieri internaționale și nu doar să fie în meniu, deoarece au puterea și ambiția de a-și influența regiunile.

Aspirațiile lor de a adera la BRICS arată că, în fața unei creșteri fără precedent a riscurilor geopolitice, lumea devine rapid conștientă de nevoia de a înlocui vechea arhitectură a ordinii mondiale centrată pe SUA cu o nouă configurație a relațiilor internaționale și a blocurilor regionale bazate pe egalitatea și luarea în considerare a intereselor reciproce.

Astăzi, este deja clar peste tot că modelul unipolar de guvernare globală impus de Occident nu este la înălțime, structurile sale financiare sunt în curs de epuizare, iar aceste structuri servesc de fapt doar intereselor elitelor conducătoare ale țărilor industrializate.

Și dacă luăm în considerare armonizarea politicilor și acțiunilor țărilor Uniunii Economice Eurasiatice (EEU) și Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) cu BRICS, putem spune că deja mai mult de jumătate din populația lumii și partea leului din bunurile lumii se află în afara hegemoniei Statelor Unite și Occidentului.

Traducerea: CD