freemacadam@gmail.com 77.111.246.13
Un text amuzant dacă n-ar fi fost atât de patetic în lipsa sa de realism. Generalul Costaș, asemenea generalilor de platou (de televiziune) sau mai bine zis de carton, care decorează studiourile din întregul Occident de la declanșarea războiului, divagă aici la nivel european (la propriu și la figurat). Fiecare dintre cele zece puncte ale declarației sale sunt false și în perfect sincronism cu informațiile ce emană din mediile de masă occidentale. E obositor să argumentezi și să demistifici fiecare punct în parte, o voi face doar pentru al zecelea care ne privește direct, unde Costaș îl citează pe ministrul Nicu Popescu. Deja nivelul diplomatic al ministrului lasă de dorit atunci când folosește sintagme de genul ”mielul blând care suge de la două oi”. Moldova ca și Ucraina înainte de Maidan, este sub presiune (a se citi șantaj) occidentală, fiind somată să aleagă în parteneriatul socio-economic intre Occident și Rusia. Dacă Moldova va alege Rusia, un nou Maidan nu este exclus. Războiul din Ucraina nu demonstrează deloc “că politica duplicitară a guvernelor de la Chișinău nu are sorți de izbândă”, este doar o supoziție grotească, un mijloc de-a înclina balanța, vă las să ghiciți în ce direcție. Ar trebui înțeles odată pentru întotdeauna faptul că atât politica romanească cât și cea moldovenească nu sunt politici suverane ci manipulate mai mult sau mai puțin de state puternice cu interese. Dacă rușii au anexat Crimeea au făcut-o în urma unui referendum respectând principiul internațional al “dreptului popoarelor de-a dispune de ele însăși”. În mod sigur vor anexa și Donbasul rusofon tot în urma unui referendum. Problema spinoasă rezidă în rusofonii din Transnistria și Moldova și asta poate constitui un focar de război, occidentul știe asta și face totul pentru a îl ațâța. Singurul pericol vine din Occident și din… România. Vă invit să ascultați un mare patriot, și sper că veți înțelege situația reala : P.S. Vreau să cred că nota redacției nu e nimic mai mult decât o glumă, în caz contrar e dezamăgitor, decepționant. |
Niciun pericol nu vine din Occident sau dinspre Romania catre Rep. Moldova. Si Occidentul ca si Romania cunosc bine ca Republica Moldova este o fosta republica sovietica a URSS, republica ce a fost rusificata pana in maduva oaselor din toate punctele de vedere. Ei stiu ca nu sunt romani ci moldoveni, teorie si ideologie care le-a fost implementata de secole atat de ohrana tzarista cat si de ohrana bolsevica. Si-au luat pasapoarte romanesti cu sutele de mii ca sa ajunga in vestul corupt si imoral. N-au votat nici 1% cu partidele lor cu program unionist. Basarabenii, cand se trezesc dimineata, se intreaba daca a plouat la Moscova. Eu nu-i vad ca se intreaba daca ninge si la Bucuresti daca la ei este lapovita si ninsoare.
Opinia mea este gresita ? Scuze !
Am avut ocazia sa intalnesc destul de multi moldoveni. Nu vreau sa generalizez, dar din cei care i-am intalnit, sau cei cu care am comunicat colo si colo (forumuri, platforme), multi aveau din pacate fixismul asta ca sunt altceva decat romani. Istoriceste, daca se legau de aspectul asta, ei se credeau urmasi de sciti plus cumani si, mai ales, ei cica nu vorbesc limba romaneasca, ci limba moldoveneasca. Pe unii i-am intrebat daca ma inteleg integral cand le vorbesc sau le scriu, pe altii ii invitam sa-mi comunice pe moldoveneste in asa fel incat sa nu inteleg ce-mi spun. Bineinteles, se ajungea la un soi de blocaj, de sincopa. Ne gaseam in fata a ceva ce nu poate fi demonstrat :) . Adica diferenta intre „cele doua limbi”.
„Dacă rușii au anexat Crimeea au făcut-o în urma unui referendum respectând principiul internațional al “dreptului popoarelor de-a dispune de ele însăși”. În mod sigur vor anexa și Donbasul rusofon tot în urma unui referendum.”
E o logica stramba aici, pentru ca nu e vorba de un popor (cel rusofon) ci de o minoritate concentrata intr-o anumita zona. Dreptul popoarelor de a dispune de ele insasi se face la nivel national…gen daca cutare tara vrea sau nu in UE, NATO sau vrea asocierea eurasiatica.
Ca sa se inteleaga treaba asta trebuie sa faci niste extrapolari care sa echivaleze situatia de acolo. Adica presupui ca Ungaria ar fi o putere militara (ceva de genul Frantei, UK, Turcia. Nu exista nici un fel de alianta, uniune, deci fiecare e de capul lui si face ce poate si ce-i permine putirinta. Faci referendum in Covasna, Harghita si Satu Mare si ai sanse sa obtii un rezultat foarte favorabil separatismului. Nu te intreaba nimeni de drepturi istorice si alte chestii de genul asta, conteaza doar ce poate face fiecare. Moment in care, Victorel Orban recunoaste independenta celor 3 judete si pregateste o anexare in viitor a lor, doar e dreptul popoarelor la autodeterminare, nu-i asa?
Profitand de puterea militara, purcede la a o impune. Ca sa echivalam si mai mult situatia. cele 3 judete sunt dispuse de-a lungul granitei de vest a Romaniei (adica in locul Bihor+Arad+Timis). Orbanel intra acolo, ude deja separatistii maghiari s-au mobilizat si incepe „operatiunea militara” bombardand pina la Galati si la Iasi.
Si sa stii ca pe Orbanel l-ar foarte duce vointa intr-acolo, numai de ar exista cadrul (fiecare tara cu a ma-sii, fara sa te traga nimeni de maneca pentru nimic) si, bineinteles, daca ar avea o forta militara de genul celei pomenite. Sigur ca astea lipsesc, dar gandirea e aceeasi.
„Generalul Costaș, asemenea generalilor de platou (de televiziune) sau mai bine zis de carton,”
Pare mult mai mult. Chiar daca unora nu le place ce spune:
„A absolvit Școala Militară Superioară de Aviație din orașul Harkov (1967), Academia Forțelor Aeriene „Iuri Gagarin” de la Moscova (1976) În perioada 1967-1984 e ofițer de aviație în Armata Sovietică, mai întâi ca pilot (din 1967), comandant de escadrilă (1976-1978) apoi locțiitor,si comandant regiment de aviatie (1978-1980). Devine comandant de Divizie de aviatie in(1980-1982), având 102 avioane de luptă . Urmează studiile la Academia Marelui Stat-Major al armatei URSS, la Moscova pe care o absolvă cu onoruri… apoi nimit adjunct al comandantului Armatei a 14-a a URSS pe probleme de aviație.
În anul 1984 a fost numit în funcția de locțiitor al comandantului DOSAAF (Societatea Voluntarilor din Uniunea Sovietică pentru Asistența acordată Armatei, Forțelor Aeriene și Navale) din RSS Moldovenească, iar în anul următor a devenit comandant al Comitetului Central al DOSAAF, deținând această funcție până în anul 1990. A fost avansat în octombrie 1988 la gradul de general-maior de aviație al Armatei Sovietice.
În anul 1990 a fost numit în funcția de președinte al Comisiei Sovietului Suprem al RSS Moldova pentru Securitatea Statului și probleme militare, iar în septembrie 1990 – membru al Consiliului Prezidențial al Republicii Moldova. Între anii 1990-1992, generalul Ion Costaș a deținut funcția de ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova. ”
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Costa%C8%99
E practic un fost general al armetei sovietice si ruse (tinand cont si de perioada ’90 – ’92.