Acţionează acum!
 BRIEFING:

Ce este anxietatea climatică?



„Am crescut speriată că mă voi îneca în propriul dormitor.”
– Mitzi Tan, 23, Filipine

Aceasta este povestea sfâșietoare a unei tinere pe care criza climatică o înfricoșează. Și nu e singura.

Membrii Avaaz tocmai au finanțat cel mai extins sondaj de opinie lansat vreodată pe tema anxietății climatice în rândul copiilor și al tinerilor. Am intervievat 10.000 de persoane din 10 țări. În fiecare țară, studiul arată că anxietatea în ceea ce privește această criză planetară e foarte ridicată și nu vine doar din faptul că suntem martorii dezastrelor climatice, ci și că guvernele nu iau măsuri semnificative pentru a opri această criză.

Încă putem stagna schimbările climatice. Știm ce trebuie făcut și ce trebuie să facă guvernele. Dar e nevoie de voință politică curajoasă și de hotărâre și, până acum, în mod regretabil, exact astea lipsesc. Cu toate acestea, lucrurile se mișcă, există interes și încă mai este loc pentru speranță intensă și întemeiată.

Iată ce a descoperit studiul:

 45%

Aproape jumătate dintre tinerii chestionați (45%) spun că anxietatea climatică le afectează viața de zi cu zi, modul în care se joacă, mănâncă, studiază și dorm.

 75%

Peste șapte din zece (75%) consideră că „viitorul este înspăimântător”, iar procentul sare la 81% la tinerii chestionați în Portugalia și 92% în Filipine.

 58%

58% mărturisesc că guvernele „mă trădează pe mine și/sau generațiile viitoare”, în timp ce 64% spun că guvernele lor nu fac suficient pentru a evita o catastrofă climatică.

 39%

Aproape patru din zece tineri (39%) ezită la ideea de a avea copii.

Aceste rezultate sunt înfricoșătoare, iar psihologii spun că nu afectează doar copiii. Anxietatea climatică este resimțită de oameni de toate vârstele, peste tot în lume.

Acest e-mail are rolul să ne ajute să înțelegem cu toții ce este anxietatea climatică, cum putem trăi cu ea și cum aceste sentimente ne pot umple de speranță în timp ce luptăm pentru a ne proteja planeta. De asemenea, creăm și un spațiu în care membrii Avaaz își pot împărtăși experiențele cu privire la această problemă, deoarece comunitatea poate fi de ajutor (vezi butonul de mai jos).

Concluziile acestui studiu ar putea juca și un rol cheie în litigiile climatice conduse de tineri, (cum e procesul referitor la climă, împotriva a 33 de guverne, la a cărui finanțare ajută și membrii Avaaz). Și asta nu e tot. Înaintea summitului pentru climă al ONU care are loc în curând, vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că acest studiu ajunge pe biroul fiecărui factor de decizie, influențând negocieri vitale și politici guvernamentale. Raportul face deja valuri în mass-media și are acoperire importantă în unele dintre cele mai influente platforme de știri. Iar Secretarul General ONU ne-a menționat  în discursul către liderii lumii, e uimitor.


Distribuie acest briefing:      

Ce este anxietatea climatică?

Anxietatea climatică reprezintă sentimentele de îngrijorare, frustrare, durere și chiar furie legate de realitatea crizei climatice și eșecul continuu al guvernelor de a răspunde cu urgența necesară.

Oamenii se simt trădați de lideri și speriați de viitor. Acestea sunt sentimente incomode și dificile, dar sunt un răspuns absolut normal și sănătos la distrugerea lumii naturale și la inacțiunea politică.

Nu vorbim despre „corectarea” sau „rezolvarea” anxietății noastre, ci despre a învăța să trăim cu ea. Pentru fiecare dintre noi, e vorba de recunoașterea acelor sentimente și respectarea lor, astfel încât să putem acționa în criză și să îi responsabilizăm pe liderii noștri, fără a cădea în disperare sau negare.

Sentimentele noastre de anxietate provin adesea dintr-o iubire profundă, autentică pentru natură și planetă. Cum să nu ne simțim anxioși?! Nu sentimentele noastre sunt problema, ci realitatea crizei, combinată cu eșecul politic.

Ce putem face în legătură cu anxietatea climatică?

Dacă anxietatea climatică este un răspuns sănătos și natural, atunci cum trăim cu ea? Iată câteva sfaturi și idei din partea Climate Psychology Alliance (organizație preocupată de aspectele psihologice în contextul urgenței climatice) care te pot ajuta pe tine și pe cei dragi:

  • Amintește-ți că nu ești singur/ă. Există o mulțime de alți oameni la fel de anxioși ca tine, doar că nu se vorbește despre asta.
  • Creează ocazii pentru a vorbi despre schimbările climatice, dar mai ales pentru sentimentele pe care ți le generează ție și celorlalți. Ascultă cum se simt tinerii și ia-le în serios sentimentele. Explică-le că sentimentele lor au sens și sunt semnal că le pasă. Tristețea și frustarea sunt normale în contextul de acum.
  • Conștientizează că nu depinde totul de tine. Există o limită pentru ce poate face o singură persoană și, deși acțiunile individuale AU impact, aceasta este o responsabilitate colectivă. Sprijină tinerii să acționeze, oricât de mic ar fi impactul pentru tine. Avaaz este dovada că, atunci când ne unim suficient de mulți, putem face o diferență enormă!
  • Fă tot posibilul pentru a avea grijă de tine,  fizic și emoțional. Pare evident, dar grija pentru lucrurile de bază ne poate ajuta să ne creștem rezistența și să rămânem ancorați.
  • Petrecerea timpului în natură poate fi de ajutor. Conectează-te cu natura și dă-ți voie să te bucuri de frumusețea ei. Dragostea noastră pentru natură ne poate inspira lupta pentru a proteja planeta.

Comunică-ți experiențele

Faptul că ai un anumit grad de anxietate climatică este un răspuns natural și este util să vorbești despre asta. Din acest motiv, creăm un spațiu în care să contribuim cu toții cu propriile experiențe despre modul în care trăim cu anxietatea climatică, poate chiar și atunci când ne inspiră la acțiune. Dă clic pentru a citi ce spun alții și pentru a contribui cu propriile gânduri și idei. 

Ce vremuri trăim! Asistăm la una dintre cele mai mari amenințări planetare din istoria civilizației și e posibil să fim și ultima generație care o poate salva. Încă putem să ne mutăm de pe marginea prăpastiei și să permitem naturii să înflorească. Și, deși, simți frica și durerea acestui moment, crizele pot dezvălui și ce avem mai bun în interiorul nostru: pot genera creativitate, inspirație și empatie pentru noi înșine și pentru ceilalți. Aici e casa speranței intense, o speranță care se bazează pe realitate, hotărâtă, tenace și plină de compasiune. Exact de asta are nevoie lumea acum

Cu o speranță aprigă și hotărâre nezdruncinată,

Patricia, Adela, Mihaela, Anneke, Pascal, Martyna, Huiting, Camille, Bert, și întreaga echipă Avaaz