Partizanii din munţi, care au făcut opoziţie deschisă regimului bolşevic instalat la putere de ocupantul sovietic, constituie un capitol care singularizează anti-comunismul românesc. În nicio altă ţară din lagărul comunist nu s-a mai înregistrat un fenomen asemănător, ca act de rezistenţă. Suntem încă departe de a fi epuizat cercetarea acestui moment de excelenţă românească. Bunăoară, ar trebui să avem răspuns la întrebarea cine au fost cei care au luat calea muntelui şi a codrului? Cine acesta văzut sociologic: ce profesii, ce vârstă, ce apartenenţă etnică şi religioasă sau politică etc. Din câte ştiu eu, partizani în munţi, care şi-au riscat viaţa proprie şi libertatea familiilor, au fost numai etnici români (aici îi includ şi pe aromâni!), niciun etnic minoritar nu a pus mâna pe armă să apere de ocupantul bolşevic baştina strămoşească. Detaliu plin de relevanţă în mai multe feluri…
La fel, partizanii au fost numai dintre ortodocşi şi greco-catolici, iar rolul mănăstirilor şi al stânelor în susţinerea logistică (sic!) a partizanilor a fost decisiv. Fenomenul a fost posibil numai având sprijinul muntelui, al codrului, şi al celor care duc viaţă în izolare, la mare depărtare de lume: ciobanii şi călugării, îndeosebi… Toţi munţii României au fost puşi în valoare, puşi adică să facă istorie! Ca pe vremea dacilor! Daci inhaerent montibus, nota cronicarul antic, adică „dacii se ţin tare în munţi”! Cred că acesta, argumentul partizanii anticomunişti din munţi, poate închide orice discuţie pe subiectul România este sau nu stat naţional? Când cineva mai contestă primul articol din Constituţia României, trebuie să înceapă prin a răspunde la întrebarea de ce numai românii nu au pregetat să se jertfească pentru neatârnarea acestui stat, a acestui teritoriu, în anii crunţi ai ocupaţiei bolşevice? De ce pe minoritari îi găsim numai printre colaboratorii noii puteri? (Fireşte, printre aceşti colaboratori au fost şi destui români. Nu există popor alcătuit numai din eroi şi martiri!…) De ce dintre minoritari nici unul nu a pus mâna pe armă să urce voiniceşte în munţi?…
Deşi mi-am trăit acei ani la Constanța, adică în zona cea mai depărtată de munţi, ecoul rezistenţei din munţi s-a făcut auzit şi acolo, a ajuns şi la ştiinţa copilului care eram. Mai întâi prin câţiva băieţi mai vârstnici, care făcuseră armata la trupele de securitate angajate în luptele cu partizanii. Lăsaţi la vatră, aceştia ne povesteau despre „bandiţii” din munţi ca despre nişte haiduci, veritabili eroi, un fel de Rambo capabili să reziste fiecare de unul singur unui batalion întreg! Era evident că flăcăii luaţi în acele trupe ale Securității ţineau cu partizanii, că sufletul lor era alături de aceştia. De acest detaliu şi-or fi dat seama şi „strategii” vremii, căci, de la o vreme, în aceste trupe au fost înrolaţi numai etnici minoritari, de preferinţă necunoscători ai limbii române, cum am întâlnit în vara lui 1956 la cabanele Suru şi Bâlea, din Făgăraş, soldați din trupe MAI care nu vorbeau românește aproape deloc… Doar ungurește…
Poveşti mirifice depre aceşti partizani aveam să aflu de la fratele meu, ajuns student la Cluj în 1955. În prima vacanţă a adus pe malul mării un geamantan plin cu poveşti despre partizani, aflate de la colegii de facultate originari din satele de munte ale Ardealului. Câțiva ani mai târziu, ajuns eu student la Bucuresti, am ascultat înfiorat, într-un dormitor de 30 de persoane, povestirile despre partizani relatate de Puiu (Dumitru) Rujan, brașovean, și Puiu (Ilie) Munteanu, din Făgăraș.
Frate-meu m-a învăţat cum să caut pe unde scurte mesajele radio pe care le transmiteau partizanii, schimbând mereu frecvenţa de emisie, ca să nu fie localizați goniometric. Aşa se face că în vara anului 1956, când am ajuns în satul din care plecaseră părinţii mamei mele, Răşinari, nu am ezitat prea mult şi l-am întrebat pe vărul Licoi Oprea dacă sunt partizani şi la ei. M-a dus în fundul grădinii, care da spre munte, şi mi-a arătat o cutie de lemn prinsă de gard. Cam de mărimea unei cutii poştale mai încăpătoare. A deschis-o şi a scos din ea o desagă de ştergar alb şi mi-a arătat merindea pe care o puneau în fiecare seară pentru partizani, dacă trec cumva pe acolo. Nu trecuseră în noaptea aceea, aşa că pâinea, brânza şi slănina din ştergar am mâncat-o la prânz, eu cu emoţiile cuvenite din partea mea – mâncam din mâncarea partizanilor!, urmând să li se pună seara alte merinde, proaspete. Ritual care era urmat în fiecare gospodărie din Răşinari, seară de seară… În zeci şi sute de sate româneşti…
Dacă, aşa cum s-ar cuveni, Institutele de cercetare a istoriei recente, a istoriei anti-comunismului românesc, vor purcede la alcătuirea unei bănci de date privitoare la gesturile şi acţiunile de rezistenţă, o direcţie inedită de cercetare, un subiect interesant l-ar putea constitui întâmplările în care au fost angajaţi minorii. Nu, nu mă gândesc la copiii de pe Cuza Vodă din Constanţa, cartier în care se afla consulatul URSS şi unde locuiau multe familii de militari sovietici, cu copii cam de vârsta noastră unii. În ciuda frăţiei de nezdruncinat dintre români şi măreţul popor sovietic, copiii acestuia n-au reuşit să iasă la joacă alături de noi, pe stradă sau pe maidanele care nu lipseau de fel pe atunci. Noi, copiii „autohtoni”, nu scăpam nicio ocazie, când vreun „pui de rus” ieşea din casă, la joacă, să-l înghesuim bine şi, din câteva ghionturi sau şuturi în partea cea mai expusă a corpului, să-l obligăm să se refugieze în casă… N-a fost chip să se lege vreo relaţie amicală între noi şi ei!… Fiecare dintre noi ştiam de acasă ai cui erau copiii aceia, cu ce ocazie veniseră părinţii lor în România!
Dar am în vedere cele petrecute cu colegi de-ai mei din altă mahala, din alt cartier. Din peninsula vechiului Tomis, între Poșta veche şi Cazino. O poveste mai ceva ca-n Timur şi băieţii săi, carte care făcea parte pe atunci, alături de Tînăra Gardă, dintr-un soi de bibliografie obligatorie a generaţiei. Numai că mulţi copii după ce citeau acele cărţi percepeau lucrurile din realitatea trăită într-o cheie nebănuită de politruci, echivalându-i pe naziştii din al II-lea Război Mondial cu ocupantul sovietic din România. Învăţând din acele cărţi mai degrabă să-i urîm pe ocupanţii ruşi. Paradoxal, îi uram pe ruși după modelul sovietic din Tînăra Gardă…
Zona Cazino era plină de ruşi, al căror comandament era, pare-mi-se, la Hotelul Pallace. La gura portului se afla o unitate militară, vedeai soldaţi şi ofiţeri ruşi la tot pasul. Poate că acesta a fost motivul pentru care acolo, în acea parte a oraşului, cea mai ocupată de Armata Roşie, s-a produs actul de rezistenţă la comunism cel mai interesant din Constanţa. Anume, al unor copii, toţi elevi la Liceul Mircea cel Bătrân, care pe atunci avea toate clasele. Cei în cauză nu era nici unul trecut de 14 ani, adică erau toţi elevi până în clasa a VII-a. A contat că în zona aceea erau şi vestitele tuneluri din Constanţa, vechi din antichitate, în care numai nişte copii se puteau strecura. Era, mi-aduc aminte, o probă de curaj să intri cât mai adânc în acele tuneluri care traversau peninsula. Nu m-am încumetat să dau această probă de curaj, poate şi pentru că nu am reuşit să am şi eu lanterna mea… Iar fără lanternă nu aveai cum umbla prin tunel. Unii o făceau totuși, cu făclii improvizate…
În plus, mai era şi o biserică părăsită, biserica bulgărească, a cărei clopotniţă te invita, la acea vârstă, s-o faci sediu de „bandă”. Aşa se numeau găştile de copii, puşi pe aventuri cât mai asemănătoare cu cele de care aflau din vestitele Dox-uri cu Pongo şi George! Bandă! Pe Cuza Vodă o vreme a fost Banda lui Onel, iar la Cazino, banda de care vorbesc, îl avea „căpitan” pe Nicu Lascu. Mai erau Fred Lescovar, fraţii Achim (vestit de zăpăciţi), Zbenga alias Mihai Cercel, cel mai bun cocargiu din Constanţa, mai apoi baterist bun (dar nu mai bun decât Traian Gagiu din Griviţei), Ciupin, şi alţii. Ce-i mâna pe ei în luptă, pe aceşti copii nebătuţi la timp de părinţii lor? Nici mai mult, nici mai puţin decât să se pregătească cu tot ce trebuie pentru a pleca apoi în munţi, să se alăture partizanilor! Da, la asta visau niște puştani din Constanţa pe la mijlocul anilor 1950. Visau să se alăture partizanilor din munți!… În care scop au strâns ceva bani, conserve, ţigări americane să le ducă partizanilor şi câteva revolvere, sustrase din maşinile ruseşti care veneau la popota de la Pallace şi nu-şi asigurau bine portierele.
Copil fiind, am ştiut de banda lor, mai ales că, la un moment dat, dintr-o întâmplare nefericită, miliţia a intrat pe fir, a descoperit banda, ascunzătoarea din clopotniţă, revolverele etc. Dar nu au aflat şi despre scopul ultim urmărit prin această joacă: plecarea de acasă pentru a se alătura partizanilor!… Eu însumi l-am aflat târziu, după 1990, de la fostul meu coleg de clasă Nicu Lascu. Meciul său cu comunismul s-a prelungit până în 21 decembrie 1989, când Nicu Lascu a fost printre cei mai activi la Intercontinental, secondându-l pe Marian Munteanu în câteva acţiuni.
Atunci, în zilele acelea, Nicu Lascu al meu a căutat o adresă, acolo unde ştia că locuieşte judecătoarea care l-a condamnat la moarte (sic!) în 1982, pentru subminarea economiei naţionale (!!), şi la confiscarea averii. A apucat să i se facă totuşi dreptate înainte de decembrie 1989, de către alţi magistraţi, tot comuniști, întregi la minte însă. La adresa căutată lipsea persoana, tovarăşa preşedinte de complet. Murise de câteva luni… Ce vroiai să-i faci? l-am întrebat pe Nicu. Nici lui nu-i era clar. Dar voia mai ales să fie văzut de nemernică, curios de ce are să vadă în ochii ei când ea o să-l privească!… Literatură?
Important, chiar extraordinar este să aflăm că a existat, la sute de kilometri de cei mai apropiaţi partizani, în sufletul unor copilaşi, al unor pionieri din Constanţa, conştiinţa clară că undeva, în munţii României, nişte oameni luptau pentru ceva care era pe înţelesul lor, al puterii lor copilăreşti de a preţui faptele ce marchează istoria. Spune mult această întâmplare despre răsunetul în lumea românească al sacrificiului, marcat donquijotesc, sublim propriu zis, sacrificiul unor români dintre cei mai bravi, pe care poporul îi numea partizani, iar autorităţile bandiţi…
Mai există o legătură puternică între Constanţa şi partizanii din munţi: După cum se ştie, legionarii din exil, cu ajutorul serviciilor secrete occidentale, au organizat o reţea de sprijin pentru partizani, inclusiv prin paraşutarea în munţi a unor combatanţi. De această operaţiune a răspuns Traian Puiu, fostul primar al Constanţei, plecat din ţară în 1941. Isteţ ca orice constănţean, Traian Puiu şi-a dat seama că întreaga acţiune era trădată chiar de superiorul său, cunoscutul Kim Philby, spion sovietic infiltrat la cel mai înalt nivel al serviciilor britanice. Din păcate, şi-a dat seama şi nemernicul de Philby că Traian Puiu l-a descoperit că lucrează pentru ruşi. Urmare a acestei descoperiri, Traian Puiu s-a trezit răpit de securitate, legat fedeleș și dus la București. Judecat şi condamnat la moarte, Traian Puiu va ieşi liber în 1964, împreună cu ceilalţi deţinuţi politici. Va trăi până în 1991, când este accidentat mortal pe o trecere de pietoni. Pasă-mi-te, începuse să-şi publice amintirile despre cum ne-a trădat Occidentul… Repet: despre cum ne-a trădat Occidentul!
Fireşte, acesta nu ar fi un motiv pentru ca Nicu Lascu să nu-şi scrie şi el amintirile. Parte le cunosc şi eu şi ar fi mare păcat să se piardă prin cotloanele oralităţii. Scripta manent, Nicule! Nu poveştile de la Imperia, oricât de bun ar fi vinul pe care îl pui pe masă prietenilor! Să fie primit!…
Buriaș, 4 iulie 2010
pina la urma tot de romani au fost tradati partizanii,citeste-l pe ogoreanu,el are ceva de spus,tu nu
Pentru MODEST
Intervin deoarece sunt mulți românii care fac aceeași greșeală și consideră că NOI, ROMÂNII, L-AM UCIS PE CEAUSESCU IN ZIUA DE CRACIUN, SI IN FELUL ACESTa AM FACUT UN MARE PACAT. Este o greseală care nu mai poate fi tolerată! Pe Ceausescu nu l-au ucis românii! Nimeni nu ne-a spus ce vor sa-i faca si nimeni nu ne-a cerut părerea!
Daca intervenim sa ne spunem parerea in public, pe un site, si emitem asemenea judecati simplisime e grav! E nelalocul său! La fel de gresit spun unii că UNDE AU FOST ROMANII CAND MIHAI VITEAZU A FOST TRADAT SI UCIS? E la fel de absurd ca si cand as intreba eu UNDE AU FOST AMERICANII CAND A FOST OMORIT LINCOLN SAU JOHN KENNEDY ?!
Pe Ceausescu l-au omorit Iliescu, Roman si Brucan, carora li s-au alaturat, cu suflet de sluga, ceilalți. Nu romanii, poporul roman, i-au dorit acest sfarsit lui Ceausescu! Facem jocul asasinilor daca spunem ca romanii l-au omorit pe Ceausescu. Iar pacatul de a-l fi ucis de Craciun e al asasinilor! Pacatul nostru este altul: ca nu le aplicam asasinilor pedeapsa meritată!
La fel stau lucrurile si in privinta lui Antonescu! Cum puteti spune, domnule Modest, ca Antonescu a fost dat de ruși pe mana romanilor? Romani erau aceia care l-au condamnat? A fost dat de rusi pe mana slugilor pe care rusii i-au pus sa guverneze la acea data Romania!
Mai interesant este sa ne întrebam de ce dusmanii neamului romanesc i-au urît atât de tare pe Antonescu și Ceaușescu, pe Codreanu și pe Iorga s.a.m.d.
Recomand cititorilor textul ROMÂNII LA GRĂMADĂ, scris de dna Gabi Gross, se află publicat la sectia TEXTELE ALTORA. Nu avem voie să luăm pe nimeni la grămadă, nici pe români, nici pe evrei, nici pe rapidiști, nici pe olteni sau pe adventiști, pe blonde sau pe diabetici… Dumnezeu a făcut un unicat din fiecare fir de iarbă sau de nisip… Darămite din fiecare om…
Tii minte ca invatam in cladirea liceului „M.Eminescu”,(deoarece liceul „Mircea” era ocupat de rusi) si linga noi era un bloculet ocupat de familiile acestora ? Saracii copii rusi,nu puteau iesi din casa in timpul pauzelor noastre dintre ore ore pt.ca imediat o „furau”!
„Fa-l sa te urasca si va avea putere asupra ta !”
Nu mai stiu de unde am luat acest citat. Dar cred ca are dreptate. Ura orbeste, ia mintile. Capul nu mai judeca rational. Ura aceasta a macinat mai mereu poporul rom^n.Nu este de tot distrus, dar curand va fi distrus. Rom^nii sunt incitati la ura contra bolsevicilor, contra comunistilor, contra legionarilor, contra lui Ceausescu, contra ungurilor, contra tziganilor, contra jidanilor, contra lui Basescu, contra lui Boc, contra lui Gigi Becali, contra Kosovo, contra stelistilor, contra dinamovistilor, contra oltenilor, contra ardelenilor, contra bucurestenilor, contra celor ce gandesc si nu muncesc, contra, contra, contra.. Pana cand romm^nii vor mai fi astfel prostiti ? Pentru ca cei pe care-i uram vor avea putere asupra noastra conform dictonului mai sus amintit. Sunt facuti eroi cei ce au scos pistolul sa traga in alt rom^n care ii era inamic ideologic. Din ura ne vom omora unii pe altii pana nu vom mai ramane pe acest pamant. Rom^nul este canalizat sa ia pistolul si sa traga in cel pe care nu-l place cum ii „venea” odinioara si unui nazist sa scoata pistolul cand intalnea un intelectual ? Trebuie sa fie o mandrie pentru noi aceasta atitudine ca avem de exemplu ura legionara contra jidanilor ? La ce ne folosesc eroii morti ? Pur si simplu natiunea rom^na este vaduvita de cei mai buni, dar naivi in a crede ca ura va rezolva ceva. Nimeni nu face nicio legatura intre faptul ca suntem singura tara cu lupta de partizani anticomunisti dar suntem dar si ultima tara dintre cele foste comuniste est-eurpene si din UE ? Din aceasta ura numai noi ne ucidem conducatorii. Rusii nu l-au ucis pe Antonescu, l-au dat pe mana rom^nilor pentru ca stiau ce le poate pielea rom^nilor. Nicio alta tara CAER nu si-a asasinat conducatorul in 1989 cum am facut noi. Pana cand vom fi manipulati si atatati la ura contra a ceva ? Aceasta educatie a urii care nu mai este practicata la vecini de multa vreme, la noi tot este practicata si se pare cu folos dar pentru altii. Asa am ajuns sa ne uram parintii, copii, verii, unchii, matusile, nepotii si alte rude din te miri ce. Si din ura mai este un pas spre crima. Mass-media este plina de astfel de crime. Unde se aplica preceptul crestin „iubeste-l pe aproapele tau ca pe tine insuti” ca eu nu vad ?
Domnule COJA ,sunt tare frumoase randurile DVS,dar ceva nu prea se potriveste!Traian Puiu a plecat din tara in 1941 ,unde?Apoi Securitarea l-a adus fedeles la Bucuresti…Cateva chestii din ce spuneti dvs.au un aer de nationalism exacerbat,care ,ati vazut ,v-au condus la polemici deloc cordiale cu oameni care au un nivel…In fond ,cred ca articolele Dvs. nu au caracter de scenariu de film…Orice afirmatie importanta trebuie sa faca referire la un document ,sau ,si la o sursa alternativa ,cu aceeasi rezolutie finala!Caracterul imperativ al afirmatiilor duce la o perceptie contrara ,cu cat, chiar si argumentatia ce pare logica,la o prima lecturare are lacune de fond .Mai multi oameni cu care am mai discutat ,printre care un popa din TECUCI ,mi-a dezvaluit in real multe aspecte ce mi-au luminat intru-catva perceptia despre fenomenul rezistentei antibolsevice .Scenarii ca cele relatate de dvs.,cu TENDINTA,nu fac asa se bine…Cu consideratie-GIGI Ciobotaru.
Scopul textului meu despre Nicu Lascu era să scot din anonimat o faptă excepțional de semnificativă, după părerea mea, a unor copii. Punând fapta în contextul ei, am pomenit și de Traian Puiu. Ce dovezi îmi cereți despre Traian Puiu? Cautați serialul publicat de acesta dupa 1990 in ziarul TELEGRAF de la Constanța. Cred ca cineva ar trebui sa-i vada dosarul de securitate. Despre Traian Puiu a scris Corneliu Dida un roman, inainte de 1990, l-am citit in manuscris, intitulat VALEA NISTREI. A fost publicat dupa 1990. Am rostit numele lui Corneliu Dida… Regretatul Corneliu Dida! Stia istorie cat doi academicieni la un loc. De la Corneliu Dida am aflat circumstantele morții lui Traian Puiu. Iar despre Traian Puiu, cum a fost rapit din Germania, am mai aflat si de la camaradul sau Petre George, revenit in Țară după 1990. Dar acesta este alt subiect, pe care nu-l stapanesc propriu zis. Cine vrea sa-l studieze, il pot indruma. Ce ziceti? Va apucați de treabă? Ion Coja
dle profesor,
văd că nu comentati in nici un fel ce s-a petrecut în zilele trecute la Băile Tuşnad… După cum ne comportăm în lupta cu ungurii, cu oficialii unguri, care se comportă în România ca fiind ei conducătorii acestei ţări, părem un popor mort. Oficialii români ne trădează pe faţă începând cu 1990 şi noi, ca popor, nici nu mai comentăm măcar. Comentează doar nişte yiarişti pârâţi… Ce părere aveţi, dom’ profesor?
am fost cu totii la Sambata,dar MULT mai putini decat anii trecuti.Si datoria ploii,si altor aspecte.
Oricum a fost frumos! Important e ca in titlu sa nu mai folosim sintagma Securitatii de ,,banda,, prin care se incerca sa se sugereze ca eroii partizani erau talhari,hoti,violatori,infractori,traficanti de arme,etc…
Chiar duminică, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus au fost comemorați luptătorii anticomuniști din munți.
1955,vara..vacanta..cazusem in pacatul fumatului..statia c.f.r. Furnicosi,mergeam pe linga Raul Doamnei cu un coleg si intr/un luminis ne oprim si ne aprindem tigarile!Trageam adinc..si auzim o voce cam ragusita…mai..copii,parintii vostri stiu ca fumati??!?..am paralizat..o namila de om,barbos cu un Scmheisser legat de gat,cu opinci in picioare,cojoc,o traista…cam atat.tigara imi ardea degetele nu puteam sa revin la normal…dupa o cercetare ..nea luat tigarile..si dus a fost!…tarziu…am auzit de..ARNAUTOIU..ARSENESCU partizani..!
[…] Comentariul tău e în așteptare. 27.07.2010 la 1:30 am […]
´´despre cum ne-a tradat Occidentu…´´
Te citesc dom profesor si majoritatea eseurilor sunt balsam pentru suflet.
Traian Puiu erou national!