CD
1.234 aprobate
denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

.
MORGAN STANLEY ARATĂ DE CE DECUPLAREA SUA-CHINA NU ESTE „NICI POSIBILĂ, NICI DE DORIT” ÎNTR-UN GRAFIC UIMITOR:
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2023-05-16_14-39-42.png?itok=asFCglLz
De Tyler Durden

SUA și China au fost blocate într-un război comercial de cinci ani. Parlamentarii de la Washington au promovat „decuplarea” economică a celor mai mari două economii ale lumii, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.
Nu este clar dacă o decuplare completă este chiar realizabilă. Țările occidentale îndeamnă corporațiile să reînnoiască lanțurile de aprovizionare din China către alte țări „mai prietenoase” precum India, Indonezia, Thailanda și Mexic.

Cu toate acestea, există o problemă: chiar dacă firmele își mută baza de producție în alte țări, componentele provin în continuare din China. Realitatea realizării decuplării complete pare mai provocatoare și complexă decât s-a crezut cândva (și mai costisitoare).
Directorul global de cercetare al Morgan Stanley, Katy Huberty, le-a spus clienților la începutul acestei săptămâni că o „recablare” completă a lanțului de aprovizionare cu baterii EV din China ar necesita o investiție de 7 trilioane de dolari din partea Occidentului până în 2040.

Într-un raport separat al Morgan Stanley de la începutul acestei luni, o echipă de strategi a dezvăluit:
“Realitatea este că o decuplare completă a economiei SUA de China nu este nici posibilă, nici de dorit. Va dura mulți ani pentru a schimba lanțul de aprovizionare, iar SUA vor rămâne dependente de China în multe domenii. Cu toate acestea, investiția în sectorul tehnologiei necesită acum o schimbare de gândire pentru a naviga în implicațiile economice ale multipolarizării. Investitorii trebuie să ia în considerare temele ample de investiții asociate cu riscurile geopolitice, mai degrabă decât să aibă doar o viziune de jos în sus.”

Cu această înțelegere, analiștii au oferit o viziune uluitoare asupra modului în care companiile de tehnologie din lume sunt interconectate. O decuplare completă a Chinei și SUA este posibilă numai dacă are loc un război asupra Taiwanului.
Dacă se întâmplă acest lucru, lanțurile globale de aprovizionare se vor prăbuși peste noapte, în esență o resetare.

Mai recent, Jay Shambaugh, subsecretarul Trezoreriei pentru Afaceri Internaționale, a declarat pentru Bloomberg Television că SUA nu încearcă să-și decupleze economia de China sau să limiteze creșterea țării:
„Avem ocazional probleme cu diferite politici economice din China și vom apăra întotdeauna și interesele economice ale SUA – dar nu vom încerca în niciun fel să separăm aceste două economii în totalitate.”

Chiar dacă relațiile dintre SUA și China s-au deteriorat brusc în ultimii ani, o decuplare completă este imposibilă în acest moment, iar dacă Occidentul s-ar împrieteni și s-ar reface lanțurile de aprovizionare, ar dura decenii și trilioane de dolari.

Deci, întreaga narațiune de decuplare pe termen scurt este nerealistă, având în vedere graficul pe care l-am împărtășit mai sus. Singurul lucru pe care îl poate face Occidentul este să reducă dependența de China și să sperăm că Beijingul nu va invada Taiwanul în curând.

Sursa: https://www.zerohedge.com/geopolitical/morgan-stanley-shows-why-us-china-decouple-neither-possible-nor-desirable-one-stunning

Traducerea: CD