Armistițiul cu Putin este o capcană pentru Zelenski
Valentin Dimitriu / 05.04.2022, ora 12:24
Armistițiul negociat de Ucraina cu Rusia este extrem de riscant și ar putea fi doar o mare capcană, pe termen lung, pentru Kiev, avertizează o expertă în strategia militară a Moscovei. În timp ce unele încetări ale focului duc la pace, altele duc la și mai mult război – așa cum au arătat în mod repetat rușii. Fronturile înghețate într-un armistițiu sunt fundamente pentru negocieri și pentru reconstrucție, dar rămân și bazele unor conflicte viitoare, scrie Natalia Bugayova, de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, într-o analiză a situației din Ucraina.
Rusia e obișnuită să înceapă conflicte și apoi să le înghețe, pentru mai târziu. Cei care caută o pace durabilă în Ucraina trebuie să reziste tentației de a accepta o ofertă rusă de încetare a focului care stabilește condiții pentru reînnoirea conflictului în condițiile Rusiei sau îi oferă lui Putin o pârghie asupra Ucrainei, cu care să forțeze concesii și capitulări, spune Bugayova. Armata rusă nu a atins până acum niciunul dintre obiectivele centrale ale lui Putin și a suferit pierderi care vor dura ani pentru a fi reparate. În acest timp, forțele ucrainene sunt în contraofensivă, împingând constant rușii înapoi de la pozițiile lor din jurul Kievului și Harkovului. O încetare a focului poate opri luptele, pentru un timp, dar va oferi Moscovei și șansa de a se reseta și de a se pregăti pentru reînnoirea luptei în condiții mai avantajoase. Vladimir Putin a folosit această abordare cu succes în Siria și Ucraina în 2014. Probabil că va încerca din nou această capcană.
Armata Ucrainei este acum pe val. Susținuți corespunzător, ucrainenii ar putea foarte bine să-și revendice o mare parte din teritoriul lor de la forțele ruse epuizate și demoralizate. Occidentul trebuie să sprijine Kievul în acest demers, oferind ajutorul militar de care are nevoie Ucraina și ignorând ofertele rusești de încetare a focului menite să înghețe câmpul de luptă în ceea ce este probabil aproape de cea mai bună configurație la care Putin o poate spera și într-un mod care susține cererile maximaliste de „pace” ruse, care au un singur scop — răpirea suveranității Ucrainei, scrie Bugayova. Obiectivele lui Putin în Ucraina au depășit întotdeauna contracararea NATO sau forțarea Ucrainei la neutralitate. Putin a spus foarte clar, în cuvinte și prin acțiuni, în ultimii 20 de ani, că nu va accepta nimic mai puțin decât controlul rusesc asupra Ucrainei. El va folosi orice încetare a focului doar pentru a-și adapta, nu pentru a reduce ambițiile de a distruge suveranitatea Ucrainei. Apoi, Rusia are o istorie lungă de încălcări ale armistițiilor, cu exemple recente în Siria și chiar în estul Ucrainei, iar în cazul de față dorește doar o pauză tactică, pentru a încerca să rupă ritmul armatei ucrainene, care a luat avânt. La ultimul armistițiu din Donbas, din 2014, a existat un episod în care ucrainenii au lăsat armele și au fost masacrați de rușii care le-au promis libera trecere.
Putin spune „piua” doar cât îi convine. Acum, forțele ruse se regrupează deja și se pregătesc să lanseze o nouă campanie. Dar unitățile rusești sunt grav avariate și refacerea lor va dura mult timp. Dacă ultimele eforturi canalizate chiar acum de ruși în estul Ucrainei nu vor da rezultate, Putin va propune încetarea focului pentru a câștiga timp și a-și reface armatele. Acesta ar putea fi și unul dintre scopurile cinice ale masacrelor aparent fără sens din orașele cucerite de ruși: deși armata rezistă și contraatacă, măcelul prin care trec civilii îl poate forța pe Zelenski să accepte un armistițiu dezavantajos, pentru a cruța viețile locuitorilor, deși altfel forțele armate i-ar împinge pe ruși afară din țară, dacă ar fi lăsate să lupte. Mai mult, Rusia poate folosi o încetare a focului pentru a-și consolida câștigurile și a îngheța linia frontului în cea mai bună configurație la care Putin poate spera. De la o zi la alta, rușii sunt împinși mai departe din Ucraina. Dacă se oprește totul acum, ei ar rămâne pe niște poziții pe care altfel le-ar pierde în câteva zile.
Ucraina are nevoie de arme, nu de promisiuni. Occidentul ar trebui să reziste ofertelor rusești de încetare a focului, care îi conferă lui Putin o pârghie asupra Ucrainei și, în schimb, să ofere Ucrainei tot ce-i trebuie pentru a câștiga, atâta timp cât ucrainenii sunt dispuși să lupte. Ucraina are șanse să blocheze atingerea obiectivelor Rusiei și în faza a doua a războiului, însă cea mai mare prioritate a Occidentului ar trebui să fie furnizarea ajutorului militar letal de care are nevoie Ucraina pentru a face acest lucru, scrie Bugayova. Mai exact, Occidentul ar trebui să acorde prioritate înarmării Ucrainei pentru a-și apăra orașele de loviturile aeriene și de artilerie ale armatei ruse, să-i refuze Rusiei capacitatea de a se reaproviziona și să sporească mobilitatea forțelor armate ucrainene. În acest sens, sunt necesare sisteme de apărare aeriană la sol cu rază lungă și mijlocie, avioane de luptă, radare de contrabaterie (radar de urmărire a armelor sau COBRA), tancuri, vehicule blindate, vehicule pentru deminare, pe lângă o aprovizionare sporită de rachete Javelin, Stinger și drone de luptă, arată experta. Nu în ultimul rând, Kremlinul va folosi o încetare a focului pentru operațiuni de război informațional, aruncând vina pe Ucraina pentru orice încălcare și forțându-i pe ucraineni să treacă în defensivă pe acest front al războiului digital, unde până acum sunt doar în atac și câștigă. Nataliya Bugayova este analist de securitate națională specializat în Rusia, are dublă cetățenie, ucraineană și americană, a crescut în Donbas și vorbește limba rusă. A absolvit un master la Harvard Kennedy School, la fel ca Maia Sandu. Sâmbătă ea s-a adresat și Parlamentului European pe această temă (15:24 și 16:25).
SALUTAȚI AURUL RUSESC ȘI PETROYUANUL CHINEZESC
De Pepe Escobar
A fost o lungă perioadă de timp de asteptare, dar în cele din urmă unele puncte cheie ale lumii multipolare sunt dezvăluite.
După o reuniune prin videoconferință, Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) și China au convenit să conceapă mecanismul pentru un sistem monetar și financiar internațional independent.
EAEU este formată din Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus și Armenia, încheie acorduri de liber schimb cu alte națiuni eurasiatice și se interconectează progresiv cu Inițiativa chineză „Belt and Road” (BRI).
Pentru toate scopurile practice, ideea vine de la Serghei Glazyev, cel mai important economist independent al Rusiei, fost consilier al președintelui Vladimir Putin și ministrul integrării și macroeconomiei al Comisiei Economice eurasiatice, organismul de reglementare al EAEU.
Rolul central al lui Glazyev în elaborarea noii strategii economice/financiare rusești și eurasiatice a fost examinat cu grija. El a văzut presiunea financiară occidentală asupra Moscovei venind cu ani-lumină înaintea altora.
Destul de diplomatic, Glazyev a atribuit fructificarea ideii „provocărilor și riscurilor comune asociate cu încetinirea economică globală și măsurile restrictive împotriva statelor EAEU și a Chinei”.
Deoarece China este la fel de mult o putere eurasiatică ca Rusia, ei trebuie să-și coordoneze strategiile pentru a ocoli sistemul unipolar al SUA.
Sistemul eurasiatic se va baza pe „o nouă monedă internațională”, cel mai probabil cu yuanul ca referință, CALCULAT CA INDICE AL MONEDELOR NAȚIONALE ALE ȚĂRILOR PARTICIPANTE, PRECUM ȘI AL PREȚURILOR MATERIILOR PRIME.
Primul proiect va fi deja discutat până la sfârșitul lunii.
Sistemul eurasiatic este obligat să devină o alternativă serioasă la dolarul american, deoarece EAEU poate atrage nu numai națiunile care au aderat la BRI (Kazahstan, de exemplu, este membru al ambelor), ci și principalii actori din Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), precum și ASEAN.
Actorii din Asia de Vest – Iran, Irak, Siria, Liban – vor fi inevitabil interesați.
Pe termen mediu și lung, răspândirea noului sistem se va traduce în slăbirea sistemului Bretton Woods, despre care chiar și jucătorii/strategii serioși de pe piața americană recunosc că este putred din interior. Dolarul american și hegemonia imperială se confruntă cu mări furtunoase.
Între timp, Rusia are de rezolvat o problemă serioasă. Weekendul trecut, ministrul finanțelor Anton Siluanov a confirmat că jumătate din aurul și rezervele externe ale Rusiei au fost înghețate prin sancțiuni unilaterale. Ti se încurca mintea cand te gandesti că experții financiari ruși au plasat o mare parte din averea națiunii acolo unde poate fi accesată cu ușurință – și chiar confiscată – de „Imperiul Minciunilor” (cum spune Putin).
La început nu era tocmai clar ce avrut sa spuna Siluanov. Cum ar putea Elvira Nabiulina de la Banca Centrală și echipa sa să lase jumătate din rezervele valutare și chiar aurul să fie depozitate în bănci și/sau seifuri occidentale?
Sau este aceasta o tactică diversionistă mascată a lui Siluanov?
Nimeni nu este mai bine echipat pentru a răspunde la aceste întrebări decât inestimabilul Michael Hudson, autorul recentei ediții revizuite a cartii “Super Imperialism: Strategia economică a Imperiului American”.
Hudson a fost destul de sincer: „Când am auzit pentru prima dată cuvântul «înghețat», m-am gândit că acest lucru înseamnă că Rusia nu își va cheltui rezervele prețioase de aur pentru susținerea rublei, încercând să lupte împotriva unui raid în stil Soros din vest. Dar acum cuvântul «înghețat» pare să fi însemnat că Rusia l-a trimis în străinătate, în afara controlului său”.
„Se pare că, cel puțin din iunie anul trecut, tot aurul rusesc a fost păstrat chiar în Rusia. În același timp, ar fi fost firesc să se fi păstrat titluri de valoare și depozite bancare în Statele Unite și Marea Britanie, pentru că aici are loc cea mai mare intervenție pe piețele valutare mondiale”, a adăugat Hudson,
În esență, totul este încă în aer: „Prima mea lectură a presupus că Rusia trebuie să facă ceva inteligent. Dacă era inteligent să mute aurul în străinătate, poate că făcea ceea ce fac alte bănci centrale: să-l „împrumute” speculanților, pentru plata unei dobânzi sau a unei taxe. Până când Rusia nu va spune lumii unde i s-a pus aurul și de ce, nu putem să-l înțelegem. A fost în Banca Angliei – chiar și după ce Anglia a confiscat aurul Venezuelei?
A fost în New York Fed – chiar și după ce Fed confiscate rezervele Afganistanului?”
Până în prezent, nu a existat nicio clarificare suplimentară nici din partea lui Siluanov, nici din partea Nabiulinei. Scenariile se învârt în jurul unui șir de deportări în nordul Siberiei pentru trădare națională. Hudson adaugă elemente importante puzzle-ului:
„Dacă rezervele de aur sunt înghețate, de ce plătește Rusia dobânzi la datoria sa externă scadentă? Poate direcționa „congelatorul” să plătească, să schimbe vina pentru neplată. Se poate vorbi despre înghețarea de către Chase Manhattan a contului bancar al Iranului din care Iranul a încercat să plătească dobânzi pentru datoria sa denominată în dolari.
Acesta poate insista ca orice plată efectuată de țările NATO să fie decontată în avans cu aur fizic. Sau poate ateriza parașutiști pe Banca Angliei și poate recupera aurul – un fel de Goldfinger la Fort Knox. Important este ca Rusia să explice ce s-a întâmplat și cum a fost atacată, ca un avertisment pentru alte țări”.
Hudson nu a putut decat sa-I bata un apropos lui Glazyev: „Poate Rusia ar trebui să numească un non-pro-occidental la Banca Centrală.”
Este tentant să citim în cuvintele ministrului rus de Externe Serghei Lavrov de la summitul diplomatic de la Antalya de joia trecută, o recunoaștere voalată că Moscova nu ar fi fost în totalitate pregătită pentru artileria financiară grea dislocată de americani:
„Vom rezolva problema – iar soluția va fi să nu mai depindem de partenerii noștri occidentali, fie că este vorba de guverne sau companii care acționează ca instrumente de agresiune politică occidentală împotriva Rusiei în loc să urmărească interesele afacerilor lor. Ne vom asigura că nu ne vom mai afla niciodată într-o situație similară și că nici un unchi Sam, nici altcineva nu pot lua decizii menite să ne distrugă economia. Vom găsi o modalitate de a elimina această dependență. Ar fi trebuit să o facem cu mult timp în urmă”.”
Deci SHIMBAREA începe acum, iar una dintre pârghiile sale va fi sistemul financiar eurasiatic. Între timp, „piața” (ca în, cazinoul speculativ american) a „judecat” (conform oracolelor sale auto-făcute) că rezervele de aur rusești – cele care au rămas în Rusia – nu pot susține rubla.
Asta nu e problema – pe mai multe niveluri. Oracolele auto-făcute, spălate pe creier de zeci de ani, cred că Hegemonul dictează ce face „piața”. Asta e doar propagandă.
Faptul crucial este că, în noua paradigmă emergentă, țările NATO reprezintă în cel mai bun caz 15% din populația lumii. Rusia nu va fi obligată să practice autarhia pentru că nu are nevoie: cea mai mare parte a lumii – așa cum am văzut reprezentată în lista națiunilor care nu sancționează – este pregătită să facă afaceri cu Moscova.
Iranul a arătat cum să facă acest lucru. Traderii din Golful Persic au confirmat pentru The Cradle că Iranul vinde nu mai puțin de 3 milioane de barili de petrol pe zi chiar și acum, fără a fi semnat JCPOA (Acordul privind Planul comun de acțiune cuprinzător, aflat în prezent în curs de negociere la Viena). Petrolul este reetichetat, introdus ilegal și transferat de la petroliere în intunericul nopții.
Un alt exemplu: Indian Oil Corporation (CIO), o rafinărie uriașă, tocmai a cumpărat 3 milioane de barili de la ruși, de la comerciantul Vitol pentru livrare în luna mai. Nu există sancțiuni asupra petrolului rusesc – cel puțin nu încă.
Planul reducționist al Washingtonului, Mackinderesque, este de a manipula Ucraina ca pe un pion de unică folosință pentru a merge impotriva Rusiaei și apoi sa loveasca China. În esență, divide-and-rule pentru a sparge nu numai unul, ci doi concurenți de la egal la egal în Eurasia, care avansează în lockstep ca parteneri strategici cuprinzători.
După cum vede Hudson: „China este în observare, iar ceea ce s-a întâmplat cu Rusia este o repetiție vestimentară pentru ceea ce se poate întâmpla cu China. Cel mai bine să se rupă mai devreme decât mai târziu în aceste condiții. Pentru că efectul de levier este cel mai mare acum.”
Toate minciunile despre „prăbușirea piețelor rusești”, încetarea investițiilor străine, distrugerea rublei, un embargo comercial „complet”, expulzarea Rusiei din „comunitatea de națiuni”, și așa mai departe – asta e pentru cei spalati la creier. Iranul se ocupă de același lucru timp de patru decenii și a supraviețuit.
Justiția poetică istorică, după cum a sugerat Lavrov, se întâmplă acum să hotărască că Rusia și Iranul sunt pe cale să semneze un acord foarte important, care ar putea fi probabil un echivalent al parteneriatului strategic Iran-China. Cele trei noduri principale ale integrării Eurasiei își perfecționează interacțiunea din mers și, mai devreme decât mai târziu, pot utiliza un nou sistem monetar și financiar independent.
Dar există mai multă dreptate poetică pe drum, învârtindu-se în jurul celui care schimbă jocul suprem. Și a venit mult mai devreme decât credeam cu toții.
Arabia Saudită ia în considerare acceptarea yuanului chinezesc – și nu a dolarilor americani – pentru vânzarea petrolului către China.
Beijingul a spus Riadului că aceasta este noua canelură. Capătul petrodolarului este pe aproape – și acesta este cuiul certificat în sicriul indispensabilului Hegemon.
Între timp, există un mister care trebuie rezolvat: unde este acel aur rusesc înghețat?
Pepe Escobar este corespondent la Asia Times. Cea mai recentă carte a sa este “2030”.
Sursa: https://www.informationclearinghouse.info/57055.htm
Nota traducatorului:
Incerc sa dau un raspuns la intrebarea lui Pepe si invit si pe cititori sa raspunda si ei; astept opiniilelui Surena si Sorin care au puncte de vedere diferite uneori.
Aurul inghetat este o momeala care i-a facut pe occidentali(NATO, SUA) sa porneasca provocarea Rusiei cu bombardamentele nazistilor ukrainieni asupra Dombasului, unde au fost trase 1400 de salve de artilerie grea doar intr-o singura zi, dislocand peste 100 000 de ucrainieni rusi din regiune.
Rusia, contrar la ce spune Lavrov, un excellent diplomat, era foarte bine pregatita sa se lase provocata si sa dea riposte militara si financiare, cu consecintele pe care le stim.
Zi de zi ne convingem ca Rusia era bine pregatita si sustinuta de tarile cheie pentru a raspunde si ea cu propriile sanctiuni, care au dezmembrat sistemul Bretton Woods.
Aurul nu este pierdut, doar inghetat si Rusia are toate instrumentele necesare sa-l dezghete cand este momentul oportun.
Deci garantiile de tranzactare internationale Rusia le-a facut in aur, care acum este inghetat. Nu mai avea Rusia instrumente de plata sau de deposit sa le depuna in bancile occidentale ca garantie?
Probabil ca nu, si probabil ca si China si alte tari destepte au descardat déjà valutele occidentale, titlurile de trezorerie si alte instrumente financiare de aceiasi sorginte. In momentul cand dolarul va pierde din valoare undeva intre 1/8 si 1/10, aceste tari destepte nu vor suferi si ele devalorizarea.
Dolarul va mai circula pentru o perioada chiar asa devalorizat, deoarece sunt multe biete tari care numai au moneda lor proprie si au fost fortate sa foloseasca dolarul ca moneda.
Germania insa a pastrat toate rezervele ei monetare in Marci, absolut toate sunt in depozite pana la ultimul pfennig. Germanii sunt pregatiti inca din ziua cand au trecut la Euro.
Ca Hegemonul face calcule proaste este dovedit si de masurile draconice luate impotriva Iranului si mai ales impotriva Coreei de Nord, tari care n-au disparut, dar si-au dezvoltat sisteme de arme cu care pot sa-l combata lejer pe hegemonul turbat de ciuda,
Traducerea: CD
Un articol mai pueril fake, și mai ,,bullshit politic,, nu am citit de mult. O gargara și pupat in cur la americani nu am auzit de foarte mult timp.
Realitatea din teren e complet diferită și cu fake news de acest gen nu reușești numic practic.
Singura șansă reală sa cadă Putin e decizia Germaniei de a rupe relațiile diplomatice cu Rusia , petrolul și gazul. Putin nu va mai rezista nici o săptămână la putere , va fi puci și va urma alt regim care va semna placea cu Ucraina. Ce spune fătuca asta mare expert politic e doar rubbish. Gargara politicianista.
Germania tine la aparate acest regim Putin care a devenit o paria internațională. Putin peskov, și gașca lor. Germania cumpără și alimentează cu bani cantități uriașe de petrol și gaze din Rusia. Ca să fie un armistițiu in Ucraina va fi nevoie ca Germania sa fie pusă la punct și la perete.
Și numai un război în Caucaz Iran și Israel va putea obliga Rusia și Germania sa cedeze.