Bogdan Tiberiu Iacob: NBC, DUPĂ AMENINȚĂRILE LUI PUTIN: BIDEN SĂ NU IMPLICE SUA MAI MULT ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
Riscul real pe care Biden trebuie să-l gestioneze cu atenție în acest moment este măsura în care SUA își va continua sprijinul militar pentru Ucraina, deoarece prea mult ajutor l-ar putea determina pe Putin să concluzioneze că țara sa se confrunta cu o amenințare existențială. Dacă Putin se simte amenințat, ar putea să ia în considerare cu adevărat recurgerea la arme nucleare tactice, se arată într-o analiză publicată de NBC News, divizia de știri a postului național NBC, și semnată de analistul militar col(r). Daniel L.Davis.
Există o mulțime de motive pentru a condamna războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind nescuzabil și încălcînd prevederile ONU și este de înțeles că și Casa Albă și publicul american sunt de partea Ucrainei, scrie Davis.
Dar oricît de mult detestăm războiul, în acest moment el nu reprezintă nicio amenințare la adresa securității naționale americane. Așa cum demonstrează incapacitatea șocantă a Rusiei de a învinge chiar și inamicul mult mai slab de la granița sa, forțele convenționale ale lui Putin nu pot provoca serios nicio altă țară NATO, cu atît mai puțin Statele Unite.
O parte din justificarea lui Putin pentru acest război, în februarie, a fost că se temea de NATO. Prin urmare, probabil că le-ar folosi (armele nucleare n.n.) doar dacă ar simți că Rusia este amenințată de NATO. Astfel de temeri l-ar putea determina să folosească arme nucleare, cel mai probabil o armă nucleară tactică cu randament redus, limitată la teritoriul ucrainean – cu avertismentul explicit că, dacă NATO ar merge mai departe, ar putea recurge la rachete nucleare strategice care ar putea ajunge pe teritoriul SUA.
Preocuparea principală a președintelui, indiferent de cine deține funcția, e să țină cont în primul rînd de nevoile Statelor Unite atunci cînd se decide asupra acțiunilor. Pînă în acest moment, Biden a menținut un echilibru și a limitat sprijinul SUA pentru Ucraina. Noua escaladare rusă, însă, îl va presa fără îndoială să facă mai mult.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu poate permite ca o parte a teritoriului său să fie anexată în mod expres de către o putere vecină prin alegeri simulate și va trebui să-și intensifice propriile acțiuni ca răspuns. Acestea vor include cu siguranță noi cereri către Occident pentru rachete cu rază mai lungă de acțiune, avioane de luptă și tancuri performante, transportoare de personal și sisteme de artilerie autopropulsate.
Zelensky a făcut lobby pentru arme multe și grele din Occident, dar pînă acum cererile sale nu au produs rezultate. Cînd ne uităm la armele grele furnizate Ucrainei de către Occident pînă în prezent, există remarcabil de puține dintre cele de care Kievul ar avea cel mai mult nevoie pentru a alunga trupele ruse de pe teritoriul ucrainean și a cîștiga războiul. De fapt, ultimele două tranșe de provizii de război furnizate de SUA au inclus cantități mari de muniție și echipamente de sprijin, dar numai patru obuziere de 105 mm, cele mai mici piese de artilerie din inventarul SUA.
Lipsesc din acest arsenal occidental livrat orice arme moderne de tipul celor care ar fi necesare pentru a lansa o ofensivă adevărată, la scară largă. Pînă în prezent, nu am văzut nicio dovadă că vreo națiune occidentală ar fi oferit arme precum tancul american M1A2, vehiculul de luptă M2A3 Bradley, obuzierele autopropulsate M109 Paladin sau avioanele moderne de luptă și sistemele de apărare aeriană, cum ar fi Sisteme de apărare antirachetă Patriot. Motivul: costurile sunt enorme și livrarea unor cantități suficiente din fiecare ar slăbi capacitatea de apărare a oricărei națiuni occidentale care le-ar furniza.
Nici măcar Statele Unite nu sunt imune la această dinamică. Pentagonul a recunoscut că SUA au dat Ucrainei atît de multe obuze de artilerie de 155 mm – aproape 1 milion – încît stocurile americane au ajuns „îngrijorător de scăzute”, punînd în pericol capacitatea noastră de a ne apăra propria țară dacă ar trebui să luptăm într-un conflict neașteptat.
Rusiei îi va lua mai multe săptămîni să mobilizeze cei 300.000 de rezerviști și apoi să-i transporte la unități de antrenament (care trebuie pregătite cu echipament, îmbrăcăminte, alimente și instructori).
Deși Zelenskyy va încerca fără îndoială să-și folosească acest răgaz în avantajul său, vremea ploioasă care urmează nu îi lasă prea mult spațiu de manevră. Și odată ce Putin va avea aceste noi trupe, el va fi într-o poziție mult mai bună pentru a copleși pozițiile ucrainene, sporindu-și avantajul deja mare. Asta face cu atît mai important pentru Biden să rămînă hotărît să mențină SUA la un nivel de implicare redus.
Discursul lui Biden de ieri, în fața ONU, a reflectat dezaprobarea din partea țării noastre față de războiul din Ucraina, dar a avut grijă și să evite o implicare mai profundă, în moduri care ar putea băga în cele din urmă trupele americane în război. Securitatea națională americană nu este în prezent în pericol din cauza războiului dintre Kiev și Moscova, iar Biden trebuie să o mențină așa, conchide analiza NBC News. (Traducere și adaptare Bogdan Tiberiu IACOB)
Comenteaza