La data când am publicat prima dată textul despre excelența „Mioriței”, în 2017, textul a fost adnotat cu un comentariu pe care nu l-am văzut, mi-a scăpat. Mea culpa! Pun acum pe prima pagină comentariul remarcabil pe care l-am stârnit cu ani în urmă, cu scuzele de rigoare. Autorului i se ridică suspendarea pripită de pe site de care a avut parte. Încă o dată, mea culpa.

*

 1. surena 10 august 2017 la 4:15 pm – Editeaza – Raspunde

  D-le prof.Coja as vrea sa va rog sa va aplecati si asupra variantei,considerata a fi cea mai veche, culeasa de Ioan Sincai intre 1792-1794:

  Aude-sa, D[oa]mne, aude
  Peste cel plaiut de munte,
  Un suier, D[oa]mne, suier
  Ca acolo, D[oa]mne,
  Sant numai trei pacurarasi
  Doi ce[i]mari
  Si-s ver[i] primari
  Unu-i mic si-i strainel.
  Acel mic si strainel
  Ca [la] apa l-au manat.
  Pana la apa au umblat
  Foarte mult l-au judecat
  Ca pe dinsul sa-l omo[a]ra
  Oile sa i le ee.
  Da el cind din apa au venit
  El numai au avut
  O mioara zdravioara.
  Si inainte au esit
  Si din grai asa au grait:
  – Drajii mei verisori
  Daca pe mine mi-t[i] omori
  Linga mine punet[i]
  Fluierul de dreapta
  Buciunul de-a stinga.
  Ca cind vintu a sufla
  Fluerul a fluera
  Si buciunul a bucina
  Numai rasunul
  Ca mi-a rasuna
  Peste munti numai la ai
  mei doi parinti
  Si rasunul si mi-a merje
  Peste brazi la ai mei frati,
  Intr-o verde dumbravita
  Este o rece Fantanita
  La acee rece fantanita
  Sunt doua Luminite
  Ca-s ochii Serpelui
  Ca macar cat le-a ploua si le-a ninje
  Acelea nu se vor stinje
  Ca Serpele au mancat
  Numai un Voinic a scapatu
  Cheptu lui le-au mancat jumatate
  Jumatate de cutite de aramite
  Cu iele fu-ntins
  Da el din grai asa au grait:
  -Cine a veni sa ma scoata
  Vina frate si vina Tata si vina Maica
  Oile mi le-au luat
  Si mana mi-au taiat
  Si m-au legat
  Cu spatele la Brad.”

  Acest text este, dupa parerea mea, important pentru ca vorbeste de o sentinta, o condamnare rezultat al unui proces, o judecata intre pacurari transpusa peste niste mituri primordiale, respectiv al sarpelui judecator al sufletelor. Miorita lui Sincai este importanta pentru ca vedem ca moartea pacurasului nu este rodul unei invidii,ci o judecata dreapta in care vinovatul este pedepsit dupa legea pacurarilor legat cu spatele la brad,mana taiata si langa o fantana. Judecand dupa pedeapsa aplicata avem de-a face cu judecarea si pedepsirea unui talhar.
  In sprijinul celor afirmate,argumentate si demonstrate de dvs. vine chiar modul in care Ioan Sincai,fratele cunoscutului Gh.Sincai,a cules aceasta varianta a Mioritei, respectiv a auzit-o in colind. Pe wikisource se precizeaza ca textul face parte dintr-o culegere de cantece populare romanesti aflata in manuscris la Arhivele Statului, filiala Tg. Mures.
  Revenind la Jus valahicum (valachorum) stim ca acesta nu era asa de dur cu furtul pentru mancare (cu burta sau pentru burta),deci pacurasul nostru a savarsit o fapta mult mai grava si in ciuda caintei pacurasului el este pedepsit cu taiatul mainii (furtul) si uciderea (tradarea) iar mentiunea ”foarte mult l-au judecat” ne arata ca a avut loc un proces in toata regula si nu a fost o simpla uneltire a verilor.
  Istoricul Panaitescu spunea ca intreaga viata economica si sociala a romanilor se baza pe obste dupa legile transmise de oamenii buni si batrani iar oamenii din comunitatea respectiva se supuneau acelor reguli. Asa putem explica si atitudinea ciobanasului judecat care accepta judecata si sentinta iar cainta acestuia face parte din jus valachorum unde stim ca vinovatiilor, daca se caiau sincer pentru faptele lor, puteau beneficia de clementa judecatorilor. Din pacate nu avem publicat acest jus valachorum.Au fost cateva incercari ale unor judecatori inimosi in sec XIX care au cules fragmente si le-au publicat,dar nimeni nu s-a ostenit sa republice aceste studii asa se face ca vorbim din fragmente,din interpretari despre jus valachorum .
  In concluzie cred ca acest colind/cantec Miorita are legatura cu vechiul drept romanesc ancorat in cateva elemente de mitologie primordiala, dar legate de judecata, pedeapsa, cainta si acceptarea sortii.