Romania a avut o contributie la ideea europeana si nu trebuie sa o cautam, gen Roxin, la traco-daco-geti este suficient sa reamintim marile momente in care Romania a venit cu idei, solutii recunoscute si apreciate la nivel european, dar si international. Neglijam complet antichitatea, evul mediu (unde am cateva repere ) pentru ca incepand din 1878 Romania a jucat cu adevarat un rol in gandirea despre o Europa unita.
In 1885 in timpul razboiului sarbo-bulgar (sarbii incercand impiedicarea unificarii Bulgariei si propunand inclusiv o colaborare secreta sarbo-romana sau sarbo-greaca) romanii au oferit o serie de lectii: de limitare a unui focar de razboi, de solidaritate cu poporul sarb si bulgar afectat de ororile razboiului (Romania a trimis doctori si surori medicale in Bulgaria si Serbia, a primit refugiati din Bulgaria si Serbia) si s-a oferit diplomatic sa medieze acest conflict. Faptul ca insusi Bismarck a insistat ca Tratatul de pace sa aiba loc la Bucuresti (1886) este o dovada a recunoasterii meritelor Romaniei in aplanarea acestui conflict care putea genera intr-un razboi european regional.
In 1906 intr-o Austro-Ungarie framantata si aruncata de xenofobia maghiarilor in tenebrele evului mediu, departe de iluminismul austriac din perioada Mariei Tereza si Iosif al II-lea, un roman transilvanean, Aurel Popoviciu, vine cu un proiect de stat pe federal in care fiecare minoritate din cadrul multietnicului imperiu sa devina o entitate distincta si autonoma in cadrul unei Austrii Mari, formata din 15 state federale. SUAM spre deosebire de SUA presupunea o administratie centrala puternica sprijinita pe un Parlament federal , limba germana ca limba a administratiei, alaturi de limbile nationale ale statelor componente si parlamente locale, o descentralizare in statele componente si multe lucruri care sunt analizate si astazi de cercetatori preocupati de a reaseza pe alte fundamente Uniunea Europeana. Aurel Popoviciu este un european avant la lettre care vedea o evolutie in conceptul de natiune. Moartea lui Franz Ferninand la Sarajevo va duce la abandonarea proiectului si in consecinta la disparitia neiubitului Imperiu Austro-Ungar.
Dupa cum se stie, Romania si-a pastrat neutralitatea in Primul Razboi Balcanic iar interventia in al doilea razboi a fost vazuta si trebuie vazuta ca o interventie pentru restabilirea echilibrului balcanic si evitarea ca in viitor Balcanii sa mai devina „butoiul cu pulbere al Europei”. Romania nu a efectuat actiuni militare in Bulgaria, nu a provocat distrugeri si pierderi de vieti omenesti si a restabilit un adevar istoric – Cadrilaterul vechi pamant romanesc. S-au adus multe reprosuri Romaniei si clasei politice de atunci, mai tarziu, inclusiv ca ar fi abandonat pe romanii sud-dunareni la cheremul sarbilor, bulgarilor si mai ales a grecilor. Romania a vrut sa impuna exemple de toleranta fata de minoritatile straine ( turci si tatari, sarbi, bulgari, lipoveni si mai tarziu maghiari, sasi, polonezi etc.) nu prin recurgerea la forta ci printr-un cadru legal cu adevarat european (in sensul de astazi).
Dupa 1918 Romania va da dovada preocuparii pentru o integrare a statelor europene intr-o Europa unita, fara razboaie, „un continent uman, o creatie spirituala, o manifestare de vointa si gandire” (D.Gusti). Toata pleiada noastra de intelectuali si oameni politici din perioada interbelica interesati de conceptul de „Europa unita” vedeau in acest concept-creatie garantarea Romaniei Mari. Numai intr-o astfel de Europa putea exista si dezvolta Romania Mare.Gusti, Radulescu, Lovinescu, Duca, Titulescu si Manoilescu sunt doar cativa dintre promotorii europenismului si orientarii Romaniei catre Europa.
In perioada interbelica se dezvolta doua curente dupa care politica externa si economica a Romaniei trebuie sa se orienteze, pro Europa si o tendinta mai conservatoare. Apare Revista „Ideea Europeana” intre 1919-1928 (de ce trebuie sa-i cautam pe traci ca factor coagulator al Europei?) unica nu numai la nivelul Romaniei, dar si al Europei. Prin intermediul acestei reviste se aduce mai aproape de romani cultura europeana, elementele care ii unesc pe europeni si care-n acelasi timp ii diferentiaza. Europa este vazuta ca un rezultat al istoriei care are la baza o traditie intelectuala si morala comuna. Oricat de conservatori ar fi Iorga, acesta va recunoaste ca „Europa este o necesitate si o datorie”. Cum putem vedea manifestul lui Cioran, „Schimbarea la fata a Romaniei” ? Daca nu un manifest proeuropean. Revista clujeana „Societatea de maine” (1924-1945) este, de asemenea, preocupata de spatiul european mai ales cel central european.
Cum putem ignora meritul Romaniei la formarea „Societatii Natiunilor” si sa bajbaim pe taramul nesigur si speculativ al tracilor ? Titulescu are pacatele lui, dar a fost un politician extern vizionar – politica lui externa se identifica cu politica externa a Romaniei in care interesul national este steaua calauzitoare a politicianului. Noi, romanii nu-l admiram pe Titulescu, dar strainii o fac el fiind un modelul politicianului dedicat apararii intereselor statelor mici, gasirii de punti comune in negocierea cu rezultat win-win .
Este suficient sa-l (re)descoperim pe marele economist Manoilescu pentru a identifica si gasi solutii la problemele economice de astazi atunci cand face analiza unei Uniuni vamale europene, o consecinta fireasca a Statelor Unite Europene. Manoilescu demonstra cum aceasta uniune trebuie foarte bine gandita pentru ca ea nu va rezolva decalajul dintre tarile europene dezvoltate si sarace, ci le va amplifica. Manoilescu este cel care avertizeaza viitoarele probleme ale uniunii vamale si arata foarte clar care sunt diferentele majore intre capitalismul european si cel american. Cu alte cuvinte, ce functioneaza la americani nu poate fi copiat la europeni. Europa poate fi gandita unita la nivel federal european, dar dpdv economic nuantele sunt diferite. El raspunde preocuparilor Frantei si unei pleiade de economisti francezi adepti ai unei Uniuni federale si vamale europene bazat pe statele europene membre ale Societatii Natiunilor care ar fi cuprins si Regatul Unit. Proiectul francez va fi dezvoltat de I. Feraru in 1935, respectiv crearea unei confederatii de state bazata mai intai pe uniunea politica si apoi pe cea economica. Mai avem si conceptia lui Pella cum ar trebui sa arate aceasta Europa Unita si bazata pe 3 principii: egalitatii, independentei si securitatii, ideea preluata si de Ceausescu.
Aceste dezbateri pro europene au creat numeroase atitudini pro si contra in societatea romaneasca si europeana, inclusiv Germania nazista sustinea o Carte a Europei.
Dupa ultimul razboi mondial, in vremea lui Ceausescu apar preocupari de revenire la normalitate si cooperare economica si culturala intre Est si Vest. Romania anilor 70,80,90 este preocupata de gasirea modalitatilor de cooperare economica, de reducere a decalajului intre tarile bogate si cele sarace, de forme de cooperare cu tarile foarte sarace din Africa, Asia si America de Sud (de ex buy back-ul de astazi era cunoscut la UNCTAD ca forma de cooperare romaneasca,un alt ex il reprezinta lohnul sau formele de cooperare de sub si supra productie).Avem solutii romanesti prin care U.E poate contribui la dezvoltarea economica a statelor sarace din Africa si oprirea imigratiei pe criterii economice, avem solutii si pentru evitarea razboaielor, oprirea lor si refacerea acestor tari. Trebuie sa le repunem in discutie!
Acestea sunt lucruri reale, facute de romani si de Romania pentru ceea ce va deveni viitoarea U.E, nu fabulatii, nu istorie mitizata, lucruri facute de romani si uitate, ignorate ori minimalizate in cel mai fericit . Economistul Manoilescu este apreciat in America de Sud, in China in corporatiile americane, dar nu la noi unde este asociat cu Carol al II lea si ignorat in scolile economice. Pacat! Pentru un mare ganditor economic, istoric si social si nu in ultimul rand european.
Cred ca o sa fie o dezamagire acest articol pentru antieuropenii de astazi cum a fost si in perioada interbelica pentru cei cu orientarea fie spre Rasarit, fie spre conservatorismul autarhic sau pe conservatorismul traditional cu radacini adanci in Moldova si Tara Romaneasca. Este de notat ca multi conservatori, Iorga de ex se temeau de disparitia natiunii in „creuzetul european”, dar am subliniat ca proeuropenii erau pentru pastrarea identitatii nationale, pentru dezvoltarea economica, pentru aderarea la valorile europene si pastrarea intacta a Romaniei Mari in Europa Unita. Paradoxul este ca majoritatea romanilor intelegeau ca Romania Mare este legata de Europa si nu de izolare mai ales ca Rasaritul devenise principalul inamic al statului national romanesc. In momentul in care Europa s-a prabusit, s-a prabusit si Romania Mare. Istoria este ciclica si ofera lectii care se repeta, nu cei care se bat cu caramida in piept si urla ca sunt patrioti trebuie sa fie repere, ci cei care inteleg cu adevarat ce inseamna patriotismul. Toti romanii care au fost proeuropeni si au pus in discutie in perioada interbelica problema europeana au fost patrioti si au gandit pentru Romania Mare.
Antecedente românești ale europenismului
Alte articole
2 Comments
Comenteaza Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Europa poate exista numai sub forma de Uniune de State INDEPENDENTE.
Corect. Babilonia ue e un atac la fiinta neamurilor care au fost despartite in vechiul Babilon,datorita unei infumurari asemanatoare, diabolice, de a se lua la intrecere cu Dumnezeu.