Motivul pentru care Guvernul e la un pas să „îngheţe” salariile şi pensiile. Anul electoral îi încurcă mult
Marea temere a bancherilor centrali a fost că cererile muncitorilor de a primi salarii mai mari pentru a-și menține nivelul de trai vor alimenta creșteri persistente ale prețurilor
Conform unor date venite de la Ministerul Finanțelor, datoria publică a trecut de 52% din PIB. Suntem datori 841 miliarde lei.

Guvernul se ferește să impună măsuri de austeritate şi taxe noi în an electoral, deşi situaţia ar impune ca salariile şi pensiile să stagneze.

Ce spune legea
Legea spune că, dacă datoria publică depășește 55% din PIB, dar se situează sub 60% din PIB, Guvernul trebuie să înghețe pensiile şi alte cheltuieli pentru asistența socială.

Doar că anul electoral îi încurcă mult pe miniştri, care se feresc să impună noi „biruri” pe capul cetăţenilor, în prag de alegeri.

Ministerul de Finanțe a precizat că, în vederea menținerii indicatorului datorie guvernamentală în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice.

Printre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru a reduce datoria menționăm accelerarea digitalizării, reducerea evaziunii fiscale, optimizarea riscului fiscal, modificarea codului de procedură fiscală.

Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie
În România, speranța de viață este cu aproape 5 ani mai mică decât media Uniunii Europene. Concret, ne aflăm spre coada clasamentului, iar după noi mai sunt doar bulgarii și letonii.

Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. De vină ar fi alimentația nesănătoasă, lipsa de mișcare și lipsa programelor de prevenție. Unii români sunt de părere că sistemul medical precar ar fi de vină pentru speranţă joasă de viaţă.