Ancheta DNA Bacău asupra Bank Leumi, după ce un băcăuan a rămas şi fără teren şi fără aproape 1 milion şi jumătate de euro, bani încasaţi dintr-o tranzacţie de vanzare – cumparare, pare a se fi încheiat. Judecătoria Bacău a înregistrat pe 27 martie un dosar penal cu rezonanta in tot mediul bancar romanesc. Pe lista inculpaţilor se află nume grele din conducerea Bank Leumi: directorul general, doi vicepreşedinţi şi un director de departament.

Ancheta DNA care viza Centrala Bank Leumi a ajuns la final, iar procurorii au decis trimiterea dosarului in instanta. Dosarul a aparut după ce unui băcăuan i s-au golit conturile de un milion şi jumătate de euro. Bărbatul vânduse un teren în municipiu către o firmă din Iaşi. Firma a contractat un credit de la Bank Leumi, pentru a putea face plata, iar băcăuanului i s-a solicitat de Leumi sa-si deschida cont la aceeaşi bancă, pentru a primi banii din tranzacţie. Totul se întâmpla în februarie 2007. Banii au ajuns în cont, iar extrasele bancare i-au arătat băcăuanului că plata s-a făcut cu succes: aproape un milion în contul în lei şi peste 1.100.000 de euro în contul deschis în valută. Câteva zile mai târziu, băcăuanul a avut o surpriză de proporţii: nici urmă de bani în cont. Lipsa a fost observată când a vrut să scoată banii, pentru a-i transfera in alte bănci, moment in care i s-au prezentat două extrase de cont, prin care se arăta că sumele au fost retrase de către bancă printr-o operaţiune de stornare.
Se pare că totul a plecat de la faptul că cei de la centrala Băncii Leumi ar fi revenit asupra deciziei de a credita firma din Iaşi, pentru că ar fi avut câteva suspiciuni asupra bonităţii acesteia şi i-ar fi retras creditul. Pagubitul a făcut sesizări către Banca Naţională a României şi către conducerea Bank Leumi, însă de trei ani n-a primit nicio rezolvare. Trei ani e si perioada in care peste dosar s-a asternut praful, la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul Judetean de Poliţie. Anul trecut, în noiembrie, cazul a fost preluat de DNA, care anul acesta decis trimiterea în judecată a inculpaţilor. Mai exact, la Judecătoria Bacău a fost înscris pe 27 martie dosarul cu numărul 4210, în care patru persoane au calitatea de inculpat, la fel ca şi Bank Leumi. Acuzaţia adusă e aceea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, faptă ce se pedepseşte penal.
Pe lista inculpaţilor se află Rauchwerger Manfred, senior vicepreşedinte al Bank Leumi, Laurenţiu Mitrache, director general al Bank Leumi România, Ion Popovici – vicepreşedinte executiv al băncii şi Nina Negoiţă, directorul departamentului Creditare din centrala Bank Leumi. Alături de ei a fost inculpata şi persoana juridica Bank Leumi România.

Nota redacției site-ului:

Este un semn bun că, în sfârșit, justiția din România se încumetă să ceară socoteală unei bănci care, cu siguranță, aparține sistemului financiar mafiot. Banca Leumi este principala beneficiară a malversațiilor care au dus la desființarea băncii DACIA FELIX. În jurul acestei mari escrocherii s-au derulat abuzuri teribile. Știm că sunt în derulare procese prin care foștii acționari ai DACIEI FELIX încearcă să-și recupereze nu numai propriii bani, ci însăși banca, a cărei existență încurca strategia de distrugere economică a Ronâniei. Aceeași soartă a avut-o și BANCA INTERNAȚIONALĂ A RELIGIILOR, din aceleași cauze.

Punem acest site la dispoziția celor care pot face comentarii avizate, în cunoștință de cauză, cu privire la strategia de excludere a băncilor românești de pe piața financiar-bancară. Prima întrebare pe care ne-o punem este: în ce măsură Banca Națională a României, personal Mugur Isărescu, a participat la această acțiune cu caracter total anti-românesc, anti-național? A doua întrebare: care sunt politicienii și, eventual, partidele care „au pus umărul” la distrugerea rețelei de bănci românești?