CD
692 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

RUSIA – SUA – CHINA ÎNTR-O CURSA DE INARMARE ÎN DOMENIUL ARMELOR CU MICROUNDE
– parametrii razboiului modern s-au schimbat drastic si nu in favoarea aliantei euro-atlantica
De CD

Luna aceasta, SUA finalizează testele armei sale de lovitură electromagnetică non-cinetică de mare putere (HIJENKS) la Naval Air Station China Lake.
HIJENKS incearca sa profite de dependența din ce în ce mai mare a puterilor militare majore de electronice sofisticate, făcându-le vulnerabile la atacurile electronice care urmăresc să distrugă aceste sisteme, să deterioreze componentele sensibile, să le refuze utilizarea și să le degradeze capacitățile.

HIJENKS poate fi util în războaie convenționale sau împotriva adversarilor fără apărare împotriva rachetelor de croazieră, cum ar fi insurgenții, notează analistul de apărare Kelsey Atherton în C4ISRNET – https://www.c4isrnet.com
Cu toate acestea, el avertizează că HIJENKS poate fi mai puțin util împotriva adversarilor low-tech/tehnica-joasa – nebazata pe electronice, dar cu arme nucleare, cum ar fi Coreea de Nord.

Phenianul se bazează în primul rând pe artileria îmbătrânită din epoca sovietică, care nu ar fi, în esență, afectată de o explozie cu microunde de mare putere.
În plus, Atherton spune că, în timp ce rachetele balistice cu vârf nuclear sunt vulnerabile la un atac în stil HIJENKS pe rampa de lansare, Coreea de Nord își stochează armele nucleare în adăposturi întărite împotriva atacurilor electronice – iar șansele sunt improbabile ca un fascicul cu microunde de mare putere ar putea opriți o rachetă balistică în zbor.

Breaking Defense [ https://breakingdefense.com ] descrie HIJENKS ca un dispozitiv cu microunde de mare putere montat pe o rachetă de croazieră lansată aerian JASSM-ER modificată, făcându-l o armă electronică de atac cu distanță lungă. Această sursă afirmă, de asemenea, că este o evoluție a proiectului anterior de rachete avansate cu microunde de mare putere (CHAMP), care a finalizat testarea cu un deceniu în urmă.

Jeffry Heggemeier -https://www.militaryaerospace.com/home/contact/16728688/dr-jeffry-heggemeier , șeful diviziei de electromagnetică de mare putere a Laboratorului de Cercetare al Forțelor Aeriene din SUA, spune că HIJENKS se bazează pe CHAMP, folosind o nouă tehnologie care permite echipamente mai mici pentru un mediu mai robust. Defense Update afirmă că ideea din spatele CHAMP a fost de a dezvolta o alternativă neletală pentru a neutraliza țintele electronice și pentru a crea o opțiune rentabilă în locul armelor explozive tradiționale care nu pot pătrunde ținte ascunse, subterane.

Pulsul HPM insa poate călători prin cablurile electrice care conduc la centre de comandă subterane, arzând electronicele sensibile, cum ar fi computerele, sursele de alimentare și echipamentele de comunicații si alte echipamente electronice.

Un studiu din 2020 publicat de Colegiul de Comandă Aeriană și Stat Major al SUA notează îmbunătățirile aduse de HIJENKS față de CHAMP. Menționează că CHAMP a folosit racheta de croazieră lansată din aer AGM-86, care a fost recent retrasă din serviciu și că utilizarea rachetei JASSM-ER ar crește raza de acțiune a armei și i-ar oferi capacități ascunse de a pătrunde în spațiul aerian apărat.

Concurenta EMP a Chinei
SUA nu sunt singurele care dezvoltă o armă de atac electronic cu distanță lungă.
Anul trecut, South China Morning Post a raportat că China dezvoltă o armă hipersonică capabilă să genereze un impuls electromagnetic intens (EMP) capabil să distrugă comunicațiile și liniile electrice pe o rază de 2(doi) kilometri, citând jurnalul chinezesc Tactical Missile Technology.
Chinezii mai cinstiti ca si rusii dau si razele de distrugere.

Există, de asemenea, câteva diferențe între HIJENKS și arma cu impuls electromagnetic hipersonic a Chinei.
In primul rand SUA nu are racheta hipersonica.
În timp ce HIJENKS folosește un dispozitiv cu microunde de mare putere pentru a emite impulsuri de energie țintite în timp ce zboară peste mai multe ținte, EMP-ul hipersonic din China folosește o explozie chimică pentru a comprima un „generator de compresie de flux electromagnetic”, care convertește șocul de energie în rafale electromagnetice scurte, dar extrem de puternice.

În timp ce sursa notează că o bombă EMP non-nucleară este grea și voluminoasă din cauza numărului mare de baterii necesare pentru a declanșa explozia, menționează că noua armă hipersonică EMP a Chinei folosește un generator de căldură-electricitate pentru a încărca super-condensatorii cu căldura generată de zborul hipersonic.

Deși HIJENKS și EMP hipersonic al Chinei au caracteristici de stealth/ascuns, ei realizează stealth-ul în mod diferit. În timp ce HIJENKS se bazează pe structura ascunsă a rachetei JASSM-ER pentru a se sustrage apărării aeriene inamice, EMP-ul hipersonic al Chinei va folosi stratul de plasmă care se formează în jurul rachetei în timpul zborului hipersonic pentru a se proteja/ascunde de semnalele radar, transformând căldura de la zborul hipersonic în electricitate pentru a alimenta generatoarele de plasmă din diferite părți ale corpului rachetei.

Sa lamurim putin termenii tehnici
Un impuls electromagnetic (EMP) ca o perturbare electromagnetică tranzitorie (TED), este o explozie scurtă de energie electromagnetic, ca un fulger. În funcție de sursă, originea unui EMP poate fi naturală sau artificială și poate apărea ca un câmp electromagnetic, ca un câmp electric, ca un câmp magnetic sau ca un curent electric condus.

Armele EMP sunt concepute pentru a produce efectele dăunătoare ale unui EMP de înaltă energie care va perturba infrastructura neprotejată a țării, astfel că folosirea unei arme EMP împotriva unei țări este scenariul de război cel mai probabil să prăbușească funcționalitatea sistemului. rețeaua electrică a țării.

• Impuls electromagnetic nuclear (NEMP), ca urmare a unei explozii nucleare. O variantă a acestuia este EMP nuclear de mare altitudine (HEMP), care produce un impuls secundar datorită interacțiunilor particulelor cu atmosfera Pământului și câmpul magnetic.
• Arme cu impulsuri electromagnetice nenucleare (NNEMP).

Cel mai probabil, bombele electronice HPM ale Statelor Unite nu sunt deloc bombe. Probabil că sunt mai degrabă cageneratoare cu microunde super puternice care pot genera un fascicul concentrat de energie cu microunde. O posibilitate este că dispozitivul HPM ar fi montat pe o rachetă de croazieră, perturbând țintele terestre de sus.

Rusia are capacitatea tehnică de a orbita neobservat un satelit sau sateliți cu arme nucleare care urmează să fie menținute pe orbite ani de zile până când este nevoie pentru a face un atac surpriză cu HEMP.

Arme EMP non-nucleare (NNEMP)
Rusia rămâne liderul mondial în armele non-nucleare EMP (NNEMP), denumite mai frecvent arme cu frecvență radio (RFW), care au fost în centrul atenției „efortului intens care vizează dezvoltarea surselor de microunde și unde milimetrice de mare putere pentru arme cu frecvență radio” de la Războiul Rece incoace spre alarma continuă a Departamentului de Apărare al SUA.

Se pare că Rusia a dezvoltat și desfășurat arme NNEMP semnificativ mai puternice și cu o rază de acțiune mai mare decât orice altă națiune.
Sursele militare și tehnice ruse descriu adesea armele lor NNEMP ca având o rază de acțiune de 10-20 de kilometri sau mai mult, în timp ce armele NNEMP occidentale rareori au o rază de acțiune care depășește 1 kilometru în rază.

Armele electromagnetice ale Rusiei ar putea fi MAI EFICIENTE DECÂT ARMELE NUCLEARE.

„Rusia dezvoltă arme radio-electronice, care utilizează un impuls puternic UHF capabil să distrugă toate echipamentele electronice la distanță de kilometri și prin asta să schimbe cursul unui război.”
„Armele radio-electronice unice bazate pe noi principii fizice, care au fost testate cu succes în Rusia toamna trecută, folosesc emițători electromagnetici mobili pentru a dezactiva focoasele de rachete și electronicele de la bordul avioanelor la kilometri distanță.”

„Bombele electromagnetice dezvoltate de Rusia pot fi mai eficiente decât armele nucleare, deoarece sunt capabile să neutralizeze armate întregi cu un singur impuls electromagnetic scurt.”

HEMP — Ultima armă cibernetică Orice armă nucleară detonată în spațiul cosmic, la 30 de kilometri sau mai mult, va genera un impuls electromagnetic la altitudine mare (HEMP). În atmosferă și pe sol nu se simte nicio explozie, termică, șoc sau alte efecte decât cele electromagnetice.
O detonare nucleară la 30 de kilometri altitudine va genera un câmp HEMP cu o rază la sol de 600 de kilometri, distrugând toate tipurile de electronice, întrerupând rețelele electrice și prăbușind alte infrastructuri critice ce depend de energia electrica.

Detonat la 400 de kilometri altitudine, raza câmpului de HEMP va fi de aproximativ 2.200 de kilometri, suficient de mare pentru a acoperi cea mai mare parte a Americii de Nord.
Rusia are ceea ce ei numesc arme „Super-EMP”, focoase nucleare specializate pentru atacul cu HEMP.

Ogivele Super-EMP au un randament exploziv foarte scăzut (10 kilotone sau mai puțin) dar un randament gamma foarte mare, care este ceea ce generează HEMP. Potrivit surselor militare și tehnice ruse, armele Super-EMP pot genera câmpuri HEMP de 100.000 volți/metru sau mai mare, depășind cu mult standardul de protectie militar al SUA pentru HEMP -50.000 volți/metru.

Doctrina militară rusă, deoarece HEMP atacă electronicele, clasifică atacul nuclear HEMP ca o dimensiune a Războiului Informațional, Războiul Electronic și Războiul Cibernetic, care sunt moduri de război care funcționează în spectrul electromagnetic fara a produce pierderi de vieti omenesti sau raniri.

Istoricul HEMP
Uniunea Sovietică a descoperit fenomenul pulsului electromagnetic de mare altitudine (HEMP), cu ani înaintea Statelor Unite. Testele nucleare la mare altitudine la amplasamentul său din Novaia Zemlya ar fi expus orașele rusești Arhanghelsk și Murmansk și rețelele electrice din Peninsula Kola la efectele de HEMP. Mai mult, Rusia fiind situată la o latitudine nordică mai mare decât cea mai mare parte a SUA, la aceeași latitudine cu Canada și Alaska, a însemnat o expunere mai mare la furtunile geomagnetice și efectele lor EMP/GMD asupra comunicațiilor și rețelelor de energie, o conștientizare reflectată în scrierile lor militare. .

La 22 octombrie 1962, Uniunea Sovietică a efectuat un test EMP la altitudine mare — Testul Nuclear 184 — pe o parte a propriului teritoriu, expunând în mod deliberat rețeaua electrică a Kazahstanului la HEMP ca experiment. „Aceste teste de producere a EMP au fost făcute pe o masă mare de pământ populată din Kazahstan”, scrie Jerry Emanuelson în studiul său despre Testul 184: „Chiar dacă starea economică a Kazahstanului în 1962 era destul de primitivă în conformitate cu standardele actuale, a fost puternic industrializată și electrificată. .” Câmpul HEMP generat de Nuclear Test 184 a acoperit tot Kazahstanul.”

Ipoteze
„În mod ipotetic, dacă Rusia ar vrea cu adevărat să rănească Statele Unite ca răzbunare pentru bombardarea Iugoslaviei de către NATO, Rusia ar putea trage o rachetă balistică lansată de un submarin și ar putea detona un singur focos nuclear la mare altitudine deasupra Statelor Unite. Pulsul electromagnetic rezultat ar putea perturba masiv sistemele de comunicații și computere din SUA, închizând totul, definitive in scrum. Fără nici un fel de comunicatii elecrice si electronice, fara internet.”

Generalul rus Vladimir Slipchenko în manualul său militar „Războaiele fără contact” descrie utilizarea combinată a virușilor cibernetici, a hackingului, a atacurilor fizice, a armelor EMP non-nucleare și, în cele din urmă, a atacului nuclear cu HEMP împotriva rețelelor electrice și a infrastructurilor critice ca un nou mod de război care este cea mai mare Revoluție în Afaceri Militare (RMA) din istorie.

Generalul cu patru stele John Hyten – https://www.brookings.edu/events/a-conversation-with-vice-chairman-of-the-joint-chiefs-of-staff-general-john-e-hyten , fost șef al Comandamentului Strategic al S.U.A. care controlează Triada nuclear, acum Vicepreședinte Comun de Stat Major, ne spune: „Capacitățile hipersonice reprezintă o provocare semnificativă. Vom avea nevoie de un set diferit de senzori pentru a vedea amenințările hipersonice. Dușmanii noștri știu asta.”

Rusia și-a desfășurat primul regiment de ICBM SS-19 înarmate cu focoase nucleare hipersonice Avangard la sfârșitul lunii decembrie 2019.
Vehiculele/rachetele hipersonice zboară peste cea mai mare parte a traiectoriei lor la o altitudine de 50-100 de kilometri: înălțimea optimă de explozie pentru focoasele Super-EMP.

Armele hipersonice sunt potențial o nouă cale de atac nuclear surpriză cu HEMP, care ar putea aduce descurajarea. Nu putem vedea atacul venind și este posibil să nu știm împotriva cui să ripostăm, mai ales dacă atacul HEMP orbește sateliții și radarele necesare pentru avertizare timpurie și evaluarea amenințărilor.

ATACUL CU HEMP TRANSMIS ÎN MOD HIPERSONIC POATE CÂȘTIGA AL TREILEA RĂZBOI MONDIAL CU O SINGURĂ LOVITURĂ ELECTRONICĂ.

Rusii au si vehicolul Hipersonic si ogivele generatoare de energie HEMP>

În timpul Războiului Rece, URSS a dezvoltat o armă secretă numită Fractional Orbital Bombardment System (FOBS). FOBS ar deghiza un atac nuclear ca o lansare pașnică a unui satelit, orbitând un satelit cu arme nucleare peste Polul Sud pentru a ataca SUA dinspre sud – din direcția în care SUA sunt oarbe și lipsite de apărare, deoarece nu există radare BMEWS sau apărare antirachetă cu care se apera din sud. Satelitul FOBS ar putea lansa un atac HEMP care paralizează forțele de represalii americane și C3I în prima lovitură a unui război nuclear.

VOSTOK-18
În perioada 11-17 septembrie 2018, VOSTOK-18 al Rusiei a fost poate cel mai mare exercițiu militar din istorie, care a avut loc la două luni după dezvăluirile Departamentului pentru Securitate Internă al SUA că Rusia a pătruns in sute de utilități electronice din SUA cu arme cibernetice.

Vostok(est)-18 a mobilizat 300.000 de soldați, 36.000 de tancuri și alte vehicule, 1.000 de avioane și 80 de nave. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, l-a descris ca fiind cel mai mare exercițiu de la ZAPAD(vest)81, cel mai mare exercițiu din Războiul Rece care, în urmă cu 40 de ani, a simulat invadarea NATO și armatele de rachete strategice ale forțelor de rachete, care simulează un al treilea război mondial nuclear global.

Vostok-18 a fost un exercițiu comun Rusia-China, care semnifică o alianță de facto împotriva Statelor Unite. Rusia și China desfășoară multe exerciții militare comune. Colaborarea lor nucleară a început în februarie 2001 într-un scenariu de război nuclear combinat împotriva SUA si asupra Taiwanului. Tratatul de prietenie Sino-Russian (iulie 2001) promite că cooperarea lor militară „va spori stabilitatea și securitatea strategică în întreaga lume”.

Vostok-18, deși desfășurat în Siberia, poate fi o repetiție generală pentru cucerirea NATO, exersând noi tehnici de luptă nucleară. Operațiunile din Siberia sunt mai greu de monitorizat de către SUA, astfel încât noi strategii și tactici pot fi exercitate în secret. Noua doctrină nucleară a Rusiei, similar cu gândirea din epoca Hrușciov, ca o versiune mai agresivă a Strategiei militare din 1962 a mareșalului Sokolovsky, se bazează pe puterea de foc nucleară și armate relativ mici, dar extrem de mobile și capabile să supraviețuiască, pentru a străbate Europa într-o săptămână sau două.

Armele nucleare de nouă generație ale Rusiei pentru atac strategic HEMP și utilizarea tactică pe câmpul de luptă fac acest lucru posibil. Teoretic, invazia rusă a NATO de către 300.000 de soldați, 36.000 tancuri și alte vehicule, iar 1.000 de aeronave ar putea depăși NATO paralizate de atacul EMP și depășite de arme nucleare tactice 10 la 1.
O singură armă nucleară detonată la 60 de kilometri deasupra sediului NATO la Bruxelles ar genera un câmp paralizant de HEMP din Polonia până în Scoția, ca un covor magic.

Vostok-18 practica operațiuni de apărare civilă și de recuperare fără rival în Occident. Cea mai importantă parte a VOSTOK-18 este invizibilă. Doctrina militară rusă și chineză susține, de asemenea, un nou mod revoluționar de război, care face ca puterea militară tradițională să fie învechită, bazându-se pe atacuri cibernetice, sabotaj și EMP pentru a prăbuși rețelele electrice adverse și infrastructurile critice de susținere a armatei, obținând astfel victoria.

Acest nou mod de război care ar putea culmina cu dezlănțuirea unui Vostok-18 în mod real. După cum sa menționat mai devreme, în iulie 2018, cu două luni înainte de vostok-18, Departamentul pentru Securitate Internă a dezvăluit că armele cibernetice rusești Dragonfly și Energetic Bear au pătruns în sute de utilități electrice din SUA și ar putea provoca o întrerupere de curent la nivel național.

Fostul oficial înalt al Pentagonului, Michael Carpenter, a avertizat: „Au pătruns în rețelele noastre și se poziționează pentru un atac limitat sau larg răspândit. Ei duc un război ascuns împotriva Occidentului.” Senatorul subcomitetului de securitate cibernetică Ed Markey a avertizat: „Dacă nu acționăm acum, Statele Unite vor rămâne vulnerabile în fața armatelor cibernetice din secolul 21 care doresc să ducă război prin eliminarea energiei electrice a Americii.

Rusia în timpul Vostok-18 „întâmplător” a desfășurat un exercițiu major de recuperare a rețelelor electrice în regiunile în care sunt amplasate Forțele strategice de rachete ale armatei și cartierele lor generale, potrivit presei ruse: „Ministerul Energiei a condus la scară largă un complex de instruire specială pe tema Asigurarea securității sursei de alimentare.”

În mod semnificativ, Moscova a încercat să ascundă scopul exercițiului de recuperare a rețelei și să-l divorțeze de Vostok-18, sugerând că este pregătirea pentru iarna siberiană. Mai mult decât atât: „Specialiști în inginerie energetică… au efectuat lucrări de înlocuire a transformatoarelor și suporturilor de putere, a liniilor de transmisie a energiei… și la montarea unui suport rapid și demontabil al liniei de aer 35-110 kV, care permite reducerea timpului pentru reparații de urgență.”

Vehiculele aeriene fără pilot au ajutat la repararea rapidă a rețelelor electrice. Studenții de facultate au fost recrutați pentru a ajuta unitățile de ingineri militari. Scopul Moscovei este: „De a dezvolta cele mai eficiente abordări pentru mobilizarea resurselor tehnice, materiale și umane pentru eliminarea întreruperilor tehnologice în rețele și maximizarea restabilirii rapide a alimentării cu energie electrică”.

Curent in Ukraina nu s-au folosit de catre rusi generatoare de micro unde decat local, pet imp limitat si de capacitate redusa, pentru a nu se face vizibila modalitatea generare si de fascicularizare ce sunt monitorizate de toate serviciile NATO prezente in teren sa fure secrete tehnologice.

Se pare ca agentii sunt ata de concentrati la furtul de tehnologie rusa incat au scapat din vedere unde ajung armele grele, de ultima generatie ale NATO, cine la vinde si cui.
Pe de alta parte continuua inarmare a armatei ukrainiene este o stratagem ieftina de a crea un Tap Ispasitor, caderea economiei atlantao-europene intr-o criza profunda s-ar datora tocmai scurgerei de resuse occidentale in acest razboi.

In concluzie se poate spune ca rusii sunt pe locul intai la stapanirea si dirijarea unei noi tehnologii ce nu face victime omenesti si cei mai important: POATE PREVENI UN RAZBOI NUCLEAR.
Tehnologia microundelor, in toate felurile de generare a ei si de fasciculizare, este o tehnologie pasnica, defensiva, motiv pentru care nu afost in atentia Deprtamentului de Defence al SUA.
Toate eforturile lor acum de a ajunge Rusia si China raman tardive si ineficiente chiar si pe termen lung.

Forța Spațială a SUA și-a asumat comanda unei noi unități care se va concentra pe supravegherea amenințărilor străine din spațiu, dar vine în momentul în care Congresul avertizează mica ramură de serviciu că trebuie să se pregătească să-și încetinească creșterea.
Delta 18 și noul Centru Național de Informații Spațiale au fost puse în funcțiune oficial la sfârșitul lunii trecute la Baza Forțelor Aeriene Wright-Patterson din Dayton, Ohio. Acesta va avea personal aproape 350 de personal civil și militar.
Praf in ochi, ca sa nu se spuna cu nu fac si ei ceva, comisii, comitete …

Dar din pacate inca trebuie sa luptam pentru Pace cu arma in mana.

Alte surse:
https://apps.dtic.mil/sti/pdfs/AD1124730.pdf
https://www.military.com/daily-news/2022/07/05/space-force-launches-new-intelligence-unit-congress-voices-concerns-over-growth.html