Basm ceaușist!

 

 

Numesc basm povestea care urmează știind bine că puțini mă vor crede! Or să zică că-i basm, povești de-ale baronului ăla celebru, care zbura călare pe ghiulele de tun!…

 

Nu pot preciza anul. Pe vremea lui Ceaușescu, în orice caz.

Protagonist, un constănțean, ANGHEL NICOLAE, fratele mai mare al colegului meu de liceu și de-o viață, Petrică, zis și Mustață… O să se supere dacă va afla că fac publică această poveste de familie!… Onorabilă familie!

Ani de zile ANGHEL NICOLAE, domnul Nicu, a fost vicepreședinte la Banca de Comerț Exterior a României. Asta după ce s-a întors de la Moscova, unde ani de zile ne-a reprezentat interesele financiare. M-a invitat și am fost la dînsul pe Calea Victoieri de mai multe ori, să beau o cafea și să-i povestesc ce se mai întâmplă interesant în lumea literelor românești!… M-a nărăvit la fumat trabuce cubaneze, plecam de fiecare dată cu o cutie de torpile! Mă țineau o lună de zile cel puțin!…

Cât beam din cafeaua generoasă era mereu sunat și vorbea scurt și încifrat mi s-a părut, repetând mereu două cuvinte: cumpără! și  vinde! La imperativ!

M-am făcut că nu sunt interesat de subiect, dar până la urmă tot l-am întrebat despre ce este vorba! Era vorba de tranzacții la bursă, la marile burse din lume! Domnu Nicu era specialistul nostru cel mai bun în asemenea tranzacții. S-a explicat: de mic îi băteam pe toți la licitație!… Jocul de cărți pe care eu unul nu l-am jucat nicidată…

Rețineți: era specialistul nostru number one!

La un moment dat, s-a ivit în familie o problemă de sănătate: soția dlui Nicu Anghel și-a făcut o lucrare dentară și a avut nevoie de câteva grame de aur!… Așa se lucra pe atunci, cu aur dentar, adică aur de 24 de carate! Iar aurul se procura de la Banca Națională! Firește, contra cost! Altminteri, domnul Nicu avea în depozitul Băncii Naționale câteva medalii de aur, primite recompensă după încheierea cu succs a unor negocieri cu alte țări. Cele mai multe le primise de la șahinșahul Iranului! Repet, aceste medalii primite în nume personal, în conformitate cu legile de atunci, deoarece erau din aur, au fost predate la tezaurul Băncii Naționale! Tot de acolo domnu Nicu a făcut cerere să i se elibereze câteva grame de aur, conform unei rețete de la medicul stomatolog! Cererea, firește, a fost aprobată și soția dlui Nicu și-a făcut lucrarea!

 

Fine del primo tempo!

*

Secondo tempo!

 

După o vreme, un an sau mai mulți, la Banca Națională vine în control vestitul CONTROL MUNCITORESC! Un fel de DNA alcătuit din niște „incoruptibili” adevărați, vestiți la vremea aceea că nu iartă nicio abatere de la legi! Indiferent cine este persoana în cauză! Nici Ceaușescu nu intervenea peste munca lor, să-i influențeze în vreun fel!

Deci controlul muncitoresc la Banca Națională! Și se ajunge și la aprobările date pentru aur dentar. Iar tovarășii aceia de la Controlul Muncitoresc, vestiți că „n-au mamă, n-au tată” iau la verificat și „dosarul” prin care s-a aprobat aurul dentar pentru doamna Anghel, soția vicepreședintelui BANCOREX de atunci. Aurul, mai puțin de 10 grame, nu se dădea pe gratis, se plătea și fusese plătit! Deci totul era în regulă!

Dar nu! Mai lipsea de la dosar un act: dovada semnată de doctorul stomatolog că folosise pentru lucrare întrega cantitate de aur dentar scoasă din Tezaurul României pentru domana Anghel! Eu însumi, ca elev, am primit de la Banca Națională câteva grame de aur pentru o lucrare dentară! A dat mama o brățărică și am primit aurul dentar!…

Deci s-a cerut actul respectiv și de aici începe frumusețea basmului de adormit toți Isăreștii din lume:

După executarea lucrării mai rămăsese nefolosit un gram și jumătate de aur pur, dentar. Asta însemna cam 3 grame de aur de 14 carate. Unde-i aurul? A întrebat CM, adică Controlul Muncitoresc!

Se întâmplase ca fiica soților Anghel să le facă o nepoată cam tot atunci, iar doamna Anghel s-a gândit ca din aurul rămas să-i facă nepoatei niște cerceluși, două tortițe, pe care i le-a pus nepoatei la urechiușe cu ocazia botezului!…

Nu se punea problema să scoată cerceii de la urechea fetiței și să-i înapoieze „adevăratului proprietar”! Ci problema a fost ca tovarășul vicepreședinte al Bancorex să explice cum de-a făcut o abatere de la regulile bancare, tocmai dumnealui, un tovarăș pus de partid în înalta sa funcție tocmai ca să asigure respectarea legii și a regulamnetelor! O funcție de mare încredere carevasăzică…

N-a mai contat nici priceperea aparte pe care o avea tovarășul Nicolae Anghel în tranzacțiile bursiere internaționale, cu un însemnat aport valutar pentru Țară! A contat numai principiul: Un înalt funcționar, în care partidul și-a pus toată încrederea, nu poate fi iertat când greșește!

Repet: aurul fusese plătit, întâmplător Nicolae Anghel avea o cantitate respectabilă de aur depozitată la Banca Națională, dar toate astea nu au mai contat: una din reguli fusese încălcată și lucrul acesta nu se putea trece cu vederea! Controlul Muncitoresc nu accepta să închidă ochii atunci când era vorba de un înalt demnitar… Așa că Nicolae Anghel a fost demis din funcție și trimis la munca de jos, într-o filială de sector a Băncii Comerciale…

Repet, pentru un gram jumătate de aur dentar…

NU comentez eu în locul cititorilor, s-o facă dumnealor, iar eu peste câteva zile voi reveni asupra domnului Nicu, să povestesc o întâmplare de după 1990. Una și mai puțin demnă de crezare!

Tot un basm!

5 aprilie 2014

Ion Coja