Senatorul Valer Marian

tulbură petrecerea politică de realegere a lui Victor Ponta

Scrisoare deschisă către tata socru al PSD

 

„Preasfinţia voastră politică,

Timp de patru ani v-am purtat respect şi am manifestat loialitate faţă de dumneavoastră, dar în ultimele luni am observat, atât eu cât şi alţi colegi din Senat şi din PSD, o mutaţie comportamentala si implicit caracterială, bruscă şi urâtă. Am vazut că şi dvs. o susţineţi pe Laura Codruţa Kovesi fostul procuror general al României, pentru funcţia de procuror şef al DNA. Am vazut că aţiîncercat să puneţi beţe în roate constituirii unei comisii speciale de anchetă privind interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bârsan, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Am constatat (pe pielea mea) că marţi, 16 aprilie 2013, aţi încercat, cu concursul purtătorului de cuvânt al grupului senatorial al PSD şi al unui vicepreşedinte PSD al Senatului, să mă obstrucţionaţi să prezint declaraţia politica intitulată „Procurorul şef Morar, sluga preaplecată şi avocatul principal al preşedintelui Basescu”. Aţi încercat cu câtva timp în urmă să mă convingeţi aluziv să nu-l mai critic pe generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, motivând că acesta ar fi trecut de partea noastră.

> În şedinţa de plen a Senatului din 8 aprilie 2013, a fost votată hotărârea de constituire a comisiei de anchetă în cazul Bârsan, în pofida opoziţiei celor care aveau SRI-ul în suflet sau în spate. Cu ocazia respectivă, preşedintele Senatului a solicitat tuturor liderilor de grup să nominalizeze membri propuşi în această comisie. Întrucât nu eraţi prezent în sală, au făcut nominalizările celorlalte grupuri politice, timp în care doi vicelideri ai grupului PSD, senatorii Alexandru Cordoş şi Florin Constantinescu, s-au consultat cu colegii prezenţi şi au întocmit o listă cu propunerile PSD, pe care m-au înscris primul. După câteva minute aţi apărut în sala de plen, unde v-a fost prezentată lista, şi aţi prezentat propunerile PSD. Subsemnatul nu am fost nominalizat , iar ulterior cei doi vicelideri mi-au spus că le pare rău că am fost tăiat de pe listă. Cu câteva săptămâni înainte mi-aţi spus dvs. că vă pare rău că, deşi m-aţi propus membru în Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, preşedintele Victor Ponta nu a spus nici DA nici BA, iar ulterior a apărut un alt nume în locul meu (fost strungar la bază, absolvent întârziat, la fără frecvenţă, al unei facultăţi obscure de drept).

> Sunt membru al Ligii luptătorilor din decembrie 1989 (fără certificat) şi atunci am luptat, inclusiv cu arma în mână, pentru eliminarea unui clan odios şi a unei camarile nătânge şi inculte, parvenite şi pupincuriste. Atunci mi-am jurat că nu osă mai accept niciodată în viaţa mea vreo tendinţă dictatorială sau autoritaristă, în care promovarea politică sau profesională să se facă pe bază de clan, soţie, socrie, năşie, veresie, linguşeală, fanariotism, clientelism ş.a. Mi-am jurat că nu o să mai accept un regim personal şi cu atât mai puţin unul familial, cum a fost dictatura lui Ceauşescu.
> Astăzi constat cu tristeţe că de mai an, după victoriile electorale din 2012, aproape toate hotărârile importante pentru PSD nu se mai iau în forurile conducătoare ale PSD, respectiv în Biroul Permanent Naţional, în Comitetul Executiv Naţional sau în Consiliul Naţional, cum se întâmpla în perioada foştilor lideri Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, şi cum se întâmplă la celelalte partide parlamentare democrate si consacrate (PNL, PDL, UDMR).

> La fel, nu se mai discută şi nu mai iau hotărâri în grupurile parlamentare ale PSD. Hotărârile cele mai importante, inclusiv ungerea de miniştri sau de şefi de agenţii, sunt luate de preşedintele premier Victor Ponta cu socrul senator Ilie Sârbu, cu soţia europarlamentar Daciana Ponta şi cu naşul director George Maior de la SRI. Acestea se iau de regulă la masa vegetală de duminică de la vila dvs. din Bucureşti sau din casa dvs. de vacanţă de la Breaza. La unele hotărâri sunt consultaţi şi amicii juni turciţi Robert Negoiţă, Nicolae Bănicioiu, Cristian Rizea şi Dan Şova (pe care i-aţi etichetat, într-o discuţie în grup, „puţoii ăia de la Rin Grand Hotel, care-l fac pe Victor să piardă zile şi nopţi, făcând legi, constituţii şi guverne, cu sticla de whisky într-o mână şi cu trabucul în cealaltă, în timp ce Victor nu bea, fiind vegetarian) sau consilierii personali Ovidiu Miculescu şi Vlad Stoica. Restul partidului nu mai contează. Sau nu mai există. Totuşi PSD nu se reduce numai la şi nu se traduce Ponta, Sârbu, Daciana.  Pe de altă parte, majoritatea liderilor şi membrilor PSD nu va accepta proiectul de cumetrie personală şi transatlantică ca naşul Maior să devină în curând nr. 2 în partid şi potenţial candidat pentru funcţia de preşedinte al României ori pentru cea de premier.

> Nu sunt supărat pe dvs. pentru că în al doilea mandat nu mi-aţi dat nicio funcţie în grupul senatorial al PSD sau în comisiile parlamentare. Pentru că aşa, cum mi-aţi spus şi dumneavoastră, nu v-am cerut niciodată vreo funcţie. Nu sunt supărat nici pentru că am pierdut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii, autoturismul şi biroul din dotare. Pentru că, orişicum, nu m-am prea folosit de ele. Nu sunt supărat nici pentru că ginerele dumneavoastră m-a tăiat de pe lista propunerilor pentru Comisia pentru revizuirea Constituţiei, întrucât o să am posibilitatea să-mi spun cuvântul
în plenul Senatului (unde nu mă puteţi tăia şi de la microfon). Nu sunt supărat pentru că dvs. m-aţi tăiat de pe lista de propuneri pentru Comisia specială de anchetă în cazul Bârsan, întrucât o să pot colabora cu aceasta ca voluntar (mai ales că mi-au fost desconspirate recent două cârtiţe dragi SRI şi SIE de la grefa CEDO). Nu sunt supărat nici pentru că, la Conferinţa Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PSD, a trebuit să renunţ la funcţia de preşedinte al acesteia, deşi toate cele 65 de organizaţii locale ale PSD au adoptat rezoluţii privind susţinerea candidaturii mele pentru un nou mandat, iar în plenul conferinţei, la propunerea primarilor social-democraţi, mi s-a acordat un vot unanim de încredere. Mi-am zis în sinea mea ardeleană că probabil aceasta este recompensa sau compensaţia pe care mi-o acordă conducerea superioară a partidului pentru că în nefasta perioadă 2010
– 2012, când foarte puţini din PSD îndrăzneau să crâcnească, am luptat cu armele parlamentare (declaraţii politice, interpelări, întrebări) cu preşedintele bandit Traian Băsescu şi cu camarila sa din serviciile secrete (şefii SRI, SPP, STS, DGIPI), DNA (procurorul şef Daniel Morar), Parchetul General (procurorul general Laura Codruţa Kovesi), ANI (Cătălin Macovei şi Horia Georgescu), Ministerul Administraţiei si Internelor (ministrul Traian Igaş), ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (Elena Udrea). Sau, m-am gândit că poate aceasta este recompensa sau compensaţia pentru faptul că, sub conducerea mea, Organizaţia Judeţeana Satu Mare a PSD a reuşit cele mai bune rezultate din istoria sa, la alegerile locale din iunie 2012, cand USL a obţinut funcţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean şi de primar al municipiului Satu Mare, precum si cel mai mare număr de primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni, după monopolizarea timp de 12 ani a conducerii administraţiei locale de către UDMR (care s-a bazat pe electoratul maghiar, cu o pondere de 38-40% din cadrul populaţiei judeţului). Am sesizat însă cu tristeţe că preferaţi liderii judeţeni care vă toarnă în pahar şi în buzunar, cum este cazul unora din Sud sau din Banat. > M-am supărat şi revoltat însă în sinea mea când, înainte de legerile parlamentare, mi-aţi spus că generalul Florian Coldea, primul – adjunct al directorului SRI, a trecut de partea noastră, dându-mi de înţeles că n-ar trebui să-l mai atac prin declaraţii sau interpelări. M-am supărat şi revoltat, la fel, când recent aţi perorat pe un post de televiziune că fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi este cea mai bună variantă pentru funcţia de procuror şef al DNA. M-am supărat şi m-am revoltat când am aflat că aţi afirmat în anturajul dvs. că fostul preşedinte social-democrat Ion Iliescu trebuie ţinut la distanţă, iar fostul lider Adrian Năstase trebuie ţinut în închisoare cel puţin până după Congresul PSD (programat în data de 19-20 aprilie 2013).

> M-am supărat şi m-am revoltat în urmă cu câteva saptamâni, când m-ați întrebat, cam scortos, ce căuta jurnalistul Ovidiu Ohanesian în sala de şedințe a Grupului senatorial al PSD, de parcă sala ar fi fost mosia dvs, iar Ohanesian ar fi fost un proscris şi primul consilier parlamentar care a trecut pe acolo.V-am răspuns că l-am angajat de aproape trei ani consilier la cabinetul meu senatorial şi că venise să îşi reînnoiasca legitimația, însă ați răbufnit că, în urmă cu 5-6 ani, jurnalistul Ohanesian ar fi publicat o ştire în care sustinea că Victor Ponta ar fi fost racolat de un serviciu secret, respectiv de SIE.

> Cel mai mult m-a supărat şi revoltat însă faptul că, deşi a trecut aproape un an de la preluarea guvernării de către USL, anturajul dvs. nu a acordat prioritate sau preeminență problemelor importante ale ţării şi nevoilor vitale ale oamenilor (simpli, de afaceri, de cultură ş.a.). În locul vânării principalilor vinovaţi de dezastrul ţării şi de umilirea şi sărăcirea românilor, şi in detrimentul soluţionării problemelor economice şi sociale, aţi acordat prioritate şi preeminenţă goanei după sinecuri şi grijii personale şi instituţionale pentru umplerea propriului portofel. Şi codrul (alias directorul general Romsilva, Adrian Crăciunescu) şi asfaltul (alias ex-ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi) şi energia (alias ministrul Constantin Niţă) şi unele judeţe (Giurgiu, Timiş, s.a) vorbesc. Şi m-a supărat şi m-a revoltat mult şi faptul că, după alegerile parlamentare din decembrie 2012, aţi fost mentorul pactului nefast de coabitare între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, după ce, dupăalegerile parlamentare din noiembrie 2008, dvs. şi preşedintele Băsescu aţi fost artizanii pactului nociv şi eşuat de guvernare dintre PSD şi PNL. Orizontul de aşteptare al românilor a fost şi este foarte mare faţă de USL, dar, din păcate, după un an de guvernare, şi numărul nemulţumiţilor de USL este mare: tineri, vârstnici, muncitori, agricultori şi intelectuali, preoţi şi militari, oameni de afaceri şi oameni de cultură.

> Chiar daca aţi avut parte de un congres unanim, triumfalist şi „victorios” şi probabil vă credeţi pe cele mai înalte culmi ale gloriei şi puterii politice, reveniţi-vă, pentru că nu este totul pierdut. Reveniţi la gânduri şi la fapte mai bune faţă de semenii ce şi-au pus speranţa într-o bună şi dreaptă guvernare a USL! Faceţi dreptate până la capăt! Promovaţi competenţa profesională şi integritatea morală! Puneţi interesul public si interesul naţional înaintea propriilor interese! Nu vă aplecaţi în faţa înaltelor porţi doar cu gândul şi frica la propria carieră politică! Să nu dăm frâu total burgheziei din noi şi cosmopolismului de aiurea. Să încercăm să facem o societate nouă, mai bună şi maidreaptă, din care să eliminăm tarele comunismului totalitar şi tarele capitalismului barbar şi în care să conveargă ce a fost bun în sistemul socialist cu ceea ce este bun în sistemul capitalist, în concordie cu principiile umanismului şi creştinismului. Nu mai avem voie sa înşelam încrederea şi speranţa românilor. Altfel, este foarte posibil ca, mai curând decât credeţi, să apară şi în Romania o reacţie şi o mişcare mai radicală, o Mişcare Socială şi Natională, de genul Syriza, care a învins anul trecut în Grecia atât stânga social-democrată (PASOK) cât şi dreapta conservatoare (Noua Democraţie), succesul său neaşteptat fiind titrat de la Financial Times la Financiarul la modul „Syriza, partidul care a uimit şi zguduit Europa”.

> Închei cu speranţa că nu aţi fost contaminat total de microbii politici dâmboviţeni, având în vedere originile dvs. bănăţene şi după ce cu niciun deceniu în urmă eraţi un apropiat al Grupului ardelean de la Cluj.

 > Bucureşti, Senator> 20.04.2013 Valer Marian

PS1: Cu două săptămâni în urmă, v-am trimis un e-mail prin care v-am transmis principalele motive pentru care, conform unor discuţii purtate în lumea politică şi în lumea serviciilor secrete, aţi fi şantajabili din partea preşedintelui Băsescu şi dvs. şi ginerele dvs. Nu mi-aţi răspuns, nici măcar nu mi-aţi mulţumit. Am pregătit între timp şi a doua scrisoare deschisă către preşedintele PSD Victor Ponta, intitulată „Victoraş, ai grijă de copii?!”. Trebuie să recunosc că am plagiat-o pe tovarăşa academician doctor docent de tristă amintire, Elena Ceauşescu, acestea fiind ultimele cuvinte pe care i le-a adresat generalului Victor Stănculescu, după ce a urcat împreună cu Nicolae Ceauşescu în elicopterul chemat pe sediul CC al PCR pentru a-i salva de frica mulţimii revoltate. Ţin să precizez că nu este vorba de copiii preşedintelui Ponta, cărora le doresc tot binele din lume şi sunt sigur că reprezintă principala dvs. preocupare în calitate de bunic. Scrisoarea mea se referă la copiii Securităţii din politică, administraţie şi economie, precum şi la copiile Securităţii din actualele servicii secrete. Inclusiv la cei şi la cele din umbră sau din lumea fantomelor. Românii vor afla și motivele pentru care sunt șantajați anumiți politicieni de frunte ai țării de către președintele Traian Băsescu și camarila sa : apartenență la servicii secrete, scandaluri familiale, relații homosexuale, relații sexuale cu prostituate minore, implicare în acte de fraudă sau de corupție, ș.a.

> PS2: Săptămâna trecută m-a căutat la cabinetul parlamentar un preot pensionar din judeţul meu care mi-a spus că v-a fost coleg de seminar teologic şi m-a atenţionat să fiu atent la caracterul dumneavoastră pentru că, în timpul şcolii bisericeşti, aveaţi obiceiul să le intraţi colegilor sub piele, să vă puneţi bine cu toţi, să le daţi chiar de mâncare şi de băut pentru, că proveneaţi dintr-o familie mai avută, iar apoi turnaţi tot ce spuneau directorului seminarului. Ar fi interesant şi util să ne spuneţi cine este directorul la care ne turnaţi acum.

> PS3: Zece gărzi tunse scurt sau rase pe cap (skinheads) ale președinteluipremier Victor Ponta mi-au interzis astăzi accesul în perimetrul de vot de la congresul PSD, motivând că au ordin de sus și spunându-mi că nu pot să spună de la cine, când le-am cerut să-mi explice care sunt motivele și cine este persoana care a dat dispoziție în acest sens. Episodul a fost filmat de consilierul meu locotenentul Gheorghe Alexandru și a provocat mirarea mai multor delegați, inclusiv a unor colegi parlamentari, în condițiile în care m-am prezentat, eram primul înscris pe lista de delegați a Organizației județene Satu Mare a PSD, aveam  ecusonul de delegat la gât și insigna de senator pe reverul sacoului, și le-am prezentat mandatul de vot, cartea de identitate și legitimația de senator. Probabil că Ponta s-a speriat după ce alaltăieri am anunțat într-o conferință de presă că voi încerca să iau cuvântul la acest Congres. Orișicum, nu intenționam să votez pentru funcția de președinte al PSD, ci doar pentru funcțiile de vicepreședinți. În urma acestui episod, fără precedent în analele PSD și ale tinerei democrații autohtone, Ponta nu mai reprezintă pentru mine mare lucru. În ultimile luni am aflat motivele pentru care, după cum mi-ați mărturisit mie și altor colegi de la Satu Mare cu câțiva ani în urmă, nu ați fost de acord la început să vă devină ginere și ați cedat doar după doi ani de plânsete ale fiicei și soției dvs. Acum îmi explic pe deplin afirmația unui alt naș celebru al ginerelui dvs., generalul reevaluat vicepremier Gabriel Oprea : „Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu”. Mai curând decât crede, Ponta va trebui să dea seama în fața gărzilor naționale autentice în rândurile cărora a fost declarat deja proscris.

http://www.cotidianul.ro/scrisoare-deschisa-catre-tata-socru-al-psd-211763/