Americanii dau țeapă Armatei române într-un celebru contract de înzestrare!
Director PATROMIL: ”General Dynamics nu vrea să respecte obligaţiile din contract şi ar trebui să existe ,,o poziţie fermă a MApN și Ministerul Economiei”
BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik, Evan Răutu. Într-un interviu acordat publicației ”Defense România”, Viorel Manole, directorul PATROMIL, atrage atenția asupra nerespectării de către americanii de la General Dynamics a contractului cu MApN!
E vorba de mult lăudatul contract pentru livrarea a 227 de transportoare blindate Piranha 5 – ”platforma pe care a dezvoltat-o şi omologat-o General Dynamics împreună cu constructorul european MOWAG”.
Contractul dintre MApN și compania americană General Dynamics, care deține firma elvețiană Mowag, a fost semnat în ianuarie 2018 pentru achiziția a 227 de transportoare blindate Piranha 5 și derivate, precizează ”Defense România, care detaliază – ”Primele 30 de bucăți vor veni direct asamblate din Elveția, iar următoarele 197 vor fi asamblate în România la Uzina Mecanică București.
Este un contract de circa 1 miliard de dolari – circa 895 de milioane de euro, precizează ”Defense România”.
Dar, Viorel Manole acuză ”modul în care furnizorul extern abordează înţelegerea”, ca fiind principala problemă care ”ţine pe loc buna desfăşurare a acestui contract”.
”Am avut o experienţă foarte bună cu varianta Piranha 3, motiv care a argumentat încredinţarea directă către General Dynamics a contractului pentru Piranha 5, dar această încredinţare directă s-a făcut în baza unei hotărâri de guvern”, spune Manole.
Dar atenție la ce e mai important: ”În hotărârea de guvern, furnizorul străin s-a obligat să implice industria românească în participarea cu anumite echipamente – ”Battle Management System, partea de comandă şi control, partea de turele, partea de software”, a detaliat Manole.
Dar acum vin problemele: furnizorul străin ”a început să încalce obligaţia asumată” când s-a adjudecat, iar ”această încălcare, treptată, a influenţat termenele de livrare prevăzute în contract, ceea ce a dus ca în momentul de faţă programul să fie întârziat”.
Iar directorul PATROMIL consideră că e momentul unei atitudini ferme a României în relația cu partenerul american:
”Dacă partea română, MApN, Ministerul Economiei şi Compania Naţională ROMARM, nu adoptă o poziţie fermă, erorile se vor acumula”, a spus Manole, subliniind că ”problema ar trebui să fie rezolvată cât mai urgent (…) General Dynamics nu vrea să respecte obligaţiile din contract şi ar trebui să existe ,,o poziţie fermă a MApN și Ministerul Economiei”.
Deci, poveștile cu beneficiile industriei românești, ca și cea cu offsetul militar rămân…ca atare – povești! Strategice, nu oricum…
Comenteaza