„ANAF – pentru firmele străine MUMĂ, pentru firmele românești CIUMĂ! sau
Cenzura din Piața Victoriei”

Doi tineri au apărut în Piața Victoriei cu acest banner anti ANAF! Adică anti-sistem. Înscrisul complet era

Miliarde de euro pe an evaziune multinaționale
ANAF – De ce ești pentru străini MUMĂ, iar pentru români CIUMĂ!

Cei doi tineri au traversat mulțimea, fără nicio problemă, au fost aplaudați și fotografiați, ca la miting! Când au ajuns în față, unde se aflau grupați mai mulți organizatori, s-a produs reacția: au sărit derbedeii să-i huiduie și să-i busculeze, strigând „Ai greșit protestul. Du-te la Cotroceni!” I-au împins, i-au bruscat, cerându-le să strîngă bannerul și să dispară. Zarvă iscată a atras intervenția forțelor de ordine. În final unul din tineri a strâns bannerul și a plecat din piață, lăsând lumea să comenteze în urma sa: Ce a fost asta? Diversiune PSDistă!, s-au grăbit organizatorii protestului să concluzioneze! I-o fi luat cineva în serios!?

Aflu că incidentul este intens comentat pe FB. Cum am aflat? Chiar de la dl Mihai Tociu, cel care a conceput textul bannerului și a avut inițiativa acestui protest. I-am dat un telefon și l-am întrebat: Dumneata ai fost?! El fusese, Mihai Tociu, inginer și Gică contra la o mulțime de evenimente și întâmplări din viața noastră publică. Una din isprăvile sale pentru care îl țin la inimă este gestul de a pune la loc, pe Arcul de Triumf, numele glorios al Budapestei, rașchetat de pe monument la intervenția discretă și atât de stupidă, primitivă, a ministrului udemerist al Culturii!

Pentru mine un zănatec ca MIHAI TOCIU face cât tot USR din piața Victoriei! Aproape toți, adică!… Cu ce i-a supărat protestul la adresa ANAF?

Păi uite ce i-a făcut ANAF unui cunoscut de al meu, director la Rafinăria de la Cămpina: un inspector ANAF a luat la verificat scriptele rafinăriei, a găsit o mulțime de nereguli și a aplicat câteva amenzi usturătoare, amenzi care trebuiau plătite mintenaș. A fost nevoit bietul director să se împrumute la bănci ca să plătească amenda, iar ca să plătească împrumutul și dobânzile a intrat într-un hățiș al împrumuturilor care, în final, a dus la falimentul rafinăriei, cu trecerea în șomaj a tuturor salariaților etc. A dispărut pur și simplu rafinăria pe simpla semnătură pusă de un inspector ANAF!… Firește, directorul a contestat amenzile, s-a deschis un dosar în justiție care s-a rezolvat după doi ani de zile, cu constatrea că amenzile fuseseră abuzive și ANAF-ul trebuia să dea amenzile înapoi!… Între timp însă rafinăria se închisese, iar banii primiți înapoi de la ANAF nu puteau repune în funcțiune rafinăria!… Evident, inspectorii ANAF, în aceste situații, nu pățesc nimic…

Această schemă de sabotare a economiei, a industriei naționale, s-a repetat în zeci și sute de cazuri! Dar numai cu firme românești! Numai cu victime printre întreprinzătorii români! Nicio firmă străină, nici vorbă de vreo trans-națională care să fi avut parte de un asemenea tratament banditesc al ANAF… Cam aceasta este explicația gestului pe care l-a făcut în Piața Victoriei fostul nostru coleg din Vatra Românească.

De ce organizatorii mitingului din Piața Victoriei au reacționat cu violență împotriva mesajului cu care au venit în Piață camarazii lui Mihai Tociu? Ce i-a deranjat? Pe cine reprezintă organizatorii acestui miting? Au cunoștință participanții la acest mitimg cine sunt organizatorii, responsabilii din Piață? Ce este în mintea lor? Care le sunt adevăratele intenții?

Întâmplarea descrisă mai sus mi se pare a fi hârtia de turnesol care spune adevărul ascuns despre identitatea și intențiile celor care au regizat acest miting …spontan. Ce Dumnezeu?! E așa de complicat?!

Așadar, cei care au venit cu bannerul antiANAF în piață nu-și ascund identitatea: Mihai Tociu și camarazii săi. Identitatea cenzorilor din Piață se poate afla? identitatea celor care n-au acceptat mesajul prea românesc al lui Mihai Tociu!

Ion Coja