caroline gunderode
10 aprobate

google.bex
caroline.gunderode@gmail.comh
109.133.42.42

 

A mai existat un motiv pentru care JFK a fost asasinat : el a refuzat Israelului arma nucleara , cerând controale regulate asupra Israelului spre a împiedica proliferarea periculoasa a acestei arme pe terra .

Perez nu i-a dat decat un raspuns ambigu:

„În multitudinea de documente postate de Arhivele Securității Naționale, este dezvăluită și originea credinței des repetate a Israelului că ‘nu ar fi primul care va introduce arme nucleare’ – o declarație deliberat ambiguă care a lăsat Israelului spațiu pentru a dezvolta armele, dar nu a se înarma.”

Aici aveti intreg articolul despre scrisorile lui Kennedy declasificate :

JERUSALEM POST :
titlul:
„President Kennedy gave Israel a strong warning about its nuclear reactor in 1963”

Kennedy, who was otherwise close to Israel, was furious with its ostensible nuclear weapons program.

By RON KAMPEAS/JTA Published: MAY 8, 2019 03:20
traducere mecanica:

„Președintele Kennedy a dat Israelului un avertisment puternic cu privire la reactorul său nuclear în 1963”

Kennedy, care de altfel era aproape de Israel, era furios de programul său aparent de arme nucleare.
De RON CAMPEAS/JTA Publicat: 8 MAI 2019 03:20E-mail Stare de nervozitate Facebook fb-messenger
Președintele american John Kennedy și soția sa în Dallas 150 (credit foto: REUTERS)
Președintele american John Kennedy și soția sa în Dallas 150
(credit foto: REUTERS)

WASHINGTON ( JTA ) — Documente declasificate arată că președintele John Kennedy l-a avertizat pe prim-ministrul israelian Levi Eshkol în 1963 că sprijinul SUA pentru tânăra țară ar fi „grav periclitat” dacă Israelul nu ar permite Statelor Unite inspecțiile periodice ale reactorului nuclear al Israelului.

O telegramă de la Kennedy din 4 iulie 1963, îl felicită pe Eshkol pentru preluarea prim-ministrului după demisia lui David Ben-Gurion și relatează discuțiile dintre Kennedy și Ben-Gurion despre inspecțiile la reactorul din Dimona.

„Așa cum i-am scris domnului Ben-Gurion, angajamentul și sprijinul acestui guvern față de Israel ar putea fi serios periclitat dacă s-ar crede că nu am reușit să obținem informații fiabile despre un subiect la fel de vital pentru pace precum efortul Israelului în domeniul nuclear, ” a spus telegrama.

Telegrama a fost declasificată în anii 1990, dar nu a fost disponibilă pe scară largă până săptămâna trecută , când Arhivele Securității Naționale, un proiect afiliat Universității George Washington, a postat -o ​​pe site-ul său.

Kennedy, care de altfel era aproape de Israel, era furios de programul său aparent de arme nucleare, temându-se că Uniunea Sovietică l-ar putea folosi ca pârghie pentru a-și menține influența în Orientul Mijlociu.

Eshkol, surprins cu privirea de tonul telegramei, a avut nevoie de șapte săptămâni pentru a-și da acordul, iar inspecțiile de două ori pe an au continuat până în 1969, când președintele Richard Nixon le-a încheiat.

În multitudinea de documente postate de Arhivele Securității Naționale, este dezvăluită și originea credinței des repetate ale Israelului că nu ar fi primul care va introduce arme nucleare – o declarație deliberat ambiguă care a lăsat Israelului spațiu pentru a dezvolta armele, dar nu a le înarma.

Shimon Peres, pe atunci adjunct al ministrului apărării – mai târziu avea să conducă țara ca prim-ministru pentru două perioade și apoi va deveni președinte – a improvizat declarația când a fost surprins de Kennedy în timpul unei întâlniri pe care Peres o programase cu consilierul lui Kennedy, Myer Feldman, care a funcționat și ca legătură a administrației cu Israelul și comunitatea evreiască din SUA. Fără să știe Peres, Kennedy și Feldman plănuiseră întâlnirea „surpriză”.

Potrivit unui raport în limba ebraică a Ministerului de Externe al Israelului, despre întâlnirea din 2 aprilie 1963, Kennedy l-a rugat pe Peres să intre în Biroul Oval timp de 30 de minute și l-a întrebat cu privire la capacitatea nucleară a Israelului.

„Știți că urmărim foarte îndeaproape descoperirea oricărei dezvoltări nucleare din regiune”, a spus Kennedy. „Acest lucru ar putea crea o situație foarte periculoasă. Din acest motiv, vă monitorizăm efortul nuclear. Ce ai putea să-mi spui despre asta?”

Peres a improvizat: „Pot să vă spun cel mai clar că nu vom introduce arme nucleare în regiune și, cu siguranță, nu vom fi primii”.
https://www.jpost.com/diaspora/president-kennedy-gave-israel-a-strong-warning-about-its-nuclear-reactor-in-1963-589107