Calin Buzatu
calinbuzatu@yahoo.com
92.85.5.30
Pentru mine ca adolescent in perioada anilor 80, etapa in sine imi este colorata in gri spre negru.
Parintii desconsiderati pentru originea lor nesanatoasa, bunicii evacuati din casa pe care au ridicat-o cu greu si care va cadea sub buldozere care netezeau terenurile blocurilor proletare. Au fost evacuati intr-un apartament meschin fara nici o despagubire.
Imi amintesc cum cauta mama pe cineva sa ne procure noua copiilor vitamine sa ne mai scoata din anemii. Mergea cu cate un pachet de Kent sa induplece pe oricine.. Apoi groaznica perioada in care toate alimentele erau rationalizate, cate2 pachete de unt pe luna, cate o franzela la doua persoane pe zi, toate pe bonuri care se taiau frumos de catre vanzatorul gasit brusc pe o functie de raspundere de care isi umfla pieptul, dar la fel si plasele in care scotea pe usa din spate produsele ce nu mai ajungeau la cumparatori. O hotie si o coruptie totala facuta in numele supravietuirii fizice.
La scoala eram mai toti imbracati la fel de la tenisi pana la treninguri si ramaneam cu gura cascata cand vreun pustan se afisa cu un banal tricou care se vedea de la o posta ca nu e din tara.
Aveam TV doar 2 ore pe zi care de regula incepea cu Telejurnalul car eincerca sa ne convinga cat de bine traim, apoi aparea vreo emisiune de genul „Traim decenii de impliniri marete”, apoi daca aveam bafta, cate un film cubanez sau corean si gata, totul se termina la zece seara.
Pentru a ne mai clati ochii, mergeam in vecini unde se faceau seri de video la 10 lei intrarea unde apucam sa vedem vreun film cu karate fie cu Bruce Lee sau Chuck Norris, care ne proiecta intr-o alta lume, mai dinamica, mai vie. Eram adolescenti cu cearcane la ochi, lipotimici, palizi si adunati de spate, dar care salutau tricolorul si cantau la comanda refrenul Tot inainte vrednici pionieri si eram chemati a merge pe stadion cand venea Ceausescu sa fluturam steagul si sa il ovationam la comanda….
Pentru a iesi intr-o excursie din tara era musai sa ai o intrevedere cu Securitatea care iti aproba sau nu dreptul de a calatorii… O pala satisfactie ne mai dadeau emisiunile de la Europa Libera, cele care ne dadeau impresia ca nu suntem singuri in aceasta minciuna amalgamata in care erau cu totii stransi ca intr-un cleste…
Comunismul romanesc a insemnat uciderea spiritului acestui neam.
Daca Petre Tutea a spus ce a spus despre Ceausescu inseamna ca era atins de vreo patologie, caci dupa ce a facut ani si ani de puscarie comunista, care i-au distrus viata, sa aduci osanale calaului nu pare a fi tocmai sanatos..
Ne-am iubit si ne iubim tara. Dar ca si familie care a avut rude inchise in inchisorile comuniste, am dorit a pleca din tara, am dorit sa parasim aceasta cusca in care traiam fara nici un orizont, fara speranta. Nu s-a putut.
Oamenii in anii 80, gravitau fortat in jurul partidului stat, iar Securitatea tinea incheieturile statului functionale si dadea tonul fricii. Aceeasi structura a ramas activa in functionarea statului si acum, si, la fel ca atunci, nu se preocupa de securitatea omului de rand, din contra….
Vremuri urate. Cu oameni gri imbracati la fel, inghesuiti in blocuri insalubre, fara caldura si cu electricitatea intrerupta, unde copiii isi faceau temele la lumanare… Peste drum de blocul nostru era un pseudo camin de copii distrofici, in fapt copilasi bolnavi de sida si tinuti in cea mai neagra mizerie si batjocura de ingrijitoarele care le furau mancarea….
Pe tot acest fundal scris la repezeala din memorie, puneti refrenul Traim decenii de impliniri marete…
Rasucind indemnul din titlul articolului, le arat acelasi drum acelora care ii ridica osanale lui Ceausescu.
A fost un comunist stalinizat, atins de dementa pe sfarsitul anilor 80, o figura sinistra care din tabloul sau prezent in toate clasele de curs, pe toate manualele, la fiecare vitrina de librarie, a stat la timona navei cu zabrele cu nume de Romania….
*
Nota redacției – „Pe Ceaușescu ajunsesem să-l înjurăm și de tată!” Îl citez pe cumnatul meu, doctorul Ion Efrim. Atât era de înjurat Ceaușescu în familia noastră și eram convinși că îl înjurăm pe motive bine întemeiate.
Textul de mai sus al dlui Călin Buzatu este pe gustul multor români, dar este un text vinovat, ușuratec, este prea subiectiv și nu beneficiază de ce am putut înțege cu toții după 30 de ani de democrație!
Bunicii domnului Buzatu nu au făcut pușcărie politică din cauza lui Ceaușescu sau pe vremea lui Ceaușescu! Ceaușescu a dat ordin expres să nu mai fie băgați oamenii la pușcărie pe rațiuni politice!
Cât privește pâinea pe cartelă am aflat după 1990 care a fost rațiunea acestei …raționalizări! Pâinea înainte de 1990 avea un preț mic pentru că era subvenționată de la stat. Astfel că un kg de pâine costa mai puțin decât un kg de grâu! Drept care țăranii cărau cu sacii pâine de la oraș cu care să furajeze animalele din ogradă! Le convenea să hrănească porcii cu pâine! Când autoritățile s-au prins au introdus cartele…
Eu am locuit cu chirie, în camere mobilate până mi s-a născut primul copil! Când am cumpărat în 1980 apartamentul în care locuiesc și azi, în România se rezolvase problema locuințelor. Erai invitat să cumperi o locuință, cu credit de la stat, cu 3% dobândă! Asta în timp ce în celelalte țări socialiste așteptai ani de zile, cu banii jos, să obții un apartament! Am aflat asta cu mirare! Urmarea: în România peste 90% din populație locuiește azi în case proprii, situație fără egal în Europa sau SUA.
Da, e adevărat, într-un an, pe la mijlocul anilor 1980, am colindat satele din jurul Capitalei să găsesc la țărani ouă pentru Paște. Și nu prea am găsit! Am făcut kilometri cu mașina… Și nu m-am oprit din înjurat ușor!
Dar textul meu, domnule Călin, vă sugera să-l priviți pe Ceaușescu și din altă perspectivă, din perspectiva istoriei. A marii istorii! Ceaușescu a avut un plan măreț pentru România. A visat la o Românie puternică militar, posesoare a armei atomice. La 1989 arme atomice cine mai avea? SUA, Uniunea Sovietică, Franța, Marea Britanie, Israel, probabil că China și India. Eram printre primele 10 țări din lume! Vă dați seama?!
Iar dacă Ceaușescu era lăsat să înființeze banca internațională împreună cu Libia și Iran, România devenea o mare forță financiară a lumii! Cum nu erau la data aceea nici măcar zece state de pe planetă! Te apucă amețeala când te gândești la statutul pe care l-ar fi dobândit România pe plan mondial! La un asemenea rezultat nu se ajunge fără oarecari sacrificii! Fără să strângi cureaua!
Eu mi-am făcut buletin de București pe adresa unor veri care locuiau șase persoane în casa lor, tip vagon, de trei camere din Giulești. Când a venit demolarea peste ei au primit patru apartamente, cu un total de 9 camere, aș fi avut și eu dreptul la o garsonieră, dar mi-a fost rușine că cer!
Interesați-vă cum s-au făcut frumoasele bulevarde pariziene pe vremea primarului Haussman. A demolat sute de case, zeci de biserici! Câteva biserici s-au demolat și la București, în interbelic, când s-a regularizat cursul Dâmboviței, și nu s-a emoționat nimeni! Cum ar arăta azi Bucureștiului fără bulevardele ridicate de Ceaușescu?!
După 1990 democrații care l-au dat jos pe dictator au scotocit prin toate băncile din străinătate după milioanele dosite de Ceaușescu! Și n-au găsit nimic, pentru că Ceaușescu nu ascunsese niciun dolar pentru sine! Ce fel de dictator mai fusese și Ceaușescu acesta?! Cum puteți fi așa de insensibil la perspectiva pe care v-am prezentat-o asupra „ciuruitului”?! Nu vă clatină în nicio convingere?!
Mi-aduc bine aminte că până în 1990 nu vedeai picior de cerșitor pe străzile Bucureștiului. Azi dai de ei la tot pasul, mulți dintre ei fiind de condiție relativ bună! Nu-s cerșitori profesioniști, ci de nevoie!
Aș putea continua până diseară! Mai citiți o dată textul meu și încercați să-l înțelegeți!
Voi veni zilele următoare cu un text cu reproșurile pe care azi i le-aș face lui Ceaușescu. Cu totul altele față de ce era în capul meu în decembrie 1989!
Cu drag, ca-ntre români,
Ion Coja
Draga Calin, ai o percepție absolut deformată asupra realității, mai ales că au trecut 30 de ani, și ai avut tot timpul sa analizezi, sa compari, …Nivelul tau de înțelegere este foarte redus și este regretabil că încerci să îi tragi alaturi de tine pe cei avansați spiritual , precum marele, repet, marele patriot Petre Tutea. Îți spune asta nu un privilegiat al epocii comuniste ci unul al cărui tată a stat alaturi de Petre Tutea în pușcăriile cominterniste, de dinainte de epoca Ceaușescu. Varsă afara veninul din tine, numai astfel vei putea înțelege mai bine evenimentele trecute, prezente și viitoare. Succes.
Domnul Calin Buzatu nu stie pe ce lume a trait. Am 70 de ani acum si cunosc bine vremurile, din anii cincizeci pana in 1991 cand am plecat din tara. Ambii bunici au facut facultatea la Canal (1951-1953) si au pierdut averi dupa venirea bolsevicilor la putere, dar nici unul din ei nu a vorbit vre-o data cu atat venin despre epoca socialista. Ambii au fost gratiati de decretele din 1960 si 1961 si au putut sa paraseasca domiciliul fara sa mai anunte postul de militie. Cand in 1962 s-a incheiat Colectivizarea, erau tristi si vaduviti de ultimele proprietati, dar si atunci se rugau ca Dumnezeu sa dea intelegere celor de la putere si sa inteleaga si talpa tarii ca prin colectivizare si-au asumat o mare responsabilitate.
Mai tarziu cand lumea colectivizata si incepuse a se moderniza, tot taranul mergea cu Tranzistorul la ureche si navalea sa munceasca pe santierele de constructii, da alea care au daramat case ca sa inalte blocuri, caci si blocurile trebuiau construite in oras si nu doar la periferii, atunci bunicii mei au spus ca cei mai nevoiasi s-au ridicat ca nivel de viata si cei mijlocii n-au fost impiedicati sa-si imbunatateasca traiul, iar cei care latra precum Calin Buzatu, au sa moara cu ura in dinti, nemultumiti si neizbaviti.
Exagerarile din postare, bine surprinte in NR, dovedesc natura malefica si intolerabila a unui individ cu simptome de inadecvare, lipsa de orientare si orizont care sa-i permita o reala si fericita realizare.
Ura este instrumentul destructiv care distruge in primul rand pe cel ce il poarta.