caroline gunderode
0 aprobate
mail.google.comx
carline.gunderode@gmail.com
81.247.234.205
Ba trebuie sa iesim afara si sa avem contacte ca sa ne imunizam! cititi bine caci pare desteapta nemtoaica asta !
Subject: Fw: parere autorizata
Sursa: http://contramundum.ro/2020/03/28/virolog-decorat-de-guvernul-german-opriti-carantina/
Profesorul doctor Karin Mölling s-a născut în anul 1943 și este un virolog și un cercetător al SIDA recunoscut la nivel internațional. Până în anul 2009 a fost directorul institutului de virologie medicală de la Universitatea din Zurich. În anul 2007 a primit Swiss-Award, un premiu acordat personalităților elvețiene remarcabile. În anul 2018 a primul decorația Ordinul de Merit clasa 1 a Republicii Federale Germania.
Iată cele mai importante afirmații ale prof. Mölling:
Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe.
Vi se spune în fiecare dimineață câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în această iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.
Poate că nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine.
20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.
Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China?
Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână.
Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului.
Din câte știu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevărat verificate.
Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu toții spun: faceți ceva! Vreau doar să previn carantina.
Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care merg la plimbare. Pot spune doar atât: da, ar trebui să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează. Toată lumea își poate imagina acest lucru. Al doilea lucru este că apare acțiunea benefică a soarelui. Lumina ultravioletă ucide virușii. Este bine pentru copiii care se joacă afară, care fac sport afară. Este bine afară! Este cel mai bine dacă am putea sta afară!
Sub nicio formă carantină!
Întrebare: Doamnă profesor Mölling sunteți un virolog reputat și premiat. Ați publicat o carte despre viruși. Cum vedeți situația prezentă legată de SARS-Corona 2? Cât de periculos este acest coronavirus?
Profesor Mölling: Acest virus a dus la o pandemie, ceea ce înseamnă că este foarte contagios și este prezent în multe țări. Dar virusul nu reprezintă o cauză a unei boli severe. Există o rudă a acestui virus, Mers-Corona, în cămile. 37% dintre cămilele infectate vor muri. Există de asemenea virusul Ebola: cei care sunt infectați au o probabilitate de 90% să moară. Aceste ordine de mărime nu își au locul aici! Numărul celor infectați și rata exactă a mortalității nu sunt în întregime cunoscute. Din această cauză rata mortalității fluctuează, dar este mică.
Cred că ceea se întâmplă acum se întâmplă mai mult sau mai puțin în fiecare iarnă. Acum doi ani a fost ceva notabil cu gripa. Testul pentru SARS-Corona 2 nu era pe atunci cunoscut. S-ar putea ca acest virus să fi jucat un rol. Nimeni nu știe. Acum avem un sezon de iarnă un pic întârziat. Gripa deja se duce iar SARS-Corona 2 este în ascensiune. Rata de contagiune este foarte mare. Dar, în opinia mea, boala nu este la fel de rea ca gripa. Când am luat gripă, am crezut că voi muri. Toți cei care au avut SARS-Corona 2 îmi spun că nu aceasta a fost experiența lor.
Întrebare: Ați pledat deja, în interviurile acordate, pentru punerea lucrurilor în context. V-ați referit de asemenea la cei aproximativ 25.000 de morți din Germania din timpul gripei din 2017/2018. Cum ar trebui să înțelegem acest lucru? Cum ar trebui să punem lucrurile în context?
Profesor Mölling: Cred că lucrurile sunt decupate în așa fel încât să se transmite o anumită panică. Vi se spune în fiecare dimineața câți oameni mor din cauza SARS-Corona 2. Dar nu vă spun câți oameni sunt afectați de gripă în acea iarnă și câte morți a provocat… Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Așa că lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie. Iarna aceasta gripa nu a fost foarte dură, dar aproximativ 80.000 de oameni au fost infectați. Nu ni se prezintă deloc aceste numere. Ceva asemănător s-a întâmplat în urmă cu doi ani. Lucrurile nu sunt puse în contextul care trebuie.
În fiecare săptămână cineva moare în Berlin din cauza unor bacterii multirezistente. În toată Germania mor din aceeași cauză 35.000 de oameni anual. Lucrurile astea nu se spun deloc. Cred că am mai avut astfel de situații ca cea de acum de câteva ori iar măsurile sunt exagerate.
Î: Politicieni se referă la virologi precum profesorul Christian Drosten, de exemplu, când iau astfel de măsuri precum cele implementate acum, care restrâng puternic viața publică. Totuși, dumneavoastră nu considerați aceste măsuri ca fiind echilibrate. De ce?
Profesor Mölling: Exagerează! Domnul Drosten este un foarte bun om de știință. De asemenea, el știe datele mai bine decât alții. Iar el este cel care a conceput testul. Testul ne-a făcut să ne dă seama că oamenii nu au doar gripă, ci și un alt virus. Domnul Drosten nu ia decizii. El spune: acesta ar putea fi cazul sau nu ar putea fi cazul! Și evită predicțiile. Cel puțin în faza inițială el nu a fost de acord să se închidă urgent școlile. Mai târziu, a apărut în presă că el ar fi în favoarea acestei măsuri. Există de asemenea opinii variate în rândul virologilor. Există printre ei agitatori ai gloatei, să-i trecem cu vederea pentru moment. Institutul Robert Koch împinge lucrurile un pic cam tare. Este o autoritate de sănătate și este structurat diferit decât în știință.
Miercuri l-am auzit pe domnul Wieler de la Institutul Robert Koch spunând că se așteaptă ca zece milioane de oameni să fie infectați. Trebuie să spun: infectații nu sunt nici pe departe cea mai mare problemă. Trebuie protejați bătrânii! Și marile focare de infecție! În caz de îndoială, virologia înseamnă izolare, protejare. Asta facem la aeroporturi. Dar nu sunt de acord, precum unii dintre colegii mei, că trebuie să luăm aceleași măsuri în viața privată, în restaurante, în familie, în grădinițe și mai presus de toate la locurile de joacă.
Aș face o distincție importantă pentru cei bătrâni. Eu mă număr de asemenea printre cei bătrâni. Sunt de părere că poate nu ar trebui să ne agităm atât împotriva ideii ca tinerii să petreacă împreună și să se infecteze unul pe altul. Trebuie cumva să ne construim o imunitate. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă nu avem contacte unii cu alții? Tinerii duc infecția mult mai bine. Dar trebuie să-i protejăm pe bătrâni și să-i protejăm într-un fel în care poate fi analizat. Este oare normal ceea ce facem acum, să luptăm cu epidemia prin măsuri care aproape că paralizează întreaga economie mondială?
Întrebare: Înseamnă asta că grădinițele, școlile și restaurantele nu ar trebui închise, așa cum se întâmplă acum? Se vorbește acum de o carantină totală.
Profesor Mölling: Se va ajunge curând la asta. Suntem pregătiți pentru asta. Liderul din Bavaria, Soder, a afirmat deja acest lucru, joi. Cancelarul Merkel a lăsat de asemenea deschisă această posibilitate. A vorbit de un „simț al proporțiilor”. Un simț al proporțiilor este ceva diferit în opinia mea. Institutul Robert Koch furnizează cifrele. Apoi oamenii stau și ascultă: 20 de morți din nou, cât de îngrozitor! Știți când voi începe să mă panichez? Când vor fi 20.000. Abia atunci ne vom apropia de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, o gripă care a trecut complet neobservată.
Gripa din 2018 care a înregistrat 25.000 de morți nu a pus un moment pe gânduri presa. Spitalele au trebuit să se descurce cu un număr de 60.000 de pacienți suplimentari, care nu au reprezentat nici pentru clinici vreo problemă!
Întrebare: Dar acesta este unul din argumente. Politicienii spun: vrem să prevenim 20.000 de morți. Din acest motiv vrem să intervenim drastic în viața societății.
Profesor Mölling: Vă spun: nimeni nu a făcut asta în urmă cu doi ani. De unde a apărut acum nevoia asta? Este doar o imitație a ceea ce s-a întâmplat în China? Mă refer la ceea ce s-a petrecut în alte situații. Știu că oamenii îmi vor spune: gripa este diferită de această boală. Dar gripa este o boală foarte serioasă, să fim bine înțeleși. 25.000 de morți sunt foarte mulți și nu ne dorim acest lucru. Dar spitalele s-au descurcat. Iar acum noi ne temem că spitalele nu pot face față, că avem nevoie de mai multe ventilatoare, dar am concediat 4700 de asistente. Va fi destul de complicat deoarece producătorii nu le pot livra repede.
Vor să prelungească cât mai mult această stare. Toată speranța mea de a câștiga timp se bazează pe testele rapide de la Hoffmann-La Roche. Au cele mai rapide și bune teste. Am contribuit la dezvoltarea testului rapid de gripă la Zurich și l-am testat pe pacienții mei. Când va veni acel test, panica se va dezamorsa rapid.
Dezvoltarea unui vaccin va dura cel puțin un an. Primul lucru de care avem nevoie este un test. Am fost cercetător al HIV și am fost implicat în astfel de lucruri. Testele rapide ajută enorm. Dacă toată lumea știe că există doar oameni neinfectați pe pământ sau în tren, atunci pot sta liniștit.
Aceasta este frica principală: boala este prezentată ca o boală îngrozitoare. În sine boala este ca o gripă într-o iarnă normală. Este chiar mai puțin agresivă în prima săptămână. Problema principală cu epidemia de Sars-Corona 2 este caracterul ei asimptomatic: oamenii nu își dau seama de ea și îi infectează pe alții.
Întrebare: Oamenii se referă mereu la exemplul Italiei, unde se spune că mortalitatea este cu mult mai mare decât media. Cum vedeți aceste lucruri?
Profesor Mölling: Ați prins bine lucrurile. Nu știm! Cifrele se presupune că sunt mai mari dar nu știm cu siguranță asta. Există doi viruși în Italia. Un ziarist de la publicația „La Repubblica” a făcut referire la viața de familie diferită din Italia, unde oamenii stau mult mai mult timp unii cu alții și în felul acesta se pot infecta unii pe alții mult mai ușor.
Poate că nici sistemul lor de sănătate nu este la fel de bine pus la punct ca al nostru. Nu știu. Lombardia este citată ca fiind una dintre cele mai rele zone industriale când vine vorba de poluarea aerului, poluare și alți parametrii. Am publicat articole despre poluarea aerului în China. În acele articole, există întotdeauna comparații între China și metroul new-yorkez și Lombardia.
Nimeni nu se întreabă: sunt cifrele eronate în Italia, sunt ei cu nouă zile înaintea noastră în epidemie? Cum știm, cât de mulți oameni sunt testați? De cât timp sunt testele la dispoziția autorităților? Te poți uita la aceste curbe de creștere și poți vedea unde ești. Suntem încă pe un trend crescător. Dar dacă numărul celor infectați este de 100 de ori mai mare, atunci rata mortalității este aceeași.
Întrebare: Cum vedeți situația din China, locul din care a pornit virusul și boala? China este dată acum ca un exemplu pentru cât de bine a fost rezolvată criza.
Profesor Mölling: Astfel de infecții, inclusiv gripa, vin adesea din China. Există anumite motive pentru care se întâmplă aceste lucruri. Virusul rezultă dintr-o combinație explozivă de viruși de la porci, păsări și animale. Nu este cazul acum, dar cu toate acestea noul virus vine din China deoarece virușii apar când avem o densitate a populației.
Ebola a rămas mereu în junglă până când a apărut mobilitatea: călătoriile, vasele, trenurile, călătoriile la piețele săptămânale și școlile. Apoi am descoperit dintr-odată Ebola în trei țări. De vină este mobilitatea. China trebuia să ia o măsură de Anul Nou, din moment ce sute de mii de oameni ar fi călătorit acolo. Era o problemă.
Există două rate ale infecțiilor: în Wuhan City este de 10 ori mai mare decât în împrejurimi. Există o diferență mare între oraș și rural. De ce? Din cauza densității populației, a poluării aerului, a densității din apartamente. În cazul Chinei, poluarea aerului nu este niciodată menționată, deoarece este produsă de industriile care există încă în oraș.
În urmă cu doi ani, când am fost la Beijing, severitatea poluării aerului depindea, de asemenea, de ora din zi și de vânt. Oamenii din China tușesc. Se numește tuse de Beijing. Este o tuse care apare din cauza faptului că plămânii oamenilor sunt afectați de poluarea aerului. Dar nu este o tuse produsă de viruși ci de particule de praf. Acesta este cu siguranță un factor, dar nu am citit despre el nicăieri. Dar am fost în China și am scris o lucrare despre asta.
Mai mult trebuie spus că sunt mii de oameni care trăiesc în zgârie nori iar aceștia sunt apropiați. Este ca un sat cu 10.000 de oameni care trăiesc într-un mic bloc. Dacă ies cu toții afară apare un risc de infecție. Dar în interior desigur că riscul de infecție este uriaș. Interioarele sunt mult mai contagioase decât aerul proaspăt de afară. Carantina în fapt poate avea un impact negativ. Nu ne putem compara cu China. Smog, densitatea populației și toate celelalte. Noi nu avem problemele acestea.
Întrebare: Așadar, carantina care este menționată din ce în ce mai des…
Profesor Mölling: Da, exact despre asta vorbesc. Este singurul lucru de care mă tem. Este greșit! Tocmai de asta m-am decis să vorbesc. Este singurul lucru pe care îl putem face pentru a băga la loc spiridușul în sticlă. Celelalte lucruri deja s-au produs, așa că de ce să mai mă preocup? Avem nevoie de aer și soare, aerul diluează virușii iar soarele cu razele ultraviolete îi ucide Dar nu carantină! Nu te infectezi pe străzi!
Altfel, sper că vor apărea testele rapide, deși sunt dificil de produs. Trebuie să treci printr-un proces de validare, să vezi dacă funcționează așa cum trebuie. Din câte știu, testele pentru SARS-Corona 2 nu au fost validate, nu au fost cu adevărat verificate. Chinezii chiar au ajustat testul. Este dificil de făcut.
Întrebare: Ați avertizat de asemenea asupra panici. Ce rol joacă media în asta?
Profesor Mölling: Cred că de vreo câțiva ani avem o situație nou. Nu așa au stat lucrurile cu SARS-Corona 1. Noutatea constă în felul în care tinerii iau unii de la alții informațiile. Asta a schimbat lumea. În acest moment toată lumea este educată virologic. Ceea ce e bine. E bine să te speli pe mâini și în viitor. A strănuta în cot este ceva ce am recomandat de acum zece ani. Toate astea sunt bune.
Dar faptul că cineva declară numărul morților și al celor infectați fără nicio referință, astăzi 16 morți, mâine alți 1000 de oameni infectați, produce frică. Ne sunt puse în față numere care înfricoșează. Dar nu sunt corelate cu alte numere, iar apoi taximetristul îmi spune că va muri dacă va trebui să-și închidă afacerea. Trebuie avut și asta în vedere. Eu nu sunt un economist. Aud doar vocea oamenilor. Cu toții spun: faceți ceva! Vreau doar să previn carantina.
Întrebare: Ce susțineți? Ce alternative aveți în vedere și ce pot face indivizii care nu vor să se alăture aceste campanii de panică?
Profesor Mölling: Am fost întrebată la televizor ce cred despre bătrânii care ies la plimbare. Pot spune doar: Da, trebuie să o facă. Aerul proaspăt este bun pentru că diluează: oricine își poate da seama de asta. În al doilea rând, este soarele. Razele ultraviolete ucid virușii. Este bine să se joace afară copii. Este bine să stea afară. Cel mai bine.
Ce mai rămâne de făcut este purtarea de măști. Virușii sunt mici și pot pătrunde în multe locuri. O mască de gură te protejează împotriva infecțiilor din stropi. De ce ar trebui să păstrezi o distanță de 1,5 metri. Doar din acest motiv.
Virusul de unul singur nu călătorește departe. Virusul stă pe stropi și pe salivă. Când mă duc la cumpărături, îmi pun eșarfa pe gură și nas, nu vorbesc prea mult, apoi mi-o dau jos – toată lumea ar trebui să facă asta. Este important să-i izolăm și să-i protejăm pe bătrâni. Apoi cât mai mult aer proaspăt și raze ultraviolete. Mai mult, deschideți grădinițele și școlile în loc de a arunca familiile în haos. Școlile sunt cele mai bune locuri de a-i aduna și de unde afli cum se transmite lanțul infecțios. Poți controla asta și poți reacționa. Tinerii ies și mănâncă înghețată. Nu e bine. Trebuie să bea ceva fierbinte!
Dar sub nicio formă carantină! Oamenii trebuie să meargă la restaurante pe riscul propriu. Când vremea este frumoasă, nu poți ține oamenii blocați în case. Aud asta în familie: ce facem cu copiii când este vreme frumoasă? Poți face asta o săptămână, maxim două. De asemenea trebuie construită cumva imunitatea și doar prin contact poți face asta.
Întrebare: Ați scris o carte despre viruși ca fiind „superputerea vieții”. Este o putere foarte periculoasă, așa cum li se pare acum unora? Am citit recent thrillerul lui Richard Preston „Hot Zone” despre virusul Ebola. Ce sunt virușii, dacă ni-i puteți descrie pe scurt?
Profesor Mölling : Cartea este gândită altfel, nu este vorba despre mari pericole. Virușii fac parte din viața noastră, la fel ca microorganismele și bacteriile. Sunt de mai mult timp pe pământ decât noi. Virușii sunt atât de flexibili și adaptabili și atât de inovatori. Ne-au ajutat să fim ceea ce suntem. Există de la începuturile evoluției.
Ceea ce vedem acum este o evoluție pe ritm foarte rapid. Virușii sunt cele mai puternice și rapide evoluții din lumea. Sunt cea mai mare populație din lume. Numărul lor este mai mare decât al stelelor din cer sau al firelor de nisip. În principiu numărul mare al virușilor nu te face bolnav. Nu sunt decât vreo 250 de viruși care potențial te îmbolnăvesc. Boala este determinată de parametrii umani. Dacă vei închide oamenii în case, virusul nu va muri ci se va duce la căței și pisici. Întotdeauna găsește o cale de ieșire. Nu poți opri asta. Virusul nu va muri și nu va dispărea. Aceasta este estimarea mea.
Sunt virușii Zika. Există virusul febrei West Nile care se răspândește de la New York la San Francisco în cinci ani, de la o singură pasăre care a căzut moartă în New York. Virușii sunt atât de adaptabili și versatili.
Coronavirusul nu este cel mai rău, are un sistem de corecție ca oamenii, ceva de felul Tipp-Ex pentru genom. Virusul este atât de mare încât dacă s-ar schimba prea mult, s-ar autodistruge.
Virușii sunt aproape o specie, nu doar un tip. Vaccinarea nu va fi ușoară. Dar virușii ar putea fi de asemenea salvatorii noștri. Scriu în prezent o carte despre virușii care ucid bacteriile. Fac asta când se multiplică. Poate că astfel pot face o alianță cu noi pentru a lupta contra bacteriilor multirezistente. Aceasta va fi marea noastră provocare în viitor.
Interviu tradus de la https://www.rubikon.news/artikel/die-stimme-der-vernunft
Sunt stupefiat!
Mai au sa spuna tinerilor sa-si ia bunicii la plimbare, club, cafenea…etc!
Un mesaj ciudat circula pe net: daca oui o cruce la usa, virusul nu intra! Am dorit sa verific efectul si am pus! Ceea ce era de asteptat s-a intamplat: un „bun” vecin a sparlit-o! Sa-i fie de bine si sa fie sanatos! :)) Maine pun o cutie de pateu sau o bucata de drojdie! Oare gasesc un biletel cu multumiri?
12 experți în probleme de sănătate se exprimă împotriva isteriei coronavirusului: Măsurile luate de guverne vor distruge viețile a milioane de oameni!
„Problema SARS-CoV-2 este probabil exagerată din moment ce 2,6 milioane de oameni mor din cauza infecțiilor respiratorii în fiecare an, afirmă o echipă de cercetători francezi.”
Stela Spataru
martie 27, 2020
Isteria planetară privind coronavirusul este alimentată de faptul că presa de pretutindeni se referă în continuu la mii și zeci de mii de „pacienți”, deși în peste 90% din cazuri vorbim de persoane care fie sunt complet asimptomatice, ori au simptome foarte ușoare. Aceștia nu sunt bolnavi, spune Dr. Sucharit Bhakdi, specialist german în microbiologie, fost profesor la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz și director al Institutului pentru Microbiologie și Igienă Medicală.
„Ne speriem că un milion de infecții cu noul virus vor conduce la 30 de decese zilnic în următoarele 100 de zile. Dar nu ne dăm seama că 20, 30, 40 sau chiar 100 de pacienți care au fost testați pozitiv pentru coronavirusuri normale deja mor în fiecare zi”, spune Bhakdi, referindu-se la situația din Germania.
„Măsurile guvernului împotriva Covid19 sunt grotești, absurde și foarte periculoase (…) Speranța de viață a milioane de oameni este redusă. Impactul înfiorător asupra economiei mondiale amenință existența unui număr imens de oameni. Consecințele asupra îngrijirii medicale sunt profunde. Deja îngrijirile acordate pacienților au fost reduse, operațiile anulate, personalul medical amețit. Toate acestea vor avea un impact profund asupra întregii societăți. Toate aceste măsuri conduc la autodistrugere și sinucidere colectivă pe baza a nimic altceva decât a unei năluciri.”
Pentru a avea o imagine corectă a situației, spune B, trebuie să avem în vedere că într-un stat ca Germania, mor zilnic circa 2200 de persoane având peste 65 ani. De la debutul epidemiei, în Germania au murit doar puțin peste 200 de persoane.
Potrivit dr. Sucharit Bhakdi, rata ridicată a mortalității din China și din nordul Italiei este în strânsă corelație cu gradul ridicat de poluare din aceste zone. În mod firesc, COVID-19 face ravagii printre vârstnicii din regiunea Lombardia, oameni ai căror plămâni au fost compromiși de decenii întregi trăite într-o zonă poluată.
„Nu am văzut niciodată ceva ca acum, nici măcar ceva apropiat de ce se întâmplă acum. Nu am în vedere pandemia, pentru că am văzut 30 de pandemii, una în fiecare an. Se numesc gripe. Iar alte viroze respiratorii, nu știm întotdeauna ce sunt. Dar nu am văzut niciodată genul acesta de reacții și încerc să înțeleg de ce”, afirmă Dr. Joel Kettner profesor de Chirurgie și Sănătate Publică la Universitatea Manitoba (Canada), citat de ActiveNews.
„Mă îngrijorează mesajul transmis publicului despre frica de a intra în contact cu alți oameni, de a fi în același loc cu oamenii, strângându-le mâna, având întâlniri. Mă îngrijorează multele, foarte multele consecințe legate de asta”, spune Kettner, fost Director Medical al Centrului Internațional pentru Boli Infecțioase.
„Chiar și gripele moderate sau cele comune, cunoscute de ani de zile, pot produce o rată a mortalității de până la 8% când îi ating, de pildă, pe bătrânii aflați în aziluri. În fapt, astfel de coronavirusuri „moderate” infectează zeci de milioane de oameni anual și sunt responsabile pentru 3% până la 11% dintre cei spitalizați în fiecare iarnă în SUA cu infecții respiratorii.
Dacă nu am ști că există un nou virus și nu i-am verifica pe oameni cu teste PCR, numărul total al morților provocate de „boli ca gripa” nu ne-ar părea neobișnuit. În cel mai bun caz, s-ar putea să observăm fără prea mare îngrijorare că sezonul gripei de anul acesta este un pic mai rău decât în mod obișnuit”, notează Dr. John Ioannidis, care este profesor de medicină la Universitatea Stanford.
Și medicul israelian Yoram Lass, fost Director General al Ministerului Sănătății, crede că isteria creată pe tema coronavirusului este disproporționată.
„Italia este recunoscută pentru morbiditatea uriașă rezultată din probleme respiratorii, de trei ori mai mult decât orice altă țară europeană. În SUA mor anual 40.000 de oameni în sezonul gripei obișnuite iar până acum au murit 40-50 de persoane, majoritatea într-un azil de bătrâni din Krikland, Washington.
În fiecare țară, mor mai mulți oameni din cauza gripei obișnuite decât cei care mor din cauza coronavirusului.
Există un foarte bun exemplu pe care îl trecem cu vedere cu toții: gripa porcină din 2009. Acesta a fost un virus care a plecat din Mexic iar până astăzi nu există un vaccin împotriva sa. Dar cum așa? La vremea aceea nu era Facebook sau poate că era dar se găsea la începuturi. Prin comparație, coronavirusul este un virus cu PR.
Oricine crede că statele vor opri virușii se înșală.”
Dr. Pietro Vernazza este un medic elvețian, specializat în boli infecțioase la Spitalul Cantonal din St. Gallen și Profesor de Sănătate Publică:
„Avem date de încredere din Italia și o lucrare a unor epidemiologi care a fost publicată în reputata revistă „Science”, care a analizat răspândirea în China. Rezultă limpede că aproximativ 85% din toate infecțiile au apărut fără ca cineva să-și dea seama de infecție. 90% din pacienții infectați au în mod verificabil peste 70 de ani, 50% au peste 80 de ani.
În Italia, unul din zece oameni diagnosticați va muri, potrivit cercetării publicate în revista Science, ceea ce înseamnă din punct de vedere statistic unul într-o mie de persoane. Fiecare caz individual este tragic, dar adesea – la fel ca în cazul gripei sezoniere – afectează pe cei care se află la sfârșitul vieții.
Dacă vom închide școlile, îi vom împiedica pe copii de la a dobândi rapid imunitate. Ar trebui să integrăm mai bine faptele științifice în deciziile politice.”
Frank Ulrich Montgomery este un radiolog german, fost președinte al Asociației Medicale Germane și Președinte Adjunct al Asociației Medicale Mondiale.
„Nu sunt un susținător al carantinei. Oricine impune ceva de tipul acesta trebuie să ne spună când și cum o să o luăm din nou de la capăt. Din moment ce trebuie să presupunem că virusul va fi cu noi mult timp, mă întreb când ne vom reîntoarce la normal? Nu poți ține închise școlile închise până la sfârșitul anului. Pentru că va trebui să treacă cel puțin atât până când vom avea un vaccin. Italia a impus o carantină și a obținut efectul opus. Și-au umplut rapid spitalele, dar asta nu a împiedicat răspândirea virusului în timpul carantinei.”
Prof. Hendrik Streeck este un cercetător german al HIV și epidemiolog. Este profesor de virologie și director al Institutului de Virologie și Cercetarea HIV de la Universitatea Bonn.
„Noul patogen nu este atât de periculos, este chiar mai puțin periculos decât Sars-1. Ceea ce distinge Sars-CoV-2 este că se reproduce în partea superioară a gâtului și din acest motiv este mult mai infecțios deoarece virusul sare dintr-un gât în altul, ca să zicem așa. Dar acesta este de asemenea un avantaj: deoarece Sars-1 se multiplică în plămâni, nu este atât de infecțios, dar cu siguranță ajunge la plămâni ceea ce îl face să fie mai periculos.
Trebuie avut de asemenea în vedere că morțile rezultate în Germania din cauza Sars-CoV-2 erau în principal bătrâni. În Heinsberg, de pildă, un bărbat de 78 de ani cu alte boli cronice a murit din cauza unui atac de cord și asta fără să fie nevoie de coronavirus. Din moment ce era infectat, el apare în mod natural trecut în statisticile Covid 19. Dar întrebarea este dacă el nu ar fi murit oricum, chiar și fără coronavirus.”
Dr. Yanis Rousel si o echipă de cercetători de la Institutul de Boli Infecțioase din Marsilia au condus un studiu peer-reviewed în ceea ce privește mortalitatea Coronavirusului, pentru guvernul francez.
„Problema SARS-CoV-2 este probabil exagerată din moment ce 2,6 milioane de oameni mor din cauza infecțiilor respiratorii în fiecare an comparativ cu cele mai puțin de 4000 de morți ca urmare a SARS-CoV-2 la momentul scrierii acestei lucrări.
Studiul a comparat rata mortalității rezultate din SARS-CoV-2 în țările OECD (1,3%) cu rata mortalității coronavirușilor normali identificați în pacienții AP-HM (0,8%) în perioada 1 ianuarie 2013 – 2 martie 2020.
Ar mai trebui notat că studiul sistematic al altor coronavirusuri (dar nu și pentru SARS-CoV-2) a relevat că procentul celor asimptomatici este egal sau chiar mai mare decât procentul pacienților simptomatici. Aceleași date pentru SARS-CoV-2 ar putea fi în curând disponibile, ceea ce va reduce mai mult riscul relativ asociat aceste patologii.”
Dr. David Katz este un doctor american și director fondator al Centrului de Prevenție de la Universitatea Yale.
„Mă îngrijorează teribil faptul că aceste consecințe sociale, economice și de sănătate publică rezultate din prăbușirea totală a vieții normale – școli și afaceri închise, adunări interzise – vor fi de durată și catastrofale, probabil mai grave decât bilanțul direct al virusului. Bursa își va reveni cu timpul, dar multe afaceri nu-și vor mai reveni niciodată. Șomajul, sărăcia și disperarea vor fi o nenorocire de primă mărime pentru sănătatea publică.”
Michael T. Osterholm este profesor și director al Centrului pentru Cercetarea Bolilor Infecțioase de la Universtatea Minnesota.
„Aveți în vedere efectul pe care îl va avea închiderea birourilor, a școlilor, a transporturilor, a restaurantelor, hotelurilor, magazinelor, teatrelor, sălilor de concerte, evenimentelor sportive, pe termen nedefinit și lăsarea tuturor acestor oameni pe spezele statului. Ce va rezulta nu va fi o criză economică, ci o prăbușire economică completă, cu nenumărate slujbe pierdute, cu mult înainte să apară un vaccin sau să aibă loc imunitatea de grup.
Cea mai bună alternativă ar fi a-i lăsa pe aceia care prezintă un risc minim să continue să muncească, a ține în viață afacerile și producția, și „a conduce” societatea, în același timp, recomandându-le celor cu riscuri mari să se protejeze pe ei înșiși prin distanțare socială și a îmbunătăți cât de bine putem capacitățile medicale. Cu un astfel de plan, am putea treptat să ne construim imunitate de grup fără să distrugem structura financiară pe care se bazează viețile noastre.”
Dr. Peter Goetzsche este profesor de Cercetare Clinică la Universitatea din Copenhanga. Este autorul mai multor cărți despre corupția din domeniul medicinii și despre puterea marilor companii farmaceutice.
„Principala noastră problemă este că nimeni nu va fi tras la răspundere dacă măsurile sunt prea draconice. Vor avea probleme doar dacă sunt prea puțin draconice. Astfel, politicienii noștri și cei care se ocupă de sănătatea publică fac mult mai multe decât ar trebui de fapt să facă.
Nicio astfel de măsură draconică nu a fost aplicată în timpul pandemiei din 2009 și în mod cert nu poți lua asemenea măsuri în fiecare iarnă. Nu putem închide lumea întreagă pentru totdeauna.
Dacă se va dovedi că epidemia va dispărea rapid, se va forma o coadă din oameni care vor încerca să-și asume merite pentru acest lucru. Și putem fi ai naibii de siguri că astfel de măsuri draconice vor fi aplicate și tura următoare. Dar aduceți-vă aminte gluma despre tigrii:
De ce sufli în trompetă?
Ca să țin departe tigrii.
Dar aici nu sunt tigrii.
Păi vezi?”
https://bpnews.ro/2020/03/27/12-experti-in-probleme-de-sanatate-se-exprima-impotriva-isteriei-coronavirusului-masurile-luate-de-guverne-vor-distruge-vietile-a-milioane-de-oameni/#.XoPSmdSF7Gg