Predicțiile lui Bill Gates despre inteligența artificială. Cel mai mare și cel mai catastrofal risc pentru întreaga umanitate
GOOD READS
3 aprilie 2023
Project-E
Publicat deProject-E
ShareFacebookLinkedinTwitterWhatsAppReddIt
.
Bill Gates inteligența artificial
ăBill Gates inteligența artificială / sursa: Flickr / Autor: Greg Rubenstein
Bill Gates, fondatorul al Microsoft a scris un document pe blogul său cu privire la inteligența artificială. Bill Gates descrie în șapte pagini impactul pe care inteligența artificială îl va avea asupra civilizației umane.

„Era AI a început”, acesta este titlul documentului. Acesta a fost publicat la o zi după ce Google a lansat Bard. Bard este chat bot-ul principal și cel mai de temut momentan concurent pentru Chat Gpt, acum deținut de Microsoft și integrat în motorul de căutare Bing.

Documentul publicat de Bill Gates cu privire la inteligența artificială este plin de entuziasm. Dar Bill Gates nu-și ascunde temerile în ceea ce privește această tehnologie. Iar temerile pot fi urmărite până la un numitor comun: omul și posibilitatea ca acesta să folosească necorespunzător aceste tehnologii. Dar nu numai. Bill Gates se teme, de asemenea, de posibila evoluție a inteligenței artificiale într-o „superinteligență”. O inteligență artificială puternică, capabilă să-și stabilească „propriile obiective” de la sine. Poate cel mai mare și cel mai catastrofal risc pentru întreaga umanitate.

Lumini și umbre asupra viitorului în textul lui Gates

Bill Gates crede că inteligența artificială va îmbunătăți lumea și viața umană. La locul de muncă, în educație, în sănătate. Însă AI are și potențial distructiv, dar dacă este bine gestionată totul ar trebui să meargă bine. Bill Gates numește inteligența artificială „un guler alb dornic să te ajute în diferitele sarcini”. Inteligența artificială „ar putea fi folosită de forța de muncă ca asistent personal digital” pentru a îmbunătăți productivitatea angajaților. De asemenea, atunci când este integrată în instrumente digitale pentru forța de muncă, cum ar fi Microsoft Office, ar putea ajuta la gestionarea și compunerea e-mailurilor.

Împingând potențialul dincolo de imediat, Gates susține că acești „agenți personali”, „ajutoare”, odată ce își asumă cunoștințe adecvate despre companie și sectorul de activitate, ar putea deveni resurse de facto cu care angajații pot lucra. Un viitor de colaborare, cel imaginat de Gates.

Citește și: Șomaj în IT? Efectul ChatGPT
Ce este inteligența artificială potrivit lui Bill Gates
Gates pleacă de la o definiție. Cel al inteligenței artificiale. El scrie: „Din punct de vedere tehnic, termenul AI se referă la un model creat pentru a rezolva o anumită problemă sau pentru a oferi un anumit serviciu. Ceea ce alimentează programe precum ChatGPT este inteligența artificală. Învață cum să îmbunătățești chat-ul, dar nu poate învăța sarcinile altora. În contrast, termenul de inteligență generală artificială se referă la software care poate învăța orice sarcină sau subiect. Inteligența generală artificială nu există încă: există o dezbatere aprinsă în industria calculatoarelor despre cum să o creăm și dacă este posibil să o creăm”.

Și din nou: „Dezvoltarea inteligenței artificiale a fost marele vis al industriei computerelor. Timp de decenii, oamenii s-au întrebat când computerele ar fi mai bune decât oamenii la orice altceva decât efectuarea de calcule. Acum, odată cu apariția învățării automate și a unor cantități mari de putere de calcul, AI sofisticată este o realitate și se va îmbunătăți foarte repede.”

Sănătate
„Pe măsură ce puterea de calcul crește și costurile scad, capacitatea ChatGpt de a exprima idei va fi din ce în ce mai asemănătoare cu un lucrător cu guler alb, la îndemână pentru a vă ajuta cu diverse sarcini”, a scris Bill Gates. În sectorul sănătății, Bill Gates a scris că inteligența artificială ar putea elibera lucrătorii din domeniul sănătății de sarcini, inclusiv completarea cererilor de asigurare, completarea documentelor și scrierea notelor de programare a medicului. Ca să nu mai vorbim de cât de mult ar putea ajuta inteligența artificială la gestionarea situațiilor de criză din sectorul sănătății din cele mai sărace țări, anticipând evoluțiile epidemiilor și identificarea unor tratamente adecvate.

Agricultura si creșterea animalelor
Inteligența artificială ar putea ajuta, potrivit lui Bill Gates, la dezvoltarea agriculturii. Bill Gates a scris că inteligența artificială ar putea ajuta la dezvoltarea semințelor potrivite climatului local. AI ar putea fi folosită pentru a dezvolta vaccinuri pentru animale. Evoluții care ar putea fi importante „având în vedere că condițiile meteorologice extreme și schimbările climatice pun și mai multă presiune asupra fermierilor din țările cu venituri mici”.

Profesorii nu vor dispărea, dar vor trebui să se adapteze
Bill Gates crede că inteligența artificială ar putea transforma educația în următorii cinci până la zece ani, „prin furnizarea de conținut adaptat stilului de învățare al unui student și învățând ce motivează studenții individuali și ce îi determină să-și piardă interesul pentru anumite materii”.

Inteligența artificială ar putea, de asemenea, „să-i ajute pe profesori, prin planificarea cursurilor și să evalueze înțelegerea de către elevi a subiectelor de la clasă”.

„Chiar și odată ce tehnologia este perfecționată, învățarea va depinde în continuare de relațiile dintre elev și profesor”, se arată în scrisoare. „Tehnologia va îmbunătăți, dar nu va înlocui niciodată, munca pe care elevii și profesorii o fac împreună în clasă.”

Profesorii vor trebui, de asemenea, să se adapteze elevilor care folosesc noile tehnologii la clasă, cum ar fi GPT. Gates a citat un exemplu de profesori care le permit elevilor să folosească GPT pentru a scrie o primă schiță a unui eseu pe care trebuie să-l personalizeze în schițele ulterioare.

„Pentru a profita la maximum de această tehnologie extraordinară, va trebui atât să ne protejăm de riscuri, cât și să distribuim beneficiile către cât mai mulți oameni posibil”, este raționamentul fondatorului Microsoft.