CD
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
CHINA ARE SINGURUL AVION MILITAR HIPERSONIC DIN LUME
– de ce este capabil WZ-8?
Military Watch Magazine – 5 decembrie-2021
De la dezvelirea de către președintele rus Vladimir Putin a unei serii de noi arme hipersonice în martie 2018, tehnologiile hipersonice au fost din ce în ce mai mult esențiale pentru discuțiile despre supremația militară. China și Coreea de Nord au desfășurat de atunci astfel de arme proprii, în timp ce Statele Unite și-au accelerat eforturile de dezvoltare pe mai multe programe paralele ne concretizate inca. Cu toate acestea, mai complexă decât rachetele hipersonice de unică folosință și vehiculele cu alunecare/planare este dezvoltarea aeronavelor capabile să zboare la viteze hipersonice fie pentru roluri de luptă, fie pentru recunoaștere.
În timp ce în timpul Războiului Rece URSS a înregistrat cel mai rapid avion de luptă din lume, MiG-25, care la Mach 3.2 deține recordul mondial confortabil până în prezent, cerințele tehnologice pentru un avion capabil să depășească Mach 5 sunt considerabil mai mari. Cu o contracție bruscă a industriei atât în Rusia, cât și în Statele Unite după încheierea Războiului Rece, China a apărut în 2019 ca prima țară din lume care a descătut un avion militar hipersonic. Dezvelire a platformei de recunoaștere fără pilot WZ-8 pe 1 octombrie în acel an a marcat cea de-a 70-a aniversare a statului.
Dezvăluirea WZ-8 vine pe măsură ce sectorul de apărare al Chinei stabilește un avans într-o gamă tot mai mare de tehnologii și a oferit Armatei Populare chineze de Eliberare (PLA) un atu cu totul unic, cu potențialul de a servi ca un multiplicator eficient de forță pentru multe dintre noile sale sisteme de arme tactice. Deși specificațiile sale exacte rămân necunoscute, aeronava este destinată să zboare la viteze și altitudini extreme, cu intenția raportată de a furniza atât informații generale, cât și date de direcționare. Astfel de moduri de zbor au fost invocate de numărul de avioane de recunoaștere în trecut, în special seria sovietică MiG-25R, precum și de avioanele americane A-12 și SR-71, deoarece aeronavele mai mari și mai rapide sunt mai dificil de blocat sau doborât.
În urma progreselor înregistrate în tehnologiile de rachete aeriene cu senzori în anii 1980 și 90, toate aceste aeronave au fost retrase, deoarece supraviețuirea lor a fost din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării. WZ-8, cu toate acestea, este un salt peste capacitățile de război rece al aeronavelor americane și sovietice care oferă un nivel similar de invulnerabilitate astăzi la ceea ce au făcut în anii 1960 și 70, atunci când au fost introduse.
În timp ce sateliții de supraveghere au cursuri previzibile care le permit să fie sustrași și se așteaptă să fie ținte principale în cazul unei ostilități deschise între marile puteri, aeronavele de recunoaștere din aerodromurile lor sunt mult mai dificil de localizat, pot fi ascunse în umerase subterane și pot zbura de-a lungul oricărei traiectorii spre orice țintă în mod neașteptat.
Dezvaluit WZ-8 oferă astfel o capacitate de supraveghere mult mai robustă pentru PLA-ul chinez decât au militarii rivali. Mai multe surse au indicat că WZ-8 poate plana sau zbura la viteze maxime cuprinse între Mach 6 și Mach 7chiar si impotriva Jetului de vest cu o rază lungă de acțiune aer iar rachetele americane cum ar fi AIM-120 și Meteor care zboară cu mult sub Mach 5 ar trebui să fie de peste două ori mai repide pentru a reprezenta o amenințare gravă pentru avionul telechidat.
Cel mai periculos rol al WZ-8 ar putea fi furnizarea de date de direcționare, în special cu privire la navele de război care, datorită mobilității lor, reprezintă ținte mai dificile pentru rachetele cu rază lungă de acțiune decât bazele fixe. Acest lucru permite aeronavei să joace un rol vital în facilitarea atacurilor rachetelor anti-navă cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele balistice DF-21D și DF-26 de la sol, rachetele de croazieră YJ-100 lansate de nave și rachetele YJ-12 desfășurate de bombardierele H-6 ale Marinei PLA chineze.
Deși alte aeronave hipersonice sunt în prezent în curs de dezvoltare în străinătate, precum interceptorul rusesc PAK DP (MiG-41), cu echipaj uman, despre care unele rapoarte indică faptul că va zbura peste Mach 5, startul Chinei în domeniu reflectă o tendință în creștere spre primatul său tehnologic și îi va oferi date de zbor și experiență operațională care ar putea beneficia de dezvoltarea viitoarelor modele, inclusiv a aeronavelor de luptă potențial hipersonice.
Sursa: https://militarywatchmagazine.com/article/china-worlds-only-hypersonic-aircraft
Traducerea: CD
Comenteaza