România nu are nevoie de FMI
„Paradoxal, prezenţa FMI în România este o formă de interpunere a statului în treburile economiei private. Nu putem enunţa o măsură clară prin care FMI a ajutat sau ajută sectorul privat din România. Dimpotrivă, măsurile impuse au lovit dramatic taman în sectorul de la care se aştepta mai multă competitivitate”, spune economistul Cristian Păun într-un amplu interviu acordat Epoch Times. În opinia sa, mult lăudata macrostabilizare s-a produs prin creşteri semnificative de taxe şi cu o dublare a datoriei publice, fără ca vreo reformă structurală să fie dusă până la capăt măcar.
De ce are nevoie România de încă un acord de împrumut cu FMI din moment ce, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, nevoia brută de finanţare va scădea puternic în următorii ani iar dependenţa ţării noastre de pieţele financiare interne şi externe a fost redusă în sensul că ne împrumutăm mai ieftin de pe pieţele internaţionale de capital pentru finanţarea deficitului bugetar?
Nu este nevoie de FMI în România, nici acum şi nici în viitorul apropiat. Această instituţie nu poate rezolva problemele pe care le are România. Nici tipul de acord pe care l-am semnat acum (sau în trecut) nu le rezolvă.
Politicianul român însă are nevoie de FMI pentru că:
(1) are nevoie de un arbitru pe scena politică românească care să fie invocat în cazul unor disensiuni pe o problemă dată (deficit bugetar, inflaţie, taxe);
(2) are nevoie de un finanţator ieftin pentru a susţine ”artificial” stabilitatea cursului de schimb prin împrumutarea la nevoie a unor sume importante în valută de către banca centrală care să fie folosite pe piaţa valutară pentru a ”apăra” cursul de schimb în cazul unor probleme;
(3) e nevoie de cineva care să ne laude în absenţa unor realizări confirmate de evoluţia economiei (care stagnează cu încăpăţânare);
(4) e nevoie de un ţap ispăşitor în cazul în care problemele nu merg bine şi atunci se poate da vina pe el fără a pierde semnificativ din capitalul politic (el e băiatul ”rău” în timp ce politicienii sunt băieţii ”buni” pe principiul noi am vrut altfel, dar FMI nu ne-a lăsat) şi
(5) e nevoie de un ”proiect” politic pe termen scurt dus până la capăt care să poată fi folosit în campanie care să poată fi scos în faţă la următoarele alegeri: autostrăzi nu am fost în stare să facem, dar uitaţi am dus până la final cu succes un acord cu FMI. Fondul nu va crea locuri de muncă, FMI nu va crea exporturi suplimentare, FMI nu finanţează economia reală şi FMI nu dă niciun semnal pozitiv unor investitori ci, dimpotrivă îi sperie. Orice ţară aflată sub monitorizarea sa înseamnă că are probleme mari de guvernabilitate şi e mai bine să eviţi aceste ţări.
Deci, în opinia mea, cu cât scăpăm mai repede de FMI, cu atât mai bine. O altă analiză care merită făcută este aceea legată de ce s-a întâmplat ”bun” în economia românească de când a venit FMI: e suficient să analizăm câte companii s-au închis mai degrabă decât s-au deschis, câte taxe au crescut de atunci, cum a evoluat datoria publică sau cum au scăzut investiţiile străine ca să ne convingem de ”virtuţile” asistenţei FMI – o instituţie care trebuia desfiinţată încă din 1971 după prăbuşirea Sistemului de la Bretton Woods şi pe care doar ţări bananiere sau neputincioase (ca să nu spun altfel) o mai ţin în viaţă.
Cum evaluaţi mesajul şefului FMI Christine Lagarde pentru România? În afară de lauda că suntem campionii austerităţii, a adus acest statut vreun beneficiu României?
Mesajul FMI în România este unul politic şi politicianist. E similar lipitorii care nu vrea să îşi ucidă victima. Noi suntem o victimă pentru ei şi ei extrag câştiguri din prezenţa lor aici. Din neputinţa noastră de a ne guverna şi de a lua măsurile ce trebuie luate. Sunt sigur că râd de noi pe la spate şi că îşi freacă mâinile de bucurie pentru dobânda încasată (mică e drept, dar aplicată la sume de miliarde e bunicică) fără să facă mare lucru pentru noi. Nu mă aştept la altceva decât laude moderate la adresa oricărui guvern pe care îl asistă. Doar nu o să ne spună realitatea verde în faţă.
Nu o să auziţi despre eşecul privatizărilor sau reformelor structurale (ne)derulate sub ochii lor. Ne-au ”macrostabilizat” prin creşteri semnificative de taxe, inflaţie semnificativă şi printr-o dublare a datoriei publice fără ca vreo reformă structurală să fie dusă până la capăt măcar. Suficient cât să fim în stare să le plătim lor dobânzi importante şi cât să le dăm banii înapoi la nevoie (care stau, cea mai mare parte a lor, fără să producă nimic altceva decât dobânzi în conturile BNR la rezervă). De la acord la acord, condiţiile impuse guvernelor s-au relaxat semnificativ şi e normal să se întâmple aşa.
Ce măsuri vedeţi necesare pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti, invocată şi de Lagarde?
Reducerea fiscalităţii ar trebui să fie prioritatea zero a oricărui guvern preocupat de sectorul privat şi de o creştere durabilă. Guvernele care cresc taxele sunt guverne slabe. Astfel de guverne sunt interesate mai degrabă de termenul scurt decât de termenul lung. Competitivitatea nu poate să vină decât de la sectorul privat. Or, acesta trebuie să fie stimulat cu orice preţ şi nu prin măsuri de tipul subvenţii sau ajutoare (mai mult sau mai puţin mascate). Cu cât libertatea economică este mai mare (incluzând aici nu doar taxele, ci şi corupţia şi birocraţia), cu atât competitivitatea va apărea mai repede. Paradoxul este că prezenţa FMI în România este o formă de interpunere a statului în treburile economiei private.
Nu putem enunţa o măsură clară prin care FMI a ajutat sau a ajută sectorul privat din România. Dimpotrivă… măsurile impuse au lovit dramatic taman în sectorul de la care se aştepta mai multă competitivitate. Într-o discuţie despre competitivitate, părerea unui funcţionar public (politic) cum este dna. Lagarde nu face doi bani. Sunt sigur că dacă ar fi fost întrebată la modul concret despre una sau două măsuri clare pe care să le aplice guvernul român în acest sens am fi asistat la o suită interminabilă de elucubraţii sau de generalităţi cu iz politic.
Cât de eficiente sunt în opinia Dvs. acordurile cu FMI dat fiind că multe dintre reformele cerute în acestea n-au fost îndeplinite iar problemele structurale au rămas aceleaşi : întreprinderi de stat care continuă să facă pierderi, să acumuleze arierate sau să facă profituri cu mult sub potenţial, iar în unele sectoare, în special în energie şi transporturi, lipsa investiţiilor este cronică?
Deloc eficiente. Reformele trebuie să se întâmple fără ca cineva din afară (care nu are nici interese directe în această probleme şi nici nu are pârghiile prin care să sancţioneze un eventual eşec) să ne oblige să le facem. Trebuie să fie ceva obligatoriu pentru clasa politică care ne cere permanent votul şi apoi cade într-o amnezie totală până la următoarele alegeri când ne vinde din nou iluzii pe pâine.
FMI mai mult încurcă şi creează un hazard moral semnificativ tocmai pentru ca aceste reforme să nu se întâmple în ritmul pe care îl dorim toţi cei care mergem la vot. FMI va acţiona ca orice politician (fiind compus tot din politicieni) şi va lua partea clasei politice şi nu partea sectorului privat. Inclusiv aşa zisa ”competenţă” în guvernare pe care o are FMI este îndoielnică în condiţiile în care peste tot în lume ei propun aceleaşi reţete de ”stabilizare” macroeconomică cu orice preţ – adică cu preţul destabilizării sectorului privat prin creşteri de taxe şi prin datorii suplimentare care trebuie plătite din taxe sau inflaţie în viitorul nu foarte îndepărtat.
Mă doare sufletul când văd cum ne-am abandonat total în mâinile unor politicieni şi ale unor instituţii şi aşteptăm de la ei să ne schimbe destinul şi bunăstarea.
Cristian Păun este conferenţiar doctor la ASE Bucureşti şi preşedinte al Societăţii Române de Economie.
sursa: Buciumul
Se pare că trebuie dat timpul înapoi. Sunt probleme pe care tov. Ceaușescu le-a lăsat ”la cheie” pentru economiștii români. Așa se vede din afara cunoștinței problemelor economice la nivel profesional dar mai ales RESPONSABIL.
Se pare pare că am fost lăsați de izbeliște în momentul în care se mai putea face ceva pentru salvarea a tot ceea ce s-a câștigat prin sacrificiul românilor. Ar fi culmea să se uite, nu sacrificiile, ci ceea ce s-a recuperat în urma lor! Eu mă refer la momentul ianuarie 1990, când se putea face ceva dacă, reducând la absurd, națiunea română renunța la așa-zisa libertate pentru câțiva ani de muncă, (10-15 ani), în folosul fiilor sau nepoților.
Și mai am o presimțire: românul a trecut dintr-o extremă într-alta, referitor la timpul efectiv ocupat cu producția în beneficiul PIB, sau al oricărui indice ce poate arăta ceva relevant pentru bunul trai la un moment dat. !!!
E clar ca Romania trebuie sa dea cu piciorul afara FMI dar are deasemenea nevoie de oameni capabili si patrioti care s-o conduca.
Poate domnul Cristian Paun sa specifice care sunt ratele de imprumut mai scazute decat ale FMI-ului?
Un tabel comparativ cu rate si conditii de imprumut cred ca ar fi mult mai elocvent decat niste vorbe pe care si tzatza Marghioala le arunca pe la poarta de pe ulita satului. Nu de alta, dar domnia sa este conferenţiar doctor la ASE Bucureşti şi preşedinte al Societăţii Române de Economie.
Legat de afirmatia (oare pe ce se bazeaza?) ca „Nu este nevoie de FMI în România, nici acum şi nici în viitorul apropiat. Această instituţie nu poate rezolva problemele pe care le are România.”
Cumva pe idea ca Romania poate trai doar din fonduri europene nerambursabile?
Hm. L-as ruga sa-si expuna parerea despre scenariul posibil pe care l-am „inchipuit” pe blogul aflat la adresa(http://mipopescu.wordpress.com). Se intituleaza „Diaspora vine acasa”.
Daca acest scenariu, deocamdata fictiv, se transpune in realitate?
dumneata esti intreg la minte? FMI si Banca Mondiala sunt bune pentru Romania?spui dumitale din America?
Creditele oferite de CHINA erau cele mai avantajoase,insa trebuia si un politician versat si CURAJOS care sa acceseze acei bani,destinati pentru DEZVOLTAREA Romaniei,autostrazi inclusiv!
Stai in America si taci din gura,ca numai tampenii spui,tu si FMI-ul tau! tu nu vezi ce moaca de infractori au astia de la FMI? au asasinat economic ARGENTINA si toata planeta,si spui tu ca tare buni sunt?!?!?!?
Care sunt ratele pe care le ofera China, care sunt conditiile de calificare pentru obtinerea creditelor si care sunt termenele de rambursare?
Dumneavoastra din Rusia (Talpes care face propaganda desantata pentru integrarea Basarabiei in uniunea euro-asiatica si-i improasca pe romani cu laturi) aveti idee cam la ce sunt bune creditele?
Hai sa spunem ca doriti sa cumparati o casa. Aveti toti banii sau sunteti nevoit sa va imprumutati la vreo banca? Credeti ca cel mai bun credit il obtineti doar pentruca spuneti ca sunteti propagandist rus, sau trebuie sa oferiti niste garantii financiare (venit, cheltuieli, etc), iar in cazul unei tari un plan etapizat si concret al investitiilor, al cheltuielilor, al rambursarii si … o analiza a stabilitatii politice. La fel ca si investitiile straine.
Cu cat riscul imprumutului este mai mare, cu atat si ratele de imprumut sunt mai mari. Fiti sigur ca nimeni nu-i nebun sa imprumute bani cuiva doar pe baza de promisiuni.
A, unii doresc ca dupa ce au imprumutat bani de la banci in anumite conditii pentru care si-au luat un angajament, inclusiv FMI, ar dori sa cheltuiasca banii fara control si pentru mers la crasma, sa-i joace la carti, sau sa-i foloseasca pentru pomeni electorale si masuri populiste iar apoi sa zica: „N-am cum sa va mai dau banii inapoi, exploatatorilor, nesatuilor. Huo banci, huo FMI, huo capitalism!”
Cum spuneam, si tzatza Marghioala, ca si Ivan Ivanovici Nicador Talpes au largi cunostinte de economie :-)
mai MIRCEA POPESCU propagandist pentru SOROS si toti jidanii din America din FMI
tu nu vezi ce penibil esti?
autostrada bechtell impusa pe gat de FMI si de NATO,nu au facut nici macar o autostrada in Romania,si am platit de 10 ori mai mult aiurea pentru un tronson scurt cat o banda de caruta!
tu nu vezi ce face FMI in Romania?esti chior? sau din america vezi deformat?
CHINA a imprumutat america mai desteptule,tu iei ajutor social din banii chinezilor acolo in California acuma,si scrii tampenii pe internet.
Singurul lucru bun pe care îl promovează dl. Popescu ar fi politica de minimă dependență față de exterior!
perfect.afara cu acest sangeros organism.the sooner the better.gm
Bineinteles ca FMI NU are ce cauta in Romania!
FMI-ul NU ajuta sectorul privat, deoarece ar ajuta ca Romania sa devina o putere economica in ce priveste alimentatia sanatoasa a Europei! FMI-ul „ajuta” doar la consum! pentru a face tara din indatoritoare in si mai indatoritoare! Asa au facut si in USA! fiecare american are o datorie de cam 50.000 de dolari! Adica depaseste venitul anual pe cap de locuitor! Asa au facut si in Romania! LACUSTELE ASTEA MONDIALE TREBUIE OPRITE INAINTE DE A DISTRUGE PLANETA INTEGRAL!
Nu vreau sa ma erijez in expert economic ,dar zic si eu .Daca America de abia se zbate in clestele capitalului evreiesc mondial (Rothschilld & Co.) ce ne mai miram de Romania ? Structurile de conducere ale Romaniei au fost penetrate ca o metastaza de agentii capitalului sus mentionat .Daca guvernul american nu are dreptul sa isi tipareasca bancnote ci este obligat sa imprumute cu dobinda , de la banca -Federal Reserve – o banca privata evreiasca ,ce mai vreti de la Romania ?Cred ca de asta l-au impuscat pe Ceausescu ,pentru ca nu mai vroia sa foloseasca maculatura lor ,banii nostrii ,tipariti de noi erau foarte buni,puteam sa tiparim si sa finantam proiecte interne,dar asta ne intarea independenta si nu era pe placul paianjenilor economici planetari , de asta se tot provoaca artificial conflicte (Irak,Libia etc) pentru preluarea controlului financiar al tarilor respective.Care misca in front o i-a in freza.Ei vor sa ne „ajute ” , cu fel si fel de planuri (Marshall etc.) un fel de mincare otravita cu o otrava care ne omoara mai lent .
Ai perfecta dreptate!
Ce bine ar fi daca ar fi „fii lui Dumnezeu”!
Dar sint doar LACUSTELE MONDIALE care sufoca economiile tuturor tarilor de pe planeta!
Sint in esenta ca toti pamintenii, insa ideologia/ religia lor primitiva si abominabila ii face asa! Khazarii – popor turcic care au adoptat religia mozaica si talmudul infiorator al evreilor – au devenit la fel ca ei! Cred ca orice popor care trece la acest c…t de religie va face la fel ca ei doar in citeva generatii! Acesti khazari / ashkenazi – in romaneste: jidani – a fortat infiintarea statului Israel, NU pentru ca nu mai puteau de „dorul” statului in sine; ci pentru a avea o tara in care toti infractorii lor sa aiba unde se refugia / ascunde mai ales cind „victoria comunsmului mondial” inventat tot de ei NU a mai fost o victorie!
„…mai, daca muncesti 8 ore pe zi, cind mai timp sa faci bani?!” este intrebarea clasica a genericului Itzic! Ei NU se ocupa ca restul lumii sa-si foloseasca timpul si munca pentru a crea ceva util pentru societatea lor, ci NUMAI cum sa-i prosteasca pe goimi (animale) sa le ia banii!
Partea nasoala este ca – avind atit de mult timp liber – vor mai urzi inca o porcarie mondiala cit de curind: in prezent „criza mondiala” Made in Israel / via USA, apoi Noua Ordine Mondiala…tare ma tem ca va iesi un razboi devastator mondial, dupa care mii de hitleri ii va vina; dar va fi prea tirziu!
Sustin cele de mai sus cu toata convingerea!
Exista si o grupare mai cinstita a evreimii si anume evreii mesianici .Evreii care il recunosc pe Isus drept Mesia ,trimisul lui Dumnezeu.Am cunoscut citiva si mi-au facut o impresie buna ,pe deasupra majoritatea sint si vegetarieni. .Asta este tipul de evreism care ,teoretic vorbind ,ne-ar face evrei ,in acelasi cadru religios orthodox , dar ne-ar imuniza impotriva bacililor talmudici ,ce au pus mana pe mai toate posturile de conducere din Romania .Zic si eu ,asa niste idei de ale mele.
in timp ce FMI fura ROMANIA prin jidanii lor, PRM-ul dispare din Romania
GHEORGHE FUNAR a dat lovitura de gratie PRM,prin scindarea acestui partid IREMEDIABIL!
vedeti VIDEO
http://www.youtube.com/results?search_query=Funar+Vadim&oq=Funar+Vadim&gs_l=youtube.12…0.0.0.5575.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0…0.0…1ac..11.youtube.
E vina exclusiva a lui Vadim.
Nu sint de acord!
Lui WC TUdor i s-a dat permisiunea de catre sionisti sa latre doar impotriva ungurilor!
Ati vazut vreodata ca acest paranoic sa i-a vreo pozitie impotriva a zeci de infractori jidani veniti din Israel? Oare de ce n-a facut-o el si cu „serviciile lui secrete”?
Se pare ca inca nu s-a inteles nimic din ceea ce s-a petrecut in Romania in ultimul sfert de secol. Explic: Fortati de evenimente sa renunte la conducerea serviciilor secrete, liniile 1 si 2 din Securitate s-au dat la o parte, multumiti fiind ca scapa cu viata si au inca unele posibilitati de a participa la jaf – a se vedea si capusarea de fiul dobitocului Postelnicu a tuturor fabricilor de tigari din tara, numai un exemplu. In aceste conditii, Securitatea a ramas o structura multicefala, in care nimeni nu controla pe nimeni, ci se coopera pe criterii de interes privat, si pe zone limitate. Asa stand lucrurile, mai devreme sau mai tarziu, structurile securisto-peceriste s-au pus fiecare la dispozitia cui a stat sa-i asculte, facand din Romania un sat fara caini, acestia fiind prea preocupati sa-si gaseasca un stapan ca sa mai si latre…Ce sa mai si muste!…
ceausescu a avut curajul sa dea o palma americanilor prin refuzarea clauzei….
politicienii actuali prin fmi traiesc bine mersi,
sa ne auzim de bine…