Adrian Streinu Cercel suspect de malversații ?

De peste zece ani Adrian Streinu Cercel este un fanion al medicinei românești, icoana unui om integru care a făcut pe o străduță din București un spital ca cele din New York, Munchen sau Viena.

Toate televiziunile și ziarele din România (absolut toate) au pictat la această icoană de fiecare dată cînd l-au sunat să îl întrebe dacă un virus sau o căpușă, epidemia de gripă porcină sau cea aviară ne vor omorî pe toți ca pe șobolani. Asta l-a validat. Despre gripa aviară omul a declarat public că 2 milioane dintre noi vom intra în pămînt.

Probabil că nici măcar atîtea găini n-au murit în România, de fapt, dar declarațiile lui publice l-au făcut tot mai influent.

Hazardul e arma lui și în mijlocul haosului se simte cel mai bine, așa îl descriu colegii lui de la @Institutul Matei Balș din București, care au lucrat cu el ani de zile. Acum, profesorul Adrian Streinu Cercel e cel mai important medic din România.

Cînd deschide gura, vorbim cu toții despre ce-a ieșit din gura lui, dar nu are mereu dreptate.

Întîi a spus că Sars-Cov-2 e doar o gripă, dar apoi s-a răzgîndit și a devenit alarmist.

A mai zis că epidemia e doar un punct pe harta Chinei și România nu va fi afectată, dar saloanele lui au acum pacienți a căror viață atîrnă de un fir de ață.

S-a mai gîndit și că spirtul nu ajută pe nimeni. Toată țara a rîs de el pentru că, de fapt, ajută.

Adrian Streinu Cercel este poate unul dintre cei mai corupți medici din România. Ani la rînd, testările plătite de institutul pe care l-a condus au fost făcute de compania lui ascunsă într-un offshore din Cipru. Partenerul lui de afaceri era soțul unei șefe din AbbVie, corporație farma care în aceste zile donează medicamente pentru CoVid-19. Pe de-o parte ajuta oamenii, dar fiecare mînă de ajutor a primit și un comision.

Puteți citi aici Spitalul Meu De Stat, investigația pe care am publicat-o în 2018 pe RISE Project.

În acest material, aflați despre o altă campanie de testare a pacienților suspecți de hepatită – o altă afacere a profesorului de la Matei Balș, care l-a îmbogățit și pe el, și pe șefa spitalului de Infecțioase de la Iași, Carmen Dorobăț.

I-am numărat banii și conflictele de interese în ultimii ani, dar autoritățile nu s-au apropiat de el. Fiicele, „una fiind o incompetentă fără măsură”, spune un coleg de-al ei, stau pe salarii de la spitalul pe care îl conduce. Una dintre ele, n-a avut vreme de un an de zile nici un pacient. Nici unul. Nici măcar un pacient cu o diaree n-a tratat, dar lunar și-a primit salariul de la tatăl ei.

Adrian Streinu Cercel primea bani de la marile companii farmaceutice în fundația lui privată, iar o parte erau retrași cash de la bancomatele de lîngă spital sau cheltuiți la o cîrciumă din Orășelul Copiilor, din Berceni, București. Milioane de lei în numerar au ieșit prin bancă sau bancomate din fundația pe care a controlat-o.

Nu i-am numărat banii din senin. Mai întîi i-am numărat pacienții.

Cei care s-au tratat la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș de cînd îl conduce el au avut pe hîrtie mai multe boli decît în realitate. Angajații lui le inventau oamenilor boli ca el să aibă sub semnătură un buget mai mare. Pînă și fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, s-a dus la spitalul lui Streinu Cercel pentru o viroză, dar pe hîrtie a avut mai multe boli scoase din burtă. Puteți citi aici Institutul de Boli Inventate, anul trecut a cîștigat premiul cel mare la Superscrieri.

Cînd am fost cu colegul meu la spital să-i punem întrebări despre ce urma să publicăm, ne-a zis că banii din fundația lui privată au fost investiți în spital, cînd, de fapt, mare parte erau retrași cash.

Adrian Streinu Cercel e acum cercetat de procurorii anti-mafia pentru devalizarea bugetului Casei de Asigurări în schema bolilor inventate. Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor l-a mai cercetat pentru afacerile lui cu reactivi pentru teste de laborator. Reactivii erau furnizați de Dorin Cocoș, pe atunci soțul Elenei Udrea, iar Traian Băsescu să zicem doar prieten de familie cu Udrea și Cocoș, sprijină acum campania de testare a lui Streinu Cercel.

Printre cele mai mari cheltuieli ale Institutului Matei Balș din București din ultimii zece ani au fost testele de laborator sau reactivii.

Acum vrea să testeze bucureștenii ca la balamuc, cînd în țară e o penurie cumplită de teste.

„Este imoral să faci astfel de studii în mijlocul dezastrului”, mi-a spus un expert în statistică și sociologie medicală. Motivul pentru care spune asta e simplu: „cu aceleași materiale trebuie să ajuți oamenii, medici și pacienți deopotrivă, care au nevoie să știe dacă sunt bolnavi sau nu, nu să-i studiezi ce eșantioane stabilești tu.”

Doctorii și asistentele din toată țara cu care vorbesc spun că statul român trebuie urgent să facă testări în masă, tocmai pentru că nu mai știm cine e sănătos și cine nu în orașe ca Suceava. În județul de unde vin eu, poți coborî să-ți iei o pîine și la întoarcere să-ți omori mama hipertensivă.

Oamenii se tem să vină la spital, medicii se tem să se ducă la muncă. Femeile gravide nu au unde să nască pentru că nu sînt primite de spitalele din zonă ca să nu își infecteze maternitățile.

Adrian Streinu Cercel pune la cale o farsă științifică chiar acum cu testele pe care le pregătește bucureștenilor. O farsă care să îi dea și mai multă autoritate. Iată de ce:

Există două feluri de teste:

1. Rapide. Adică, făcute în fața blocului. Pac! Înțepat! Pozitiv sau negativ?

2. Procesate. Adică, de laborator. Torni cu pipeta, agiți, prelucrezi, bagi în aparat, aștepți. Pozitiv sau negativ?

În planul de testare semnat de el, cu antetul Institutului de Boli Infecțioase, Streinu Cercel spune că folosește pe de-o parte teste rapide pentru identificarea anticorpilor și pe de altă parte testele de laborator, moleculare, de tip PCR, dar, de fapt, va folosi doar teste rapide, o spune chiar el public.

Organizația Mondială a Sănătății are altă părere legată de testele rapide, cu care profesorul a înlocuit din vorbe testele moleculare, de tip PCR:

Rolul testelor rapide de detectare a antigenului mai necesită o evaluare și nu sunt în prezent recomandate pentru diagnosticul clinic.

Cu alte cuvinte, după ce @Gabriela Firea și @Adrian Streinu Cercel te testează în proiectul lor, trebuie să mai fii testat încă o dată ca să îți fie clar dacă ești bolnav.

Citiți aici recomandările OMS: http://www.cnscbt.ro/index.php/1590-who-covid-19-lab-testing-2020-1-eng/file

La Suceava doctorii nici măcar nu pot presupune cine e bolnav și cine nu, dar Adrian Streinu Cercel organizează campanii de PR uriașe prin care se erijează în salvatorul nostru. Cei suspecți, cu simptome, nu sînt testați nici măcar cu testele rapide pe care vrea să le risipească prin București.

Nici la Botoșani nu sînt testați cei cu simptome, îmi spune un medic.

Nici la Mureș nu sînt testați cei care au simptome, îmi spune o doctoriță de-acolo.

Nici la Iași nu sînt testați cei cu simptome, îmi spune o angajată SMURD.

Nici la Tulcea nu sînt testați toți cei cu simptome, îmi spune soția unui medic de-acolo.

Nici la Arad nu sînt testați cei cu simptome, îmi spune un medic de-acolo.

Nici la Spitalul Universitar din București nu sînt testați medicii suspecți, îmi spune un chirurg din spital.

Nici la Spitalul Județean Bacău nu sînt testați medicii care au intrat în contact cu pacienți infectați, îmi spune o sursă din spital.

Nici la maternitățile Regina Maria din București, Cuza Vodă din Iași și spitalul Bethesda din Suceava nu sînt testate toate mamele care merg să nască.

Nici la Constanța nu sînt testați medicii și asistentele pentru că prioritari au fost pacienții și avem cele mai puține teste.

Și astea-s doar spitalele unde am eu surse. Nu știu nimic despre Petroșani, nu știu nimic despre Sf. Gheorghe, nimic despre Galați, Craiova sau Liteni.

Recorder a publicat că în Sibiu și Harghita nu există nici un caz de CoVid-19 pentru că oamenii n-au fost testați.

În acest moment, Ministerul Sănătăţii – România, îmi confirmă o sursă cu acces la datele din Institutul de Sănătate Publică și Institutul de Igienă, știe că țara noastră este pe ultimele locuri din lume la un capitol extrem de relevant legat de pandemia cauzată de Sars-Cov-2. Aceste date încă nu sînt publice:

„Miercuri sau joi eram la 7%.”

Ăsta e randamentul cu care identificam noi bolnavii de CoVid-19, raportat la numărul testelor făcute. 93% dintre teste au fost făcute degeaba, adică, sau prima oară au fost negative. La asta a ajutat, desigur și testarea făcută pe repede înainte parlamentarilor în Parlamentul Romaniei

Astăzi, contorul nostru înregistrează 19.663 teste și am identificat abia 1.452 persoane infectate.

Adrian Streinu Cercel face testarea din București pentru el – un studiu – nu e pentru oameni, deși oamenii din toată țara așteaptă închiși în casele lor să fie testați.

*******

Nota redacției: Nu am primit și numele autorului. În orice caz, în multe spitale și clinici particulare nota de plată către casa de asigurări este completatș, adică umflată ca la restaurant, pe vremea tinereții noastre… Se aduagă boli și tratamente de care pacientul nu este cu nimic vinovat…
Cât privește capacitatea profesională a dlui doctor Streinu, circulă alte informații, din fericire. Corecte, sper!