CD
629 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95

 

VREM SĂ NE ALĂTURĂM BRICS
-spune Argentina
De Xie Wenting și Bai Yunyi

Al 14-lea Summit BRICS va începe joi. Summit-ul se va desfășura în format virtual sub tema „Favorizați parteneriatul BRICS de înaltă calitate, introducerea unei noi ere pentru dezvoltarea globală”.
Când lumea este afectată de o pandemie, foamete, război și diviziune printre multe altele, membrii BRICS și un număr mare de piețe emergente și țări în curs de dezvoltare vor demonstra în comun lumii spiritul BRICS de „deschidere, incluziune și câștig-câștig, cooperare.”

Cu ocazia Summit-ului, Global Times i-a intervievat pe ambasadorul Argentinei în China, Sabino Vaca Narvaja, și pe Gert Grobler, fost diplomat înalt sud-african, despre importanța pe care aceștia o acordă mecanismului multilateral.

Cu ocazia viitorului al 14-lea summit BRICS, ambasadorul Argentinei în China, Sabino Vaca Narvaja, a declarat pentru Global Times că Argentina speră să devină membru BRICS cât mai curând posibil și se așteaptă ca toate părțile să cadă de acord asupra unui plan oficial privind apartenența la BRICS. extindere la summit-ul din această săptămână.

Ambasadorul Narvaja a remarcat că mecanismul de cooperare BRICS are o importanță profundă pentru construirea unei ordini globale mai echilibrate, în care cooperarea va fi necondiționată și în beneficiul reciproc.
Dacă Argentina se alătură BRICS, această mișcare ar fi, de asemenea, foarte favorabilă dezvoltării în continuare a relațiilor China-America Latină, a spus el.

Mecanismul de cooperare BRICS a fost instituit pentru prima dată în 2009 de China, Rusia, Brazilia și India, iar Africa de Sud a aderat în 2011. De atunci, mecanismul BRICS nu s-a extins pentru a include noi membri. La începutul acestui an, președintele argentinian Alberto Fernandez a spus că speră ca Argentina să poată fi inclusă ca nou membru.

Ambasadorul Narvaja a dezvăluit că președintele Fernandez va fi, de asemenea, invitat să participe la Dialogul la nivel înalt al BRICS privind dezvoltarea globală, care va avea loc virtual la Beijing. „Argentina este foarte încântată să fie invitată”, a spus el pentru Global Times. Ambasadorul a spus că țara sa acordă o mare importanță mecanismului de cooperare BRICS.

Analiştii au subliniat că sistemul actual de guvernanţă globală a devenit fragmentat, iar ţările dezvoltate sunt martorii unei inflaţii în creştere şi dificultăţi financiare. Ca o forță globală puternică, mecanismul BRICS se va dezvolta și crește în continuare, iar Argentina speră să facă parte din acesta. Un articol al agenției de știri Agencia Latinoamericana de Informacion, Ecuador (ALAI) a spus că multilateralismul susținut de membrii BRICS se bazează pe un nou tip de relații internaționale construite pe respect reciproc, corectitudine, justiție și cooperare câștig-câștig, mai degrabă decât război sau intervenție.
Se speră că inițiativele multilaterale vor juca un rol cheie în sprijinirea țărilor din America Latină pe drumul lor către independență, pace și multilateralism.

„Mecanismul de cooperare BRICS este de mare importanță pentru construirea unei lumi noi, mai multipolare și echilibrate”, a declarat Narvaja pentru Global Times. „Suntem interesați să aderăm la BRICS, deoarece este un mecanism de cooperare compus în întregime din economii emergente. Nu există condiții atașate și toată cooperarea este reciproc avantajoasă”.
„Am observat că unii analiști consideră că influența economică a țărilor BRICS o va depăși pe cea a G7. Dacă acest mecanism poate fi extins în continuare, influența și statutul său în ordinea internațională vor crește cu siguranță”, a spus ambasadorul.

Publicația de știri din SUA “Foreign Policy” a publicat în mai un articol intitulat „Îmbrățișarea Chinei de către Argentina ar trebui să fie un semnal de alarmă”. Acesta a subliniat amenințarea cu boicotarea celui de-al nouălea Summit al Americilor. Între timp, multe țări din America Latină, inclusiv Argentina, se îndreaptă către Asia pentru nevoile lor economice și de dezvoltare.

În februarie, Argentina a devenit membră a Inițiativei Belt and Road (BRI) – Initiativa Centura si Drumul, propusă de China. Până acum, 21 de țări din America Latină și regiunea Caraibe s-au alăturat BRI.

În contextul concurenței din ce în ce mai acerbe dintre China și SUA, Argentina se va confrunta cu presiuni diplomatice din cauza interacțiunilor sale frecvente cu China, Rusia și alte țări nealiniate cu SUA?
Ca răspuns la această întrebare, Narvaja a declarat pentru Global Times că Argentina aderă la o politică externă independentă și a menținut un parteneriat strategic cuprinzător cu China și o strânsă cooperare cu alte țări BRICS de-a lungul anilor.

Analiştii au spus că SUA şi BRICS sunt în competiţie în America Latină. Și se pare că America Latină înclină spre BRICS. Argentina, de exemplu, a arătat un interes puternic față de inițiativele propuse de China pentru extinderea cooperării, iar Uruguay a fost admis la Banca de Dezvoltare a BRICS.
BRICS poate aduce beneficii reale pentru America Latină.

„De fapt, în timpul pandemiei de COVID-19, țările BRICS au oferit Argentinei o asistență foarte importantă”, a spus el. „China și Rusia au fost cele care ne-au venit în ajutor într-un moment dificil în care Argentina întâmpina dificultăți în obținerea vaccinurilor COVID-19”.

De asemenea, trimisul a spus că nu dorește ca nicio parte să atașeze sforțări cooperării dintre America Latină și alte țări și că Argentina se opune sancțiunilor economice sau tehnice unilaterale împotriva oricărei țări.

Narvaja a spus că, în calitate de țară care deține în prezent președinția Pro Tempore a Comunității Statelor Latino-Americane și Caraibe (CELAC), Argentina consideră că CELAC și BRICS au un potențial imens de cooperare. „Marea majoritate a țărilor din America Latină au un interes foarte mare în dezvoltarea relațiilor cu Asia, în special China, pentru că cele două părți au o puternică complementaritate economică, în special în domeniul infrastructurii”, a spus el. „Așa că putem vedea că multe țări din America Latină s-au alăturat BRI – Initiativa Centura si Drumul” si vor adera la BRICS.

Sursa: https://www.globaltimes.cn/page/202206/1268789.shtml

Traducerea: CD