MOȘU
119 aprobate
oricare@careofi.com
148.252.128.61
reTrimit spre aprobare un comentariu care probabil, nu a fost recepționat.
Mulțumesc
Nu sunt comentarii
MOȘU 23 mai 2023 la 10:11 pm – Raspunde
Comentariul asteapta aprobarea.
Cu acceptul redacției postez, aici articolul lui Dan Diaconu:
”Trenduri economice
Actualităţi economice, analize, tendinţe şi previziuni
marți, 23 mai 2023
Artemovsk
Acum, după ce situaţia Artemovsk/Bahmut s-a clarificat, putem să facem o scurtă recapitulare pentru a înţelege ce s-a întâmplat acolo. Într-adevăr, de pe margine e simplu de spus că „marea armată rusă s-a împiedicat de-un ciot”. Însă, aşa cum veţi vedea în continuare, treburile stau total diferit.
În primul rând, ceea ce trebuie să înţelegeţi este că lupta din Bahmut n-a fost dusă de armata rusă, ci de Wagner, o armată particulară care efectuează servicii pentru armata rusă. Wagner e un corp de voluntari, plătit foarte bine şi în care „creativitatea luptei” e lăsată la liber. Procedurile interne de funcţionare ale armatei lui Prigojin dau o mare libertate de mişcare echipelor din teren, comandanţii putându-şi schimba acţiunile în timp real. De asemenea, există o coordonare teribil de eficientă a echipelor astfel încât modificările de plan ale unui comandant să nu lase celelalte echipe descoperite. Astfel, planurile de atac se schimbă live, adaptându-se deplin situaţiei din teren, asta în timp ce echipele din spate lucrează în timp real oferind informaţii relevante din teren.
Ideea esenţială este că pierderile înregistrate în bătălia axei Soledar-Bahmut au fost înregistrate doar de Wagner, armata rusă rămânând intactă. Desigur, au fost operaţiuni comune – de exemplu cea de finalizare a asaltului Soledarului – în care este probabil să fi fost pierderi şi în armata rusă, dar acestea au fost absolut marginale.
E timpul însă să tragem linia şi să vedem concret, cu cifre, e a însemnat Bahmutul:
– 21 de brigăzi ucrainene înfrânte, 10 brigăzi șterse de pe fața pământului;
– peste 57 000 soldați ucraineni morţi și peste 6500 de mercenari occidentali lichidaţi;
– peste 85 000 răniți în tabăra ucraineană, dintre care se estimează că aproximativ 70% sunt în stare gravă;
– 50 elicoptere şi avioane ucrainene doborâte;
– peste 10 000 de arme occidentale distruse;
– peste 35 000 de arme capturate de Wagner!!!
– cele mai mari depozite de arme din lume(cele din Soledar) sunt acum în mâna rușilor.
„Bahmutul nu e important”, spune acum propaganda. Însă orice analist serios înțelege imediat despre ce e vorba. Localitatea este un nod esențial în care se intersectează patru autostrăzi și trei linii de cale ferată, toate esențiale pentru întreg estul Ucrainei.
De ce a fost atât de greu de cucerit? Simplu, pentru că timp de 9 ani de zile localitatea a fost fortificată pentru a deveni impenetrabilă. SUA și NATO s-au implicat direct în fortificarea Bahmutului datorită rolului său cheie în apărarea Ucrainei. De asemenea, infernalul sistem de tunele din Bahmut şi Soledar au dat bătăi de cap celor din Wagner deoarece te trezeai cu echipe „ieşind de nicăieri” şi producând pagube. Faptul că s-au băgat atâţia bani şi atâta know how pentru fortificarea zonei spune multe despre rolul său strategic.
Să vedem acum care sunt consecințele. Wagner devine cea mai puternică armată a lumii. Un corp de elită care a reuşit să înfrângă „Occidentul colectiv” după ce acesta se pregătise timp de 9 ani. Pur şi simplu, Wagner devine „forţa de fier” a Rusiei. E clar că nicio armată regulată nu ar fi reuşit să se descurce atât de bine în lupta de gherilă care a fost dată în Bahmut. De asemenea, soldaţii Wagner au căpătat o poli-specializare în arme şi sisteme de arme, fiind capabili să mânuiască la fel de bine atât echipamentul rusesc, cât şi pe cel occidental. În foarte multe cazuri, Wagner a luptat cu echipament şi muniţie occidentale, mai ales în perioadele în care au existat goluri în aprovizionarea frontului.
Însă nu numai forţa în lupta directă a dovedit-o Wagner, ci şi o teribilă capacitate de disimulare. Falsele „ieşiri disperate” ale lui Prigojin au servit bomboane otrăvite atât propagandei, dar mai ales armatei ucrainene. De fiecare dată ucrainenii aveau impresia că Wagner e la sfârşitul puterilor şi concentrau trupe care ajungeau efectiv la moarte. Nu degeaba Wagner a instituit medalia „Maşina de tocat de la Artemovsk”.
O altă consecinţă directă a pierderii Bahmutului este disperarea occidentală. Abia acum politicienii Vestului decadent şi-au dat seama că au stârnit „cuibul cu viespi” şi sunt îngroziţi de consecinţe. Cu o viteză demnă de fapte mai bune, englezii au trimis de urgenţă în Ucraina rachete cu rază lungă de acţiune, gest imitat instantaneu de francezi. De asemenea, italienii au trimis şi e atât sisteme defensive cât şi ofensive. Întrunirea G-7 pare a fi fost una în care s-a discutat despre „ce ne facem, fraţilor?”. SUA s-a declarat de acord cu trimiterea de avione F-16 în Ucraina. Vor fi trimise, n-am nici cea mai mică îndoială. De asemenea, vă spun încă de pe acum că acestea nu sunt ultimele echipamente pe care occidentalii le vor trimite acolo. Sunt ferm convins că vor merge până la a trimite F-35. Reţineţi ceea ce am scris acum! Însă, după cum veţi remarca, patern-ul va fi acelaşi.
Vă spuneam anul trecut că americanii nu vor trimite Patriot în Ucraina deoarece le e frică să nu se facă de râs. Au evitat cât au putut trimiterea matricii Patriot, dar până la urmă n-au mai putut da înapoi şi au fost nevoiţi s-o trimită, cu tot cu operatori deoarece ucrainenii riscau să-şi facă praf capitala. O singură rachetă a ruşilor a invalidat întreaga matrice Patriot, arătând lumii întregi adevărul. Într-adevăr, a fost o rachetă Kinjal, dar asta pentru că ruşii n-au vrut să rişte. Sunt ferm convins c-o puteau face inclusiv cu FAB-500. De altfel, după cum se poate limpede vedea în teren, acum ruşii vânează la ucraineni sistemele S-300 care nu mai muniţie şi încearcă pe cât posibil să le distrugă. De ce? Pentru că le e mult mai frică de propriile sisteme decât de cele occidentale.
Personal cred că jocul Rusiei de-a şoarecele şi pisica le-a prins teribil de bine. Imaginaţi-vă doar câtă muniţie au distrus la depozitul din Hmelnițki, în urma căruia Vestul s-a mai ales şi cu un nor radioactiv pe care nu-l recunoaşte! Nici în cele mai frumoase vise ale lor ruşii nu şi-ar fi imaginat că vor distruge atâta echipament convenţional occidental utilizând muniţie şi tehnologie din perioada sovietică. Înţelegeţi că tot ceea ce au folosit în Ucraina ar fi trebuit să distrugă deoarece era ieşit din uz?
Ştiu că acum cei care au creierii prăjiţi de propaganda mândruţior şi a răşduţilor tudorei mă înjură amarnic, dar, dragii mei, asta e realitatea! Vi se cântă ceas de ceas despre incompetenta armatei ruse. Aveţi idee despre ce vorbiţi? Să vă dau un singur indiciu: retragerea din Herson. Ţineţi minte „marea victorie” a ucrainenilor, atunci când au reuşit să înfrângă un oraş … gol. Armata rusă a reuşit să retragă populaţia Hersonului, dar, mai ales, a reuşit să se retragă într-o noapte fără nicio hibă, fără nicio fisură. Comparaţi retragerea ruşilor din Herson cu dezastrul retragerii armatei americane din Afganistan, asta în condiţiile în care în Afganistan se semnase o înţelegere, iar talibanii n-aveau niciun interes să-i atace pe americani.
Citiţi bine ceea ce am scris azi deoarece acesta este adevărul. Ceea ce vedeţi la televizor, ceea ce citiţi în media ticăloasă, sunt absolut aceleaşi scheme propagandistice pe care le-aţi văzut cu ocazia Pandemiei lu’ Peşte. Dacă v-aţi vaccinat „pentru că vă pasă”, poate că e timpul să vă înrolaţi – atât cât s-o mai putea – în armata Ucrainei. Doar vă pasă, nu-i aşa?”
https://trenduri. blogspot.com/2023/05/artemovsk.html#comment-form
Chiar dacă este puțin ”off topic” sper să fie bine receptat.
Iulian
Aștept comentarii profesioniste :)
Succes, în pace
*
NR – Ce paradox! Am ajuns să ținem cu Rusia!…
MOȘULE,
daca cipul masinii de spalat RUFE/VASE, fie ea si Electrolux/BOSCH/MIELE, este potrivit si pentru Kinjal atunci …
NU TE CONTRAZIC! :))
*ACUM MI SE FACE LUNIMA DE CE TRADUCATORII SI TRANSLATORII SUNT PE DOMENII! :))
**ÎN AFARA DE TRADUCERE NECONFORMA, UNII KIAR CRED CA O RAKETA KINJAL NIMICESTE MAI MULTE COMPLEXE PATRIOT; CA SI ORICARE SISTEM COMPLEX AA ACESTA ESTE FORMAT DIN MAI MULTE UNITATI FUNCTIONALE, DISPUSE LA DISTANTA UNELE DE ALTELE, TOCMAI PENTRU A EVITA DISTRUGEREA PRINTR-O SINGURA LOVITURA CONVENTIONALA!
***ȘI MAI IN CLAR: EU POT VORBI LA O STATIE RADIO CARE SA AIBA ANTENA DE EIMISIE/RECEPTIE SI LA 15/20 KM DE MINE, CA SA MA PROTEJEZ SI SA EXECUT MASCAREA/ÎNȘELAREA!
Iulian
Întrebare întrebătoare ?!?!?
Hai c-o mai merge să folosești cip-uri *di colo colo problema ie:
Cum le-au dezlipit și relipit
-Cu letconul, d-ăla la curent !?! Dac-or trimis ocțidentalii generetere la ukrani, le-or fi împrumutat(ca-ntre frați slavi) la ruși sau au avut forjă( cu cărbune din lemn de …prun) cu iei să incingă cap-ul de cupru!!??!!
Zău, că nu pricep !?! :((
*
joi, 18 mai 2023
Din nou despre separarea tehnologică
https://trenduri.blogspot.com/2023/05/din-nou-despre-separarea-tehnologica.html
Am spus în mai multe rânduri că va urma o separare tehnologică şi asta pe vremea în care mai nimeni nu-şi imagina că ar putea exista altceva în afara standardelor trasate de Licurici. Iaca se întâmplă şi pe cei mai mulţi îi va lua total pe nepregătite.
Loongson, un nume care multora le e absolut necunoscut, a anunţat noul său procesor 3A6000. Ca idee, acest procesor pare mai puternic decât Intel Core Tiger Lake sau AMD Ryzen 5000. OK, asta poate părea din seria „încă un procesor pe piaţă”, doar că nu-i aşa întrucât sunt extrem de multe chestiuni care mi se par de-a dreptul fabuloase. În primul şi-n primul rând, acest procesor are suport doar pentru Linux întrucât China se află în plin proces de abandonare a Windows-ului. De asemenea, trebuie menţionat că procesorul se va vinde doar în interiorul Chinei, fiind aşadar un produs strict pentru piaţa de-acolo. Nu e o decizie a companiei, ci a autorităţilor chineze care au interzis exportul, considerând procesorul Loongson un produs mult prea avansat pentru a putea fi dat în afara ţării. Un teribil semnal de suveranitate tehnologică. Însă cel mai impresionant aspect e dat de faptul că întreg procesorul este dezvoltat pe o arhitectură proprie a companiei, denumită LoongArch. E o dezvoltare de la zero, nefiind nici x86, nici ARM şi nici RISC-V sau altă arhitectură cunoscută. Asta în condiţiile în care Loongson e o companie tânără, de doar 21 de ani. E remarcabil în condiţiile în care concurenţii ssă occidentali au de peste două ori vârsta sa. Mi se pare de-a dreptul impresionant!
Să trecem însă mai departe deoarece n-am terminat. India a anunţat elaborarea propriului procesor, denumit AUM. Este un procesor dedicat serverelor sau sistemelor de calcul de înaltă performanţă. Într-adevăr, nu e o tehnologie originală, chip-ul utilizând arhitectura ARM. Este fabricat în tehnologie de 5nm la TSMC şi este net superior alternativelor de la Intel. Indienii vin puternic din urmă pe piaţa arhitecturilor de server non-x86, pe care la ora actuală se bat americanii cu chinezii. Cum chinezii au interzis exportul Loongson, există o oportunitate majoră care acum e exploatată de India. Procesorul său are toate datele pentru a deveni un adevărat star global. Şi dacă ne gândim că acum India e aproape zero pe această piaţă avem toate motivele să ne entuziasmăm. Doar că acesta e abia începutul. În mod sigur, India va începe să-şi impună suveranitatea şi pe această piaţă!
După cum bine puteţi observa, dezvoltarea tehnologiei începe să aibă accente de suveranism. Cu ceva timp în urmă, pe canalul meu de Telegram vă povesteam despre decizia Rusiei de a înlocui protocolul TCP/IP cu un protocol propriu, aflat în dezvoltare. Evident, au fost mulţi care mi-au spus că e o aberaţie, că aşa ceva e imposibil s.a.m.d. Doar că atunci n-am vrut să dau replica. Iniţiativa ruşilor nici măcar nu e prima. Tot China a făcut pasul înainte aici, împingând Huawei să dezvolte NEW IP, un protocol îmbunătăţit, dar care e făcut strict pentru sistemul socio-politic al Chinei(în mod sigur se vor implementa peste el elemente ale creditului social). ….”
”…***ȘI MAI IN CLAR: EU POT VORBI LA O STATIE RADIO CARE SA AIBA ANTENA DE EIMISIE/RECEPTIE SI LA 15/20 KM DE MINE, CA SA MA PROTEJEZ SI SA EXECUT MASCAREA/ÎNȘELAREA!…”
Mai bine, pă ”emisie”(că n-ajunje la ”ploșniță”, fie ia și…satalit) dăcât pe cablu că poa’ vine ”anemicu” și-nfije un …bold :))
Succes
(în pace)
Sistemul Patriot se intinde pe vreo 60 de kilometri patrati. Adica o bomba nucleara de yeald cat a aleia care a cazut peste Hiroshima n-ar ajunge sa-l distruga, ai ramane cu cel putin o jumatate functionala. Am mai pus si o schitza a dispunerii unui astfel de sistem, cu distante specificate, dar n-ai cu cine. Oricum, niciun Kinzhal n-a ajuns in aria aia. Inca mai poti astepta pentru o eternitate o singura imagine satelit a rusilor, prin care sa arate „sistemul distrus” sau ce anume cica au distrus din el, care compenenta/componente.
Sigur, la blufful asta le-ar conveni ca ucrainenii sa puna botul si s-o faca ei, sa arate imagini, filmari cu amanuntul, pentru a dovedi functionalitatea sa. Cat mai detaliate si unele chiar panoramice, ca sa le poata ei geolocaliza si, dupa caz, sa stie exact unde sa mai incerce sau ce anume sector sa evite. Ntz, dovada cade in sarcina lor, a rusilor.
https://www.globalsecurity.org/space/library/policy/army/fm/3-01-85/image1608.gif
Moșu,
NU TE CONTRAZIC!
*Numai ca la Bakhmut Av si El UKR nu prea au evolutat, ca mai peste tot, asa ca naruindu-se o informatie se naruie toate….
*Îți este lene sa cauti? Te ajut!
Pierderi in aeronave (cu sau fara aripa):
a) Aircraft (82, of which destroyed: 74, damaged: 8);
b) Helicopters (90, of which destroyed: 79, damaged: 10, captured: 1)
*!!! Vezi ca recent au pierdut 4 aeronave intr-o zi la Briansk…
”Este vorba despre un bombardier Su-34, un avion de vânătoare Su-35 şi două elicoptere Mi-8, care alcătuiau un grup de raid şi care au fost „doborâte aproape simultan” în ceea ce ruşii au numit „o ambuscadă” în regiunea Briansk.”
https://observatornews.ro/extern/ucrainenii-au-doborat-4-aeronave-rusesti-cu-sistemul-patriot-in-briansk-11-piloti-au-murit-in-cea-mai-neagra-zi-pentru-aviatia-rusa-524984.html
Dar, Nu te contrazic! Presa o face si niste agentii cu obiect de informare, bazat doar pe foto si/sau film:
https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1
Iulian
Oleacă ”off topic”
Undeva/cândva, în urma unei ședințe de tragere a…dispărut un…cartuș(!?!)
TREI ZILE, a fost răscolită UM, 24/24 ore pentru găsirea lui….
Dacă atunci presa nu scria nici despre ce era…evident, acum a ”sărit” în extrema opusă :(, specialitatea ”ălora”.
S-a mai vehiculat o…idee a ”ălora” … Să fi furat( că tot au furat ei mașinile de spălat pentru…cip-uri) rușii, ideea !!!???!!! :)
Pentru un..civilache ca mine, aproape că nu are nicio relevanță cifrele, relevant este …altceva, ”drumul” până la …destinație.
Succes :)
(în pace)
„– 21 de brigăzi ucrainene înfrânte, 10 brigăzi șterse de pe fața pământului;
– peste 57 000 soldați ucraineni morţi și peste 6500 de mercenari occidentali lichidaţi;
– peste 85 000 răniți în tabăra ucraineană, dintre care se estimează că aproximativ 70% sunt în stare gravă;
– 50 elicoptere şi avioane ucrainene doborâte;
– peste 10 000 de arme occidentale distruse;
– peste 35 000 de arme capturate de Wagner!!!
– cele mai mari depozite de arme din lume(cele din Soledar) sunt acum în mâna rușilor.” *
Astea-s scoase fix din 3 litere. Pierderile rusilor si ale wagneritilor le dau rusii….Prigojin in persoana, Igor Girkin, blogeri rusi (am pus linkurile). Cifrele de mai sus conform cui sunt, Mosule? Dan Diaconu nu se pune, pentru ca el doar insiruie o lista, fara surse, pe modelul „dude, trust me!”. Pixelii suporta, nu se revolta.
Eu de fapt am auzit ca rusii au pierdut juma de milion de oameni acolo si vreo 300 de avioane. Crede-ma!
Tu cauti sa ma imiti, sa vorbesti de „cifre si fapte”, doar ca eu iti dau trimiteri chiar de la aia care n-au interesul sa spuna ca le e greu…TASS, Interfax, Kommersant, Yegheni Bucatarul, seful militiilor din Donbas samd. Tu cu ce vii aici
Iti reamintesc eu:
-44 de Himars distruse in August 2022, cand ucrainenii primisera 16.
-260 de avioane ucrainene distruse, dintr-un inventar de parox. 130. Apropo, daca anul trecut se vorbea de astea 260, de unde au mai ramas 50 de distrus acuma :))). Tu mai iei cat de cat informatii viabile despre dotarea diverselor armate, fortele aerene ale lui cutare-cutare?.
-1000 de Bayraktare din totalul de vreo 480 fabricate vreodata.
-Daca Bakhmut avea 70 de mii de locuitori pe timp de pace, unde naiba bagi tu 21 de brigazi, respectiv 57 de mii de soldati in el? Si 85 de mii care au fost cica raniti. Cum se miscau aia prin oras si in imprejurimi, sau se urcau unii peste altii. Asa stii tu ca se organizeaza o aparare?
-Cand Prigojin mai spera ca pot incercui Bakhmutul, spunea ca spera sa prinda 20 de mii de soldati ucraineni inauntru. N-a mers incercuirea, retragerea a fost esalonata, dar totusi zice Diaconul tau ca au pierit apreoape 60 de mii….si 85 de mii raniti. O fost cam expirata vodca pe care a baut-o.
*Delir mai mare decat etimologiile lui Cuesdean.
Am mai spus eu, rusopatii sunt mult mai rau decat dacopatii :).
”…Tu cauti sa ma imiti, sa vorbesti de „cifre si fapte”, doar ca eu iti dau trimiteri chiar de la aia care n-au interesul sa spuna ca le e greu…TASS, Interfax, Kommersant, Yegheni Bucatarul, seful militiilor din Donbas samd. Tu cu ce vii aici
Iti reamintesc eu:
-44 de Himars distruse in August 2022, cand ucrainenii primisera 16.
-260 de avioane ucrainene distruse, dintr-un inventar de parox. 130. Apropo, daca anul trecut se vorbea de astea 260, de unde au mai ramas 50 de distrus acuma :))). Tu mai iei cat de cat informatii viabile despre dotarea diverselor armate, fortele aerene ale lui cutare-cutare?…..”
:)) Ha,ha
Sorin
Acele simple cifre sunt pentru…”imagine” evident, nu-mi aparțin așa că nu mi le atribui mie :(
Am spus, și n-o mai repet: FedRusă a pornit ca buni jucători de șah….
Cu ce a fost, până acum(chiar dacă forțez, nițel nota) pentru FedRusă a fost o simplă încălzire/antrenament…
Am scris prin procedeul COPY/PASTE despre Puterea Cuvântului ce înseamnă folosirea unui cuvânt/propoziție într-un anume mod, conștient/inconștient, poate Produce minuni/dezastre, așa că sunt nevoit să-mi reduc, poate total, AFIRMAȚIILE de o anumită …factură. ”Gura bate …curul” spune VORBA(înțeleaptă) POPULARĂ. Aș forța și aș spune ”destinul”. Înțeleagă fiecare ce-o vrea.
”…Am mai spus eu, rusopatii sunt mult mai rau decat dacopatii :)….”
Asta, chiar mi se pare …gratuită :(
Ciudat lucru, până acum n-am fost catalogat, în vreun fel poate doar …”meșterilă” :))
Păcat
Esti constient de faptul ca cifrele sunt pentru imagine, deci nu au vreo legatura cu realitatea, nu sunt sprijinite de nicun fel de surse, dar totusi le publici….adica simt critic inexistent.
Hai sa-ti spun cum sta chestia cu sahul rusesc:
– Sahul a pornit pe 24 Februarie 2022, iar telul a fost Ucraina. TOATA. Chiar astia de-aci de pe blog, aducand articolele acelorasi „experti” care au dat chifle dupa chifle de mai bine de un an, scriau pe atunci ca Ucraina va cadea rapid in fata „mighty Russia” si ca Zele fie va fi mazilit si agatzat, fie se va refugia definitiv undeva in vest (poate direct in SUA), iar rusii vor face ce vor cu Ucraina….cu toata. Narativele lor s-au schimbat pe parcurs, pe masura ce au vazut ca la Rusia e mai mare pofta decat putintza…ca uneori in fatza bucatelor, din ochi ai manca mai mult decat iti permite puturintza stomacului. Acum, concret:
-Planul chiar a fost de cateva zile, extinzandu-se la cateva saptamani, functie de neprevazut (de cat si ce rezistenta vor fi dispusi ucrainenii sa puna. Coloanele care au venit de la Cernobil, respectiv Sumy (stii, coloana aia de blindate de 60km, care a disparut ca in legenda legiunii a IX-a in Britania), urmau sa ocupe suburbiile Kievului si sa tina totul acolo in loc, sa nu mai miste nimic (fara sa intre prorpiu-zis in oras.
-Se miza in schimb pe o victorie categorica si fulger in Donbas. Clovni gen Douglas MacGregor sau Scott Ritter, rostogolind 1:1 ceea ce rusii spueau ca vor si preconizeaza sa se intample, afirmau pur si simplu pe la sfarsitul lui Februarie 2022 (27-28) ca „toata armata ucraineana din Donbas, vreo 50k de bucati, e DEJA complet incercuita, iar in urmatoarele 24 de ore urmeaza sa fie anihilata complet sau capturata. Lucru care, evident, n-a fost nicicand pe cale sa se intample.
-Odata luat Donbasul (conform planului), el ramanea in controlul militiilor DPR si LPR, iar armata rusa de acolo pornea toata la Kiev, izoland orasul complet si bombardandu-l in draci. Aste + victoria aia super-grandioasa si rapida in Donbas, urma sa creeze socul psihologic care sa prabuseasca complet moralul ucrainean si sa-i faca sa capituleze.
-daca CUMVA asta nu se intampla, exista planul A1 care se desfasura in paralel: ocuparea aeroportului Hostomel. Companiile de parasutisti rusi interceptati acolo si prajiti in primele zile ale invaziei, plus acel avion transportor doborat (acolo se apreciaza ca erau vreo 200 de airborne + echipament) stau marturie (pe unde or mai putea sa o depuna) in sensul ala. Odata stabilit controlul complet asupra aeroportului, urmau zeci de trabspoarte continuu cu trupe si echipament, cu transportoare Antonov A-12.
-Practic, Rusia vroia toata Ucraina, s-o ocupe, supuna, s-o transforme intr-o alta tara, ca Belarus.
-Au luat bataie si ce au facut intr-o luna (Martie) a fost desfacut tot intr-o luna (Aprilie) de catre ucrainei. Sigur, a urmat fenta rusilor, rusofililor, preluatorilor de pe aci „noooo, ei de fapt n-au vrut vreodata Kievul, Ucraina, toata chestia aia a fost de fenta. Au mers pina acolo sa faca un „buhuhuu!” si sa se retraga apoi victorios”. Fix asa cum au spus cand au luat bataie in Harkov (apropo, un plan asemanator de debarcare si similar dejucat a fost si pentru orasul Harkov). „Pe rusi nu-i interesa Harkov” (cum naiba sa-i intereseze elementul care definea punga din Donbas :))) ) si pina la urma cica nu i-a interesat nici Herson. O sa mai auzi de chestii care „nu-i interesau”. Am mai sous eu nu o data….pina la urma e normal sa nu te (mai) intereseze ceea ce nu poti avea sau pastra. Invoci strugurii acri si ai rezolvat problema.
Ucraienii barem nu s-au rahatzit imprastiat pe ei cu formule gen „retrageri victorioase” ca „parte din plan”. Cand au pierdut Lysychansk, au spus clar si ei si pro-ucrainenii, ca daca mai intarziau acolo, de inchidea orice retragere si mii de soldati de acolo ar fi fost anihilati sau capturati.
Insa cand de fapt, culmea, chiar Surovikin ii spune lui Shoigu ca daca lasa pe aia 20 de mii de soldati rusi in continuare la nord de Nipru (in Herson), aia vor fi pierduti, pentru ca le e imposibil sa ii aprovizioneze si sa le creeze conditii sa lupte, astia de pe-aci vorbesc de „retragere geniala”, care „era de fapt parte din plan”.
In fine, ca sa rezum:
-Planurile Rusiei au fost mari initial. S-au redus pe masura ce au vazut si apreciat cam cat pot de fapt apuca si inghiti. Ca alt exeplu, candva „luam Odesa”, acum evident „adio Odesa”.
-faptul ca s-ar invoca faptul ca au subestimat situatia, ca nu asteptau o asemenea rezistenta etc., nu e tocmai o scuza, e doar semnul unei planificari precare si al vanitatii. Isi inchipuiau ca ei, mighty Russia e destul sa se arate, iar ceialti cad in kur si se predau.
PS: am vazut si la tine si la altii formularea aia cu bucatarul + penalii care i-au invins pe ucraineni la Bakhmut. In momentul de fatza (daca nu se intoarce situatia), cam asa e, nu prea poti contrazice ideea asta. Intrebarea ramane, ce face asta din armata rusa, care in acelasi interval de timp, din iulie anul trecut incoace, n-a putut realiza pe toate fronturile sale (le-am mai pomenit) nici o fractiune din ceea ce a realizat bucatarul + mercenarii penali pe frontul sau? (de fapt, n-au realizat chiar nimic, afara de pierderea de atunci a aproape. 21 de mii de kmp (13 mii in Harkov + Luhansk, cam 6500 in Herson).
„Asta, chiar mi se pare …gratuită :(
Ciudat lucru, până acum n-am fost catalogat, în vreun fel poate doar …”meșterilă” :)) ”
Catalogarea a fost adresata autorului textului, printre altele pentru cifre (care bineinteles, trebuie sa apara total triumfale pentru unii si total apocaliptice pentru ceilalti) a caror sursa este el insusi. El declara, el se autoverifica, el a batut cu ciocanul in masa pentru ele. N-a formulat nici macar ceva de genul „conform cutare…si trimitere, link…”, „dupa estimarile lui cutare….idem..”.
Filo-rusii sunt cei din categoria celor cate tin cu Rusia, vor ca ea sa castige, dar, in mod normal, ar trebui sa separe niste limite, cum se intampla, care-s mijlocele folosite si in ce masura pot justifica de fapt invazia rusa in Ucraina.
Rusopatii sunt, ca la deosebirea intre dacisti si dacopati (ca tot am folosit comparatia), aia care, pe langa hiperbolizarea (precum se vede, nu prea justificata) a puterii intergalactice rusesti, ei spala orice, justifica orice, chestii gen Bucha, Irpin, Izium, Kremenchuk etc „sunt falsuri”, care vin cu deliruri gen „s-au bombardat ucrainenii singuri ca sa-i discrediteze pe rusi”, invinuiesc victima pentru ca se apara „da’ nu-si da seama Zele ca-si distruge tara, dar de ce vrea el razboi?” si alte rahaturi din astea. Iar cand le pui evidentele cele mai palpabile in fatza, pe care pina si pentru ei ar fi penibil sa incerce sa le nege, o dau cu „da si altii….da’ americanii, …da Kosovo…da’ Irak”, prin asta inchipuindu-si ca justifica orice actiune a oricui mai departe.
Ce e mai comic, e ca imensa majoritate si a unora si a altora, nu-si asuma pozitia. Desi multi iau foc la primul cuvant depreciativ despre Rusia sau Putin si turbeaza, ei de fapt isi ambaleaza declarativ aderenta in tot felul de porcarii stravezii gen „io nu-s decat un obiectiv, pacifist ingrijorat, io sunt patriot ingrijorat de soarta neamuli” si alte platitudini care miros a substanta maro de la distanta. Dar nu, le a „tarsha” sa-si asume pozitia….pentru ca in momentul ala se schimba total abordarea, ii accepti altcumva ideile prin prisma pozitiei sale.
Eu, de pilda, sunt filo-amersican si m-am declarat ca atare, si aici, si peste tot. Ce nu ma face un americanopat, e faptul ca si aici, si peste tot, cand a fost vremea sa discut despre chestii gen Kosovo, Irak, Afganistan, Yemen etc…n-am avut niciun fel de menajamente si nici nu am dat-o cu „da’ rusii…da sovieticii…”. Pot da zeci de exemple chiar de aici de pe site. Insusi faptul ca le pomenesc acum, in momentul asta, la modul la care o fac (ca pe ceva total in categoria „asa nu!!!”, cred ca e definitoriu. Pur si simplu fac insa o lista de plusuri intr-o parte, de minusuri pe cealalta coloana si trag linie, concluzionand daca si cat imi da cu plus.
Un alt exemplu, din lumea persoanelor care apar in public: CTP si Liiceanu. Amandoi filo-americani, pro-vest declarati samd. Amandoi discutau situatia din Kosovo, interventia NATO si mai ales modul interventiei, in mod diferit insa. Unul era filo-american, altul era americanopat, spaland si justificand orice.
https://www.youtube.com/watch?v=qLCAtIx143A
Nimic nu s-a schimbat pe parcursul timpului in modul de gandire al celor 2.
Wagner nu este un „corp de voluntari” și nici „creativitatea luptei ” nu este „lăsată la liber”. Wagner este o armată privată, de mercenari, în care ofițerii sunt aleși după criterii foarte clare si destul de restrictiv după cum reiese din anumite informații din interior.Faptul că au utilizat deținuți, după o pregătire prealabilă, pe post de soldați nu înseamnă că „au avut creativitatea” de a face ce vor.
Fiind o armată privată cu o ierarhie clară, precisă în care, inclusiv patronul, Prigojin ascultă de „comandamentul” Wagner, comsndament care, la rândul lui, este integrat în Armata rusă, respectiv comandamentului general al operațiunii speciale în Ucraina. A se vedea inclusiv declarația de la începutul operațiunii a „dirijorului” formației de „muzicanți”.
Revenind la Bătălia de la Bahmut sau Artemovsk o putem compara cu Bătălia de la Raqqa. Aceasta a durat 11 luni și 2 săptămâni în care o coaliție anti Stat Islamic formată din diferite miliții siriene, kurde, trupe irakiene sprijinite de trupe de elită din SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia au luptat împotriva militanților teroriști din Statul Islamic. Diferența este că trupele aliate au avut o superioritate numerică, tehnică, aeriană și informațională covârșitoare și au aruncat în luptă unele dintre cele mai bune și temute trupe speciale din SUA, Marea Britanie, Franța și Rusia. La Raqqa „aliații” au întâmpinat pe lângă rezistență armată și problema civililor folosiți ca scuturi umane și în plus față de Bahmut utilizarea de islamiști a unor trupe combatante de minori fanatizați.
La Bahmut armată regulata ucraineană a fortificat orașul și a avut în permanență un număr superior de soldați comparativ cu wagneriști la care s-au adăugat informațiile furnizate de SUA și alte țări OTAN prin intermediul sateliților și avioanelor AWACS. În plus armata ucraineană a beneficiat și beneficiază de unul dintre cele mai pregătite corpuri ofițeri și informații ale armatei din spațiul ex sovietic. Școala militară și de informații militare de la Kiev fiind recunoscută. Cu alte cuvinte, nu exista comparație între ofițerii ucrainieni și cei ai Statului Islamic.
Meritul lui Wagner în câștigarea Bătăliei de la Bahmut este incontestabil, dar și ei au beneficiat de ajutorul Armatei Ruse și a informațiilor furnizate și a spune că în Bătălia de la Bahmut armata rusă nu a fost implicată nu corespunde cu realitatea de pe teren. Chiar dacă greul luptelor a fost dus de muzicanți au fost prezente și trupe ale armatei ruse.
Pe de altă parte, este evident că Putin și Armata rusă vor să evite dezastrul de imagine furnizat de Războaiele cecene așa se și explică schimbarea modului de ducere a războiului. Putin și Armata, în ciuda propagandei Occidentale, sunt foarte atenți la pierderi. Preferă să reducă la minimum pierderile umane decât să apere inutil terenul așa se și explică pierderile foarte mici comparativ cu ale armatei ucrainene. Pe de altă parte, Putin și Rusia poartă, paradoxal în istoria militară a Rusiei, un conflict militar în care, pentru prima dată în istoria militară, pierderile militarilor sunt mai mari decât ale civililor iar viața în multe zone ale Ucrainei decurge relativ normal. Nu mai vorbim de faptul că între Rusia și Ucraina nu este declarat oficial un război, tranzacțiile financiare și economice nefiind întrerupte.
Nu există grad de comparație între conflictul din Ucraina și cel american în Irak. Americanii au dezlănțuit un adevărat șoc și groază împotriva populației civile irakiene în cele 2 războaie din Golf. Pierderile populației civile afgane în primul an de la intervenția SUA și OTAN în Afganistan sunt mult mai mari decât pierderile civililor ucrainieni după un an de război extrem de sângeros.
Modul acesta de ducere a războiului s-a putut observa și la invazia Rusiei în Georgia.
Bătălia de la Bahmut reprezintă prima înfrângere majoră a unei armate naționale în fața unei armate mercenare de la Războiul de 30 de ani încoace.
Acest lucru va avea o serie de consecințe în timp în modul de purtare a războiului. Corporatizarea în domeniul militar prin intermediul armatei va avea consecințe uriașe asupra statului și siguranței naționale.
Pentru Wagner, care a înlocuit armata franceză în R.Centraafricană în lupta împotriva teroriștilor, victoria de la Bahmut reprezintă o noua confirmare a unei armate „private” în fața uneia naționale.
În „Războiul muzicienilor” americano-rus până acum au avut câștig de cauză rușii. Dacă avem în vedere și eșecul sancțiunilor economice împotriva Rusiei, ascensiunea și unitatea Brics, începutul dedolarizării tranzacțiilor în petrol și a altor materii prime putem vedea că „aventura” lui Putin în Ucraina a fost una atent calculată dpdv politic, economic și militar.
În cazul Rusiei „armatele aventurierilor” au jucat un rol important. Astfel, cucerirea Hanatului de Sibir precum și a Siberiei și Extremului Orient rus începută de Ivan cel Groaznic s-a realizat prin intermediul „aventurierilor” cazaci organizați într-o armată „privată”. Petru cel Mare a distrus ultimile rămășițe ale Hoardei de Aur în Nordul Caucazului, Hoarda lui Nogai cu ajutorul…mongolilor kalmîci. Ulterior „armata aventurierilor” kalmîci a fost, ca și cea a cazacilor de pe Volga sau din Zaporoje în armata rusă.
.
VANATORUL MIG-31K ȘI PUMNALUL KH-47M2
Editorial: https://militarywatchmagazine.com/article/mig31k-patriot-killer-strike-fighter-why-won
Pe 16 mai, avioanele de lovitură MiG-31K ale Forțelor Aeriene Ruse au lansat rachete balistice Kh-47M2 Kinzhal pentru a viza un sistem de apărare aeriană Patriot în capitala ucraineană Kiev și au distrus cu succes vehiculul de comandă/radar și cinci baterii de lansare.
Potrivit surselor ruse, Patrioții au tras 32 de rachete sol-aer pentru a încerca să intercepteze atacul care venea, niciunul dintre acestea nu le-a lovit ținta, operațiunea a evidențiat atât limitările sistemului de apărare aeriană de vârf al NATO.
Intrând în serviciu de la sfârșitul anului 2017, MiG-31K a văzut rapid creșterea numărului în serviciu, peste 30 de piese considerate a fi operaționale în prezent – deși unele estimări plasează numerele la peste 40. Avioanele nu au fost construite recent, dar profită de stocurile foarte mari ale Rusiei, de sute de Avioane sovietice MiG-31 construite, care au fost rapid plasate în rezervă după sfârșitul Războiului Rece.
Având în vedere că Rusia post-sovietică nu își poate permite costurile operaționale, multe dintre aeronave au zburat doar o fracțiune din durata lor de viață înainte de a fi puse sub control, lăsând Forțele Aeriene Ruse într-o poziție puternică pentru a-și extinde foarte rapid flota activă Foxhound[cum le numeste NATO] fără a iniția o nouă producție.
MiG-31K s-au alăturat unei flote de peste 100 de interceptoare MiG-31BM/BSM în serviciu, aceste variante fiind concepute pentru luptă aer-aer la distanțe foarte mari și transportând rachete aer-aer supradimensionate, cum ar fi R-37M.
MiG-31 a fost proiectat cu o rază lungă de acțiune și o capacitate masivă de transport de rachete pentru a găzdui cele mai mari rachete aer-aer din lume și este în prezent cea mai grea aeronavă din lume cu rol de luptă aer-aer.
Radarul clasei, Zalson-M, este, de asemenea, de departe cel mai mare din lume construit pentru luptă aer-aer de câteva ori mai mare decât cel de pe avioanele de vânătoare occidentale utilizate pe scară largă, cum ar fi F-16. Este, de asemenea, cea mai rapidă aeronavă de luptă operațională cu echipaj din lume și a fost cu 20 de ani înaintea oricărui avion de luptă sau interceptor occidental pentru a utiliza un radar cu matrice scanat electronic.
Performanțele de zbor ale MiG și cantitățile mari de aeronave disponibile au făcut ca acesta să fie o alegere optimă pentru a fi ușor modificat într-un avion de luptă în cadrul programului MiG-31K pentru a transporta racheta balistică foarte mare Kh-47M2 – Kinzhal-Pumnal.
Într-adevăr, încă din anii 1980 a fost recunoscut potențialul MiG-31 de a transporta muniții deosebit de mari, ceea ce, asociat cu plafonul său la altitudine foarte mare, l-a făcut candidatul optim pentru a fi dezvoltat într-o aeronavă de război antisatelit în cadrul programului MiG-31D.
De asemenea, se așteaptă ca Foxhound să primească noi clase de rachete aer-suprafață în viitor pentru a completa Kinzhal, inclusiv o variantă lansată aerian a rachetei de croazieră hipersonică Zicron – originalul care a început să fie lansat de Marina Rusă în 2019.
În ciuda capacităților sale avansate, racheta balistică Kh-47M2 – Pumnalul este un derivat lansat din aer al rachetei balistice 9M723 din sistemul rusesc Iskander-M, care a intrat pentru prima dată în serviciu în 2006.
Ca o rachetă lansată aerian Kinzhal a beneficiat de o rază de acțiune mult mai mare, dar multe aspecte ale performanței sale de zbor au rămas similare cu cele ale rachetei originale.
Capacitățile rachetelor lui Iskander au fost poate cel mai bine rezumate de analiștii de la Svenska Dagbladet, care au evaluat: „Traiectoria rachetei nu este chiar una balistică; este variabila, poate manevra, dar nu poate, să zicem, să se ridice din nou dacă cade deja la pământ. Iskander poate atinge viteze foarte mari atunci când racheta este în cadere, aproximativ 2-3 kilometri pe secundă – Mach 5,8 până la 8,7. Pentru a putea doborî o rachetă la astfel de viteze, este necesară o rachetă de apărare aeriană foarte avansată. De asemenea, racheta trebuie să fie foarte aproape de țintă.”
Oferirea acestui tip de capacitate de lovitură unui vânător a făcut ca MiG-31K să fie unic în eficiența sa ca avion de lovitură, mai ales când se consideră că Kinzhal își păstrează capacitatea de a viza nave de război, precum și ținte de suprafață. Aceste capacități, care au fost lansate pentru prima dată în anii 1980 de sistemul sovietic de rachete balistice OTR-23 Oka, au făcut din MiG-31K aeronava ideală pentru a neutraliza sistemele de apărare aeriană Patriot din capitala Ucrainei – îndeplinind promisiunile mai multor oficiali ruși înalți conform cărora sistemele. ar fi neutralizat aproape imediat după desfășurare.
În timp ce multe alte rachete din arsenalul rus, cum ar fi rachetele de croazieră subsonice Kalibr, ar putea fi vulnerabile la interceptarea de către sistemele Patriot, MiG-31K și capacitățile lui Kinzhal le-au permis să „deschida ușa apararii” în mod eficient pentru a asigura o rată de succes mai mare pentru alte tipuri de rachete.
Acest lucru lasă Rusiei mult mai multă libertate de a urmări distrugerea în continuare a infrastructurii critice din Kiev, așa cum a făcut-o în alte orașe ucrainene, ceea ce a pus o povară mult mai mare asupra susținătorilor din vest ai Ucrainei și ridică riscul ca orașele mari să fie lăsate de neaparat și să fie nevoie să fi abandonate.
Distrugerea sistemului Patriot vine, de asemenea, pe măsură ce celelalte active de apărare aeriană ale Ucrainei s-au epuizat critic, ceea ce a permis Forțelor Aeriene Ruse să joace un rol tot mai mare în efortul de război.
Traducerea: CD
”…NR – Ce paradox! Am ajuns să ținem cu Rusia!……”
Puțin…diferit
Nu este niciun …paradox: Și Poporul Rus și Poporul Român iubesc pacea.
Din păcate cei care nu iubesc pacea lasă multă suferință(în istorie) pe unde …trec inclusiv unde stau actualmente, NU EXISTĂ PACE !!!!!
Destui români iubesc evoluția(Pacea)
Acum, vedem cum naționaliști ruși sunt obligați să-și apere” ..RÂUL-RAMUL…”
O ÎNTREBARE, la care puțin probabil că voi primi răspuns :(
”… 34 de răspunsuri la Să nu vă mai fie rușine că sunteți români !
MOȘU spune:
18 mai 2023 la 03:49
Dan
O intrebare retorica:
Care este SIMBOLISTICA SI SEMNIFICATIA celor patru drapele:Chinez, German, Federatia Rusa si cel Romanesc?!?
Suplimentar:Ce este/sunt GRESIT/E, la drapelul Romanesc*.
Succes
* Lipsa diacritice :(
http://dantomozei.ro/2015/12/12/sa-nu-va-mai-fie-rusine-ca-sunteti-romani/#comment-14189
De altfel aștept și aici, un răspuns. Poate am vreo șansă să-l primesc :)
Succes