Victor Grigor
316 aprobate

grigor.victor@yahoo.com
188.27.147.230În răspuns la mihai.

Domnule Mihai, cartea despre care v-am relatat ia in calcul, asa cum am spus in mai multe randuri, toate descoperirile arheologice facute pentru perioda de dupa cucerirea Daciei de catre romani, pe intreg teritoriul Rom^niei, deci nu numai din teritoriile care au intrat in componenta provinciei Dacia. Faptul ca nu puteti sa intelegeti acest lucru , sau nu vreti sa-l intelegeti, ma face sa afirm ca dati dovada de lipsa de maturitate intelectuala, sau macar emotionala, pentru ca numai un om imatur la aceste capitole nu este capabil sa urmareasca cu atentie un material care contrazice convingerile sale. Argumentul dvs. cu privire la costumul popular rom^nesc nu are mare valoare , pentru ca el reflecta influetele altei epoci: aceea a reconversiei agro-pastorale produse dupa distrugerea vietii urbane provinciale datorate invaziilor barbare.

Totusi , va rog sa remarcati ca portul nostru taranesc se remarca prin albitudine, adica printr-o caracteristica total straina portului dacilor, slavilor, germanilor sau celtilor, care ne duce cu gandul la culoarea pe care o avea toga romana, fapt remarcat si de catre foarte multi etnografi care l-au studiat. Apoi, faptul ca un dans, ca cel numit „Calusul” , care mai este viu doar in regiunea cea mai intens romanizata dintre cele ale Daciei Romane, Dacia Malvensis ( Oltenia de azi), ne face sa banuim ca la origini era un dans militar propriu legiunilor care au stationat pe Dunare pana la anul 602! Despre costumatia calusarilor, ce ziceti: seamana mai mult cu costumul dacilor de pe columna sau cu cel al legionarilor romani? Ati remarcat ca dansatorii poarta legate de braul de la bracinari( termen militar roman „bracae”, adica „pantaloni”) niste curele sau bucati lungi de material textil ? Stiti de unde provin acele piese de vestimentatie? De la costumul dacic, sau de la cel al legionarului roman? Stiti de unde vine cuvantul rom^nesc „intunecat”? De la sarica dacica , sau de la tunica legionarului?

Cat despre problema ceramicii dacice… dacii n-au mai facut ceramica de traditie sau factura dacica pentru ca cea romana era mai ieftina si mai buna calitativ, si asta era valabil la toate tipurile de produse manufacturiere din provincie. Dac ar fi existat o impotrivire puternica fata de ocupantul roman, si un atasament mai mare fata de traditiile dacice, dacii din Provincie ar fi sabotat produsele romane ,macar la nivelul obiceiurilor funerare, asa cum au facut ilirii din Panonia. Faptul ca nu au facut-o dovedeste ca atasamentul lor fata de cultura proprie era mai slab decat dorinta de a deveni si ei , ca toata lumea din jur_ romani.

*

Nota redacției – Romanizarea Daciei este un subiect care include și imensul prestigiu de care s-au bucurat geto-dacii în antichitatea clasică, greco-romană.