Avizul pentru Schengen se putea obține ușor! Trebuia forțată mâna austriacilor!

 

Avizul pentru spațiul Schengen se putea obține ușor dacă aveam oameni competenți în Ministerul Afacerilor Externe și în Serviciul de Informații Externe! Dacă aceștia își făceau datoria, dacă aveau minima inteligență profesională, trebuiau să caute locul unde Austria era vulnerabilă în ziua votului! Punctul ei slab! Și nu era greu de găsit! Se auzise și la București, în comentariile unor ziariști, că austriacii erau foarte interesați de intrarea în Schengen a Croației! Aveau interese mari! Au fost și enumerate aceste interese, aflate în cunoștința de cauză a comentatorilor din București!

Reacția oficială a Bucureștiului se impunea de la sine: nu ne primește Austria în spațiul Schengen, atunci, în replică, votăm și noi împotriva intrării Croației! Avertizam Croația, ca între două țări prietene, țări normale, că nu avem nimic împotriva Croației, dar nu avem altă soluție pentru a contracara jocul perfid și incorect al Vienei! Și tratam cu Viena în acești termeni! Ai unui șantaj! Ne dați votul, vă dăm votul!

Când ai de-a face cu parteneri imorali, infractori la legile conviețuirii, ale bunei colaborări, ți se permite să fii și tu, în replică, incorect! Croații ar fi înțeles rațiunea noastră de a acționa în acest fel și nu s-ar fi supărat! Supărați ar fi rămas măgarii de austriaci! Austriaci am zis! Nerușinații!

Ion Coja